Muž, ktorý búra mýty

Muž, ktorý búra mýty

S novým trénerom MŠK Žilina Jaroslavom Hynekom nielen o tom, prečo prikývol na ponuku spod Dubňa.

Jeho meno na Slovensku nebolo známe, no rozhodne upútal životopisom i prvými vyjadreniami. Novým trénerom MŠK Žilina sa stal Čech Jaroslav Hynek (46). Kým v minulosti prichádzali na lavičku „šošonov“ spoza rieky Morava už etablované mená ako Pavel Hapal či Pavel Vrba, v rodák zo Štemberku na veľké úspechy čaká. Napriek tomu prichádzajú na jeho adresu od našich západných susedov slová chvály. Je totiž známy tým, že rád a tvrdo pracuje s mladými hráčmi. No a pokojne by sme mohli povedať, že ide o muža, ktorý búra mýty. Aktívnu kariéru ukončil ako 24-ročný a to preto, aby sa dal na štúdium. Hoci už pôsobil ako hlavný kormidelník v prvej českej lige v Dukle Praha, posledné roky trénoval v domovine reprezentačné družstvo dievčat do 17 rokov. Z Česka si priviedol do Žiliny ako asistenta Slováka, ktorý pracoval v Číne v akadémii Manchestru City a nemenej zaujímavé je to, že jeho druhý asistent bude bývalý brankár Martin Kuciak. „Náš cieľ po turbulentnej sezóne je Žilinu znova aktivovať, udržať jej silné veci a podľa potreby niektoré aj zmeniť. Ponuku z MŠK si nesmierne vážim,“ povedal na úvod rozhovoru pre Našu ligu Jaroslav Hynek.

Každý sa vás hneď na úvod pýta na to, aké je to prejsť od dievčenského futbalu k mužskému. Ešte vám tieto otázky nelezú na nervy?

Vôbec. Pôsobenie pri dievčatách mi veľa dalo. Ženský futbal je iný ako mužský, ale pôsobil som aj pri chlapčenskom reprezentačnom družstve a celkovo mi toto obdobie pomohlo posunúť sa z manažérskeho pohľadu, keďže som ako tréner národného tímu zažil niečo iné ako počas pôsobenia v kluboch. Myslím si, že moja silná stránka je schopnosť rýchlo sa adaptovať na nové prostredie. Podarilo sa mi to pri prechode k ženskému futbalu a verím, že to bude rovnako aj teraz. Na prácu v Žiline sa teším. Budem sa snažiť pracovať s maximálnou vervou, aby som pomohol mužstvu zlepšovať sa.

Letná príprava štartuje len teraz, no v plnom pracovnom nasadení ste už zrejme dlhšiu dobu…

Rokovania s klubom trvali asi desať dní, už vtedy bolo naše nasadenie pomerne veľké, pretože sme potrebovali prediskutovať vzájomné chápanie filozofie s rôznymi ľuďmi z vedenia, predstaviť prípadné návrhy zmien a to všetko si vzalo svoje. Po spečatení dohody to už bolo o ďalšom sledovaní videí, spoznávaní a dôkladnejšej analýze tímu. Chceli sme do začiatku prípravy vstúpiť čo najlepšie nachystaní. Zmluvu mám od 1. júna, no a od tohto času makám naozaj naplno.

Cítite, že po nevydarenej jari vás čaká naozaj veľmi veľa roboty?

Mužstvo prešlo počas jesene a v zime obmenou kádra a výsledky sa nedostavili. Nie vždy zareaguje tím na rekonštrukciu dobre, to sa stáva. Zvlášť, keď je družstvo takto mladé. Dôležité bude, aby sme hráčov od začiatku nastavili na pozitívne uvažovanie, aby opustili minulosť, poučili sa z nej a nastúpili na ďalšiu časť svojej cesty. Verím, že mužstvo dokážeme prebudiť a že znovu bude baviť aktivitou, ktorú chlapci v sebe jednoznačne majú. Chceme nastaviť princípy, ktoré Žilinu zase pozdvihnú a dostanú ju na úspešnejšiu vlnu.

