Privolil po roku vábenia

Privolil po roku vábenia

S novou posilou MFK Tatran Liptovský Mikuláš Erikom Jendrišekom o okolnostiach jeho príchodu do tímu exnováčika.

„Sme radi, že sa nám podarilo skompletizovať prestup hráča takéhoto kalibru,“ aj týmito slovami predstavil na svojej webovej stránke MFK Tatran Liptovský Mikuláš svoju novú posilu. Káder exnováčika vystužil 35-ročný bývalý reprezentačný útočník (37 zápasov, 4 góly, účastník MS 2010) Erik Jendrišek, ktorému v lete vypršal kontrakt s AS Trenčín. „Nie je žiadne tajomstvo, že Tatran sa o mňa zaujímal v podstate už rok,“ povedal v rozhovore pre Našu ligu futbalista, ktorý na Slovensku pôsobil okrem AS v materskom Ružomberku, Trnave a Nitre, v zahraničí nastupoval na nemeckých, poľských a gréckych trávnikoch. Na nasledujúcich riadkoch toho prezradil oveľa viac.

Ako sa upiekol váš príchod do Liptovského Mikuláša?

Nie je žiadne tajomstvo, že Tatran sa o mňa zaujímal v podstate už rok. Celý čas sme boli v kontakte. Mal som aj ponuky zo zahraničia, ktoré som zvažoval, no napokon som sa aj z rodinných dôvodov rozhodol, že zostanem doma. Liptovský Mikuláš je od Ružomberka na skok, takže logická voľba. Každý deň môžem tráviť s deťmi.

Kde bol o vás záujem v zahraničí?

Mal som ponuky z Grécka a jednu zaujímavú z Indie, ktorú sa nepodarilo dotiahnuť. Ako náhle padla táto možnosť, skontaktovali sme sa s Liptovským Mikulášom. Bol som si tam pár dní pozrieť prostredie a zžiť sa s kolektívom. Nebolo to tak, že by som v piatok išiel na prvý tréning a v sobotu absolvoval úvodný zápas. Bol som spokojný, takže sme sa dohodli na spolupráci.

India vás lákala?

Priznám sa, nie som nejaký dobrodruh. V týchto veciach som skôr konzervatívny. Počas celej kariéry som sa snažil držať v Európe. Ponuka z Indie však bola finančne zaujímavá, a preto som ju naozaj vážne zvažoval. Uvedomujem si, že moja kariéra sa už chýli ku koncu.

Kariéru ste rozbiehali na Liptove a teraz ste sa do Liptova vrátili. Akurát asi do iného klubu, ako ste v začiatkoch svojej profesionálnej dráhy očakávali…

Plány na začiatku kariéry sú vždy iné ako samotná realita. Priznávam, že prebehli počas leta aj nejaké rozhovory s Ružomberkom. Ak by som bol rýchlejší, možno by sme našli spoločnú reč. Ja som však čakal na to, ako sa vyvinie situácia s Indiou a môj návrat do MFK preto padol. V klube chceli mať totiž čím skôr hotový káder vzhľadom na účasť v Európe.

V nedeľu vás čaká derby Liptovský Mikuláš – Ružomberok. Už sa neviete dočkať?

Samozrejme. Zápasy proti Ružomberku sú pre mňa vždy špeciálne. Zatiaľ sa mi v nich akosi nedarí. Dúfam, že teraz budem úspešnejší a že Liptovský Mikuláš získa tri body.

Premiéru za Tatran ste si odkrútili už v sobotu proti Michalovciam (1:1), na trávnik ste vybehli v 63. minúte. Aké ste mali pocity z vášho debutu?

Samozrejme, chceli sme zvíťaziť. Ja osobne som sa cítil fajn a verím, že súťažné minúty mi budú pribúdať. Mužstvu chcem pomôcť na ihrisku k čo najlepším výsledkom.

Erik Jendrišek bude v novom pôsobisku nosiť číslo 62 (foto: MFK Tatran Liptovský Mikuláš)

Proti Ružomberku si už trúfate na celý zápas?

Ale áno, kondične na tom nie som zle. Rozhodnutie je však na trénerovi. Uvidíme, sám neviem, ako to bude vyzerať. Bez ohľadu na to, koľko času dostanem, sa pokúsim tímu dopomôcť k zisku troch bodov.

Liptovský Mikuláš je známy veľmi dobrou partiou. Ako ste sa etablovali v novom kolektíve?

Myslím si, že som do kolektívu zapadol bez problémov. Chalani sú super, takže žiadny problém. Niektorých som poznal aj predtým, takže o to prebehla moja adaptácia ľahšie. V Tatrane sa cítim skvele.

V kádri exnováčika sú viacerí Ružomberčania, ktorí sa na vás chodili pozerať v majstrovskej sezóne 2005/06. Čo na to hovoríte?

Na túto tému som sa už v Trenčíne rozprával s Matúšom Kmeťom. Hovoril mi, že oslavoval s nami titul otcovi na pleciach. Beriem to už ako realitu, že v lige je veľa výrazne mladších chlapcov ako ja. Teší ma, že ešte s nimi vládzem behať.

Aký pocit máte z kvalít Liptovského Mikuláša, ktorý v predošlej sezóne obsadil ako nováčik ôsmu priečku? Kam by ste to mohli dotiahnuť?

