Zostúpil ako chlapec, postúpil ako líder

Zostúpil ako chlapec, postúpil ako líder

S kapitánom MFK Dukla Banská Bystrica Róbertom Polievkom o návrate do Fortuna ligy a o ambíciách, ktoré môže mať klub z Urpína.

O udalostiach v súvislosti s ŠKF Sereď a FK Senica sa toho počas uplynulých týždňov popísalo už veľa. Koniec jedného zvyčajne znamená šancu pre druhého. Platí to aj v tomto prípade. V budúcej sezóne bude mať Fortuna liga troch nováčikov. Definitívne už medzi elitu postúpili víťaz druhej ligy z Podbrezovej, druhá Banská Bystrica a k účasti v najvyššej súťaži je blízko aj tretia Skalica, klub zo Záhoria už musí zvládnuť iba skrátené licenčné konanie. „Verím, že všetky tri kluby prispejú k oživeniu Fortuna ligy,“ povedal okrem iného v rozhovore pre našu ligy kapitán nováčika z Banskej Bystrice Róbert Polievka (25), ktorý vo Fortuna lige debutoval práve v drese Dukly, neskôr si v nej zahral za Dunajskú Stredu, Podbrezovú a Žilinu, no a teraz sa medzi elitu vracia znova s materským tímom a cenou pre najlepšieho hráča druhej ligy v minulej sezóne.

V Banskej Bystrici vám skončila zmluva. Uvidíme vás ako kapitána Dukly aj medzi elitou?

Rokovania sa pohli tým správnym smerom. Pevne verím, že sa dohodneme na novej zmluve a že budem pôsobiť v Banskej Bystrici aj naďalej. Všetko stojí už len na detailoch.

Keď Dukla v lete 2015 aj s vami ako začínajúcim ligovým hráčom zostúpila do druhej ligy, prišlo vám na um, že si bude musieť Banská Bystrica počkať na prvoligový futbal sedem rokov?

Vôbec. Takisto som si vtedy nemyslel, že práve ja budem súčasť postupových osláv. Hoci som v lete 2015 prestúpil do Dunajskej Stredy, očakával som, že Dukla bude rýchlo späť vo Fortuna lige. Predsa len, je to veľký klub, ktorý si najvyššiu súťaž zaslúži.

Vy ste v prvej lige pôsobili ďalšie tri sezóny od zostupu Dukly. Ako ste na diaľku vnímali jej starosti v nižších súťažiach?

Veľmi pozorne som to sledoval. Trápilo ma, že môj materský klub je v náročnej situácii. O to väčšie uznanie si zaslúži každý, kto sa zaslúžil o to, že sa Dukla znova postavila na nohy a napokon sa aj po siedmich rokoch vrátila späť na najvyššie fórum.

Čo vás v septembri 2018 presvedčilo vrátiť sa do Banskej Bystrice a podieľať sa priamo na bojoch o návrat medzi elitu?

V Žiline som nebol spokojný so svojou minutážou. Zvažoval som odchod z MŠK a v tom čase bola práve Banská Bystrica prvý klub, ktorý mi podal pomocnú ruku. Ja som Dukle za to vďačný. Mal som aj iné ponuky, no chcel som splatiť dôveru klubu, ktorý ma vychoval a dal mi prvú šancu hrať veľký futbal. Áno, išiel som o súťaž nižšie, no s cieľom, ktorý sa nám teraz podarilo splniť.

Po postupe do prvej ligy ste si mohli spokojne povedať, že ste Dukle vrátili to, čo vám kedysi dala…

Dá sa to tak povedať. Do Banskej Bystrice som prišiel s cieľom, ktorý sme splnili, a som za to veľmi vďačný. To však neznamená, že máme odrobené. Stále je priestor na to, aby sme sa zlepšovali a niekam sa posunuli. Pevne verím, že nasledujúci ročník nebude pre Banskú Bystricu na dlhú dobu jediný vo Fortuna lige.

Po návrate do Banskej Bystrice ste sa ako odchovanec vypracovali na kapitána tímu. Čo osobne to pre vás znamená?

