​V piatok odštartuje jubilejná 30-ta sezóna našej ligy

​V piatok odštartuje jubilejná 30-ta sezóna našej ligy

V piatok 15. júla odštartuje zápasom MFK Zemplín Michalovce – MFK Dukla Banská Bystrica jubilejný 30. ročník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže.

 Nový ročník Fortuna ligy odštartuje na východe Slovenska prvým zápasom. MFK Zemplín Michalovce v ňom privíta nováčika z Banskej Bystrice. Duel má výkop o 20:30 hod. V sobotu pokračuje program kola troma zápasmi a v nedeľu sú sa liga rozohrá na dvoch ďalších štadiónoch.    

TITUL OBHAJUJE ŠK SLOVAN   

Favorit číslo jeden je opäť Slovan Bratislava, ktorý sa bude usilovať o zisk piateho majstrovského titulu v sérii. V lete sa "belasí" výrazne posilnili, do svojich radov získali okrem iných kvalitných hráčov ako Ramirez, Čakvetadze či Voet aj skúseného reprezentačného stredopoliara Juraja Kucku. Zverenci Vladimíra Weissa st. začnú púť za obhajobou titulu na ihrisku FK Železiarne Podbrezová.  

TRAJA NOVÁČIKOVIA   V novom ročníku FL budú účinkovať netradične až traja nováčikovia - okrem Podbrezovej aj MFK Dukla Banská Bystrica a MFK Skalica. Podbrezová si miestenku vybojovala ako víťaz II. ligy. Banská Bystrica nahradí v najvyššej súťaži ŠKF Sereď, ktorý nezískal licenciu. Rovnaký osud postretol aj FK Senica, ktorého miesto zaujme iný klub zo Záhoria MFK Skalica.   

ŠESŤ ZMIEN NA TRÉNERSKÝCH POSTOCH   

Zaujímavé zmeny sa udiali na trénerských postoch vo viacerých kluboch. Po pôsobení v zahraničí sa na slovenskú scénu vrátil Adrian Guľa, ktorý nahradil Portugalca Joaa Janeira v FC DAC 1904 Dunajská Streda. Vo Fortuna lige sa opäť objaví Peter Hyballa, nemecký kouč prevzal kormidlo AS Trenčín. V rokoch 2018-2020 viedol Dunajskú Stredu. Juraj Jarábek prešiel zo Serede na lavičku Skalice, v Žiline dostane šancu ukázať svoje schopnosti Čech Jaroslav Hynek. Jeho krajan Michal Ščasný, ktorý v minulosti koučoval trnavský Spartak, nahradil Stanislava Vargu v Dukle Banská Bystrica. Na lavičke L. Mikuláša bude Exskaličan Jozef Kostelník.

NA ÚVOD JUBILEJNEJ 30-TEJ SEZÓNY SPOLOČNÝ NÁSTUP   

Celá sezóna Fortuna ligy 2022/2023 sa bude niesť v znamení jubilejného 30. ročníka našej najvyššej futbalovej súťaže. S číslom 30 sa budú fanúšikovia i hráči stretávať počas celej sezóny prostredníctvom rôznych komunikačných aktivít a projektov. Hneď na úvod 1. kola absolvujú tímy symbolický nástup pred bannerom s číslom 30.   

V SOBOTU ZÁPAS MESIACA, V KTOROM SA STRETNÚ DVAJA MAJSTRI   

V sobotu 16. júla sa môžu fanúšikovia dobrého futbalu tešiť aj na už tradičný atraktívny ligový zápas na úvod novej sezóny. Víťaz 2. ligy FK Železiarne Podbrezová v ňom privíta víťaza Fortuna ligy ŠK Slovan Bratislava. Duel je označený aj ako Zápas mesiaca a prinesie ho naživo okrem platformy VOYO aj TV Dajto, a to až v 12-kamerovom produkčnom štandarde. Diváci pri televíznych obrazovkách sa tak môžu tešiť na každý detail z hry.   

