Čísla ako výsledok svedomitého tréningu a vnútornej pohody

Čísla ako výsledok svedomitého tréningu a vnútornej pohody

Rozhovor s krídelníkom MFK Ružomberok Martinom Rymarenkom nielen o historickej šanci dosiahnuť druhé miesto vo Fortuna lige.

Ak vyhrajú v Dunajskej Strede, definitívne potvrdia zisk druhej priečky. Pre futbalistov MFK Ružomberok to bude v nedeľu v MOL aréne určite veľmi špeciálny večer. Veď majú na dosah druhý najlepší výsledok v klubovej histórii po zisku slovenského double zo sezóny 2005/06. Zo striebra sa klub spod Čebraťa ešte nikdy netešil. O čosi špecifickejší večer prežije jeden z hráčov súčasného kádra Liptákov. Krídelník Martin Rymarenko (23) totiž v MFK hosťuje práve z tímu súpera. Na jar sa dostal do dobrej formy, tento rok strelil vo Fortuna lige svoje prvé štyri góly. Presadil sa dvakrát proti Žiline, raz proti Slovanu a skóroval aj do siete Serede. „Rád by som dal gól aj Dunajskej Strede a pomohol ním k spečateniu druhej priečky,“ povedal pre Našu ligu odchovanec banskobystrického futbalu, ktorý v tejto chvíli ešte nevie, či sa v novej sezóne znova objaví v tábore DAC.

Ako sa už tešíte na zápas v Dunajskej Strede?

Ako na každý iný zápas a možno aj o čosi viac. Dobre vieme, že keď vyhráme, zaistíme si druhú priečku v tabuľke. Svedomito sa na to pripravujeme a ideme do zápasu s cieľom vyhrať a užiť si ho.

Cítiť v kabíne špeciálne napätie?

Nie. Ak mám byť úprimný, nálada je super ako stále. Nikto z nás necíti žiadny tlak. Všetci sa skôr nevieme dočkať úvodného výkopu.

A aké pocity prežívate vy ako kmeňový hráč Dunajskej Stredy?

Viem, že ma čaká zápas proti klubu, v ktorom som vyrastal. Na ihrisku sa však vynasnažím podať stopercentný výkon a odovzdať maximum v prospech Ružomberka.

Len Dunajská Streda a Slovan Bratislava majú s Ružomberkom vyrovnanú bilanciu (1-1-1 a 1-2-1). Je to motivácia navyše k tomu, aby ste sa pobili o víťazstvo?

Určite áno. Najskôr sme doma s Dunajskou Stredou prehrali, potom sme na jej trávniku remizovali a naposledy sme vyhrali doma 4:1. Radi by sme nadviazali práve na tento zápas. V príprave sa snažíme poučiť z chýb, ktoré sme spravili v predošlých dueloch. Dôležité bude, aby sme boli vpredu nebezpeční. Len to nám pomôže dokráčať k víťazstvu.

Čisto teoreticky môže byť o druhej priečke jasno už pred zápasom. Stačí, že Trnava v sobotu prehrá v Žiline…

 Tento zápas si určite pozrieme, no neznamená to, že sa chceme spoliehať na druhých. V prvom rade sa pozeráme na seba. Náš cieľ bude odmakať si to v Dunajskej Stredy bez ohľadu na okolnosti a potvrdiť formu, ktorú momentálne máme. Nech už to dopadne v Žiline akokoľvek, radi by sme na trávniku DAC vyhrali.

Nechystáte sa ako mužstvo spoločne si pozrieť zápas Žilina – Trnava v televízii a v prípade prehry Spartaka poriadne osláviť zisk druhej priečky?

Na oslavy určite nebude priestor, keďže nás hneď na druhý deň čaká zápas. Duel v Žiline teda zrejme spoločne sledovať nebudeme, ale predpokladám, že každý si ho pozrie sám.

Poďme ku vám osobne. V tejto fortunaligovej sezóne ste strelili štyri góly a na ďalšie tri ste prihrali. Zaujímavé však je, že na jeseň ste dosiahli bilanciu 0+1 a na jar 4+2. Čo hovoríte na to, do akej formy ste sa dostali v tomto roku?

Moje čísla sú výsledok práce celého tímu. Svedomitá práca v tréningu a vnútorná pohoda sa odzrkadľujú na ihrisku. Prvý polrok som síce nebol produktívny, ale po zimnej príprave sa mi už darí byť údernejší. Mám z toho veľkú radosť, ale ešte viac ma tešia úspechy tímu.

Skórovali ste hneď v prvom jarnom zápase proti Žiline (5:1). Bolo to len o prvom góle, ktorý vás strelecky naštartoval?

Keď sa ofenzívnemu hráčovi strelecky nedarí, často je to len o prvom góle. Hneď, ako sa presadíte, opadne z vás ťarcha vlastného očakávania. Gól do siete Žiliny mi rozviazal nohy a cítim sa voľnejší na ihrisku.

Zrazu sa presadzujete aj po pekných akciách z ťažkých uhlov. Čo hovoríte na to, aké pekné góly strieľate?

Nezapodievam sa tým, akým spôsobom sa mi podarilo skórovať, ale ak sa moje góly našim fanúšikom páčia, určite mám z toho radosť. Pre mňa má však každý gól rovnakú cenu.

Ste si týmto tvrdením istý? Predsa len, jeden z vašich zásahov vám priniesol bod za remízu 1:1 z ihriska Slovana Bratislava!

Asi máte pravdu… Tento gól by som predsa len trochu vyzdvihol. Padol v nadstavenom čase a znamenal pre nás cenný bod.

Gól do siete Dunajskej Stredy vám ešte chýba. Je to pre vás špeciálna motivácia, s ktorou vstúpite do nedeľného zápasu?

