Keď sa dejú veci, o ktorých ste ani nesnívali

Keď sa dejú veci, o ktorých ste ani nesnívali

S útočníkom MFK Ružomberok Tomášom Bobčekom nielen o výzvach, ktoré na neho čakajú v novej fortunaligovej sezóne

Akoby symbolizoval ružomberský úspech v uplynulom ročníku. Útočník Tomáš Bobček (20) po dlhom zranení kolena nastúpil v minulom roku v ligovom zápase až v septembri v dohrávke tretieho kola so Slovanom Bratislava. Bol to práve duel, v ktorom Liptáci v 90. min rozhodli gólom Martina Regáliho o najtesnejšom víťazstve a ktorým sa naštartovali k skvelým výkonom a výsledkom, pričom ich snaha vyvrcholila ziskom druhého miesta. Nuž a výborne sa naštartoval aj spomenutý Tomáš Bobček, ktorý odohral v uplynulom ročníku napokon 24 zápasov s bilanciou 5+2. Pre Liptákov a aj ich odchovanca sa začína nová sezóna a s ňou nový príbeh. Isté je, že na oranžových aj ich útočníka si budú dávať súperi väčší pozor. „Nechceme ustúpiť z pozícii. Naďalej je náš cieľ baviť ľudí dobrým futbalom, ktorý nám prinesie aj výsledky,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu útočník slovenskej reprezentácie do 21 rokov Tomáš Bobček.

Nová sezóna sa pre vás začala úvodným duelom 1. predkola Konferenčnej ligy s FK Žalgiris Kaunas. Ako ste si užili prvé stretnutie ročníka?

Z tímového pohľadu nám to vyšlo, dosiahli sme želaný výsledok. Mne osobne sa však nehralo dobre, no teší ma, že sme zvíťazili. Splnili sme si svoj prvý cieľ a do odvety môžeme ísť pokojnejší. Verím, že ju zvládneme.

Ak by sa vám to nepodarilo, to by bolo asi veľké sklamanie…

Určite, no povedali sme si, že stále je za nami akoby len jeden polčas. Nesmieme nič podceniť. Vieme, že ak k zápasu pristúpime zodpovedne, nemalo by sa nič stať a postup by sme mohli mať vo vrecku.

V príprave ste nedosahovali práve ideálne výsledky. Nemali ste stres z toho, ako to bude vyzerať v prvom ostrom zápase?

Nie. V prípravných zápasoch sme si skúšali nové prvky, ktoré sme chceli aplikovať potom neskôr do ostrých súbojov. Keď nám niečo nevychádzalo, vrátili sme sa k zaužívaným systémovým veciam. V Konferenčnej lige sme už predviedli len to, čo nám je vlastné.

Do predošlej sezóny ste vstupovali v jej priebehu po dlhom zranení, dnes ste v Ružomberku útočník číslo jeden. Ako vnímate zodpovednosť, ktorá je na vašich pleciach?

Vždy bol môj cieľ hrávať pravidelne v základnej zostave a byť teda útočník číslo jeden. Počas leta nás posilnil Marko Kelemen, ktorý predtým hrával v Petržalke na hrote. Konkurencia mi teda nechýba, nikto si nemôže byť istý svojim miestom. Viem, že musím pravidelne potvrdzovať svoju výkonnosť. Samozrejme, väčší priestor pre mňa prišiel aj so zranením Martina Boďu. Ak by bol zdravý, zrejme by sme stále spolu bojovali o miesto na ihrisku.

Martin Boďa si v zápase v Trnave (0:0) vážne zranil koleno. To bol asi moment, keď vám prešiel mráz po chrbte…

Áno. Žiaľ, na základe mojej vlastnej skúsenosti mi hneď bolo jasné, čo sa vlastne stalo. Nikomu by som to neprial, je to veľmi zlé zranenie. Aj také momenty však prináša futbal.

Vy ste sa vrátili silnejší…

…a ja verím, že to dokáže takisto Martin. Určite bude časom silnejší a lepší.

Do sezóny ste vy teda vstúpili zdravý. Stanovili ste si aj gólovú métu, ktorú chcete dosiahnuť?

Áno, dal som si konkrétny cieľ, ale neprezradím ho, aby som to nezakríkol.

Predpokladáme, že pomýšľate na dvojciferný počet gólov.

Predpokladáte správne.

Ružomberok vstúpi do novej sezóny z pozície vicemajstra. Čo sa pre vás mení?

Uvedomujeme si, že v porovnaní s predošlou sezónou budeme pod väčším tlakom. Náš úspech v minulom ročníku totiž nikto nečakal. Teraz si už všetci dajú na nás veľmi dobrý pozor, každý bude chcieť skalp vicemajstra. My budeme musieť zvládať zápasy s papierovo slabšími súpermi do víťaznej bodky.

Hneď prvý zápas ligový zápas absolvujete na ihrisku nováčika zo Skalice tri dni po tom, čo priletíte z Litvy…

Nebude to veru ľahké, hoci si to možno mnohí myslia. Aj keď by sme práve takéto zápasy mali zvládať, nič nedostaneme zadarmo. Pre Skalicu to bude prvý fortunaligový duel po rokoch, súper bude určite poriadne vyhecovaný. Verím, že napriek tomu vyhráme. Máme dobré mužstvo.

Aké ciele si v kabíne dávate na ďalšiu sezónu? Posunúť sa môžete už len o jednu priečku nahor, no to by bolo asi veľmi ťažké…

Áno, ale prečo sa o to nepokúsiť? Nemôžeme mať nižšie ambície ako druhé miesto, keď už sme raz boli druhí. Bola by hlúposť, ak by som povedal, že nám stačí tretia alebo štvrtá priečka. Najradšej by sme sa stali majstrami. Treba rešpektovať silu súpera, ale zároveň veriť v to, že môžeme dosiahnuť všetko.

