Historický úspech

Historický úspech

V ružomberskej šatni ešte dlho znela nahlas hudba, ktorú však prekričali oslavné chorály hráčov.

Futbalisti Ružomberka víťazstvom 3:2 v Dunajskej Strede v deviatom nadstavbovom kole s predstihom jedného zápasu spečatili zisk celkového druhého miesta. V sobotu ich síce dostala pod tlak tretia Trnava triumfom 2:1 v Žiline, no Liptáci si udržali trojbodový náskok a navyše majú lepšiu bilanciu zo vzájomných zápasov.

Ružomberčania vstúpia do ďalšej sezóny s titulom vicemajstra, čo sa im stane vôbec prvý raz v histórii. Až doteraz neboli nikdy druhí, akurát na oslavy storočnice v sezóne 2005/06 vyhrali ligu aj pohár. Na Žitnom ostrove síce išli do vedenia domáci gólom Dimuna, no ešte do prestávky hráči MFK otočili. Skvele hrajúci Bobček najskôr asistoval na gól Regáliho a následne aj Mojžiša. Po zmene strán talentovaný 20-ročný útočník upravil už na 3:1. Záverečný zásah zápasu v podaní domáceho Krstoviča znamenal už len kozmetickú úpravu výsledku. „Zatiaľ si akosi ani neuvedomujem, čo sa nám podarilo. Ideme si to užiť,“ hovoril po stretnutí reprezentant do 21 rokov a na margo svojho výkonu a bilancie 1+2 doložil: „Je mi jedno, či dám gól alebo nie. V prvom rade vždy bojujem pre tím. Chceli sme vyhrať a to sa nám podarilo, z čoho mám obrovskú radosť. V prvom polčase sme síce najskôr inkasovali, ale ani na chvíľu sme si nepripustili, že by sme tento zápas mohli stratiť. Už do prestávky sme otočili výsledok. Potom nás síce súper zatlačil, ale dali sme dôležitý gól na 3:1. DAC to ešte zdramatizoval, ale napokon sme to zvládli a už sa tešíme na Európu,“ doložil Tomáš Bobček.

Výkon reprezentanta do 21 rokov ocenil aj tréner Peter Struhár. „Veľmi ma teší jeho gól po peknej a rýchlej akcii. Tomáš hral veľmi dobre. Som rád, že v posledných zápasoch sa strelecky presadzuje,“ uviedol úspešný kouč Ružomberka, ktorý zhodou okolností v minulosti pôsobil ako hráč v Dunajskej Strede, kde dokonca nosil kapitánsku pásku. Na jeseň pre ochorenie COVID-19 na Žitný ostrov nevycestoval, teraz si v MOL aréne užil zatiaľ najkrajšie okamihy jeho krátkej trénerskej kariéry. „Veľmi ma teší tento úspech. Ešte som nebol na krásnom novom dunajskostredskom štadióne. Škoda, že ako hráč som niečo takéto v DAC nezažil. Ale možno o to viac mi chutil tento zápas. Zvlášť preto, že sa nám podaril historický úspech pre Ružomberok, zisk druhého miesta. Ešte sme aj vyhrali,“ usmieval sa.

Rok 2022 bude teda najúspešnejší v histórii ružomberského futbalu hneď po roku 2006. Nájde sa jeden hráč v kabíne MFK, ktorý zažil oba nádherné okamihy. Jeho meno je Ján Maslo. Kým v roku 2006 začínal v tíme Liptákov, dnes je to už 36-ročný kapitán tímu, ktorý ešte pred duelom v MOL aréne predĺžil zmluvu s klubom o ďalšiu sezónu. „Za našim úspechom treba hľadať veľa faktorov. Tvrdá práca, dobrý kolektív, robota trénerov… Ťažko vypichnúť nejaký moment, kde sa to zlomilo v náš prospech,“ uzavrel Ján Maslo.

SMUTNÝ PO NÁDHERNOM GÓLE

Stredopoliar Dunajskej Stredy Milan Dimun poslal DAC do vedenia exportným gólom spoza pokutového územia, no napokon bol po zápase smutný. Aj preto, že domáci nepremenili druhopolčasový tlak do väčšieho počtu gólov, Dunajská Streda prehrala. Žlto-modrí skončia isto na štvrtej priečke a čaká ich baráž o poslednú miestenku do Konferenčnej ligy. „Chceli sme sa nastaviť víťazne na baráž. Sám neviem, čo sa stalo. Dobre sme vstúpili do stretnutia. Mali sme  veľa šancí. Škoda, že v poslednom čase ich nevieme premieňať. Verím, že góly sme si nechali na záver,“ povedal Milan Dimun.