Ani sa mi nesnívalo, že by som raz mohol byť kapitán Dukly. Situácia sa však takto vyvinula a tréner mi dal dôveru. Chalani v kabíne mi veľmi pomáhali a nevyvstal žiadny problém. Pritom som mladý hráč a v šatni máme veľa starších futbalistov odo mňa. Každému som vďačný za rešpekt, aký som od nich dostal. Ukázali sme ako mužstvo charakter. Ja som sa takisto snažil ísť príkladom na ihrisku. Myslím si, že nám to dobre fungovalo.

V prvej sezóne po vašom príchode bola Dukla nováčik druhej ligy a skončila šiesta. V nasledujúcich dvoch ročníkoch vám už tesne ušiel postup. V sezóne 2019/20, ktorú ovplyvnila pandémia, ste sa po skrátenej nadstavbe museli skloniť pred Dubničanmi, ktorí postúpili ako víťaz súťaže do baráže. V ročníku 2020/21 ste skončili druhí za Liptovským Mikulášom a cez baráž ste nepostúpili medzi elitu na úkor Senice. Ako ste to prežívali?

Ťažko. V dvoch prípadoch sme boli naozaj blízko, no nedotiahli sme to. Po covidovej sezóne sme to ešte hodili za hlavu a hoci sme boli nešťastní, povedali sme si, že v ďalšej to už musí vyjsť. Žiaľ, nedokázali sme znova postúpiť a minulé leto bolo pre každého z nás veľmi ťažké. Byť tak blízko a zároveň ďaleko od prvej ligy… Vyšlo nám to teraz po ozaj náročnej sezóne. Veľa zápasov malo výbornú kvalitu a emóciu, úroveň druhej najvyššej súťaže značne vzrástla. Možno o to viac nám teraz chutí tento postup. Dosiahnuť ho v tejto konkurencii bolo nesmierne ťažké.

Počas tohto obdobia sa navyše podarilo dobudovať Štadión SNP na Štiavničkách. Ak by ste postúpili o rok skôr, museli by ste určité obdobie odohrať niekde v azyle. Možno to tak aj celé malo byť, však?

Súhlasím. Sme veľmi radi, že vo Fortuna lige budeme hrať na vlastnom štadióne, pre nás je to obrovské plus. Tešíme sa na pôsobenie medzi elitou.

Vy osobne sa do prvej ligy vraciate s troma trofejami. Na slávnostnom vyhlásení najlepšej jedenástky druhej ligy ste si prevzali cenu za účasť v elitnej zostave a za najlepšieho hráča vás zvolili fanúšikovia aj odborníci. Cítite motiváciu potvrdiť svoje kvality aj medzi elitou?


Cítim najmä zodpovednosť voči klubu. V každom prípade si veľmi vážim hlasy fanúšikov a aj odbornej verejnosti, ktorá dlhodobo sleduje druholigové dianie. Pre mňa sú tieto trofeje zadosťučinenie za robotu v uplynulom období. Teším sa, že budem mať príležitosť ukázať svoju kvalitu v prvej lige. Viem, že ma nečaká nič ľahké. Môj cieľ je aj medzi elitou vo väčšej konkurencii dosahovať dobrú výkonnosť. Sám som zvedavý, na čo všetko mám a či sa mi podarí ukázať kvalitu aj v najvyššej súťaži. Už sa na to všetko veľmi teším a som zvedavý, ako to napokon celé dopadne.

Druhú ligu v minulej sezóne ovládla Podbrezová, v drese ktorej predvádzalo viacero hráčov výborné výkony. Prekvapilo vás v kontexte toho, že vás zvolili za najlepšieho hráča?

Áno a o to viac si to vážim. Tieto ocenenia mi dávajú motiváciu a silu do ďalšej práce. Ja osobne som napríklad hlasoval za útočníka Podbrezovej Mareka Kuzmu, ktorý na jeseň v Dubnici a na jar v Podbrezovej ukázal, že je rozdielový hráč.

Spomenuli ste, že uplynulý ročník druhej ligy bol výnimočne kvalitný. Veríte, že všetky tri tímy zdvihnú úroveň najvyššej súťaže?