Akým spôsobom plánujete mužstvo zlepšiť a čo najmä treba spraviť hneď v úvode?

Na začiatku sa musíme vyrovnať s tým, že viacero hráčov je v reprezentáciách a tí sa nám budú postupne vracať. Chlapcom pripravíme technické, herné a dynamické tréningy, stavíme na prirodzený naturel žilinských futbalistov. Aj v posledných zápasoch bolo v niektorých pasážach vidieť, že toto mužstvo vie hrať a aj mu sedí aktívny, dynamický, dominantný a hravý futbal. Pasivita tomuto tímu nesvedčí. Chceme sa prezentovať takým spôsobom, ktorý bude hráčov a fanúšikov baviť.

Gro svojej trénerskej kariéry ste strávili pri mládeži a mužstvo MŠK je naozaj veľmi mladé. Teší vás, že budete pracovať s hráčmi vo veku, keď zvykne byť progres u nich veľmi rýchlo badateľný?

Progres súvisí nielen s tréningovým procesom, ale aj s tým, ako sa hráči dokážu v zápasoch vyrovnať so stresovými situáciami. Často sa stáva, že mladý futbalista vyzerá veľmi dobre práve počas tréningov, ale do zápasov to prenáša ťažšie. Pre nás je výzva urobiť maximum pre to, aby s týmto dokázali hráči pracovať. Dôležité sú totiž aj výsledky, podľa ktorých sú tímy hodnotené. Teším sa na našu spoločnú prácu a uvidíme, ako ju potom dokážeme zúročiť počas sezóny. Vieme, že mladý káder často zažíva výsledkové vlny. Keď sa darí, všetko ide super. Keď to nejde ideálne, dôležité je, aby ste na to správne zareagovali. My sa budeme snažiť hráčov zlepšovať a motivovať, aby boli koncentrovaní a dobre plnili svoje úlohy a to nás privedie k výsledkom, podľa ktorých sme hodnotení.

Z Česka ste si priviezli slovenského asistenta Dušana Bindera, ktorý pracoval v akadémii Manchestru City v čínskom Šanghaji. Spolu ste robili už aj v minulosti. Čím je zaujímavý?

Je to energický a komunikatívny človek, ktorý nepokazí žiadnu zábavu. Na futbal sa pozerá zaujímavou optikou a veľmi dobre sa trénersky vyvíja, silný je v analýzach. Študuje najvyššiu licenciu a s jeho pomocou určite môžeme kvalitne rozvíjať hráčov MŠK. Bude silný článok realizačného tímu.

Dajú sa aplikovať jeho poznatky z akadémie Manchestru City? Nie každý si môže povedať, že pracoval v štruktúrach klubu, ktorý má na čele športového úseku trénera Pepa Guardiolu.

Žilina má kvalitné podmienky a hráčov so vycibrenými hernými činnosťami, ktoré vedia robiť v rýchlom pohybe. To je základný predpoklad toho, aby ste mohli čerpať pri ich vývoji poznatky aj z klubu ako Manchester City. Samozrejme, my nechceme slepo kopírovať jedinú filozofiu, hoci Pep Guardiola udáva trendy vo futbalovej moderne. Svetový futbal vám však prináša množstvo prvkov, ktoré môžete zabudovať do tréningového procesu. Dôležité je, aby ste rozvíjali hráčov nielen individuálne, ale aj v súčinnosti a dokázali sa na ihrisku dobre rozhodovať.

Váš druhý asistent bude Martin Kuciak, ktorý bol v minulosti brankár, no u vás nebude mať na starosti brankárov. To nebýva zvyk. Prečo ste sa takto rozhodli?

