Chutný a gólový koktejl z Horehronia

Chutný a gólový koktejl z Horehronia

So stredopoliarom FK Železiarne Podbrezová Erikom Grendelom o očakávaniach v tábore nováčika, ktorý v predošlej sezóne vyhral druhú ligu.

Fortuna liga bude mať v nasledujúcej sezóne hneď troch nováčikov. Po tom, čo sa s najvyššou súťažou rozlúčili Pohronie (zostup z posledného miesta), Sereď a Senica (obaja nesplnenie licenčných podmienok), postúpilo medzi elitu napokon trio nováčikov – Podbrezová, Banská Bystrica a Skalica. Bez ohľadu na okolnosti by do novej sezóny naskočili určite „železiari“, ktorí vyhrali druhú najvyššiu súťaž s päťbodovým náskokom, pričom nastrieľali rekordných 86 gólov v tridsiatich zápasoch! „Verím, že budeme oživenie pre ligu, hráme ofenzívne a v našich zápasoch vždy padá veľa gólov,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu stredopoliar Podbrezovej Erik Grendel (33), pre ktorého najvyššia súťaž rozhodne nie je neznáma. Veď len málokto si môže povedať, že pôsobil v Slovane Bratislava aj Spartaku Trnava, na oboch adresách si zahral skupinovú fázu Európskej ligy a ešte ho mali aj fanúšikovia oboch nezmieriteľných rivalov radi.

Cítiť po vytúženom postupe medzi elitu u vás už správnu športovú atmosféru?

Áno. Celá Podbrezová túžila dlhšiu dobu po konfrontácii s najlepšími mužstvami na Slovensku. Cítiť napätie a očakávanie. O to viac, že hneď v prvom kole si zmeriame sily doma so Slovanom Bratislava. Už sa nevieme dočkať.

Niektorí nováčikovia zvyknú frflať na to, že sa na úvod sezóny stretnú so štyrmi najlepšími mužstvami predošlej sezóny. Vyzerá to tak, že vám sa to skôr páči…

Takéto veci netreba riešiť, skôr či neskôr sa stretnete s každým súperom. Navyše, toto nemáme vo svojich rukách. Ovplyvniť môžeme naše výkony a to bude rozhodujúce.

V príprave ste niektorým súperom uštedrili poriadny výprask. Čo hovoríte na to, ako sa vám darí v konfrontáciách so silnými tímami?

Pripísali sme si aj nejaké prehry, ale to nie je dôležité. Šancu počas leta dostávali všetci hráči v kádri. Tréner chcel dať priestor každému. Výsledky v príprave nemajú žiadnu veľkú váhu.

Naposledy ste deklasovali 4:0 FC ViOn Zlaté Moravce. Nabil vás tento výsledok optimizmom?

Samozrejme. Mňa osobne však ešte viac ako výsledok teší skutočnosť, že v našej hre bolo vidieť prvky, ktoré chceme preniesť do ligy. Zdolať súpera z Fortuna ligy je cenné a kiežby nám to takto išlo aj naostro.

Myslíte si, že práve prvé kolo so Slovanom veľa napovie o tom, na čo skutočne máte?

Prvé štyri kolá nám určite nastavia zrkadlo. Je to obrovská výzva, ktorej sa však nebojíme. Ideme do toho.

V Slovane Bratislava ste získali trikrát titul a trikrát pohár. Beriete zápasy s úradujúcim majstrom stále špeciálne?

V mojich rokoch sa už hráč teší na každý jeden zápas. Bez ohľadu na to, kto je super. Ale áno, Slovan mám v srdci, veď som v ňom strávil päť rokov a palce mu držím doteraz. O to väčšia motivácia to pre mňa bude.

Erik Grendel pri oslave gólu z pôsobenia v Slovane Bratislava (foto: ŠK Slovan Bratislava)

V Slovane sa nájdu aj ľudia, s ktorými ste spolupracovali. V belasom vás viedol tréner Vladimír Weiss st. a váš spoluhráč bol Lukáš Pauschek…

Bude pekné ich vidieť. Pred zápasom si podáme ruky, no na ihrisku pôjdu priateľstvá bokom a každý bude chcieť vyhrať.

Nováčikovia si zvyčajne dávajú za cieľ záchranu, ale z vášho tábora zaznievajú odvážnejšie vyhlásenia. Napríklad, Marek Kuzma sa už vyslovil, že Podbrezová by mohla skončiť do piateho miesta. Cítite to rovnako aj vy?

