Podmienky, fanúšikovia a tréner ako lákadlo

Podmienky, fanúšikovia a tréner ako lákadlo

S novou posilou FC DAC 1904 Dunajská Streda Miroslavom Káčerom o jeho športových výzvach na novej adrese.

Keď v lete 2020 odišiel zo Žiliny do Viktorie Plzeň, zrejme nečakal, že sa na Slovensko po dvoch rokoch vráti. Stalo sa. Krátko po príchode trénera Adriána Guľu do Dunajskej Stredy prišiel na Žitný ostrov na hosťovanie s opciou na prestup na ďalšie dva roky aj stredopoliar Miroslav Káčer (26), spolu budú pôsobiť už v treťom klube. „Verím, že mužstvu pomôžem k úspechom, rád by som v Dunajskej Strede zažil európsku jeseň,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu „Kačka“, ako bývalého reprezentanta do 21 rokov prezývajú. Takisto prezradil, že sa teší na skvelých dunajskostredských fanúšikov.

Na Slovensku ste si obliekali len žlto-zelené farby. Aké to bolo prvýkrát natiahnuť si na seba dres DAC?

Neprišiel som do Dunajskej Stredy priamo zo Žiliny, takže to bolo o to jednoduchšie. Teším sa na novú výzvu. Uvidíme, ako sa mi v DAC bude dariť.

Čo najmä vás pritiahlo na Žitný ostrov? Bola to osoba trénera Adriána Guľu, ktorý vás viedol už v Žiline aj v Plzni?

Bol to jeden z faktorov. Ďalší spočíva v podmienkach, ktoré tu majú chalani vytvorené. No a v neposlednom rade sú to fanúšikovia, ktorých futbal baví, radi naň chodia a mužstvo skvele povzbudzujú. Tých aspektov bolo jednoducho viac.

Miroslav Káčer je odchovancom MŠK Žilina, kde si prešiel všetkými vekovými kategóriami (foto: MŠK Žilina)

Aké bývali pre vás zápasy proti Dunajskej Strede a obzvlášť v MOL aréne, keď ste si ešte obliekali žilinský dres?

Vždy veľmi ťažké. Jednak, fanúšikovia hnali nášho súpera zakaždým dopredu a DAC mal v tom čase aj veľmi silné mužstvo, ktoré dokázalo potrápiť každého. Verím, že rovnaké to bude aj teraz a že Dunajská Streda bude víťaziť a my spravíme radosť divákom.

Už sa asi neviete dočkať, ako vás bude obecenstvo hnať vpred…

Veru, bude to určite niečo skvelé. Hrať pred publikom v MOL aréne bude výborné.

Spomenuli ste výborné dunajskostredské podmienky. Našli ste v DAC niečo, čo vás vyslovene až prekvapilo?

Zatiaľ som mal šťastie na pôsobenie v kluboch, ktoré mali podmienky na špičkovej úrovni. O prekvapení by som teda nehovoril. Platí, že Dunajská Streda má skvele vybudovanú infraštruktúru, vynikajúce tréningové plochy a krásny štadión. Všetko je super, nič mi nechýba.

Aké si dávate osobné ciele do najbližšieho obdobia?

Leto je veľmi krátke, už čoskoro sa pre nás začína nová sezóna. V prvom rade si želám odohrať čo najviac zápasov a tiež verím, že pomôžem tímu k naplneniu cieľov. Tie nie sú malé, ale tvrdou prácou je možné dosiahnuť všetko. Ja osobne pôjdem v každom jednom tréningu i zápase na maximum. Samozrejme, chcem odohrať čo najviac zápasov.

Dunajská Streda sa už niekoľko sezón pohybuje na horných poschodiach tabuľky, ale nedarí sa jej dosiahnuť titul či vyhrať pohár. Je vaša ambícia pomôcť mužstvu k zisku trofeje?

Bolo by to určite krásne. Pre tím aj pre mňa. Verím, že sa v každom zápase budeme biť o víťazstvo. Potom môžeme byť úspešní v lige aj pohári. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať.

Ako sa cítite v novej kabíne?

V Dunajskej Strede hrajú hráči rôznych národností, takže je to zaujímavé. Chalani sú fajn, je tu zábava, cítim sa dobre.

Žilinská kabína bola najmä slovenská, plzenská zase česká, tá dunajskostredská je multinárodná. V čom je to pre vás nové a iné?

Každý spomedzi chalanov priniesol do šatne vlastnú mentalitu, čo môže byť pre mňa obohacujúce. Vnímam to pozitívne a verím, že keď si to celé sadne, tak to bude super.

Trénera Adriána Guľu veľmi dobre poznáte. Čo môže z vášho pohľadu dať tomuto tímu?

Veľa. Práca nášho trénera je všeobecne známa a je dobré, že vo vedení klubu veria jeho ceste. Adrián Guľa už v minulosti dokázal, že vie spraviť úspech a zlepšiť hráčov.

Vy osobne veľmi dobre viete, čo vás čaká. Ako mužstvo budete spolu tráviť veľa času a v tréningovom procese sa budete koncentrovať na každý jeden detail…

Zažíval som to približne od sedemnástich rokov a som na to pripravený. Nerobí mi to žiadny problém. Chápem, že futbal treba vnímať ako životný štýl.

