Prvýkrát s páskou a hneď s posunom na čelo

Prvýkrát s páskou a hneď s posunom na čelo

Futbalisti Slovana splnili úlohu favorita, v nedeľňajšom zápase štvrtého kola zdolali Skalicu 3:0.

Úradujúci majster sa zásluhou víťazstva nad nováčikom dostal prvýkrát na čelo tabuľky. V obmenenej zostave, keď v porovnaní so štvrtkovým úvodným duelom 3. predkola Európskej ligy na ihrisku Olympiakosu Pireus (1:1) nastúpil až so siedmimi novými hráčmi, podal trpezlivý a zodpovedný výkon. Hostia dobre bránili a boli nebezpeční aj v ofenzíve, ale kvalita sa napokon ukázala. Prvú veľkú šancu zápasu mal po prihrávke Šebestu Baumgartner, ale jeho volej bravúrne vytesnil Chovan. Potom už ihrisko patrilo Slovanu. Brankár Junas musel riešiť šance Šaponjiča a Čavriča, no pri tretej tutovke už kapituloval. Agbo poslal do šestnástky nepríjemný center, ktorý strážca svätyne Záhorákov vyboxoval len pred seba a z voleja otvoril skóre Zmrhal. Český krídelník mal po Mustafičovej kolmici ešte jednu tutovku, ale samostatný nájazd na Junasa nepremenil. Po zmene strán práve on vybojoval pokutový kop, hoci po chybe rozhodcu Očenáša. Václav ho totiž fauloval ešte pred šestnástkou. Nariadenú penaltu premenil Šaponjič. Tretí gól Slovana zaznamenal po prihrávke Mustafiča Hrnčár, ktorý sa presadil už tretíkrát v tomto ročníku. Skalica však rozhodne nebola odovzdaný súper, nováčik viac otvoril hru, predvádzal sympatický futbal, ale vo finálnej a predfinálnej fáze neukázal takú kvalitu ako belasí. Fábryho strely z dobrej pozície netrafili cieľ, v dobrej príležitosti zaváhal aj Yao.

Na Tehelnom poli sa teda zrodilo víťazstvo domácich 3:0, ku ktorým priviedol mužstvo s kapitánsku páskou na ruke stopér Guram Kašia. Pozíciu kapitána zastával v minulosti aj v gruzínskom národnom tíme, no v Slovane sa mu tejto cti dostalo prvýkrát. „Som hrdý na to, že som mohol viesť mužstvo ako kapitán, no najdôležitejšie je, že sme dokázali zvíťaziť. Zvlášť v tomto nahustenom programe. Prvú veľkú šancu mal súper, ale skvelý zákrok predviedol náš brankár. Potom sa už zápas odvíjal v našej réžii. Vytvárali sme si šance a tri sme dokázali aj premeniť, veľmi nám pomohol prvý gól. Po ňom išlo všetko ľahšie,“ povedal 35-ročný Guram Kašia a na margo posunu na čelo tabuľky doložil: „Sme tam, kde patríme, ale je len začiatok sezóny. Dôležité bude, aby sme na prvom mieste boli na konci ročníka.“

Pri kľúčových momentoch zápasu bol krídelník Jaromír Zmrhal, ktorý prvý gól dal a pred druhým vybojoval pokutový kop. „Víťazstvo sa nerodilo ľahko, mali by sme hrať trochu vo väčšom pokoji a skôr potvrdiť rolu favorita. Podarilo sa nám to, no mohlo byť rozhodnuté aj skôr,“ uviedol český reprezentant, ktorý strelil prvý súťažný gól v sezóne. „Som rád, potreboval som sa už dostať do tempa. Mal som totiž vynútenú pauzu pre zranenie. Musím sa trochu rozohrať, a preto ma teší, že som nastúpil od začiatku. Myslím si, že generálka na Olympiakos nám napriek chybám napokon vyšla dobre,“ doložil 29-ročný krídelník, ktorý mal aj ďalšie šance a patril medzi najlepších hráčov na ihrisku.

ŠANCÍ BOLO DOSŤ

Skaličanov trojgólová prehra mrzela. Cítili, že podali dobrý výkon, akurát doplatili na slabší dôraz a nižšiu efektivitu v oboch šestnástkach. „Hodnotí sa mi to ťažko. Slovan má obrovskú kvalitu, čo sa ukázalo aj teraz. Súper nás vyškolil v efektivite. Škoda prvého inkasovaného gólu na konci úvodného polčasu. Ak by sme držali dlhšie nerozhodný stav, možno by sa nám niečo podarilo uhrať. Na môj vkus sme mali veľa gólových šancí, ktoré sme na rozdiel od súpera nevyužili. Škoda,“ povedal kapitán Martin Nagy.