Čo najviac takých večerov!

Čo najviac takých večerov!

So stredopoliarom AS Trenčín Samuelom Lavrinčíkom o víťazstve 4:0 nad majstrovským Slovanom Bratislava.

Na zápas 13. fortunaligového kola sa pod Čákovým hradom bude určite ešte veľmi dlho spomínať. Futbalisti AS Trenčín po sérii piatich duelov bez víťazstva (0-1-4) šokujúco rozdrvili majstrovský Slovan Bratislava 4:0. Belasí pritom cestovali na Sihoť po triumfe 2:0 v Konferenčnej lige na trávniku FC Bazilej. Napriek tomu prehrali o štyri góly, čo sa im v našej súťaži stalo naposledy pred šesť a pol rokom 8. mája 2016, zhodou okolností tiež proti Trenčínu. „Sme nesmierne šťastní, ale zároveň sa držíme pri zemi. Je to víťazstvo ako každé iné, teda za tri body,“ povedal v rozhovore pre Našu ligu stredopoliar AS Samuel Lavrinčík (21). Mimochodom muž, ktorý v Slovane strávil dorastenecké kategórie, ale v prvom tíme belasých šancu v lige nikdy nedostal.

Aké vo vás doznievajú pocity z víťazstva nad Slovanom?

Myslím si, že nám to veľmi pomohlo a ešte aj pomôže do ďalších zápasov. Sme nesmierne šťastní, ale zároveň sa držíme pri zemi. Je to totiž víťazstvo ako každé iné, teda za tri body. Ale áno, uspeli sme proti majstrovi a to výrazným rozdielom, čiže sme si to parádne užili. Teraz však potrebujeme na to nadviazať v ďalšom dueli, už v sobotu hostíme Skalicu.

Pár dní pred zápasom so Slovanom zvíťazila rovnakým výsledkom vaša devätnástka v odvete 1. kola mládežníckej Ligy majstrov nad FK Žalgiris Vilnius, na čo fanúšikovia zareagovali vyvesením transparentu so slovami: „Nastúpte takto aj v nedeľu.“ Cítili ste motiváciu ukázať divákom, že aj vy ste dobrý tím?

Tak by som to nepovedal. Fanúšikovia spravili skvelú atmosféru našim mladíkom a my sme verili, že podobne to bude vyzerať aj cez víkend. Som rád, že sa nám podarilo dať dobrú reakciu ľuďom na ich odkaz, no v šatni určite nikto nebol urazený. Len sme si povedali, že na to odpovieme cez víkend. Podarilo sa nám to tým najlepším spôsobom.

Pritom ste vo Fortuna lige ťahali sériu piatich zápasov bez víťazstva (0-1-4), z čoho fanúšikovia nemali radosť. Čo hovoríte na to, ako sa vám ich podarilo strhnúť?

Bol to parádny večer. Myslím si, že fanúšikov sme si opäť začali prikláňať na svoju stranu už v predošlom kole, keď sme podali dobrý výkon v Žiline (1:1). Ešte nám to síce nevyšlo na tri body, ale pozitívny trend bolo cítiť. Doma proti Slovanu sme ho potvrdili a atmosféra bola naozaj vynikajúca. Naši fanúšikovia si to užili a aj v sektore hostí bolo pomerne veľa slovanistov.

Slovan prišiel ku vám po víťazstve v Konferenčnej lige na trávniku FC Bazilej (2:0). Ako ste vnímali fazónu súpera a kedy ste začali veriť, že môžete dosiahnuť presvedčivé víťazstvo?

Do každého zápasu ideme s vierou, že zvíťazíme. Sledoval som zápas Slovana v Bazileji a veľmi som sa tešil z jeho víťazstva. Každý Slovák by mal držať palce slovenskému klubu v Európe. Očakávali sme, že tréner hostí spraví pár zmien v základnej zostave. Zároveň sme vedeli, že tomu nemôžeme prikladať veľkú váhu, keďže Slovan má široký a kvalitný káder. Hrali sme proti výborným hráčom a zvíťazili sme 4:0!

V základnej zostave nastúpili aj futbalisti ako Weiss ml., Barseghjan, De Marco, takže zase žiadne béčko to nebolo!

Áno, hrali sme proti silnému súperovi. Bol to Slovan Bratislava, majster, účastník Konferenčnej ligy a my si víťazstvo vážime.

Samuel Lavrinčík na snímke ešte v drese Slovana, kde pôsobil v dorasteneckých kategóriách (foto: TASR)


Čo o ňom rozhodlo?

Boli sme totálne efektívni. Zahodili sme možno ešte pár šancí, ale aj Slovan mal tutovky, ktoré nepremenil. A to najmä za stavu 0:0, 1:0 alebo 2:0. Kým bol zápas otvorený, ľahké to nebolo. Rozhodlo, že my sme naše príležitosti využili. Definitíva prišla s našim tretím gólom.

Bola už v šatni tak trochu nervozita aj vzhľadom na to, že ste predošlých päť zápasov nezvíťazili?

Či už víťazíme alebo prehrávame, tréningový proces je u nás nastavený rovnako. Samozrejme, po víťazstve je týždeň vždy trochu krajší, ale zakaždým sa snažíme najmä zodpovedne nachystať na ďalší zápas. Náš problém v predošlých dueloch spočíval v tom, že sme nevedeli otvoriť skóre a potom sme sa trápili. Teraz to bolo inak a verím, že sme zlepšenou efektivitou zlomili blok. Uspeli sme preto, lebo sme boli dobre mentálne nachystaní.

