Uf, to bol teda výkon!

Uf, to bol teda výkon!

S brankárom MFK Ružomberok Ivanom Krajčírikom nielen o jeho famóznom návrate po zranení, keď výraznou mierou prispel k víťazstvu 3:2 nad Trnavou.

„Na konci zápasu sme mali chlapa, ktorý si jednoducho povedal, že Trnava nedá tretí gól,“ skonštatoval po víťazstve nad Spartakom (3:2) tréner Ružomberka Peter Struhár. „Gratulujem mu, možno už takto nikdy nezachytá,“ skonštatoval kapitán červeno-čiernych Martin Mikovič. Aj takéto slová chvály zaznievali na adresu brankára Liptákov Ivana Krajčírika (22) po poslednom ligovom kole. Málokedy totiž môžete vidieť, že v poli prehrá vyslovene horší tím. Trnavčania pod Čebraťom dominovali celý zápas, no body zostali doma. Jednak preto, že Ružomberčania boli nesmierne efektívni a klinicky trestali chyby hostí, ale tiež preto, že bravúrny výkon predviedol muž medzi žrďami vicemajstra, ktorý chytil azda päť tutoviek súpera, celkovo si pripísal osem úspešných zákrokov. „Veru, schuti som si zachytal,“ usmieval sa aj deň po súboji v dolnom Liptove počas rozhovoru pre Našu ligu Ivan Krajčírik, ktorý pritom nastúpil po svalovom zranení, to ho nepustilo do bránky v predošlých šiestich dueloch.

Čo ste to tam v nedeľu vyvádzali?

Vyzerá to tak, že som sa dobre zobudil pred zápasom. Veru, schuti som si zachytal. Som rád, že som mal veľa zákrokov a tiež, že mi vyšiel prvý zápas po zranení.

Bol to najvydarenejší duel vo vašej kariére?

Jeden z najvydarenejších. Pred zápasom si veril a takisto som veril, že sa nám podarí zvíťaziť. Body sme už veľmi potrebovali. V bránke som na to, aby som mužstvu pomohol. Niektoré zákroky boli naozaj súper a mám z toho radosť.

Ktoré zo zákrokov boli najťažšie?

Nepríjemná bola Mikovičova strela do horného rohu bránky, zapotil som sa aj pri hlavičke Boatenga, takisto pri dvojitej šanci Spartaka v samom závere zápasu. Často som musel ísť rýchlo na zem, prípadne sa zo zeme rýchlo postaviť na nohy. To sú nepríjemné momenty.

Zápas s Trnavou bol naživo v televízii, takže ste museli mať veľa ohlasov na svoj bravúrny výkon!

Veru, toľko mi ich po jednom zápase ešte asi nikdy neprišlo.

Čo hovoríte na slová kapitán súpera Martina Mikoviča, ktorý sa po zápase vyjadril, že vás asi Trnavčania predali…

Asi boli hostia zo mňa už zúfalí… Viacerí si na mne vylámali zuby, i keď práve Martinovi sa podarilo streliť jeden gól. Opakujem, som rád, že mi zápas vyšiel.

Ako zhodnotil váš výkon tréner brankárov Ľuboš Hajdúch?

Povedal mi, že som odchytal výborný zápas. Bolo vidieť, že sa tešil.

Našiel pri vašom špičkovom predstavení aj nejaké chybičky a priestor na zlepšenie?

Nevyčítal mi nič, ale prebrali sme si aj gólové okamihy. Hovoril mi, čo som v danom momente možno mohol spraviť lepšie. V obidvoch prípadoch to však boli náročné situácie, keď sa ťažko zasahovalo mne aj našim obrancom.

Ivan Krajčirík v zápase proti Trnave nastúpil prvý krát po zranení (foto: MFK Ruzomberok)

Trnava na ihrisku jasne dominovala. Aký je váš pohľad na zápas?

Spartakovci držali loptu väčšinu času, dobre si ju posúvali okolo našej bránky a mali aj viacero šancí, no my sme boli maximálne efektívni a áno, niektoré góly sme dali aj so šťastím. To však k futbalu patrí. Nehrá sa na krásu, ale na góly, tie prinášajú víťazstvá. My sme získali cenné tri body, ktoré nás tešia.

Prekvapilo vás, ako efektívni boli vaši spoluhráči pred bránkou Dominika Takáča?

Klobúk dolu, dali sme pekné góly. Práve efektivita nám chýbala v predošlých zápasoch, keď sme gólové šance nepremieňali. Teraz sa to obrátilo na našu stranu a zo štyroch príležitostí sme trikrát skórovali, čo je veľmi dôležité.

