Zbiera ocenenia a poškuľuje aj po pohárovej Európe

Zbiera ocenenia a poškuľuje aj po pohárovej Európe

S chorvátskym obrancom ŠKF Sereď Rokom Jureškinom nielen o individuálnych oceneniach, ktoré získal na úvod roka.

Ťažko by sme hľadali vo Fortuna lige hráča s momentálne lepšou formou. Ľavého obrancu ŠKF Sereď Roka Jureškina (21) ocenili na úvod sezóny odborníci aj fanúšikovia. Od prvej skupiny si vyslúžil trofej VOYO Hráč mesiaca február (na prvé miesto ho zaradilo až šesť zo siedmich odborníkov), druhá zase označila jeho zásah z úvodného jarného kola na ihrisku Michaloviec (1:0) za najkrajší v mesiaci. Nebol jeho jediný, vo februári strelil tri góly a na ďalšie dva prihral. Uspieť v obidvoch anketách v tom istom mesiaci sa dosiaľ nikomu nepodarilo. Patrí sa pripomenúť, že Roko pritom nastupuje na kraji defenzívnej formácie. Talentovaný Chorvát má nemalý podiel na tom, že Sereď je na jar jediné mužstvo, ktoré vyhralo všetky štyri zápasy. „Je to výsledok našej skvelej partie, sme ako jedna rodina,“ povedal okrem iného v rozhovore pre našu ligu Roko Jureškin.   

Aké je to na úvod roka zbierať individuálne trofeje? 

Krásne. Chcem sa poďakovať celému tímu, pretože bez ostatných chlapcov, trénerov a členov realizačného tímu by sa mi to nepodarilo. Záverečné tri zápasy základnej časti, ktoré sme v rámci februára odohrali, boli nesmierne dôležité. Víťazstvami sme sa napokon prepracovali do hornej šestky. Tým sa však pre nás nič nekončí, chceme byť aj naďalej úspešní. Máme pred sebou nové ciele. Naša ambícia je skončiť v tabuľke tak vysoko, ako to len bude možné. Uvidíme, čo sa nám napokon podarí. Isté je, že spravíme pre úspech maximum. 

Čo hovoríte na to, že žiadneho iného hráča okrem vás ešte nevyhlásili za najlepšieho v mesiaci a zároveň jeho gól za najkrajší v tom istom období? 

Cením si, že som prvý, komu sa to podarilo. Budem naďalej na sebe tvrdo pracovať, aby som sa stále zlepšovať a pomáhal tímu. 

Pri góle do siete Michaloviec ste prešprintovali celé ihrisko a potom ste prihrávku od Andreja Fábryho premenili na víťazný zásah. Ako ste videli váš hviezdny moment? 

Obľúbená parketa! Šprint cez celé ihrisko som zopakoval aj v Senici. Takéto situácie sa mi páčia. 

Bilancia 3+2 v troch zápasoch je obdivuhodná. Zvlášť u ľavého obrancu! 

V minulosti som nastupoval ako krídelník a útočník, no tréner mi povedal, že pre mňa je post ľavého obrancu najlepší možný a že na tejto pozícii môžem využiť svoje prednosti ako rýchlosť a center. Štatistiky ukazujú, že mal pravdu. 

Sereď je jediný tím, ktorý na jar vyhral všetky štyri zápasy. Čomu to pripisujete? 

Hráme veľmi dobre ako mužstvo. Všetci sme ako jedna rodina, v kabíne vládne skvelá atmosféra. 

Vaše skvelé výsledky na úvod jari sú o to prekvapujúcejšie, že mužstvo počas zimy zasiahlo ochorenie COVID-19. Napadlo vám vtedy, že jar môžete takto skvele odštartovať? 

Priznávam, mali sme z tejto situácie trochu obavy. Koronou si prešiel v podstate celý tím. Keď sme sa dali dohromady, pokračovali sme v tvrdej práci a súčasné výsledky sú odmena za to, ako sme makali. 

Bol pre úspech kľúčový hneď prvý zápas v Michalovciach? 

Áno. Na Zemplíne sme odohrali ťažký zápas. Teší ma, že som mohol rozhodnúť o víťazstve. Povedali sme si, že v tom chceme pokračovať a zatiaľ sa nám to aj darí. Pokúsime sa zdolať najbližšie Žilinu a uvidíme, kam to až dotiahneme. 

Postupne ste vyhrali v Michalovciach (1:0), Senici (2:1), so Zlatými Moravcami (2:1) a v Trnave proti Spartaku (1:0). Ktorý z týchto zápasov bol najťažší?

Asi ten so Zlatými Moravcami, keď sme otáčali z 0:1 na 2:1 v úplnom závere. Mimochodom, ten bol trochu horúci. 

Momentálne vám v tabuľke patrí piata priečka. Už sa vám začína máliť? 