Priznajte sa, nakoľko vás toto víťazstvo teší aj preto, že ste odchovanec Slovana Bratislava, no v prvom tíme belasých ste nikdy nedostali priestor.

Zo Slovana som neodišiel urazený. Myslím si, že v doraste som zanechal dobrú stopu. Prvýkrát od príchodu do Trenčína sa mi podarilo zdolať Slovan, čo ma teší. Na zápasy s týmto súperom sa však primárne teším vždy preto, že v klube poznám veľa ľudí a hráčov.

Ste s nimi aj v kontakte?

Áno. Najviac asi s Richardom Križanom, ktorého som však spoznal až v Trenčíne.

Dostali ste veľa gratulácií po víťazstve?

Keď mám pravdu povedať, nebolo ich viac ako inokedy. Na zápase som mal rodinu, takže mi gratulovali najmä najbližší. Inak to bolo pomerne bežné.

V tabuľke vám patrí ôsma priečka. Čo musíte spraviť, aby ste sa posunuli vyššie. Účasť v hornej šestke je určite váš cieľ…

Samozrejme. Najdôležitejšie bude urobiť ďalší krok v domácom zápase so Skalicou. Potom sa pokúsiť uspieť zase v ďalšom stretnutí. Netreba sa pozerať ďaleko do budúcna. Vždy sa musíme sústrediť na najbližší zápas a víkend.

Ako sa vám spolupracuje s trénerom Mariánom Zimenom, ktorý je síce prvýkrát v pozícii hlavného trénera, no dlhé roky spolupracoval s Adrianom Guľom a jeho filozofia je známa?

Tréner sa nám snaží vštepiť, aby sme si verili za každého stavu. Chce, aby sme sa nepozerali na časomer počas zápasu a sústredili sa na plán, s ktorým do zápasu ideme. Každému hráčovi dáva pocítiť, že má jeho dôveru. Pristupuje k nám ľudsky.

Ako odchovanec trénerskej školy Adriana Guľu chce hrať ofenzívne za každého stavu. Baví vás to?

Určite áno. Samozrejme, v niektorých pasážach zápasov musíme viac brániť, ale do každého duelu ideme s cieľom útočiť a strieľať góly. Aj ofenzívny tím však potrebuje zvládať defenzívne princípy. Ale áno, trenčianska škola je útočná a Marián Zimen ju má v sebe.

Aké ciele si dávate do konca jesennej časti?

Práve teraz bude dôležité, aby sme sa priblížili k prvej šestke, respektíve do nej prenikli. Po zimnej prestávke nás už totiž čaká len záver základnej časti. Potrebujeme pozbierať čo najviac bodov. Samozrejme, želáme si, aby sme zažili čo najviac takých večerov, ako bol ten posledný. To znamená, chceme byť pri ďalších víťazstvách po peknej hre s množstvom gólov.

VÝNIMOČNÁ PARTIA

Samuel Lavrinčík bol súčasť nášho reprezentačného tímu do 21 rokov, ktorému len tesne ušiel postup na budúcoročné Euro. Slováci v baráži najskôr doma zdolali Ukrajinu 3:2, no v odvete prehrali 0:3, hoci po prvom polčase v poľskej Bielsko-Bialej bol ešte stav nerozhodný 0:0. „Samozrejme, stále to mrzí… Na pôsobenie v reprezentácii do 21 rokov mám však najmä tie najkrajšie spomienky. Tvorili sme totiž výnimočnú partiu, spolu sme intenzívne prežívali radosť z víťazstiev aj smútok z prehier. Dali sme do toho všetko, žiaľ, nevyšlo to,“ povedal trenčiansky stredopoliar Samuel Lavrinčík.

SAMUEL LAVRINČÍK – FAKTY

  • Narodil sa 10. júla 2001 v Bratislave, hráva na poste stredopoliara za AS Trenčín.
  • S futbalom začínal vo Venglošovej futbalovej akadémii, ktorá sa neskôr spojila s Petržalkou. V kategórii do 15 rokov však už pôsobil v Slovane Bratislava, kde pokračoval aj v dorasteneckých družstvách.
  • So Slovanom Bratislava bol v sezóne 2018/19 pri zisku dorasteneckého titulu a ako kapitán tímu viedol v nasledujúcom ročníku belasých v mládežníckej Lige majstrov. Bratislavčania v prvom kole mládežníckej vetvy vyradili v penaltovom rozstrele Ludogorec Razgrad a v druhom už nestačili na Glasgow Rangers.  Jeseň 2020 strávil v druholigovej slovanistickej juniorke, v prvom tíme šancu nikdy nedostal.
  • Dres AS Trenčín si oblieka od jari 2021, kde sa veľmi rýchlo stal členom základnej zostavy. Odvtedy si pripísal 50 fortunaligových štartov, strelil v nich dva góly a pridal dve asistencie. V tejto sezóne naskočil do trinástich duelov (1008 minút), strelecky sa nepresadil a dvakrát dostal od rozhodcu žltú kartu.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 16, 17, 18, 19 a 21 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Cristiano Ronaldo a klub Real Madrid.