CEZ POLČAS BUDÚ FANÚŠIKOVIA SÚŤAŽIŤ O 30 TISÍC EUR

Je tu jubilejná 30. sezóna našej ligy. A s ňou vylepšená aj polčasová súťaž a navýšená celková prémia. V sezóne 2022/2023 sa môžu fanúšikovia na zápasoch Fortuna ligy zapojiť do #30TISICOVKY, v ktorej si môžu vykopať podiel na rozprávkovej prémii až 30.000 eur. V každom kole sa bude #30TISICOVKA konať na jednom vybranom zápase. Viac informácií o súťaží  sa dozviete na stránke #30TISICOVKY. 

VŠETKY ZÁPASY OPÄŤ NA VOYO   

Tesne pred štartom nadchádzajúceho ročníka Fortuna ligy predĺžila ÚLK, riadiaca organizácia ligy, kontrakt so súčasným mediálnym partnerom a vysielateľom skupinou Markíza o ďalšie tri roky, do roku 2027. Znamená to, že všetky zápasy Fortuna ligy budú aj naďalej s komentárom a vo full HD kvalite dostupné naživo i zo záznamu predplatiteľom streamovacej služby VOYO. Dva vybrané zápasy navyše budú vysielané, rovnako ako v uplynulej sezóne, na televíznych obrazovkách. Piatkové duely bude vždy vysielať Nova Sport a nedeľné, prípadne sobotné (v závislosti od harmonogramu našich klubov v pohárovej Európe)  večerné stretnutia TV Dajto. Vysielacie časy televíznych zápasov sa posunuli o polhodinu. Kým v uplynulej sezóne začínali zápasy Fortuna ligy v piatok a v nedeľu v letných mesiacoch o 20:00 hod., v novej sezóne to bude v mesiacoch júl a august o 20:30 hod. Mimo letných mesiacov majú televízne zápasy výkop o 17:30 hod. Všetky ostatné zápasy sa začínajú o 18:00 hod. (duely hrané v mesiacoch júl, august, september, október, apríl, máj) respektíve o 15:00 hod. (duely hrané v ostatných mesiacoch – november, február, marec). Aj v novej sezóne sa diváci môžu tešiť na spomínané Zápasy mesiaca, ktoré budú snímané až na dvanásť kamier vrátane slow-motion. Ostatné televízne zápasy sa vysielajú na deväť  kamier a od nadstavbovej časti po novom na desať.     

Všetko podstatné z každého kola Fortuna ligy zhrnie magazín s názvom GÓÓÓL!, ktorý budú v týždennej periodicite aj naďalej ponúkať VOYO a TV Dajto. Magazín sa vo vysielaní od novej sezóny presúva z pondelka na nedeľu večer, aby futbalovým fanúšikom sprostredkoval najlepšie momenty a reakcie aktérov čo najskôr – bezprostredne po aktuálnom kole.     

FORTUNA LIGA DOSTUPNÁ I V ZAHRANIČÍ   

Zápasy našej ligy budú v sezóne 2022/23 naďalej dostupné aj v zahraničí. Vybrané duely z každého kola s cieľom zabezpečenia živého streamu z každého jedného stretnutia budú dostupné na platformách   ELEVENOneFootball. Okrem priamych prenosov zo zápasov z každého kola budú k dispozícii aj highlighty z jednotlivých stretnutí.      

Jesenná časť Fortuna ligy sa vzhľadom na netradičný "zimný" termín MS v Katare skončí, podobne ako vo všetkých relevantných európskych súťažiach, už 11.-13. novembra zápasmi 18. kola. Jarná časť by mala odštartovať 10.-12. februára, pričom do konca základnej časti odohrajú tímy už iba po štyri zápasy. Záverečné 22. kolo je na programe 3.-5. marca. Po ňom sa liga rozdelí na dve polovice, horná šestka bude bojovať v skupine o titul a mužstvá na 7.-12. mieste v skupine o udržanie sa.

Program 1. kola Fortuna ligy 2022/2023:

Piatok 15.7. o 20:30: Michalovce – MFK Dukla (Nova Sport, VOYO)  

Sobota 16.7. o 18:00: Trenčín – Žilina (VOYO)  

Sobota 16.7. o 18:00: Spartak – FC ViOn (VOYO)  

Sobota 16.7. o 20:30: Podbrezová – Slovan (Dajto, VOYO)  

Nedeľa 17.7. o 18:00: DAC 1904 – L. Mikuláš (VOYO)  

Nedeľa 17.7. o 18:00: Skalica – Ružomberok (VOYO)