V tabuľke vám patrí už piata priečka, ste iba bod za treťou Trnavou. Nakoľko takýto triumf povzbudí psychiku?

Toto víťazstvo sme potrebovali. Predošlé zápasy nám výsledkovo nevyšli, hoci sme nepodali zlé výkony. Tri body z duelu so Spartakom určite prispejú k väčšej psychickej pohode v kabíne.

Zatiaľ sú z vás remízoví králi (3-5-1), no podobne ste odštartovali aj minulý ročník a všetko sa zmenilo triumfom v dohrávke 3. kola nad Slovanom Bratislava (1:0). Začali ste víťaziť a sezónu ste uzavreli až ziskom striebra. Veríte, že triumf nad Spartakom môže mať na mužstvo podobný efekt?

Boli by sme radi, keby to tak bolo. Úvod do sezóny v našom podaní ovplyvnilo aj veľa zranení. Myslím si, že hráči, ktorí dostali šancu, naskakujú celkom fajn a to je dôležité. V tabuľke sme na tom napriek starostiam solídne.

Šesť predošlých ligových kôl ste vynechali pre svalové zranenie. Boli ste aj trochu nervózny pred zápasom?

Zdravá nervozita tam bola. Trošku som sa pred zápasom bál, aby som si znova neporanil sval, ale bolo to v pohode. Cez zápas som bol už pokojný a celých deväťdesiat minút som sa sústredil na to, aby sme šláger kola zvládli.

Ako ste prežívali zápasy Ružomberka počas vašej absencie?

Na tribúne, a takisto neskôr na lavičke, to veru nebolo ľahké. Zvládal som to však celkom fajn a som rád, že som sa pomerne rýchlo vrátil späť.

Čo hovoríte na to, ako vás medzi žrďami zaskočil iba 19-ročný Tomáš Frühwald?

Myslím si, že to zvládol fajn. Veľakrát podržal mužstvo. Škoda len prehry so Slovanom (0:1), keď predviedol niekoľko pekných zákrokov a inkasoval až v závere. Samozrejme, má čo zlepšovať, je to mladý chalan, ktorý sa postupne učí. Veď zatiaľ nazbieral len sedem fortunaligových štartov. S pribúdajúcimi skúsenosťami sa bude zlepšovať, je to dobrý chalan.

Na čom by z vášho pohľadu mohol zapracovať?

Najmä na komunikácii počas zápasov, môže rozprávať aj viac smerom k mužstvu. Je pre neho ešte ťažké dirigovať hráčov pred sebou. Brankársky je však na tom veľmi dobre.

Tomáš pôsobí v bránke flegmatickým dojmom, čo sa možno prejavuje práve v redšej komunikácii. Z druhej strany, vyzerá, akoby sa ho stres ani netýkal…

Každý brankár je iný. Áno, pôsobí pokojne a je to určite jeho výhoda.

DESIATKA OD DENNÍKA ŠPORT

Výkon Ivana Krajčírika si všimli aj v denníku Šport, v ktorého známkovaní dostal najvyššie hodnotenie 10. Bola to vôbec prvá desiatka pre hráča v tejto fortunaligovej sezóne. „Sledujem známkovanie v Športe a mám veľkú radosť, že sa mi podarilo dostať desiatku. Je to super pocit,“ povedal Ivan Krajčírik.

IVAN KRAJČÍRIK – FAKTY

  • Narodil sa 15. júna 2000 v Handlovej, hráva na poste brankára za MFK Ružomberok.
  • S futbalom začínal v Demänovej, pokračoval v Liptovskom Mikuláši, no už od kategórie starších žiakov hráva za MFK Ružomberok.
  • V MFK debutoval vo Fortuna lige 14. októbra 2017, najskôr si vydobyl post brankárskej dvojky pri Matúšovi Macíkovi. Od jari 2021, keď jeho skúsenejší kolega zamieril do Olomouca, bol už jednotka medzi žrďami MFK.
  • Vo Fortuna lige odchytal zatiaľ 63 zápasov, 25-krát si udržal čisté konto. V minulom ročníku absolvoval  31 duelov, v ktorých 16-krát neinkasoval a výraznou mierou prispel k zisku druhého miesta pre MFK.
  • V aktuálnej sezóne pre svalové zranenie zatiaľ odchytal iba tri zápasy s jedným čistým kontom.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 15, 16, 17, 18 a 19 rokov, dnes je súčasť národného tímu do 21 rokov.
  • Jeho obľúbený klub je Real Madrid.