Nemáme ambície len v duchu, že nechceme byť fackovací panák. Pozeráme sa po vyšších priečkach. Správni športovci si musia dávať čo najvyššie ciele. Uvidí sa, čo potom ukáže realita. Chceme sa pobiť o prvú šestku a myslím si, že na to máme aj potrebnú kvalitu.

Účasť v prvej šestke býva zvyčajne základná ambícia drvivej väčšiny tímov. Očakávate tuhý boj?

Určite áno. Väčšina klubov posilnila svoje hráčske kádre a niektoré aj trénerské štáby. Myslím si, že nás čaká veľmi zaujímavá sezóna.

Na lavičke Podbrezovej zostal tréner Roman Skuhravý, hoci ho veľmi vábila Žilina. Je jeho zotrvanie veľmi dôležité pre váš klub?

Áno. Som rád, že tréner môže nadviazať na prácu, ktorú s nami odviedol v predošlom období. Dokázal zlepšiť všetkých hráčov a ja verím, že naša výkonnosť bude ďalej stúpať. Roman Skuhravý je veľký odborník a predpokladám, že budeme o ňom ešte veľa počuť.

V čom je iný v porovnaní s ostatnými trénermi?

Imponuje mi, že má svoju filozofiu, od ktorej sa za žiadnych okolností neodkláňa. Nech už hráme v úvodzovkách proti Barcelone alebo Námestovu, stále chceme hrať svojim štýlom. Pre Romana Skuhravého je vždy dôležité jeho mužstvo a nie súper. Chce, aby sa súperi chystali na nás.

Zaujímavé je rozostavenie, ktoré forsíruje. Na Slovensku hrá len málokto a málokedy v schéme 3-4-3. Vám sa to pozdáva?

Áno, veľmi ma to baví. Mám rád ofenzívny štýl futbalu a vždy ma teší, keď držíme loptu na našich kopačkách. Práve toto od nás tréner vyžaduje. Chce, aby sme boli aktívni bez lopty a po strate ju znova čím skôr získali. Jednoducho, máme hrať s loptou. Koho by to nebavilo? Ja osobne si užívam každý moment na ihrisku.

V čom je systém 3-4-3 ťažký?

Keď máme loptu, musíte byť neustále v ponuke a pohybovať sa v správnych miestach. Tento systém je založený na striktnom presúvaní, máte len minimálnu voľnosť. Dôležitá je súčinnosť jednotlivých formácií. Pre mňa osobne nebolo ľahké sa to naučiť, keďže som doteraz takýto štýl futbalu nikdy nehral. Teším sa, že som sa mohol v tomto smere takticky zlepšiť.

Tým, že sa v systéme 3-4-3 musia spolu posúvať celé línie, máte mokrý dres už v piatej minúte?

Posuny nemusia byť stále v šprinte. Niekedy stačí rýchly pohyb na dva – tri metre, aby ste získali potrebný priestor pre kombináciu. Je to teda skôr naopak. Keď máte loptu na svojich kopačkách, dokážete si s ňou aj oddýchnuť a behá skôr súper.

V Podbrezovej zostal nielen tréner Roman Skuhravý, ale aj gro kádra. Okrem Galčíka, čo už bolo skôr známe, neodišla žiadna z výrazných opôr. Čo na to hovoríte?

Je to super správa pre Podbrezovú, keďže v kádri máme veľa šikovných a mladých chlapcov. Myslím si, že títo hráči ešte majú čas na prestup, z prvej ligy sa môžu predať lepšie. Samozrejme, musia v nej potvrdiť výkonnosť z predošlej sezóny a ďalej sa zlepšovať. Verím, že po miernej úprave kádra, ku ktorej prišlo v lete, budeme naďalej konkurencieschopní.

Neudržali ste si len mladých chlapcov, ale pokračuje aj stará garda, zmluvu o dva roky predĺžil Boris Godál, okrem vás dvoch sú v tíme aj Marek Kuzma, Michal Breznaník a Vladimír Kukoľ. Takže, môžete ďalej strážiť mladých…

Pre mladých hráčov je určite dôležité mať pri sebe staršiu generáciu futbalistov, ktorá ich dokáže usmerniť, povzbudiť a poradiť im. Určite prídu aj ťažké momenty vo Fortuna lige, keď to nepôjde podľa predstáv. Vtedy bude rad na nás, aby sme pozdvihli vlajku a upokojili situáciu. Mám radosť, že Boris predĺžil zmluvu. Je to veľmi dôležitá postava v tíme. Vždy, keď je s nami na ihrisku, cítiť väčší pokoj v celom tíme.

