Keď s dôverou rastú výkony

Keď s dôverou rastú výkony

So zastupujúcim kapitánom MŠK Žilina Patrikom Myslovičom o výkonnostnom vzostupe žlto-zelených v porovnaní s minulou sezónou.

Štrnásť zápasov (0-6-8) trvala séria bez víťazstva v podaní futbalistov MŠK Žilina. V minulej sezóne zvíťazili „šošoni“ 19. februára ešte v základnej časti nad Michalovcami (2:1). Konečne sa im podarilo uspieť v piatok v treťom kole tohto ročníka v dueli s nováčikom z Banskej Bystrice (4:1). Prekvapenie to nebolo, pretože Žilinčania potvrdili výkonnostný vzostup aj v dvoch predošlých dueloch v Trenčíne (0:0) a doma s Dunajskou Stredou (1:1). Dôležitý gól na 2:0 proti Dukle zaznamenal krásnou strelou od žrde Patrik Myslovič (2:1). Aj jeho výkony išli hore. Kým v minulej sezóne naskočil do 22 zápasov a dosiahol v nich bilanciu 3+1, za prvé tri kolá nového ročníka stihol streliť už dva góly. „Cítim dôveru trénera a s ňou ide všetko ľahšie,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu šikovný stredopoliar, ktorý s futbalom začínal v Martine.

Ako ste si užili zápas s Banskou Bystricou, ktorý ste okorenili krásnym gólom?

Víťazstvo nám všetkým dobre padlo, nakoľko sa nám dlhšiu dobu nedarilo vyhrať. S tromi bodmi sa dostavila dobrá a žiadaná emócia. Z gólu mám radosť, ale prvoradé sú pre mňa výkony a výsledky mužstva. Pokiaľ pomôžem k úspechu gólom, beriem to ako bonus, ktorý ma teší.

Štrnásťzápasová šnúra bez víťazstva bola už veľmi náročná na psychiku?

Ale áno. Všetci sme už potrebovali radosť z výhry. Darilo sa nám v letnej príprave a mňa teší, že sa nám to podarilo preniesť aj do ligy. Hráme lepšie ako na jar a cítime, že aj ľudí baví náš futbal. Máme radosť, že sa to prejavilo už aj vo výsledku.

Na ihrisku vyzeráte podstatne lepšie ako na jar. Čomu to pripísať?

Myslím si, že pozitívny vklad do tímu priniesol nový tréner Jaroslav Hynek spolu s jeho kolegami. Chcú od nás vidieť aktívny a atraktívny futbal, ktorý sa snažíme ukázať na ihrisku.

Skúste rozmeniť prínos trénera na drobné.

S novým trénerom prišiel nový impulz, nové tréningy a nový pohľad na futbal. Niekedy veľa nových vecí prebudí celé mužstvo.

V dueli s Banskou Bystricou ste boli nielen lepší, ale aj veľmi efektívni. Znamená pre vás tento zápas utvrdenie sa v tom, že ste na správnej ceste?

Myslím si, že áno, no takisto v dvoch predošlých zápasoch sme hrali pekný futbal, akurát sa nám nepodarilo vyhrať. Náš vzostup je však badateľný. Teší ma, že proti Banskej Bystrici sme to potvrdili štyrmi gólmi, mali sme aj ďalšie šance. Je na čom stavať v ďalších zápasoch.

V dobrej forme sa prezentujete aj vy osobne. Čo hľadať za vaším osobným vzostupom?

Cítim dôveru trénera a s ňou ide všetko ľahšie. Snažím sa v tréningoch pracovať na maximum a keď dostanem príležitosť, potvrdzovať výkonnosť na ihrisku.

Novým kapitánom tímu po odchode Jakuba Paura sa stal Tomáš Nemčík, ale keďže je zranený, páska teraz pripadla vám. Čo pre vás znamená táto príležitosť?

Je to veľká česť. V Žiline som už pár rokov a nesmierne si vážim, že môžem nosiť pásku na ruke v takomto veľkom klube. V zápasoch aj tréningoch sa snažím ísť príkladom a byť dôležitý článok tímu.

Patrik Myslovič v zápase proti Banskej Bystrici (foto: TASR)

Zvykne sa hovoriť, že kapitánska páska občas zväzuje hráčovi nohy. Vás akoby nabudila…

Priznám sa, vôbec som nečakal, že v novej sezóne začnem ako kapitán tímu. Som rád, že sa mi darí a zatiaľ to naozaj vyzerá tak, že mi páska pomáha.