Verím, že odohráme minimálne podobnú sezónu tej predošlej. Bol by som rád, ak by sme sa vyhli stresom vyplývajúcim z boja o záchranu. Snažíme sa ísť od zápasu k zápasu. V sobotu sme získali prvý bod a verím, že v nedeľu nám pribudnú tri.

Vy osobne ste si stanovili strelecké méty, ktoré chcete pokoriť?

Vôbec. Takéto méty som si pred sezónou nikdy nedával. Na prvom mieste je mužstvo. Moja úloha nie je len na ihrisku. Očakáva sa, že mladším hráčom pomôžem na ihrisku aj mimo neho v ich raste. Do Tatrana som neprišiel iba preto, aby som strieľal góly.

Vnímate Liptovský Mikuláš ako svoju poslednú adresu v profesionálnej kariére?

Teoreticky to tak môže byť. Samozrejme, veľa bude závisieť aj od zdravotného stavu. V tomto smere mi to nevyšlo v Trenčíne, kde som si na začiatku jari poranil koleno a vynechal som skoro polsezóny. Verím, že teraz to bude inak.

S Trenčínom ste až do poslednej chvíle bojovali o účasť na medzinárodnej scéne, ktorá vám definitívne ušla až po neúspešnom finále baráže o poslednú miestenku do predkola Konferenčnej ligy proti Dunajskej Strede. Ako si budete spomínať na tento angažmán?

Ťažko sa mi na to odpovedá. Niečo bolo fajn, iné veci zase vypálili horšie. Pocity z toho celého mám teda zmiešané. Želal som si najmä vyššiu zápasovú prax, no proti bolo zranenie a aj klubová politika, pretože v AS preferujú výchovu mladých hráčov. Prvá polsezóna nám herne nevyšla, druhá už áno. Príchodom Ivana Galáda a posunom Juraja Ančica na post hlavného trénera sa mnohé veci zlepšili. Škoda, že akurát v tom čase som si poranil koleno. Aj také veci však prináša futbal. Teraz sa budem snažiť ukázať svoje kvality v Liptovskom Mikuláši. Moja motivácia je potvrdiť, že v prípade dobrého zdravotného stavu som stále platný ligový hráč.

ERIK JENDRIŠEK – FAKTY

  • Narodil sa 26. októbra 1986 v Trstenej, hráva na poste útočníka za AS Trenčín.
  • S futbalom začínal na Orave, no už počas mládežníckeho obdobia sa presunul do MFK Ružomberok, kde aj odštartoval úspešnú seniorskú kariéru.
  • V sezóne 2005/06 sa s Ružomberkom tešil z historického double, k víťazstvu v lige dopomohol svojmu tímu 21 gólmi. Spoločne s Róbertom Rákom bol najlepší strelec súťaže.
  • Po úspešnej sezóne v Ružomberku zamieril do zahraničia, postupne hrával za nemecké kluby Hannover, 1. FC Kaiserslautern, Schalke 04, Freiburg a Cottbus, následne sa vrátil na Slovensko do Trnavy. Opäť zamieril do zahraničia, pôsobil v poľskej Cracovii Krakov a gréckych kluboch Xanthi a FC Volos.
  • V zime na prelome rokov 2020 a 2021 uzavrel kariéru v zahraničí a dohodol sa na zmluve s FC Nitra.
  • Na jar 2020 odohral za Nitru trinásť zápasov s bilanciou dva góly a dve asistencie, pod Zoborom nosil aj kapitánsku pásku, no v komplikovaných podmienkach nedokázal pomôcť mužstvu k záchrane.
  • Po rozviazaní zmluvy s Nitrou sa v lete 2021 dohodol na kontrakte s AS Trenčín, ktorý prejavil o jeho služby záujem už pred polrokom. V AS absolvoval sedemnásť ligových a jeden pohárový zápas, mužstvu pomohol štyrmi gólmi.
  • Počas tohto leta zvažoval návrat na zahraničné trávniky, rokoval s viacerými klubmi, no napokon sa dohodol na ročnej zmluve s Liptovským Mikulášom, v druhom kole proti Michalovciam (1:1) absolvoval za Tatran debut, na ihrisko vybehol v 63. minúte.
  • Za Slovenskú reprezentáciu si odkrútil 37 štartov, strelecky sa presadil štyrikrát a to do sietí Cypru, Čiernej Hory, Luxemburska (prípravné zápasy) a najpamätnejší gól zaznamenal v úspešnej kvalifikácii majstrovstiev sveta 2010, keď sa na pražskej Letnej podieľal na triumfe nad domácim Českom 2:1.
  • Predstavil sa aj na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike, kde Slovensko skončilo v osemfinále na štíte neskorších finalistov z Holandska po tom, čo si vybojovalo postup zo skupiny v konkurencii Nového Zélandu, Paraguaju a obhajcov majstrovského titulu z Talianska.
  • Jeho obľúbený klub je Real Madrid, spomedzi hráčov obdivoval majstrovstvo bývalého brazílskeho útočníka Ronalda.
  • Je ženatý, s manželkou Natáliou má syna Eliasa a dcérku Nianu.
  • Riadi sa podľa životného motta: „Všetko sa deje z nejakého dôvodu.“