Príbeh Kucku ako veľká motivácia

Príbeh Kucku ako veľká motivácia

So stredopoliarom FK Železiarne Podbrezová Samuelom Ďatkom nielen o víťazstve nad Slovanom Bratislava v úvodnom kole novej fortunaligovej sezóny.

Po trojročnom pobyte v druhej najvyššej súťaži sa stal prvým strelcom FK Železiarne Podbrezová už vo Fortuna lige. Jeho zásah vôbec nebol obyčajný. Stredopoliar nováčika z Horehronia Samuel Ďatko (21) sa presadil exportnou ranou do rohu bránky a svojim efektným kúskom naštartoval mužstvo trénera Romana Skuhravého za víťazstvom nad majstrovským Slovanom Bratislava (2:1). „Keď lopta skončila v sieti, prežíval som neskutočné emócie. No a tie sme cítili aj po skončení zápasu. Celý región si užíval triumf nad majstrom,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu stredopoliar reprezentácie do 21 rokov Samuel Ďatko, ktorý pochádza z Čierneho Balogu a za Podbrezovú hráva od svojich dvanástich rokov.

Už ste si v kabíne stihli uvedomiť, čo sa vám na úvod ročníka podarilo?

Ale áno. Zápas so Slovanom sme si veľmi užili a eufóriu z neho sme cítili ešte nasledujúci deň. Emócie po skončení stretnutia boli krásne a len ťažko opísateľné. So začiatkom nového týždňa sme sa však už začali zodpovedne pripravovať na ďalší zápas.

Za prvým víťazstvom po návrate medzi elitu naštartoval Podbrezovú hráč, ktorý je rodák z Horehronia. Čo hovoríte na to, že práve vám sa podarilo v dueli so Slovanom zdvihnúť pomyselnú zástavu?

Pre mňa osobne to lepšie dopadnúť nemohlo. Návrat po troch rokoch som si veľmi užil. Nielenže som nastúpil v základnej zostave, ale ešte som aj skóroval. Je to pre mňa česť. Presadiť sa do siete Slovana je niečo výnimočné. Radosť som prežíval nielen ja, ale takisto celá moja rodina, priatelia a určite každý v klube.

Bola to naozaj exportná rana. Strelili ste v sobotu jeden z najkrajších gólov v kariére?

Určite áno, veľa gólov som doteraz totiž nedal, skôr ich pripravujem. V ďalších zápasoch sa pokúsim streliť ešte krajšie góly.

Druhý presný zásah vám zobral videorozhodca. Ak by ste Podbrezovú poslali do vedenia 2:0, to by už boli možno aj prisilné momenty pre vašich najbližších…

Veru, viem si predstaviť, že ocino by na tribúne niečo vyviedol. S maminou a priateľkou by od radosti asi z kože vyskočili. Aj toto prináša futbal, v druhej lige sme systém VAR nemali. Videoarbiter vám niekedy pomôže, inokedy vás zarmúti. Tak to už býva.

Čomu najmä vďačíte za to, že už v prvom ligovom kole ste si mohli pripísať takéto cenné víťazstvo?

Na Fortuna ligu nás skvele pripravila druhá liga. Kľúčový podiel na úspechu má samozrejme náš tréner Roman Skuhravý, ktorý nás za rok skutočne zlepšil. No a za úspechom treba takisto hľadať tvrdú robotu každého jedného hráča a člena realizačného tímu. Všetci sme si to išli užiť, veď sme sa nevedeli dočkať tohto zápasu. Do súboja s majstrom sme išli s rešpektom, ale určite nie so strachom. Chceli sme ukázať našu vlastnú hru a myslím si, že sa nám to aj podarilo.

Skórovali ste proti majstrovi, cez víkend vás čaká zápas na ihrisku vicemajstra…

Budem rád, ak sa mi znova podarí skórovať. Mimochodom, ja už som sa do siete majstra presadil aj v minulosti. Prvé štarty vo Fortuna lige som zbieral v sezóne 2018/19, keď sme zostúpili do druhej najvyššej súťaže. Vtedy som strelil svoj prvý gól medzi elitou do siete vtedy majstrovskej Trnavy. Akosi sa mi darí proti veľkým klubom. Budem rád, keď sa mi podarí skórovať aj v Ružomberku.

Ľahký zápas to asi nebude.