Tréner už na predsezónnej tlačovej konferencii spomínal, že ste mali dobré slovné vstupy do kabíny a že sa prezentujete ako líder. Aj napriek tomu vás prekvapilo, že vám zveril pásku?

Áno. Dovtedy som nevedel, že to tréner takto vidí. Ale áno, na tréningoch sa snažím burcovať chalanov, aby sme všetci išli stále na sto percent. Slovo si v kabíne často neberiem, ale keď som dostal pásku v lete na prípravný zápas s Karvinou, bola moja povinnosť niečo pred šatňou povedať. Snažím sa vždy len o to, aby sme pracovali s takou intenzitou, ako sa len dá.

V tíme zastávajú pozíciu kapitána zvyčajne starší a skúsení hráči, ale takí v Žiline nie sú. Je ťažké pre mladých hráčov vo vašom mužstve zobrať zodpovednosť na svoje plecia?

To si nemyslím. Všetci máme svoje ambície a každý spomedzi chalanov chce ukázať, že si zaslúži svoje miesto v tomto tíme. Spolu víťazíme i prehrávame. Všetci by sme mali na seba zobrať svoj diel zodpovednosti a pokúsiť sa pomôcť tímu tak, ako sa len dá. Niekto gólmi, ďalší asistenciami, iný zase zodpovedným výkonom.

Na jar ste stratili dôveru náročného žilinského publika, no na Duklu už prišla návšteva presahujúca 2-tisíc fanúšikov. Napĺňa vás spokojnosťou, že sa ľudia pomaličky vracajú na tribúny?

Koncom minulej sezóny návštevnosť na našom štadióne veru vôbec nebola lichotivá. Sme radi, keď počet divákov rastie. Budeme sa snažiť dobrými výkonmi a víťazstvami privolávať ľudí na štadión. Chceme hrať taký futbal, ktorý ich bude baviť.

Na predsezónnej tlačovej konferencii nezaznievali žiadne veľké vyhlásenia. Aké ambície ste si stanovili vy v šatni?

Prvoradý je pre nás postup do skupiny o titul, no my ideme do každého zápasu s cieľom vyhrať. Všetci v kabíne vrátane trénerov máme len tie najvyššie ambície. Radi by sme sa pohybovali na popredných priečkach a trápili aj tých najsilnejších súperov kvalitným a atraktívnym futbalom. Zároveň sa chceme prezentovať ako tím.

Láka vás pohárová Európa?

Koho by nelákala? Je to sen každého z nás, radi by sme sa vrátili na medzinárodnú scénu. Verím, že každý z nás urobí maximum pre to, aby sa nám to podarilo.

EURO AKO SEN

Mnoho našich talentovaných futbalistov vo Fortuna lige vstúpilo do novej sezóny s jasnou ambíciou a to zaujať trénera reprezentácie do 21 rokov Jaroslava Kentoša a vybojovať si miestenku do nominácie na septembrové zápasy baráže s Ukrajinou o postup na budúcoročné Euro tejto vekovej kategórie. Do tejto skupiny hráčov patrí aj Patrik Myslovič. „Myslím si, že Euro je sen každého hráča, ktorý môže nastúpiť za národný tím do 21 rokov. Budem sa snažiť podávať čo najlepšie výkony, aby som uspokojil reprezentačných trénerov natoľko, že sa ocitnem v nominácii na septembrové zápasy. A čo bude potom, to uvidíme,“ usmial sa Patrik Myslovič.

PATRIK MYSLOVIČ – FAKTY

  • Narodil sa 28. mája 2001 v Turčianskych Tepliciach, hráva na poste stredopoliara za MŠK Žilina.
  • S futbalom začínal v Martine, vo veku 14 rokov sa presunul do MŠK Žilina, kde je dodnes.
  • V prvom tíme „šošonov“ debutoval 23. februára 2019 ako 17-ročný na ihrisku Senice (1:0).
  • Vo Fortuna lige si celkovo zatiaľ pripísal 65 štartov s bilanciou 8+2, dostal aj päť žltých kariet.
  • Do tejto sezóny vstúpil ako zastupujúci kapitán Žiliny za absentujúceho Tomáša Nemčíka, odohral celé tri zápasy a strelil dva góly.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých kategóriách od 15 do 21 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Arsenal a hráč stredopoliar Manchestru City a belgickej reprezentácie Kevin De Bruyne.