Tímovosť a skvelá kabína

Tímovosť a skvelá kabína

Futbalisti Liptovského Mikuláša dosiahli zrejme kľúčový výsledok v boji o udržanie sa vo Fortuna lige.

V popradskom azyle zdolali v siedmom nadstavbovom kole posledné Pohronie 1:0 a upevnili si druhú priečku v skupine o udržanie sa. V praxi to znamená, že pokiaľ Zlaté Moravce v utorkovej dohrávke nezvíťazia v Trenčíne, nováčik, ktorý účinkuje medzi elitou prvý raz vo svojej histórii, si zabezpečí definitívu záchrany s trojkolovým predstihom. „Bol to pre nás veľmi dôležitý a zároveň náročný zápas. Zvládli sme ho s výborným výsledkom a výborným výkonom. Pritom posledný krok býva najťažší. Ja osobne si myslím, že tento zápas rozhodol o našej definitívnej záchrane. Fortunaligisti budeme aj v budúcej sezóne. Chlapcom sa chcem poďakovať za výkon a zaslúžené víťazstvo. Mali sme štyri gólové šance, kým súper iba jednu. Takisto sa im chcem poďakovať za celú sezónu, ktorú odmakali, hoci nás mnohí odpisovali do role outsidera. Získali sme ako nováčik už teraz 37 bodov, čo je veľa. Poďakovanie patrí aj členom realizačného tímu, ktorý skvele pracuje,“ povedal po stretnutí so Žiarčanmi tréner Tatrana Marek Petruš.

Liptovský Mikuláš hrá na jar vo výbornej forme. Svedčí o tom nielen tretie víťazstvo za sebou, ale aj jediná prehra (6-3-1)! „Je za tým tímovosť a skvelá kabína. Radosť pracovať s týmito chlapcami. Radosť chodiť do práce, kde vidíte okolo seba usmiatych, pracovitých, skromných a pokorných hráčov. Tieto atribúty nás doviedli až k tomu, že zotrváme vo Fortuna lige,“ doložil kouč Liptovského Mikuláša.

Tatran začal sezónu troma prehrami, ale dnes je v situácii, že za lídrom dolnej šestky AS Trenčín zaostáva o jediný bod a má veľkú šancu bojovať až do konca o baráž, v ktorej sa štyri tímy pobijú o poslednú miestenku do predkola Konferenčnej ligy. „Ktovie, či by som tu ešte sedel, ak by sme vo štvrtom kole nezdolali doma Žilinu. Na jeseň sme dostávali facky vo viacerých zápasoch, ale počas zimy sme spravili kusisko roboty. Popracovali sme na myslení hráčov, pretože boj o záchranu je skutočne náročný proces. Títo chlapci to zvládli. Vážim si každý jeden bod, ktorý sme získali v tejto súťaži,“ poznamenal Marek Petruš.

Liptáci boli výrazne lepší ako ich súper aj v poslednom zápase v sobotu proti Pohroniu. Už v prvom polčase po aktivite Šveca a následnom faule Kapora zahrával nováčik pokutový kop. Staš však Le Gianga z bieleho bodu neprekonal. V závere úvodného dejstva mal po hrubej chybe Šmatláka veľkú príležitosť Pinte, ale brankár Žiarčanov opäť skvele zasiahol. Napokon po zmene strán rozhodol svojim prvým ligovým gólom 22-ročný striedajúci stredopoliar Kristián Flak, ktorý v Liptovskom Mikuláši hosťuje zo Sparty Praha. „Cením si, že môj gól pomohol tímu v boji o záchrane. Mal som aj šťastie, že mi to tam po teči padlo. V prvom polčase sme nevyužili veľké šance, ale napokon sme to zvládli a tri body sa počítajú,“ uzavrel Kristián Flak.

SMUTNÝ HRDINA

FK Pohronie nevyhral ani desiaty tohtoročný ligový zápas (0-2-8), k lepšiemu výsledku nepomohol Žiarčanom ani odchod trénera Martina Bittengla a angažovanie bývalého kouča Serede a Nitry Petra Léranta. Najlepší výkon na popradskom ihrisku podal brankár Pohronia Patrik Le Giang, ktorý zlikvidoval penaltu Staša a takisto tutovku Pinteho, no jeho tím aj tak prehral. „Po príchode do Žiaru nad Hronom som čelil štvrtej penalte a chytil som už tretiu. Žiaľ, na tri body to nestačilo. Ja už neviem, čo máme spraviť, aby sme vyhrali. Veľmi to už potrebujeme zlomiť. Hráme v úvodzovkách bez tlaku. Aj sme si s chalanmi povedali, že si to ideme užiť.  Žiaľ, opäť to nevyšlo,“ povedal Patrik Le Giang.