Áno. Verím, že všetky tri kluby prispejú k oživeniu Fortuna ligy. Podbrezová predvádzala vynikajúce výkony v tejto sezóne. Ak aj mužstvo zaváhalo, okamžite natiahlo sériu víťazstiev. Železiari zaslúžene postúpili z prvého miesta, o tom nikto nemôže pochybovať. Myslím si, že len slová uznania si zaslúžia aj Skaličania. V posledných rokoch sa zakaždým umiestnili v elitnej trojke druhej ligy.

No a čo by ste radi dosiahli vo Fortuna lige vy v Banskej Bystrici?

Ako nováčik sa chceme primárne zachrániť. Pevne verím, že sa nám to podarí a že vybudujeme také mužstvo, aby sme sa mohli etablovať medzi elitou.

Máte v tíme veľa skúsených hráčov, ktorí už prvú ligu hrali. To by mohla byť vaša výhoda…

Myslím si, že áno. Máme skúsené mužstvo, ale skúsenosti samé o sebe nestačia. Prvá liga je ťažšia ako druhá, každý jeden z nás musí pridať k doterajším výkonom niečo navyše.

Prvoligoví fanúšikovia dlhodobo volajú po návrate tradičných bášt, medzi ktoré Dukla rozhodne patrí. Veríte, že budete mať tomu zodpovedajúce návštevy a že aj v tomto smere pomôžete pozdvihnúť najvyššiu súťaž?

Dúfam v to každý jeden deň. Verím, že ľudia si nájdu cestu na futbal a budú náš dvanásty hráč, ktorého budeme potrebovať počas celej sezóny. Na druhú ligu príliš nechodili, no najvyššia súťaž a súperi v nej by mohli byť pre nich lákadlo.

RÓBERT POLIEVKA – FAKTY

  • Narodil sa 9. júna 1996 v Krupine, hráva na poste krídelníka za MFK Dukla Banská Bystrica, kde zastáva aj pozíciu kapitána.
  • S futbalom ako dieťa začínal v Hontianskych Nemciach, neskôr sa presunul do Krupiny, no už od veku 10 rokov vyrastal v banskobystrickej Dukle, kde si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami.
  • Vo Fortuna lige debutoval 12. júla 2014 v prvom kole sezóny 2014/15, na ihrisku Košíc (2:1) naskočil v závere zápasu.
  • Vo svojej prvej mužskej sezóne odohral za Duklu 24 zápasov (1447 minút), v ktorých strelil aj jeden gól, no Banská Bystrica skončila posledná a vypadla.
  • V lete 2015 prestúpil do Dunajskej Stredy (44 zápasov, 1 gól), za DAC hrával až do jari 2017, keď išiel na polročné hosťovanie do Podbrezovej (12 zápasov, 1 gól).
  • Dosiaľ poslednú sezónu vo Fortuna lige (2017/18) strávil ako hráč Žiliny (9 zápasov, 1 gól).
  • Celkovo má v našej najvyššej súťaži aktuálne na konte 89 odohraných zápasov a 4 strelené góly.
  • V lete 2018 zamieril do druholigovej materskej Dukly Banská Bystrica, kde sa stal aj kapitánom, najskôr prispel k dosiahnutiu šiesteho miesta, vo zvyšných troch ročníkoch k druhým priečkam, v poslednej sezóne znamenalo striebro posun medzi elitu. Nehrala sa totiž baráž s predposledným tímom ligy po tom, čo nesplnil licenčné kritériá ŠKF Sereď.
  • Jeho bilancia zápasov a gólov v jednotlivých druholigových sezónach bola 19/8, 22/12, 24/13, 29/18. Spolu teda v druhej lige odohral 84 zápasov a strelil v nej 51 gólov.
  • Za sezónu 2021/22 sa stal najlepším hráčom druhej ligy podľa hlasovania fanúšikov aj odborníkov, získal takisto miesto v elitnej jedenástke sezóny.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách od 15 do 21 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Lionel Messi a klub FC Liverpool.