Z mnohých bývalých brankárov sa stali skvelí tréneri. Kedysi som sa aj ja na toto pozeral s určitým dešpektom, no presvedčila ma samotná prax. Prví, čo mi prídu na um, sú Miroslav Koubek a Zdeněk Psotka. Obaja boli v minulosti brankári, no potvrdili, že ako tréneri môžu na veľmi vysokej úrovni pracovať nielen s nimi. Myslím si, že dokonca to môže byť aj ich výhoda, keďže brankári majú na futbal trochu iný pohľad. Verím, že Martin Kuciak nám môže veľmi pomôcť pri organizovaní defenzívy a štandardných situáciách, na čo majú práve brankári špeciálne cítenie a aj trochu iný pohľad. Kuco je mladý, dynamický a začínajúci tréner, pozná hráčov aj prostredie, chce sa učiť a zlepšovať, má skúsenosti, pôsobil dokonca aj vo veľkom klube ako Slavia Praha. Uvidíme, ako to zužitkuje v prospech seba a nášho tímu. Vybral si túto cestu. Verím, že sa mu bude dariť a ja mu budem môcť byť na nej nápomocný. Snáď to dotiahne ďaleko.

Českí tréneri priniesli do Žiliny veľké úspechy, stačí menovať kormidelníkov ako Pavel Vrba, Pavel Hapal či Leoš Kalvoda. Na lavičke MŠK však nesedel muž spoza rieky Morava už jedenásť rokov. Je váš cieľ nadviazať na prácu týchto renomovaných kormidelníkov?

Vždy je dôležité skĺbiť prácu s trénera s tímom. Na Slovensku sú veľmi dobrí hráči a ja verím, že sa mi podarí vhodne spolupracovať s tými v Žiline. Spomenutí tréneri dosiahli s MŠK veľké úspechy a ja by som bol rád, keby sa mi to podarilo tiež. Pre mňa je výzva hrať s MŠK Žilina dobrý a svedomitý futbal. Keď sa nám to podarí, potom môžu prísť aj úspechy, aké tu zažili v minulosti moji krajania.

JAROSLAV HYNEK – FAKTY

  • Narodil sa 5. septembra 1975 v českom Štemberku, od leta je hlavný tréner v MŠK Žilina.
  • V hráčskej kariére, ktorú prepojil s klubmi SK Uničov a HFK Přerov, to dotiahol najvyššie do druhej českej lige.
  • Hoci mal ponuky aj z najvyššej súťaže, rozhodol sa ukončiť kariéru už vo veku 24 rokov a dal sa na štúdium a trénerskú dráhu.
  • Vyštudoval na Fakulte telesnej kultúry Univerzity Palackého v Olomouci.
  • Už popri štúdiu trénoval v mládeži Sigmy Olomouc, kde strávil šesť a pol roka. Ďalšie štyri roky bol pri mládeži Baníka Ostrava.
  • Dôležité roky kariéry strávil v Dukle Praha, kde v roku 2009 začal pracovať ako asistent trénera pri druholigovom áčku, popri tom bol hlavný tréner v juniorke, neskôr viedol aj družstvo do 19 rokov, potom sa stal znova asistentom hlavného trénera, ktorý bol dnes kouč reprezentácie Jaroslav Šilhavý.
  • Keď v roku 2016 odišiel Jaroslav Šilhavý do Slavie, tak sa Jaroslav Hynek stal hlavným trénerom Dukly, ktorú z tejto pozície viedol dve sezóny. V ročníku 2016/17 skončili „vojaci“ pod jeho vedením na siedmej priečke, v 2017/18 na jedenástej priečke.
  • Po tejto sezóne pokračoval v Dukle ako skaut a supervisor, na starosti mal talentovanú skupinu a popri tom bol asistent pri reprezentačnom družstve chlapcov do 16 rokov, následne naskočil do pozície hlavného trénera dievčat do 17 rokov, kde pôsobil až do leta 2022, keď sa stal hlavným trénerom Žiliny.
  • Jeho obľúbené zahraničné klub sú FC Liverpool a Bayern Mníchov, spomedzi hráčov sa mu páči holandský stopér LFC Virgil van Dijk.