​Timotej „Cristy“ Starinský po druhý raz víťazom e-Fortuna ligy

​Timotej „Cristy“ Starinský po druhý raz víťazom e-Fortuna ligy

Timotej Starinský známy v ešportovom prostredí aj pod prezývkou „Cristy“ sa stal po druhý raz po sebe víťazom e-Fortuna ligy.

Timotej Starinský je v ešportovom slovenskom prostredí dobre známy. Zapísal sa historicky aj do tabuliek Fortuna ligy. Prvý ročník ešportovej súťaže v hre FIFA na konzolách Sony Playstation v roku 2021 vyhral a v tomto roku víťazstvo dokázal obhájiť. Dokonca aj finále bolo rovnaké ako vlani. Jozef Javorek sa musel napokon uspokojiť so striebrom. Na treťom mieste skončil Lukáš Móri alias Lumasa2. 

Prvé kolo tohtoročného finále sa uskutočnilo na konci augusta pred Eurovea v Bratislave v rámci podujatia Futbal v meste. Pre technické problémy sa finále nedohralo, zastavilo sa po štvrťfinálových bitkách. Najlepší štyria hráči sa tak stretli v superfinále v Bratislave v polke septembra.   Na najvyšší stupienok vystúpal po druhý raz za sebou Timotej „Cristy“ Starinský, ktorý v aktuálnej sezóne hájil farby nováčika z MFK Skalica. Najťažší zápas fyzicky i psychicky odohral vo finále. V prvom zápase prehral, no v odvete zvíťazil rovnakým rozdielom, a tak o všetkom rozhodlo až predĺženie. Pokojnejšie nervy napokon ukázal obhajca prvenstva.   

„Bolo to náročné, ale som veľmi rád, že som trofej obhájil. Ďakujem všetkým, čo mi držali palce. O rok to skúsim do tretice,“ povedal „Cristy“ po finálovom dvojzápase, v ktorom zvíťazil nad Jozefom Javorekom až po predĺžení. Víťaz získal cieľovú prémiu 1.000 eur od generálneho partnera projektu spol. Fortuna.   

E-Fortuna liga je ešportová súťaž pre nadšencov elektronických hier, konkrétne hry FIFA. V sezóne 2022 sa e-Fortuna liga hrala na konzolách Sony Playstation 5 v hre FIFA 22 vo FUT režime.   

„Snažíme sa z roka na rok posúvať aj tento projekt dopredu. V aktuálnom ročníku sa nám objavili technické problémy v prvom finále, za ktoré sa ospravedlňujeme. Ako alternatívu sme zvolili usporiadanie superfinále, ktoré prinieslo prostredníctvom streamu fanúšikom tohto športu pekný zážitok. Do budúcna chceme priniesť ešte vyššiu kvalitu do tohto prostredia. E-Fortuna liga 2023 bude pre hráčov FIFA 23 veľmi atraktívna,“ povedal marketingový a projektový manažér ÚLK Milan Ondruš.   

Celkové poradie:  

Timotej „Cristy“ Starinský – MFK Skalica 

Jozef „fcst13“ Javorek – Železiarne Podbrezová

Lukáš „Lumasa2“ Móri – MŠK Žilina 

Adam „Sitman_8“ Sitár – FC ViOn   


Výsledky superfinále:   

Semifinále 1: Lumasa2 vs. Cristy 2:3 

Semifinále 2: Sitman_8 vs. fcst13 4:5 

O 3. miesto: Lumasa2 vs. Sitman_8 6:1 

Finále: Cristy vs. fcst13 5:4