Ako teda vnímate súčasný Slovan Bratislava s hráčmi ako Vladimír Weiss ml. či Juraj Kucka, ktorý získal titul v posledných štyroch rokoch.

Sme si vedomí toho, že v kádri Slovana je veľmi veľká kvalita. Počas leta navyše mužstvo nášho majstra posilnili ďalšie zaujímavé posily. Napríklad aj spomenutý Juraj Kucka. Vieme, že Ružomberok sa v mnohých aspektoch nemôže so Slovnom rovnať, ale určite máme šancu belasých ponaháňať. Netvrdím, že získame titul, no mali by sme sa o to minimálne pokúsiť.

Tomáš Bobček v súboji s obrancom Slovana Vernonom de Marcom (foto: FB_MFK Ružomberok)

Na rozdiel od minulej sezóny účinkujete aj na medzinárodnej scéne. Bude to o to ťažšie?

Čaká nás viac zápasov a nahustený program, no káder sa v lete rozšíril. Počítam, že tréneri budú rotovať zostavu.

Počas leta prišli do Ružomberka hráči ako Tučný, Morong, Malý, Kelemen, Halabrín, MFK sa podarilo predĺžiť hosťovanie Lichého. Takéto masívne posilňovanie nebývalo na Liptove bežné…

To je pravda. Klub pokračuje v rovnakej ceste, kabína je teda aj naďalej čisto slovenská. Prišli posily, ktoré si tréneri želali. Verím, že to bude dobré.

Noví chlapci dobre zapadli do kabíny?

Áno, viacerí sme sa poznali aj z reprezentačných zrazov. Všetci si rozumieme. Partia je ešte lepšia, ako bola. Myslím si, že máme dobre nakročené do novej sezóny.

Ste jednou nohou v druhom predkole Konferenčnej ligy. Po čom túžite na medzinárodnej scéne?

Ideme krok po kroku. V prvom rade potrebujeme zvládnuť štvrtkovú odvetu. Nemáme veľké oči, ale chceme sa dostať čo najďalej. Európske zápasyberieme ako bonus a odmenu za to, čo sme dokázali v predošlej sezóne. Spravíme všetko pre úspech, nevypustíme ani jeden zápas.

Vás osobne čaká na jeseň ešte jedna výzva, konkrétne play-off s Ukrajinou o postup na Euro 2023 hráčov do 21 rokov. Slovensku sa táto šanca naskytla aj preto, že nášho súpera v kvalifikačnej skupine Rusko vyradila UEFA z kvalifikácia pre vojenskú agresiu režimu Vladimira Putina práve na Ukrajine. Šanca teda prišla z politických dôvodov, ale je tu…

Uvedomujeme si, že v tejto smutnej dobe sme dostali príležitosť, ktorá by sa nám za normálnych okolností nenaskytla. Tak to jednoducho je a treba to prijať fakt. Od účasti na európskom šampionáte nás delia dva zápasy. Sme blízko a treba dať do toho všetko, aby sa nám to podarilo.

Ešte pred rokom ste sa liečili z vážneho zranenia kolena a dnes sa s vami rozprávame o európskom šampionáte do 21 rokov. Čo na to hovoríte?

Ak by som povedal, že som pred rokom o tom sníval, klamal by som. Pred rokom sa mi o takýchto veciach ani len nesnívalo. Tým nemyslím len boj o Euro, ale aj druhé miesto vo Fortuna lige. Ak by sa nám podarilo postúpiť na šampionát a ja by som sa ocitol v nominácii trénerov na záverečný turnaj, bolo by to pre mňa niečo krásne.

TOMÁŠ BOBČEK – FAKTY

  • Narodil sa 8. septembra 2001, pochádza z kúpeľnej obce Lúčky neďaleko od Ružomberka. Hráva na poste útočníka za MFK Ružomberok.
  • Futbal aktívne hrávajú aj jeho brat Marek (naposledy hosťoval v Dolnom Kubíne) a sestra Natália (družstvo žiačok MFK Ružomberok).
  • S futbalom začal v rodnej obci Lúčky, do Ružomberka sa presunul v kategórii U11 a súčasť MFK je až dodnes.
  • V najvyššej súťaži debutoval pod vedením trénera Jána Haspru ml. v sezóne 2018/19 v 21. kole proti Michalovciam (0:0), pevné miesto v základnej zostave Ružomberka si vybojoval už v nasledujúcom ročníku, no jeho kariéru pribrzdilo vážne zranenie kolena v decembri 2020 na ihrisku Pohronia.
  • Na trávnik sa vrátil až v minulej sezóne 2021/22 v septembrovej dohrávke tretieho kola proti Slovanu, v uplynulom ročníku napokon absolvoval 24 zápasov (981 minút) s bilanciou 5+2, pričom dostal štyri žlté karty.
  • Celkovo vo Fortuna lige odohral 51 zápasov, strelil v nich šesť gólov, pripísal si päť asistencií a nazbieral šesť žltých kariet.
  • Je súčasť národného tímu do 21 rokov, Slovensko reprezentoval aj v kategóriách do 16, 17, 18 a 19 rokov.
  • Zo zahraničných klubov fandí FC Barcelona, spomedzi hráčov si ho svojím majstrovstvom získali najmä Zlatan Ibrahimovič, Jamie Vardy a Ronaldinho.
  • Snaží sa držať kréda: „Užívaj si a zabávaj sa futbalom.“