Koniec odvrátil Jarábek asi za minútu

Koniec odvrátil Jarábek asi za minútu

S obrancom MFK Skalica Petrom Čögleyom nielen o dôvodoch jeho prestupu zo Zlatých Moraviec do Skalice.

Futbalový klub MFK Skalica splnil licenčné podmienky a Záhoráci sa definitívne stali tretím nováčikom nasledujúcej fortunaligovej sezóny. Zeleno-bieli síce vhupli medzi elitu ako tretí tím druhej ligy, no rozhodne nechcú byť na konci budúceho ročníka poslední. Svedčia o tom aj posily, ktoré do Skalice prichádzajú. Jedna z nich je skúsený obranca Peter Čögley (33). Trenčiansky odchovanec nosil ešte v minulej sezóne kapitánsku pásku v Zlatých Moravciach. Po skončení ročníka sa však dozvedel, že v klube od Žitavy skončí. Hoci zvažoval, že uzavrie profesionálnu dráhu a s plnou vervou sa vrhne na trénerskú prácu, všetko je inak. „Zatelefonovali sme si s trénerom Jurajom Jarábkom a rozhodnutý som bol asi za minútu,“ vysvetlil v rozhovore pre Našu ligu Peter Čögley dôvod toho, prečo napokon prikývol na ponuku zo Skalice a v našej najvyššej súťaži ho budeme vídať aj v budúcej sezóne.

Keď ste skončili v Zlatých Moravciach, prišla vám na um myšlienka, že uzavriete profesionálnu kariéru?

Priznávam, že áno. Ozývali sa mi totiž rôzne kluby s ponukou na trénovanie. Niektoré boli zaujímavé.  Napokon to vyšlo tak, že pokračujem v Skalici. Zatelefonovali sme si s trénerom Jurajom Jarábkom a rozhodnutý som bol asi za minútu. Jednoducho, vybavené… Do dvoch hodín bol spravený celý kontrakt. Musím oceniť manažment Skalice, také rýchle a korektné rokovania som ešte asi ani nezažil. To, na čom sme sa dohodli, sme expresne spečatili podpisom zmluvy. Bol som naozaj veľmi spokojný s prístupom.

Čo musí zaznieť v telefonáte z úst trénera, aby sa hráč rozhodol za minútu?

Tréner Juraj Jarábek mi povedal, že ma chce. Bodka.

Pár dní dozadu ste sa v Zlatých Moravciach dopočuli, že o vaše služby už nie je záujem. O to viac vám slová Juraja Jarábka pohladili dušu?

Áno. Pritom s trénerom Jurajom Jarábkom sme mali počas jari cez zápas so Sereďou slovnú prestrelku, ktorá vyplynula z nesprávne nariadenej penalty proti nám. Jednoducho, futbal prináša emócie, no tie po skončení zápasu išli bokom. Nie je nič viac, ako keď má o vás záujem priamo tréner, ktorý vie, čo dokážete.

Ako sa cítite na novej adrese?

Výborne. Našiel som tu vynikajúcu partiu chlapcov. Skaličanov som sledoval dlhodobo. V druhej lige končili pravidelne v prvej trojke. V poslednom roku som mal možnosť hrať proti MFK trikrát a vždy som vedel, že je to skvelé mužstvo. Keď sme na jar skončili so Zlatými Moravcami na predposlednej priečke a mysleli sme si, že budeme hrať baráž, modlili sme sa, aby Skalica neskončila druhá. Bolo nám totiž jasné, že v takom prípade by bol boj o udržanie sa vo Fortuna lige veľmi, veľmi náročný.

Skalica mala v druhej lige najlepšiu defenzívu. Veríte, že svojou maličkosťou prispejete k ešte väčšiemu spevneniu obranného valu?

V prvom rade musím tvrdo pracovať na tréningu, aby som pravidelne hrával.

Aké si dávate osobné ciele?

Želám si najmä to, aby som odohral sezónu bez zranení. Rôčky pribúdajú, človek si musí dávať pozor na zdravie. Mám už 33 rokov a v mnohých ligách a krajinách by to bol ideálny vek, no na Slovensku ma už asi väčšia ľudí považuje za starého hráča.

Čo by Skalica mohla podľa vás dosiahnuť vo Fortuna lige?

Verím, že sa chytíme už v prvých kolách a že budeme dôstojný súper pre každý fortunaligový tím, čo sa napokon prejaví aj v tabuľke. Chalani, čo hrali za Skalicu v druhej lige, majú vžité herné systémy, vyzerajú veľmi dobre na tréningoch aj v zápasoch. Úroveň našej hry ma teší.

Hneď na úvod prípravy ste remizovali s Trnavou (0:0). Bol to pre vás všetkých dobrý impulz?

Áno. Zvlášť ma teší, že loptu sme na kopačkách mali viac my. Vidieť, že chalani tu systematicky pracovali tri – štyri roky. Je to cítiť. Skalica je jednoducho futbalové mužstvo, ktoré chce hrať a nikdy len tak neodkopne loptu. V zápase a ani na tréningu. Mne osobne sa to veľmi páči.