Myslím si, že to svojim spôsobom môže byť ešte náročnejší zápas ako proti Slovanu. Ružomberok má fyzicky silné a húževnaté mužstvo, ktoré sa príliš nesústredí na medzihru. Liptáci to riešia často spôsobom nákop hore a súboj. Bude to ťažké, bude to bolieť, ale pokúsime sa s tým čo najlepšie popasovať.

Do Fortuna ligy ste vstúpili s odvahou. Veríte, že sa potvrdia názory odborníkov, ktorí predpovedajú, že práve Podbrezová by mohla byť takpovediac čierny kôň súťaže?

Uvidíme, čo prinesie sezóna. Poznám chalanov a naše mužstvo. Viem si predstaviť, že víťazstvo nad Slovanom nás výborne nakopne. Smelo si trúfam povedať, že máme na to, aby sme si zahrali na jar aj v hornej šestke.

Podbrezová sa v druhej lige zmenila, dnes dostáva v tíme šancu viac mladých hráčov v porovnaní s minulosťou. Ako vnímate zmenu filozofie vo vašom klube?

Mňa to len teší. Ovocie práce sa možno dostavilo až neskôr, ako mnohí čakali, no potvrdilo sa, že táto robota má zmysel. Počas troch sezón v druhej lige sme sa všetci takpovediac vyhrali. Myslím si, že aj tí najmladší chalani v tíme sú pripravení na veľké zápasy medzi elitou. Veľmi ma teší, kam sme sa posunuli. Som tu od dvanástich rokov, čiže budúci rok zavŕšim dekádu. Odmalička som navštevoval podbrezovské zápasy. Viem teda porovnávať a som si vedomý toho, aký progres Podbrezová spravila. Pamätám si, ako som chodil na prvoligové súboje po historickom postupe. To, že dnes môžem byť pri účinkovaní vo Fortuna lige, znamená pre mňa česť a radosť. Cítim, že si ma tunajší fanúšikovia vážia. Mnohí určite aj preto, že som odchovanec. Vždy ma poteší, keď ma ľudia zastavia na ulici a chcú prehodiť pár slov o futbale a našich zápasoch.

Samuel Ďatko v akcii pred gólom do siete majstrovského Slovana Bratislava (foto: ÚLK)

Ako vám mladým pomáhajú skúsenosti spoluhráčov ako Erik Grendel, Boris Godál, Michal Breznaník, Marek Kuzma či Vladimír Kukoľ?

Veľmi. Okrem mladých hráčov a vami vymenovaných najskúsenejších však máme aj silnú strednú generáciu zloženú z chalanov ako Bartoš, Paraj, Oravec alebo Pavúk. Máme nielen vekovo, ale aj charakterovo skvele poskladané mužstvo. Nikto nemá s nikým problém a futbal si spolu užívame. Aj preto verím, že to môžeme ďaleko dotiahnuť.

Vráťme sa k zápasu proti Slovanu. V drese belasých nastúpil aj najznámejší hráč, ktorý kedy hrával za Podbrezovú – Juraj Kucka. Aké to bolo pre vás súperiť s ním na ihrisku?

Skvelé a zároveň veľmi motivačné. Juraj Kucka začínal v Podbrezovej rovnako mladý ako ja a prežil skvelú kariéru. Som si istý, že veľká motivácia to je nielen pre mňa, ale takisto pre všetkých chalanov. Keď Juraj vybehol na ihrisko, veľmi som si to užíval. Mnohokrát som ho sledoval v reprezentácii a aj na klubovej úrovni. Som si istý, že veľkú radosť z jeho návratu na Horehronie mali takisto diváci. Veď takýto hráč nepríde do Podbrezovej každý deň.

Hovoríte si niečo v duchu, že keď takúto kariéru prežil bývalý hráč môjho klubu Juraj Kucka, môžete to dokázať aj vy?

Ale áno. Opakujem, jeho príbeh je nesmierne motivujúci. Je len na mne, ako sa popasujem s výzvami. Musím naďalej tvrdo pracovať na fyzickej, hernej i mentálnej stránke.

Juraj splnil to, čo sľúbil vo verejnej výzve, a teda, že kúpi 500 vstupeniek pre fanúšikov, ktoré si prerozdelia oba tábory. Čo na to hovoríte?

Pekné gesto. Škoda len, že nevyšla druhá časť výzvy, ktorú vyhlásil môj spoluhráč Matej Oravec. A teda, že keď bude vypredané, kúpi fanúšikom po pive. Žiaľ, niekoľko miest na tribúnach zostalo voľných…

Samuel Ďatko v akcii pred gólom do siete majstrovského Slovana Bratislava (foto: ÚLK)

Matej asi ešte nestihol zarobiť v kariére toľko čo Juraj. Toho by ho zrejme zabolelo!