Pozeráme sa stále hore. Sereď je v hornej šestke druhý raz vo svojej histórii. Nechceme sa uspokojiť len s tým, že sa nám to podarilo. Pred nami sú ďalšie zápasy, v ktorých je o čo hrať. 

Ak obsadíte aspoň piatu priečku, dosiahnete historicky najlepšie umiestnenie pre Sereď. Čo pre vás znamená, že môžete byť pri tom? 

Bolo by krásne, ak by sa mi podarilo pomôcť klubu k najlepšiemu výsledku vo svojej histórii. Každý z nás urobí maximum pre dosiahnutie tohto úspechu. 

Začínate sa v kabíne už rozprávať aj o prípadnej miestenke do pohárovej Európy? 

Priznám sa, že trošku áno. Berieme to však zápas po zápase a uvidíme, na čo to napokon bude stačiť. Nechceme sa pozerať až príliš dopredu. 

Hovoríte, že ste v kabíne ako jedna rodina. Je to zaujímavé, keďže Sereď má multinárodné mužstvo… 

Všetci držíme pohromade. Nie je rozdiel medzi staršími a mladšími hráčmi, takisto medzi domáci a legionármi. Všetci sa navzájom podporujeme, v šatni vždy vládne zábava, nikto sa na nič neuráža. 

Utrpela kabína odchodmi Ľubomíra Michalíka a Tomáša Hučka? 

Obaja nám budú chýbať. Ľubo Michalík je „najväčší kráľ“, akého som kedy spoznal. Tomáš Hučko je tiež skvelý človek. Futbal však prináša aj takéto veci. Musíme pokračovať bez nich. 

Aký podiel na úspechu má tréner Juraj Jarábek? 

Veľký, je to veľmi dobrý tréner. Skvelí sú však aj ostatní členovia realizačného tímu ako jeho asistent Roman Hudec, tréner brankárov Roland Praj či kondičný tréner Michal Kukučka. Spravili z nás lepší tím. 

Jediná smola, že nemáte typické domáce prostredie. 

Áno, ale Trnava našim potrebám stačí, žiadny problém (smiech). 

Takže sa vám štadión Spartaka pozdáva! 

Ale áno, štadión aj ihrisko sú veľmi dobré. 

Na Slovensko ste prišli v lete 2019. Ako ste si za ten čas zvykli? 

Veľmi. Keď som sem prišiel, išlo všetko veľmi dobre. Akurát som sa potom zranil a bol som pol roka mimo a do toho prišla korona. Neskôr som išiel hosťovať do Žiliny, kde som napokon nepodpísal dlhodobú zmluvu aj preto, že klub bol v tom čase v procese likvidácie. Vrátil som sa do Serede. V minulej sezóne sa mi darilo niekedy viac, inokedy menej. Táto pod Jurajom Jarábkom je však výborná. Slovenská liga je známa mladými hráčmi a ja si vážim, že som v nej dostal šancu. 

Aký futbal sa hrá na Slovensku v porovnaní s chorvátskou ligou? 

Z môjho pohľadu nie sú medzi súťažami žiadne veľké rozdiely. 

Aké sú vaše futbalové sny? 

Chcel by som raz hrať v niektorej z piatich elitných európskych líg. Pokiaľ by som si mal vybrať jednu, bola by to talianska Serie A.   

ROKO JUREŠKIN – FAKTY 

  • Narodil sa 29. septembra 2000 v chorvátskom Splite, hráva na poste ľavého obrancu za ŠKF Sereď, no využiteľný je aj v krídelných priestoroch. 
  • S futbalom začínal v mládeži Hajduku Split, neskôr pôsobil v rodnej krajine aj v tímoch Adriatic Split, Primorac 1929, Dugopolje. 
  • Na Slovensku je od leta 2019, keď sa stal hráčom ŠKF Sereď. Jar 2020 strávil na hosťovaní v Žiline, kde nastupoval za druholigovú juniorku. Keďže MŠK bol vtedy v likvidácii, nepodpísal s klubom spod Dubňa dlhodobý kontrakt a v lete 2020 sa vrátil do Serede, kde je až doteraz. 
  • Vo Fortuna lige odohral dohromady 60 zápasov, strelil v nich 9 gólov a nazbieral 9 žltých kariet. 
  • Štatisticky je pre neho najúspešnejšia táto sezóna. V 23 zápasoch sa strelecky presadil päťkrát a pridal aj štyri asistencie. Skvelú formu má na úvod jari. V prvých troch februárových dueloch tohto roka dosiahol bilanciu 3+2 a stal sa prvým hráčom Fortuna ligy v histórii, ktorý dostal ocenenie pre najlepšieho hráča a za najkrajší gól v tom istom mesiaci. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Barcelona a hráč Lionel Messi, v minulosti obľuboval majstrovstvo Ronaldinha.