​Nech saltá a body pribúdajú

​Nech saltá a body pribúdajú

So stredopoliarom FC ViOn Zlaté Moravce Karolom Mondekom nielen o zlepšených výkonoch v poslednom období.

V predošlej sezóne patrili medzi najpríjemnejšie prekvapenia a až do posledného momentu bojovali o účasť v pohárovej Európe. V tomto ročníku to majú futbalisti Zlatých Moraviec podstatne náročnejšie, keďže okupujú predposlednú priečku v tabuľke. Zdá sa, že aj v FC ViOn predsa len môžu prísť lepšie časy. Mužstvo od Žitavy naposledy doma remizovalo s Trnavou (0:0) a pred reprezentačnou prestávkou zvíťazilo v Senici (2:1). Gólom a prihrávkou sa na triumfe na Záhorí podieľala letná posila tímu, pravý stredopoliar Karol Mondek (30), ktorý patrí v tomto nelichotivom období k oporám Zlatých Moraviec. „Po posledných výsledkoch sa nám určite lepšie dýcha,“ priznal okrem iného v rozhovore pre našu ligu futbalista, ktorý sa vrátil na Slovensko s visačkou hráča so skúsenosťami z pôsobenia v troch zahraničných súťažiach.   

Padol vám po posledných výsledkoch kameň zo srdca? 

Skôr by som povedal, že sa nám lepšie dýcha. Teraz nás však čaká dôležitý zápas na ihrisku Pohronia, od ktorého sa bude veľa odvíjať. Víťazstvo v Senici nám dodalo sebavedomie, čo sme ukázali aj v poslednom dueli s Trnavou. 

V Senici ste práve vy zavelili k obratu, keďže ste prehrávali 0:1. Čo hovoríte na to, ako sa vám podarilo pomôcť mužstvu? 

Veľmi sa z toho teším. Góly a asistencie mi vždy urobia radosť, no v daný moment určite nebolo dôležité, že práve mne sa takto darilo. Kľúčové bolo, že sme otočili z 0:1 na 2:1 a konečne sme po sérii ôsmich ligových zápasov bez víťazstva (0-3-5) dokázali vyhrať. 

Gól ste oslávili pekným saltom. Je to váš tradičný prejav radosti? 

Väčšinou góly oslavujem saltom. Tento bol veľmi dôležitý, a tak som sa z neho aj nesmierne tešil. 

Bol to už váš tretí gól v tejto fortunaligovej sezóne, pridali ste aj tri asistencie. Koľko sált nám ešte predvediete do konca jesennej časti? 

Budem sa snažiť, aby ich bolo čo najviac. Uvidíme, ako to vypáli. Dôležitejšie je, aby nám pribúdali body do tabuľky. 

Na víťazstvo v Senici ste zareagovali domácou remízou s Trnavou, ktorá je v tabuľke druhá. Nakoľko dôležitý bol pre vás tento bod z pohľadu budovania sebavedomia a pohody? 

Vieme, že Trnava má silné mužstvo. My sme boli na súpera veľmi dobre takticky pripravení. V našom mužstve je veľa niekdajších hráčov Spartaka, pre ktorých sú zápasy s bývalým tímom obzvlášť niečo extra. Cítili sme veľkú motiváciu a myslím si, že sme sa s náročnými úlohami popasovali celkom dobre. Bol to bojovný zápas, v ktorom sme nedali Trnavčanom ani kúsok miesta zadarmo. Napokon stretnutie vyústilo do spravodlivej remízy. 

Bývalý hráči Trnavy burcovali kolektív počas celého týždňa? 

Áno, chceli sa vytiahnuť na svoj bývalý klub. Ale nielen oni. Každý hráč sa chce vytiahnuť na Trnavu, keďže patrí medzi najtradičnejšie slovenské kluby. Motivácia nechýbala nikomu. 

Aká atmosféra vládne vo vašom tíme teraz pred zápasom na ihrisku Pohronia? 

Nálada je dobrá, keďže sme konečne začali bodovať. Aj naša hra spĺňa čoraz prísnejšie parametre. Sme zdravo nabudení a verím, že keď nadviažeme na predošlé dva vydarené zápasy, môžeme v Žiari nad Hronom dosiahnuť dobrý výsledok. 

Máte šancu odpútať sa na rozdiel piatich bodov od súpera. Nakoľko je to dnes dôležité? 

Nemyslím si, že tento zápas rozhodne, pretože v hre je ešte stále veľmi veľa bodov. Bude to dôležitý zápas ako každý iný. Ak by sme vyhrali, pre nás by to bola veľká vzpruha. Verím, že potom by sme stúpali v tabuľke. 

Aké bolo pre vás uplynulé obdobie, v ktorom ste nedokázali vyhrať osemkrát za sebou? 