Niečo si už zarobil, ale je to stále mladý hráč. Ale áno, asi by to veru aj trochu pocítil. Ktovie, možno podvedome tušil, že úplne vypredané nebude, keď do toho išiel. Atmosféru sme si napriek tomu užili aj tak. Veď toľko ľudí na druholigové zápasy nikdy nechodilo.

Máte za sebou teda tri ročníky v druhej najvyššej súťaži. V čom najmä cítite rozdiel po postupe medzi elitu?

Očakávam, že vo Fortuna lige bude chcieť každý s nami hrať futbal. V druhej lige sa väčšina tímov proti nám zatvárala v okolí vlastnej šestnástky a my sme museli búšiť do hlbokého bloku. Teraz si proti nám súperi dovolia viac a zároveň budú aj lepšie takticky pripravení. Hráči fortunaligových klubov majú vyššiu kvalitu. Stačí sa pozrieť na to, koľko reprezentantov nastupuje za Slovan Bratislava. Futbalisti tohto rangu vedia potrestať vaše chyby.

Človeka to asi baví viac, keď sa súper nezakope vo vlastnom pokutovom území…

Samozrejme. Mňa osobne veľmi teší, že sa môžem porovnávať s hráčmi takého klubu ako Slovan Bratislava, ktorý som v televízii sledoval zrejme od svojich dvanástich rokov. Nastúpiť proti belasým bola pre mňa česť, chcel som sa vytiahnuť a ukázať kvalitu aj proti takémuto klubu.

Ste reprezentant do 21 rokov, no v základnej zostave trénera Jaroslava Kentoša nenastupujete pravidelne. Veríte, že vám prvoligové zápasy pomôžu k väčšiemu priestoru v národnom tíme?

Verím v to a dúfam v to. Viem, že všetko je na mne. Pokiaľ budem vo Fortuna lige predvádzať dobré výkony, mohla by sa mi ujsť nominácia na septembrovú baráž o postup na Euro 2023 proti Ukrajine. Potom bude len na mne, ako využijem tréningy a zápasy počas reprezentačného zrazu. Urobím všetko pre to, aby som trénerov zaujal.

Motivácia musí byť veľká. Ak by Slovensko uspelo v baráži, mohli by ste po prvoligovej sezóne s Podbrezovou zažiť účasť na európskom šampionáte!

Ak by som zažil úspešnú sezóne v klube, ktorá by pre mňa vyvrcholila účasťou na Eure, bola by to krásna čerešnička na torte a pre mňa veľké plus. Ktovie, možno by som potom aj zmenil klub a súťaž. Život futbalistu je nevyspytateľný a nikdy neviete, aké výzvy sa vám postavia do cesty. Treba im ísť naproti.

SAMUEL ĎATKO – FAKTY

  • Narodil sa 24. júna 2021, pochádza z Čierneho Balogu, hráva na poste stredopoliara za FK Železiarne Podbrezová.
  • S futbalom začínal v rodnej obci, do Podbrezovej sa presunul ako 12-ročný a dres „železiarov“ si oblieka dodnes.
  • V prvom tíme Podbrezovej debutoval v sezóne 2018/19, keď Horehronci zostúpili do druhej ligy, konkrétne v siedmom nadstavbovom kole 4. mája 2019 proti Zlatým Moravciam (0:1). Od začiatku nastúpil aj vo zvyšných troch kolách ročníka, strelecký účet medzi elitou si otvoril na trávniku Trnavy (1:3).
  • V troch sezónach v druhej lige odohral za Podbrezovú 69 zápasov a strelil v nich tri góly, všetky v ročníku 2021/22, v ktorom „železiari“ vyhrali súťaž a priamo postúpili medzi elitu.
  • V novom fortunaligovom ročníku 2022/23 sa pri svojom piatom štarte medzi elitou stal autorom prvého podbrezovského gólu po návrate do najvyššej súťaže, pomohol ním k víťazstvu 2:1 nad obhajcom trofeje ŠK Slovan Bratislava.
  • Slovensko reprezentoval v mládežníckych kategóriách do 16, 17, 18 a 19 rokov, dnes je súčasť národného tímu do 21 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je brazílsky krídelník parížskeho Saint-Germain Neymar, spomedzi klubov drží palce Borussii Dortmund.