A teraz Európa

A teraz Európa

Futbalisti Slovana Bratislava majú za sebou historické oslavy. Nikdy doteraz sa v našej lige nestalo, žeby sa niektoré mužstvo tešilo zo zisku štyroch titulov za sebou.

Súčasnej generácii belasých sa to podarilo spečatiť niekoľko kôl s predstihom, a tak radosť z prvenstva bola viac-menej očakávaná. Fanúšikovia na Tehelnom poli už tesne pred koncom záverečného stretnutia nadstavby so Žilinou (2:2) zišli z tribún, zhromaždili sa za čiarami a keď hlavný rozhodca Dušan Sedlák poslednýkrát fúkol do píšťalky, rozbehli sa na ihrisko.

V tej chvíli už nikomu neprekážalo, že slovanisti na záver roka nedokázali zvíťaziť. Zvlášť preto, že po nevydarenom vstupe do zápasu prehrávali 0:2, keď sa strelecky presadili hosťujúci Iľko a nádherným projektilom zo strednej vzdialenosti Ďuriš. Hráči úradujúceho majstra sa však ešte dokázali skoncentrovať. Do prestávky znížil Barseghjan a po nej vyrovnal Green. Belasí tlačili svojho súpera, no víťazný gól už neprišiel. „Pre diváka to bol veľmi atraktívny futbal. Už pred zápasom som cítil, že padne viac gólov. Samozrejme, chceli sme vyhrať posledný duel sezóny, no, žiaľ, nepodarilo sa nám to. Z našej strany to bol veľmi slabý prvý polčas a veľmi dobrý druhý polčas. Ako sme mohli v závere vyhrať, tak sme mohli aj prehrať,“ hodnotil zápas tréner Vladimír Weiss st. a pozrel sa aj za celým ročníkom: „Prišiel som sem s cieľom vylepšovať hráčov a dať do tímu niektoré myšlienky, no nie všetko sa mi podarilo. Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej. Cieľ sme čiastočne splnili, titul sme získali, čo je pre Slovan podstatné. Pohár sa nám vyhrať nepodarilo, boli sme z toho sklamaní, čiastočne to beriem aj na seba. Život ide ďalej a uvidíme, čo bude.“

Po zápase moderátor na Tehelnom poli vyvolával postupne všetkých hráčov na pódium. Chýbalo len kvarteto Džaba Kankava, Guram Kašia, Vernon De Marco, Ibrahim Rabiu, ktoré dostalo skoršie dovolenky od trénera. Na záver vyšiel na piedestál kapitán Vasil Božikov, ktorý zdvihol nad svoju hlavu trofej ako kapitán Slovana už štvrtýkrát. Po slávnostnom ceremoniáli sa hráči ešte dlho venovali svojim fanúšikom, ktorých prišlo na štadión viac ako 5-tisíc. Až do úmoru sa s nimi fotografoval a dresy im podpisoval Vladimír Weiss ml. „Veľmi pekne ďakujeme fanúšikom, ktorí prišli. Úprimne, čakali sme viac ľudí. Všetci v klube sa snažíme a robíme maximum, aby boli návštevy čo najvyššie. Ľudí na štadióne veľmi potrebujeme. Čo sa týka sezóny, získať v Slovane titul je prakticky povinnosť, no nesmierne si ho vážim. Trnava nás naháňala v prvej polovici sezóny, na konci ešte Ružomberok, no myslím si, že sme boli po celý čas s odstupom najlepší. Osobne sa veľmi teším z každého titulu, rovnako aj z tohto. Pripravíme sa na Európu a budeme sa snažiť ísť čo najďalej,“ tešil sa po zápase Vladimír Weiss ml. S optimizmom do budúcna sa pozeral aj stredopoliar Jaromír Zmrhal: „V Slovane som spokojný a chcem tu pokračovať. Oslavy boli pekné. Tešíme sa z ľudí, ktorí tu boli s nami. Letné voľno nebude dlhé, začíname opäť skoro. Chvíľu si teda oddýchneme a potom sa pustíme do roboty. Musíme na sebe pracovať a neuspokojiť sa len s titulom, ale snažiť sa uhrať ešte niečo viac v Európe,“ doložil český reprezentačný stredopoliar.  

IMPULZ PRED BARÁŽOU

Žilinčania viedli na Tehelnom poli 2:0, dlho boli lepší, no napokon natiahli šnúru bez víťazstva už na jedenásť zápasov (0-4-7). Pre „šošonov“ sa sezóna ešte nekončí. V utorok privítajú v semifinále baráže o poslednú miestenku do predkola Konferenčnej ligy AS Trenčín. „Bod z ihriska majstra berieme. Prvý bol polčas v našom podaní veľmi dobrý, Slovan sme nepúšťali do vážnejších situácií. Po prestávke však striedajúci hráči súpera priniesli kvalitu. Dostávali sme sa pod väčší tlak. Škoda, že sme pred vyrovnávajúcim gólom nemali priestor vystriedať, chceli sme ešte vystužiť obranu. Nestihli sme to a inkasovali sme na 2:2. V závere sme mohli po brejkoch strhnúť víťazstvo na svoju stranu, no mohli sme aj prehrať po šanciach domácich, pri ktorých sme mali kúsok šťastia. Tento zápas je však pre nás dobrý impulz pred barážou,“ povedal tréner MŠK Ivan Belák.