​Fortuna liga pokračuje bez divákov

​Fortuna liga pokračuje bez divákov

Fortuna liga pokračuje, avšak minimálne dve najbližšie kolá sa odohrajú bez prítomnosti fanúšikov na štadiónoch.

Schválený lockdown a dotkne aj najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. Fortuna liga bude pokračovať za sprísneného režimu a bez prítomnosti fanúšikov. Týka sa to minimálne dvoch najbližších kôl, teda šestnásteho a sedemnásteho. Aký scenár bude nasledovať ďalej, ťažko v tejto situácii predikovať.   

„Situácia je vážna, všetci si to dobre uvedomujeme. Lockdownu rozumieme, štadióny ostanú najbližšie dve kolá zavreté a budeme sa riadiť našim Manuálom pre organizácie stretnutí. Vždy sme hovorili, že budeme rešpektovať štátne autority a futbal bol vždy v tomto príkladom. Napriek tomu však stále budeme tvrdiť, že exteriérové obrovské štadióny nie sú problematické z hľadiska šírenia nákazy. Nie je to pritom len náš pohľad, dokazujú to zahraničné relevantné štúdie, ktoré sme predkladali kompetentným orgánom a napríklad výsledky dánskej štúdie sme i publikovali. Pri obsadenosti štadiónov vždy budeme presadzovať percentuálny či sektorový model, ktorý sa ukazuje ako najúčinnejší a najspravodlivejší. Nerozumeli sme medzikroku v podobe 200 – 50 fanúšikov, ktorý vydržal sotva týždeň. Chceme však zdôrazniť, že rozumieme lockdownu a veríme, že nepotrvá dlho a situácia v nemocniciach sa zlepší,“ hovorí prezident ÚLK Ivan Kozák.     

Šport je dôležitou zložkou spoločnosti a prežíva veľmi náročné obdobie. Ekonomické i morálne straty sú obrovské. Pandémia neskončí o mesiac ani o dva, preto budú škody ešte narastať.   

„Musíme sa snažiť všetci ťahať za jeden povraz. Ukazuje sa, že odpoveďou na aktuálnu situáciu je očkovanie. V našej lige máme aktuálne takmer 85% očkovanosť v rámci klubov. Aj takýto signál chceme vyslať spoločnosti. Žiaľ, komunikácia zo strany štátnych inštitúcií dáva ľuďom pocit, že práve hromadné podujatia sú problematické z hľadiska šírenia nákazy. Fanúšikovia sa obávajú chodiť na štadióny, strácajú návyky. Zástupcovia klubov sa pýtajú, pre koho futbal robia. A to nie je zďaleka problémom len futbalu. Je škoda, že sa u nás na šport pozerá ako na hrozbu spoločnosti a nie veľmi dôležitú službu nevyhnutnú pre život,“ dodáva prezident ÚLK.