Dá sa povedať, že ste na Horehroní namiešali kvalitný koktejl? V podbrezovskom kádri sú mladí aj starí, odchovanci aj legionári…

Áno. Náš tím je veľmi dobre zložený a vyvážený. Nechýba nám dravosť a ani skúsenosť. Tvoríme super partiu a spolu nám je dobre. To je základ.

No a bude tento koktejl aj chutiť fanúšikom?

Dúfam, že áno a že sa ľudia budú chodiť na nás pozerať. Verím, že budeme oživenie pre ligu, hráme ofenzívne a v našich zápasoch vždy padá veľa gólov. Som presvedčený, že zápasy Podbrezovej budú gólové. Tréner nám sám na začiatku svojej misie povedal, že bude víťaziť 4:3 či 5:2 radšej ako 1:0 po upotenom výkone. Uvidíme, čo nám napokon prinesie Fortuna liga…

ERIK GRENDEL – FAKTY

  • Narodil sa 13. októbra 1988 v Handlovej, hráva na poste stredopoliara za FK Železiarne Podbrezová.
  • Je ženatý, s manželkou Petrou má dcéru Ester (10) a syna Erika (6).
  • Futbalové gény zdedil po otcovi Štefanovi, ktorý sa po bohatej hráčskej kariére presadil aj ako tréner
  • Do veľkého futbalu sa prepracoval ako odchovanec v tom čase úspešnej dubnickej liahne talentov, v najvyššej súťaži debutoval za Dubnicu už ako šestnásťročný 26. júla 2005.
  • V septembri 2009 prestúpil do Slovana Bratislava, s ktorým sa trikrát radoval zo zisku titulu a takisto trikrát vyhral Slovenský pohár. V drese belasých si zahral dvakrát skupinovú fázu Európskej ligy. Na jeseň 2011 Slovan v konkurencii Paríža Saint-Germain, Athletica Bilbao a Sazburgu získal jeden bod. O tri roky neskôr si belasí opäť s Erikom Grendelom v tíme pripísali šesť prehier v konkurencii SSC Neapol, Sparty Praha a Young Boys Bern.
  • Začiatkom roka 2015 opustil Slovan a stal sa hráčom poľského Gorniku Zabrze. Najlepším umiestnením štrnásťnásobného poľského šampióna počas éry Erika Grendela bola 4. priečka. Po vypadnutí v lete 2016 z Ekstraklasy sa skúsený stredopoliar pričinil v nasledujúcej sezóne o okamžitý návrat medzi elitu.
  • V lete 2018 sa stal posilou vtedy majstrovskej Trnavy, s ktorou zažil svoju tretiu účasť v skupinovej fáze Európskej ligy, Spartak v konkurencii Anderlechtu, Fenerbahce Istanbul a Dinama Záhreb obsadil tretiu priečku a získal sedem bodov. V nasledujúcej sezóne sa Erik Grendel pričinil o víťazstvo červeno-čiernych v Slovnaft Cupe po finálovej dráme v Nitre so Žilinou. Duel sa po riadnom hracom čase aj predĺžení skončil výsledkom 3:3 a o víťazstve Trnavy rozhodol až rozstrel zo značky pokutového kopu.
  • Po sezóne 2019/20 v Spartaku skončil a upísal sa Podbrezovej, pričom v ročníku 2021/22 prispel k víťazstvu v druhej lige a postupu medzi elitu. V prvej sezóne na Horehroní odohral v druhej najvyššej súťaži 20 zápasov a strelil štyri góly, v nasledujúcom ročníku si pripísal 25 štartov a strelecky sa presadil trikrát.
  • Hoci si prešiel mládežníckymi reprezentáciami a bol dokonca kapitán národného tímu do 21 rokov, prvého štartu s dvojkrížom na hrudi na seniorskej úrovni sa nedočkal.
  • Spomedzi zahraničných tímov drží palce Barcelone, jeho obľúbený hráč bol stredopoliar Xavi Hernandez.