Fanúšikovský rekord v Trnave, najproduktívnejší Kadák

Fanúšikovský rekord v Trnave, najproduktívnejší Kadák

Pohľad na sezónu 2021/22 Fortuna ligy očami štatistík odhalí mierny pokles gólového priemeru, ale aj počtu vylúčených hráčov či pokutových kopov.

Pri minuloročnom bilancovaní sme hovorili o najgólovejšej sezóne v histórii Fortuna ligy s priemerom 2,92 gólu na zápas. Tentoraz sa futbalisti k takejto cifre síce neprestrieľali, ale aktuálnych 2,63 gólu na zápas tiež nie je na zahodenie. V 195 zápasoch Fortuna ligy videli diváci 513 gólov, až 24 z nich v šiestich zápasoch štvrtého kola. Najproduktívnejší boli futbalisti Slovana so 71 strelenými gólmi, najmenej, iba 27 ich zaznamenali hráči Pohronia.

Naživo videlo zápasy Fortuna ligy 237 200 fanúšikov, priemerne 1216 na jeden duel, čo je však číslo znížené aj z dôvodu pandemických opatrení. Fanúšikovský rekord sezóny si užili v trnavskej City aréne, rozlúčku Martina Škrtela v poslednom kole nadstavby v dueli s Dunajskou Stredou sledovalo 8037 divákov. Škoda len, že nemôžeme rátať nešťastné derby v Trnave v októbri 2021, ktoré skončilo pre výtržnosti fanúšikov predčasne a muselo byť skontumované. V polčasovej prestávke zápasu 10. kola nadstavby, ktoré sledovalo vyše 8.000 ľudí, sa priamo na trávniku Štadióna Antona Malatinského konala svadba dlhoročného fanúšika Matúša a Janky.

V 10. kole nadstavby sa priamo na trávniku zosobášili fanúšikovia Spartaka Trnava Matúš a Janka (foto: Lukáš Grinaj, Spartak Trnava)

Disciplína musí byť

Nečakane nízky je počet vylúčených, dovedna rozdali rozhodcovia 28 červených kariet, čo je menej ako jedna na celé kolo. Žltých kariet videli futbalisti 731. V uplynulej sezóne sme tiež boli svedkami 59 pokutových kopov, čo je o 26 menej než v predminulej, z toho 40 bolo premenených. Po osem penált zahrávali futbalisti Ružomberka a Trnavy, naopak, jedinú Michalovčania a aj tá bola nepremenená. Žiadna penalta sa v sezóne nekopala proti tímu DAC.

Hviezdou Jakub Kadák

Najlepším strelcom Fortuna ligy sa stal prekvapujúco talentovaný Trenčan Jakub Kadák. Ku korune mu stačilo trinásť vsietených gólov a nepochybne mu pomohol aj zimný odchod deväťgólového Hentyho z tímu Slovana. V Kadákovi majú Trenčania cenný predajný artikel rovnako ako v osobe jeho rovesníka, tiež 21-ročného Njegoša Kupusoviča, ktorý dal v trinástich zápasoch osem gólov a s priemerom 0,6 gólu na zápas je v tejto štatistike najlepší.

Fanúšikovský rekord v uplynulej sezóne má na konte Spartak Trnava. Vyše 8.000 ľudí sledovalo emotívnu rozlúčku Martina Škrtela. 

Asistencie zbieral predovšetkým Ibrahim Rabiu, osem gólových prihrávok nemá na konte okrem neho z Fortuna ligy už nik iný, no celkovo sa s devätnástimi bodmi (13 gólov a 6 asistencií) stal najproduktívnejším hráčom Kadák.

Najväčšiu porciu odohraných minút si vychutnal Ružomberčan Lukáš Fabiš, nazbieral ich až 2880, čo znamená, že ako jediný odohral kompletne celú sezónu. V súbojoch bol najúspešnejší trnavský obranca Gergely Tumma, vyhral 77,3% zo všetkých, hneď za ním skončil jeho hviezdny spoluhráč Martin Škrtel.

Spomedzi brankárov zažiaril trnavský mladík Dominik Takáč, 23-ročný gólman si pripísal až osemnásť vychytaných núl! Najdlhšia bola aj jeho séria bez inkasovaného gólu trvajúca 483 minút. Najviac zákrokov - 114 - predviedol Seničan Henrich Ravas.