Ale áno. Do každého zápasu idem s cieľom skórovať. Rád by som dal gól aj DAC a pomohol ním k spečateniu druhej priečky. Uvidíme, či sa mi to podarí. Prvoradý je však výsledok.

Viete dnes už povedať, či sa v lete vrátite do Dunajskej Stredy?

Zatiaľ nie. Viem len to, že som v Ružomberku na hosťovaní do konca sezóny. Až po tomto ročníku sa budem zapodievať tým, čo príde.

V Dunajskej Strede ste v úvode sezóny naskočili do piatich zápasov, no potom ste zo zostavy vypadli a odišli ste na hosťovanie. Ako vám z vášho pohľadu pomohol rok v Ružomberku?

Veľmi. Myslím si, že som spravil dobrý krok. Je to moja prvá sezóna vo Fortuna lige a v MFK mi dopriali veľkú minutáž. Nesmierne si to vážim a teším sa, že prežívame spolu dobrú sezónu. Toto hosťovanie bolo podľa mňa prospešné pre všetky strany.

Je to paradox, ale Ružomberok skončí v tabuľke vyššie ako Dunajská Streda, ktorá obsadí štvrtú priečku. Čo na to hovoríte?

Je to zaujímavé. Treba za tým hľadať tvrdú prácu a tímovosť, ktorá Ružomberok zdobí. V našej šatni vládne pohoda, tvoríme dobrý kolektív.

Keď ste išli na hosťovanie do Ružomberka, prišlo vám vôbec na um, že táto sezóna môže byť pre klub spod Čebraťa naozaj výnimočne skvelá?

Veril som, že budeme dobrí, ale ak mám byť úprimní, nečakal som, že to vypáli až takto. Do Ružomberka som šiel s tým, že chcem pomôcť mužstvu vyhrávať zápasy. To, že dnes bojujeme o druhú priečku, si všetci veľmi vážime.

Tréneri vás najčastejšie stavajú na post krídelníka, ale občas sa objavíte aj na hrote útoku, prípadne pod hrotom. Kde vám to z vášho pohľadu svedčí najviac?

Som rád, že tréneri vidia vo mne univerzálneho hráča. Viem zahrať v prípade potreby na viacerých pozíciách, no najlepšie sa cítim na krídle. S trénerom Petrom Struhárom sme sa o tom rozprávali, keď som prichádzal do Ružomberka. Hovoril mi, že keď bude treba, využije ma aj na hrote. Najviac zápasov som však odohral na svojom obľúbenom poste, z čoho mám radosť.

Ružomberok má na post krídelníka viacero dobrých hráčov, stačí spomenúť dvojicu Martin Regáli – Štefan Gerec. Teší vás o to viac, že ste v drese MFK odohrali už 21 fortunaligových zápasov (1306 minút)?

Samozrejme. Do Ružomberka som prišiel s pokorou, no zároveň s ambíciou nazbierať zaujímavý počet štartov v prvej lige. Som šťastný, že som sa presadil medzi takýmito kvalitnými hráčmi.

ANI SI TO NEUVEDOMUJEME

Ružomberskí futbalisti píšu klubovú históriu. V sezóne 2005/06 síce získali double, no okrem toho už len štyrikrát vystúpili na bronzový stupienok (2000/01, 2003/04, 2016/17, 2018/19). Striebro v kronike klubu spod Čebraťa chýba. Ak ho zverenci trénera Petra Struhára dosiahnu, na túto sezónu sa bude v dolnom Liptove ešte dlho spomínať. „Úprimne, ani si to ešte neuvedomujeme. Možno aj preto, že sa koncentrujeme na záver ročníka, aby sme to zvládli. Ak sa nám to podarí, tak to zrejme naplno precítime až po poslednom dueli. Určite si to všetci budeme veľmi vážiť,“ povedal Martin Rymarenko.

MARTIN RYMARENKO – FAKTY

  • Narodil sa 9. apríla 1999 v Banskej Bystrici, hráva na poste krídelníka za MFK Ružomberok.
  • S futbalom začínal v mládežníckom klube Jupie Podlavice, čo je dnes Futbalová škola Mareka Hamšíka. Neskôr prestúpil do MFK Dukla Banská Bystrica. Do FC DAC 1904 Dunajská Streda odišiel ako 16-ročný a hneď začal hrať za družstvo do 19 rokov.
  • Na seniorskej úrovni začal najskôr zbierať štarty v druhej lige. V januári 2019 odišiel na polročné hosťovanie do Komárna, v lete 2019 zamieril na dva roky takisto na hosťovanie do Šamorína.
  • Na úvod sezóny 2021/22 dostal premiérovo šancu vo Fortuna lige v materskej Dunajskej Strede, kde naskočil do piatich zápasov (162 minút), v ktorých si štatistiky nevylepšil.
  • Následne zamieril na hosťovanie do konca sezóny do MFK Ružomberok, kde sa prepracoval do základnej zostavy. Za Liptákov naskočil v tomto ročníku do 21 fortunaligových zápasov (1306 minút), nateraz má bilanciu 4+3, pričom mu skvele vyšla najmä jar. Na jeseň si pripísal na konto len jednu asistenciu, na jar strelil svoje prvé štyri góly v najvyššej súťaži (dva do siete Žilina, jeden Slovanu a Seredi), k nim pridal dve asistencie.
  • Po sezóne sa mu skončí hosťovanie v Ružomberku, jeho budúcnosť je nateraz otázna.
  • Slovensko reprezentoval v mládežníckych kategóriách do 16, 17, 18 a 19 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Cristiano Ronaldo a klub Real Madrid.
  • Vyznáva životné motto: „Som človek prítomnosti a sústredím sa vždy na prítomný okamih.“