Ako sa spätne pozeráte na dva roky vo Viktorii Plzeň a prečo ste sa vlastne rozhodli pre návrat na Slovensko?

Pred rokom sa v Plzni zmenil tréner. Začiatok sezóny som mal fajn. Hrával som pomerne pravidelne, v tom čase sme mali aj viacero zranených hráčov. Tí sa však uzdravili a ja som potom zo zostavy vypadol. Už v zime som uvažoval nad zmenou adresy, no napokon to nevyšlo. Klub sa rozhodol, že si ma ponechá do konca ročníka. V lete prišli nové posily, na moju pozíciu už mala Viktoria dosť hráčov. Necítil som to tak, žeby som mal dostať priestor. Napokon sme si povedali, že pre obe strany bude najlepšie, pokiaľ odídem na hosťovanie. Dva roky v Plzni však boli pre mňa skúsenosť, ktorú si veľmi vážim.

Miroslav Káčer získal v sezóne 21/22 v drese FC Viktoria Plzeň majstrovský titul (foto: FC Viktoria Plzeň)

Je váš cieľ po skončení hosťovania vrátiť sa do Plzne, alebo by ste boli radi, ak by si Dunajská Streda uplatnila opciu na prestup?

Takto dnes neuvažujem. Som v DAC, chcem hrať a plne sa sústredím na to, aby som pomohol družstvu. Čo bude o rok, to ešte uvidíme. Dôležité je, aby som mal vyššiu vyťaženosť a aby aj v klube boli spokojní s tým, čo odvádzam na ihrisku.

Čo najmä vám dalo pôsobenie v českej lige?

Určite ma to posunulo vpred ako hráča aj človeka. Vyskúšal som si novú ligu, zažil som iných futbalistov aj súperov. Hodnotím to kladne, hoci som toho odohral menej, ako som si želal. No a napokon, k slovenskému titulu som si pridal do zbierky aj český.

Už vo štvrtok vás čaká úvodný zápas 1. predkola Konferenčnej ligy proti severoírskemu Cliftonville FC. Ako sa už na to tešíte?

Veľmi. Pohárová Európa je vždy niečo výnimočné. Verím, že dokráčame čo najďalej a že budeme úspešní nielen na domácej, ale aj medzinárodnej scéne.

Čo hovoríte na to, akého súpera ste dostali na úvod súťaže?

Priznám sa, že nemám ešte úplný prehľad o súperovi, no verím, že je to priechodná prekážka. Zároveň platí, že v Európe nie sú slabé tímy a ja nečakám, že dostaneme niečo zadarmo.

Je váš cieľ európska jeseň?

Bolo by to krásne, ešte som ju totiž nezažil, zatiaľ som sa dostal najďalej do play-off. Bolo by to teda pre mňa nielen super, ale aj niečo nové.

MIROSLAV KÁČER – FAKTY

  • Narodil sa 2. februára 1996 v Žiline, hráva na poste stredopoliara za FC DAC 1904 Dunajská Streda.
  • Je odchovanec MŠK Žilina, v žlto-zelenom drese si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami.
  • Vo Fortuna lige debutoval v drese Žiliny už vo veku 16 rokov v prvom kole sezóny 2012/13 proti Spartaku Myjava (4:1) a hneď sa aj strelecky presadil. V MŠK zotrval až do jari 2020, keď klub ohlásil v prvej vlne pandémie likvidáciu. Celkovo odohral za Žilinu 184 fortunaligových zápasov, v ktorých strelil 32 gólov. V klube určitý čas zastával aj pozíciu kapitána.
  • Jeho najväčší úspech v MŠK Žilina sa viaže k sezóne 2016/17, keď „šošoni“ aj s Miroslavom Káčerom získali titul. Pomohol k tomu piatimi gólmi a štyrmi asistenciami.
  • Po sezóne 2017/18 sa objavil v Jedenástke talentov a následne sa dvakrát ocitol v Jedenástke roka (2018/19 a 2019/20).  
  • V lete 2020 zamieril do Viktorie Plzeň, za ktorú v uplynulých dvoch sezónach odohral dohromady 34 ligových zápasov (2 góly), štyri pohárové stretnutia a sedem zápasov na medzinárodnej scéne, pričom sa strelecky presadil v predkole Európskej ligy proti dánskemu SönderjyskE. S Viktoriou získal titul v uplynulej sezóne 2021/22.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách od 15 do 21 rokov. S výberom do 17 rokov si zahral na domácich majstrovstvách Európy v roku 2013, odkiaľ sa Slovensko kvalifikovalo na majstrovstvá sveta do SAE, kde bol tiež súčasť tímu, bol aj na Eure do 21 rokov v roku 2017.
  • V seniorskej reprezentácii si pripísal dva štarty v neoficiálnych dueloch pod hlavičkou ligového výberu na kempe v Spojených arabských emirátoch v januári 2017 proti Ugande (1:3) a Švédsku (0:6).
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Lionel Messi a klub FC Barcelona