Nebolo to príjemné. Nedarilo sa nám herne a ani výsledkovo. V mužstve však máme veľa skúsených hráčov, ktorí vedia v takejto chvíli upokojiť situáciu. Verím, že sme už za tým a že sme sa tvrdou prácou dostali z najhoršieho. Už to len to potvrdiť v sobotu na trávniku Pohronia. 

Záchranárskymi prácami ste si prešli v minulosti už aj na zahraničných adresách. Pomohli vám tieto skúsenosti? 

Hrať o záchranu nie je nič príjemné, hlava vtedy pracuje trochu inak. Dôležité je za každých okolností myslieť pozitívne a veriť, že sa to zlomí. Ľahšie to ide vtedy, keď idete veciam mentálne naproti. No a ľahšie to ide aj vtedy, keď funguje kabína, ktorá je v Zlatých Moravciach tradične výborná. 

Platí to aj v týchto časoch? 

Určite áno. Tvoríme skvelú partiu. V šatni sú prevažne slovenskí hráči, spoločne sa už veľmi dlho poznáme z ihriska. Myslím si, že aj to nám dopomohlo k tomu, že sme sa odrazili k zlepšeným výkonom a výsledkom. 

Väčšina hráčov chce z našej súťaže odísť do zahraničia. Vy ste sa naopak rozhodli pre návrat. Čo vás podnietilo k tomu, aby ste znova pôsobili vo Fortuna lige? 

Dostal som konkrétnu ponuku. Vábili ma aj iné slovenské kluby, no Zlaté Moravce sa mi v daný moment pozdávali najviac. Oslovilo ma fungovanie FC ViOn a tiež to, že nás vedie mladý a ambiciózny tréner. Netvrdím, že ak by som nemal dobrú ponuku zo zahraničia, že by som už neostal vonku. Tá zlatomoravecká bola však zaujímavá a navyše, mám to blízko k rodine. Sme tu všetci spolu. 

Ste teda na novej adrese spokojný? 

Určite áno. Ak budeme zbierať ešte viac bodov, nebudem mať jediný dôvod na to, aby som bol nespokojný. 

Pravý kraj ihriska ste kedysi obhospodarovali aj v Trenčíne, kde ste mali takisto za chrbtom Petra Čögleya. Aké je to opäť sa s ním stretnúť v jednom tíme?

Príjemné. Spolu sme toho zažili veľa a rád sa myšlienkami vraciam k tomuto obdobiu. Poznáme sa veľmi dobre, takisto sa mi s ním veľmi dobre hrá. 

Spolupracujete na trávniku naslepo? 

Vieme o sebe a tiež vieme, čo môžeme jeden od druhého očakávať. 

Máte v tíme spoluhráčov, proti ktorým ste neradi nastupovali v minulosti ako súper?

Nerád som hrával proti Matúšovi Čonkovi a som rád, že je teraz po mojom boku. Bol to vždy veľmi nepríjemný a agresívny ľavý obranca. Mal som to s ním náročné. 

Vedel vás poriadne okopať? 

Veru. Nič vám nedá zadarmo. Verte, že ani na tréningu. Tým sa navzájom zlepšujeme. 

Gro kariéry ste strávili v zahraničí, no na konte máte napriek tomu pekných 97 fortunaligových štartov. Teoreticky môžete už 11. decembra v dueli 18. kola v Ružomberku dosiahnuť magickú stovku. Čo na to hovoríte? 

Teším sa z toho. Keď som hrával ešte v dorasteneckých kategóriách, o ničom podobnom sa mi ani nesnívalo. Môj sen bol zažiť atmosféru Fortuna ligy. Verím, že sa nič nestane a stovky sa čoskoro dočkám.   

KAROL MONDEK – FAKTY 

  • Narodil sa 2. júna 1991, pochádza z obce Blatnica, ktorá je neďaleko od Martina, hráva na poste stredopoliara za FC ViOn Zlaté Moravce. 
  • S futbalom začínal v rodnej obci, ešte v mládežníckych kategóriách sa presunul do Martina, dorastenecké roky absolvoval už ako hráč AS Trenčín, v ktorom debutoval aj vo Fortuna lige. 
  • Dres Trenčína si obliekal do leta 2015 s výnimkou jari 2012, ktorú strávil na hosťovaní v holandskom klube AGOVV, ten sídli v meste Apeldoorn. Bol pri tom, keď AS v sezóne 2014/15 dosiahol svoje prvé double. 
  • Po konci v Trenčíne hrával až do leta 2021 v zahraničí, postupne si obliekal dresy českého Baníka Ostrava (2015 – 2017), poľského Rakowu Čenstochová (2017 – 2019) a znova sa vrátil do Česka do klubu z Opavy (2019 – 2021). 
  • V lete 2021 zamieril do Zlatých Moraviec, v drese ktorých odohral zatiaľ na jeseň štrnásť zápasov s bilanciou 3+3. Celkovo má vo Fortuna lige na konte 97 štartov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Lionel Messi a klub FC Barcelona.