Za veľkým triumfom aj cez chorobu

Za veľkým triumfom aj cez chorobu

So stredopoliarom Dunajskej Stredy Sebastianom Nebylom nielen o poslednom veľkom víťazstve nad Slovanom Bratislava.

Vo Fortuna lige odohral 26 zápasov, z toho osem na jar. Aj to jasne svedčí o skutočnosti, že pozícia stredopoliara Sebastiana Nebylu (20) sa počas poslednej zimy výrazne zmenila. Svoju dôležitosť pre tím zo Žitného ostrova potvrdil aj počas posledného kola, v ktorom žlto-modrí zdolali Slovan Bratislava (2:0). Bolo to veľké prekvapenie, keďže zverenci trénera Joaa Janeira vyhrali tento rok len tretí zápas, kým majster z posledných štyroch ročníkov zakopol prvýkrát od dohrávky tretieho kola a teda po dvadsiatich dueloch bez prehry (15-5-0). Nuž a náš reprezentant do 21 rokov prispel k prvému domácemu triumfu DAC nad Slovanom od septembra 2019 výborným výkonom a to napriek tomu, že nastúpil chorý. „V našom tíme by to spravil každý,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Sebastian Nebyla.

Znamená pre vás víťazstvo nad Slovanom niečo ako pokropenie živou vodou?

Tento triumf nám určite veľmi pomohol, najmä psychicky. Chceme na zápas so Slovanom nadviazať v ďalších dueloch. Verím, že už nám budú víťazstvá pribúdať ľahšie. Odohrali sme veľmi dobré stretnutie s úspešným koncom. Nech to tak ide aj ďalej!

Čo bolo kľúčové pre zisk troch bodov?

Vytvorili sme si dostatok šancí a na rozdiel od nedávnej minulosti sme boli aj efektívni a strelili sme dva góly. Prednedávnom sme si šance takisto vytvárali, no ťažko sme ich premieňali. V posledných dvoch dueloch to bolo už z našej strany inak. Pri víťazstvách (2:0) nad Žilinou a Slovanom sme ukázali nielen kompaktnosť v defenzíve, ale aj údernosť v ofenzíve. Veľmi si to vážime, je to totiž výsledok tvrdej práce. Už len sa od toho odraziť smerom k ďalším duelom.

Ako ste si vy osobne užili toto stretnutie?

Ja osobne si užívam každý zápas a vážim si každú minútu na ihrisku. Som veľmi rád, že sme boli úspešní a o to väčšiu radosť som mal z toho, že som dostal príležitosť. S rovnakým nastavením chcem ísť aj do ďalších zápasov.

Slovo „užiť si“ by sme radi zdôraznili, keďže ste vraj nastúpili so sebazaprením. Čo vám teda bolo?

Bol som chorý, ale snažil som sa na to nemyslieť, aby ma to neobmedzovalo. Preto som si zápas dokázal užiť. Chcel som pomôcť mužstvu, aby sme vyhrali, čo sa nám napokon aj podarilo. Teraz sa môžem venovať sebe, liečbe a oddychu, aby som sa pripravil na ďalší zápas.

Čo presne vás potrápilo?

Presne neviem, asi nejaká črevná viróza. Mám problém so žalúdkom a trápili aj mierne zvýšené teploty, ktoré už ustúpili. Ešte mám diétu, nemôžem príliš jesť. Dávam si pozor na stravu.

Vždy ste patrili medzi hráčov, čo sú ochotní obetovať sa pre tím aj za takýchto okolností?

V našom tíme by to spravil každý. Všetci chlapci chcú mužstvu pomôcť, spoločne bojujeme za seba, tím a celý klub. Dôležité je, že nám to proti Slovanu vyšlo a teraz sa môžem venovať sebe.

Boli ste po zápase riadne zničený?

Hneď po skončení duelu som utekal domov dávať sa dohromady. Večer to bolo v poriadku, horšie som sa cítil až na druhý deň.

Na jar ste nastúpili už vo ôsmom zápase, takto vyťažený ste v minulosti neboli. Čo hovoríte na to, ako sa počas zimy zmenila vaša pozícia v tíme?

Na konci jesene prišiel nový tréner Joao Janeiro, ktorý mi dal väčšiu šancu v zimnej príprave. Možno som sa mu zapáčil, ale on je známy tým, že dáva príležitosť všetkým hráčom. Ja som sa jej chopil a veľmi si vážim priestor, ktorý mi doprial. Budem ďalej bojovať, aby som si udržal priazeň trénera a pomáhal tímu.

Nastal veľký zlom v prospech vás na sústredení v Turecku?

Asi áno. Bola to prvá príprava s trénerom Joaom Janeirom, počas ktorej sme si nacvičili veľa nových vecí. Zrejme v tom čase nastal u mňa zlom, viac ma spoznal a odvtedy pomerne pravidelne hrávam. Uvidíme, či to takto bude pokračovať aj naďalej.

V Dunajskej Strede ste od leta 2020, no minúty vám pribúdali dlho iba pozvoľne. Nezačínali ste byť z toho tak trochu nervózny?

Takéto veci patria k futbalu. Niekedy hráte, inokedy zase nie. Ja som sa snažil na tréningoch a tiež v zápasoch, keď šanca prišla, vydať zo seba maximum. Som rád, že sa mi to podarilo zlomiť vo svoj prospech.

Viac príležitostí ste dostali od Joaa Janeira. Čím je z vášho pohľadu tento tréner zaujímavý?

Má zaujímavú filozofiu. Pochádza z Portugalska, čo ho určite ovplyvnilo. Bavia ma jeho tréningy, dbá na vyváženosť defenzívy a ofenzívy. Viem, že má aj kritikov spomedzi fanúšikov, no verím, že časom budeme hrať ešte efektívnejšie a že si všetkých divákov získame. Verím, že sa zlepšujeme.

