Oddialené oslavy

Oddialené oslavy

Futbalisti Slovana Bratislava mohli mať teoreticky už po tomto víkende istotu zisku štvrtého majstrovského titulu za sebou. Tento scenár sa však nepotvrdil.

Majstrovské oslavy belasých sa oddialili, hoci belasí si svoj diel práce splnili. V nedeľňajšom šlágri piateho nadstavbového kola zdolali štvrtú Dunajskú Streda 3:1, s úradujúcim vicemajstrom si poradili vôbec prvý raz v tejto sezóne (predtým 1:1 a 0:0). Na definitívu však potrebovali aj pomoc Serede. Tá neprišla, keďže ŠKF nevzal body druhému Ružomberku a v Trnave mu podľahol 1:3. Päť kôl pred koncom zaostávajú Liptáci za lídrom o štrnásť bodov a pikantéria tohto faktu spočíva v tom, že prvé dva tímy tabuľky sa stretnú v piatok pod Čebraťom.

Slovan nebol v úvode duelu s Dunajskou Stredou lepší tím, ale po akcii Rabia otvoril skóre Zmrhal. Keď hneď po zmene strán rozvlnil sieť aj najlepší muž na trávniku Rabiu, bolo v podstate rozhodnuté. Aktívny Rabiu ešte prihral aj na gól Mustafičovi a až v závere korigoval na konečných 1:3 z pohľadu hostí striedajúci Sharani. „Bol to ťažký zápas, v ktorom sme túžili vyhrať. V úvodnom dejstve sme hrali pod svoje možnosti, ale neprepadali sme panike. Hráčom som cez prestávku povedal, aby sa zbavili stresu a neuvažovali nad tým, že už môžeme byť majstri. Vstup do druhého polčasu sme mali naozaj dobrý, strelili sme rýchlo druhý a potom aj tretí gól. Za náš výkon po zmene strán sme si zaslúžili vyhrať, no v prvom polčase boli lepší hostia,“ povedal tréner Slovana Bratislava Vladimír Weiss st., ktorý si už po zápase uvedomoval, že spečatiť zisk titulu na trávniku druhého Ružomberka nebude jednoduché. Veď práve pod Čebraťom si belasí pripísali jedinú prehru v tomto fortunaligovom ročníku, keď ešte na jeseň v dohrávke 3. kola rozhodol o najtesnejšom triumfe domácich gólom v závere stretnutia Martin Regáli. Teraz navyše pocestujú slovanisti do Ružomberka bez viacerých dôležitých hráčov. „Súper nás bude chcieť zdolať, nám stačí aj bod. Máme však oklieštené možnosti v ofenzíve. Trest za červenú kartu z pohára má Tigran Barseghjan, dištanc za žlté karty Vlado Weiss ml. Pôjdeme si pre titul, ale rešpektujem silu Ružomberka, najmä v domácom prostredí. Musíme sa na tento zápas veľmi dobre pripraviť,“ doložil kouč belasých.

Strojca úspechu nad Dunajskou Stredou má meno Ibrahim Rabiu. Skúsený Nigérijčan dva góly vymyslel a ten rozdielový sám strelil, keď sa presadil utešeným projektilom pod brvno zvnútra šestnástky. „Hral naozaj výborne a to obzvlášť preto, že je ramadán a hrá bez jedla a vody. Obdivuhodné, koľko tohto v tomto stave vydržal. Napokon som ho stiahol z ihriska, aby si trochu ušetril sily. Presadil sa naozaj efektným spôsobom, hoci to nie je žiadny čarostrelec. Má talent od Boha, vidí ihrisko a je veľmi inteligentný,“ uviedol Vladimír Weiss st.

Hráči Slovana Bratislava mali po stretnutí dobrú náladu, aj keď na oslavy ešte nebol ten správny čas. Tešil sa aj krídelník Jaromír Zmrhal, ktorý strelil svoj ôsmy ligový gól v ročníku, akurát že prvý od novembra. „Za jar som ich mohol mať aj o päť viac, ale teším sa, že mi to tam spadlo,“ povedal český reprezentačný stredopoliar a na margo zápasu doložil: „Upokojil nás druhý gól. Potom sme dokázali lepšie podržať loptu a pribúdali aj šance. Máme tri body, z ktorých sa tešíme. My sme spravili maximum a teraz ideme do Ružomberka, kde sa pokúsime uhrať si to sami. Akurát škoda, že to nebude na našom štadióne.“

KRÍZA VICEMAJSTRA

Futbalisti Dunajskej Stredy v nadstavbe ešte nevyhrali a ich šanca posunúť sa zo štvrtej priečky na medailovú pozíciu je už len v rovine teórie. Z posledných desiatich stretnutí zvíťazili len raz, horšiu bilanciu mali naposledy na jeseň 2016, keď sa im podarilo vyhrať jediný duel počas trinástich kôl. „Je za nami veľmi dobrý a zaujímavý zápas. Výsledok 0:1 po prvom polčase bol pre nás sklamanie, lebo sme mali niekoľko šancí a Slovan potrestal našu jednu chybu. Vstup do druhého dejstva sme mali zlý, rýchlo sme inkasovali po strate. Potom to už bolo otvorené. Mohlo sa to skončiť 4:0, ale aj 3:2 či 5:0. Slovan nás trestal za chyby a nevyužité šance,“ povedal tréner DAC Joao Janeiro.