Skalica bola už v druhej lige dobre vedená a po postupe prišli do tímu okrem vás aj skúsený tréner Juraj Jarábek, tvorca hry Andrej Fábry a útočník Roman Haša. Sú to pre vás všetko pozitívne signály?

Samozrejme. Tréner Juraj Jarábek je už dostatočne skúsený a vie, čo robí. Mužstvo si skladá podľa svojich predstáv vzhľadom na možnosti klubu, vytvára konkurenčné prostredie. Všetci vieme, že liga je dlhá a náročná, dostavia sa tresty za karty a aj nejaké zranenia.

Ako sa tešíte na zápasy so Zlatými Moravcami?

Bude to pre mňa normálne, zápas ako každý iný. Neberiem to špecificky, tak som vnímal vždy len duely s Trenčínom, ktorý ma vychoval. V Zlatých Moravciach mám len pár kamarátov, zvlášť ma nezaujímajú a zo všetkých síl budem bojovať za Skalicu.

Nadchádzajúca sezóna bude špecifická v tom, že vo Fortuna lige budú účinkovať traja nováčikovia, okrem Skalice aj Podbrezová a Banská Bystrica. Veríte, že zdvihnú úroveň súťaže?

Áno. Do Fortuna ligy prišli stabilizované kluby. Verím, že sa už nezopakuje situácia z jari, keď v niektorých zápasoch za Senicu nastupovali dorastenci. So všetkou úctou voči nim, nerobilo to našej súťaži dobré meno. Dúfam, že už žiadny klub nepostihnú finančné problémy.

Ako si zvykáte na prostredie a fungovanie v Skalici?

Bez problémov, všetko je super. Bývam v hoteli v centre mesta, auto mám zaparkované celý týždeň na jednom mieste, všade chodím pešo. Chalani v Skalici sú kávičkári, čo mi vyhovuje. Pár metrov od hotela je jedna kaviareň, pár metrov na druhú stranu zase druhá. Prostredie je príjemné. Nie nadarmo sa hovorí, že Skalica je krásne mesto. Som veľmi spokojný.

A ako to teda bude s vašou trénerskou kariérou?

Už v apríli som mal prvé rokovania o tom, že by som pracoval ako hráč a zároveň tréner. V máji som dostal čisto trénerskú ponuku. Zmluvu so Skalicou som napokon podpisoval v čase, keď som mal mať o dva dni stretnutie s predstaviteľmi jedného klubu, ktorí mi ponúkali prácu hlavného trénera. Veľmi ma tešilo, že som cítil záujem. Keď sa však naskytla možnosť pokračovať v hráčskej kariére na najvyššej úrovni, nemal som dôvod špekulovať.

V Skalici budete vypomáhať ako tréner?

Áno. Mal by som byť pri družstve do 17 rokov. Aj v Zlatých Moravciach som vypomáhal pri mládeži a teším sa, že v tom môžem pokračovať. Budem mať na to už aj trochu viac času, keďže počas pôsobenia v FC ViOn som bol ešte študent.

Ste držiteľ trénerskej UEFA A licencie. Keď teda uzavriete hráčsku kariéru, s určitosťou sa vrhnete na prácu trénera?

Presne tak. Chcem si vyskúšať trénerské remeslo. Spravil som pre to veľmi veľa. V januári sa mi podarilo dokončiť náročné štúdium, na ktoré bolo ťažké sa aj dostať. Teším sa, že to mám za sebou a že som to zvládol počas aktívnej hráčskej kariéry. Poďakovanie patrí mojim mentorom a takisto šéfovi vzdelávania na Slovenskom futbalovom zväze Zsoltovi Pakuszovi, ktorý mi veľmi pomáhal.

PETER ČÖGLEY – FAKTY

  • Narodil sa 11. augusta 1988 v Trenčíne, hráva na pozícii pravého obrancu.
  • Je ženatý, s manželkou Monikou majú dcérku Lauru.
  • S futbalom začínal v Trenčíne, v ktorom pôsobil až do januára 2016, v roku 2015 sa s AS Trenčín tešil zo zisku slovenského double.
  • V januári 2016 sa stal hráčom českého klubu Bohemians 1905, v ktorom vydržal pol roka a vrátil sa na Slovensko do Spartaka Trnava.
  • Po ročnom angažmáne v Trnave si opäť obliekol trenčiansky dres a od leta 2018 bol štyri sezóny hráč Zlatých Moraviec.
  • V FC ViOn skončil po poslednej sezóne, v ktorej zastával pozíciou kapitána, odohral v nej 29 zápasov (2540 minút), strelil dva góly a pridal jednu asistenciu.
  • Vo Fortuna lige celkovo odohral 281 zápasov, strelil v nich štyri góly.
  • Je držiteľ ceny fair play za sezónu 2020/21. Dostal ju za to, že opravil rozhodcu po nesprávne nariadenom pokutovom kope v zápase Zlaté Moravce – Sereď (1:0), keď mu čisto zobral loptu brankár Mathew Yakubu.
  • Slovensko reprezentoval iba v kategórii do 20 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Manchester United, hráč Cristiano Ronaldo.
  • Riadi sa životným mottom: „Každý si je strojcom svojho vlastného šťastia.“