Víťazstvom nad Slovanom Bratislava ste si upevnili štvrtú priečku, ktorá bude v baráži o poslednú miestenku do Konferenčnej ligy znamenať v každom prípade výhodu domáceho prostredia v oboch potenciálnych zápasoch. Nakoľko je to dôležité?

Hrať doma je vždy výhoda a je dobré, že sme sa k tejto méte priblížili. Dunajská Streda figurovala v posledných štyroch sezónach v pohárovej Európe, chceme byť znova súčasť medzinárodnej scény. Naši fanúšikovia nám k tomu môžu len dopomôcť. Dúfam, že to spolu zvládneme.

Ako ste spomenuli, v Dunajskej Strede sa počíta po sezóne len účasť v pohárovej Európe. Cítite z toho vyplývajúci tlak?

Vieme, o čo nám ide. Každý chce hrať v Európe. Dôležité je, že máme k tomu dobre nakročené a že všetko máme vo svojich rukách. Verím, že sa prebojujeme do predkola Konferenčnej ligy.

Vaša zvýšená minutáž sa prejavila aj do silnejšej pozície v reprezentácii do 21 rokov. Čo hovoríte na to, že ste mohli v marci účinkovať v národnom tíme a že sa vám dokonca podarilo skórovať proti Španielom?

Už samotnú nomináciu do reprezentácie som si veľmi vážil. Dúfam, že na to nadviažem aj v ďalších asociačných termínoch. Šanca nastúpiť ma potešila a gól obzvlášť. Bol to jeden z najkrajších momentov v mojej doterajšej kariére. V dvadsaťjednotke je veľká konkurencia. Cítim, že toto mužstvo má budúcnosť. Pokúsime sa zvládnuť najbližší zápas na Malte. Vieme, že Rusko je v našej kvalifikačnej skupine pre smutné udalosti na Ukrajine dočasne suspendované. Uvidíme, ako sa táto situácia vyrieši. Ak sa nám naskytne príležitosť hrať baráž o postup na Euro 2023, pobijeme sa o postup.

Nie je to tak dávno, čo generácia okolo Milana Škriniara a Stanislava Lobotku skončila v roku 2017 na Eure do 21 rokov v Poľsku na piatej priečke. Aj vám niekedy ubehnú myšlienky k tomu, aké by to bolo zažiť niečo podobné?

Samozrejme, zápasy tejto generácie na šampionáte som pozorne sledoval. Človek si predstavuje, aké by to bolo takisto si zahrať na majstrovstvách Európy. Pôjdeme od zápasu k zápasu, zostávame nohami na zemi a pokúsime sa dostať sa na Euro, ak sa príležitosť naskytne. Bolo by to krásne.

WEST HAM STÁLE SLEDUJE

Sebastian Nebyla strávil dva roky (2018 – 2020) v anglickom West Hame United a ku „kladivárom“ má blízko dodnes. „West Ham stále sledujem. Nielen áčko, ale aj družstvá do 18 a 23 rokov. Oba tieto tímy sa nachádzajú na popredných priečkach tabuľky svojich súťaží. S niektorými bývalými spoluhráčmi som stále v kontakte a vždy sa teším, keď niektorý spomedzi nich zažije debut v áčku. Veľkú radosť mám aj z toho, že áčko sa dostalo až do semifinále Európskej ligy, kiežby hráči dokráčali chlapci až k trofeji,“ povedal 20-ročný stredopoliar Dunajskej Stredy. Mimochodom, West Hamu sa v tejto sezóne darí aj v Premier League, kde Londýnčanom patrí pekné siedme miesto hneď za všetkými velikánmi. „ V Anglicku je každý klub kvalitný a vždy môže niekto vystreliť. Myslím si, že skvelú robotu odvádza tréner David Moyes so svojím štábom. Kostra mužstva má svoju kvalitu, chlapci podávajú veľmi dobré výkony a v popredí sú zaslúžene. Veľmi im fandím,“ doložil Sebastian Nebyla.

Vo West Hame United majú radi hráčov z nášho regiónu. Svedčí o tom skutočnosť, že v drese tohto tímu figurujú aj traja českí reprezentanti – Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král. Vie si stredopoliar našej reprezentácie do 21 rokov predstaviť, že by sa raz znova stal „kladivárom“? „Bolo by to krásne hrať raz Premier League. Tomu by sa nebránil žiadny hráč. Treba ísť krok po kroku a uvidíme, čo sa podarí,“ uzavrel Sebastian Nebyla.

SEBASTIAN NEBYLA – FAKTY

  • Narodil sa 25. januára 2002 v nemeckom meste Gütersloh, hráva na poste stredopoliar za FC DAC 1904 Dunajská Streda.
  • Vyrastal v Trnave a je odchovanec Spartaka, za ktorý hrával až po výber do 16 rokov.
  • V lete 2018 zamieril do anglického West Hamu United, v tamojších mládežníckych tímoch a v juniorke cibril svoj talent dva roky. Viedli ho aj známi tréneri ako  Kevin Keen, Jack Collison, Steve Potts či Carlton Cole.
  • V auguste 2020 prestúpil vo veku 18 rokov do Dunajskej Stredy, v prvej sezóne za DAC odohral 12 zápasov (712 minút), dosiahol jednu asistenciu a nazbieral tri žlté karty. V tomto ročníku si pripísal už 14 štartov (744 minút) bez gólu a asistencie, no s jednou žltou kartou.
  • Slovensko reprezentoval zatiaľ vo všetkých kategóriách od 15 do 21 rokov. V marcovom zápase kvalifikácie Eura 2023 v kategórii do 21 rokov skóroval proti Španielsku (2:3).
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Barcelona.