Takto chutil jeho prvý. Myslel si, že sa mu sníva

Takto chutil jeho prvý. Myslel si, že sa mu sníva

S obrancom ŠK Slovan Bratislava a našej futbalovej reprezentácie Vernonom de Marcom nielen o jeho úspešnom debute v národnom tíme.

Hoci sa narodil v argentínskom Rosariu, jeden z najkrajších futbalových momentov prežil v slovenskom drese. Obranca Slovana Bratislava Vernon de Marco (28) sa tento rok dočkal zisku slovenského občianstva a v poslednom zápase kvalifikácie majstrovstiev sveta 2022 absolvoval na ihrisku Malty (6:0) už aj svoje prvé minúty v našom národnom tíme. Dva dotyky s loptu mu stačili na to, aby si otvoril strelecký účet v najcennejšom drese. „Veľmi sa z toho teším, hoci som aj unavený. Takéto intenzívne pocity zoberú človeku veľa energie,“ povedal okrem iného v rozhovore pre našu ligu defenzívny univerzál, ktorý môže nastúpiť na ľavom kraji obrany, ako aj na stopérskom poste.   

Doznievajú vo vás emócie z reprezentačného debutu aj po príchode domov? 

Myslím si, že silné emócie budem cítiť ešte dlho. Veľmi sa z toho teším, hoci som aj unavený. Takéto intenzívne pocity zoberú človeku veľa energie. Poviem pravdu, po strelenom góle som mal priamo na ihrisku pocit, že sa mi sníva. Keď som si uvedomil, že je to pravda, bolo to jednoducho úžasné. 

Súčasť reprezentácie ste od septembra, no na prvý štart ste si museli počkať až do posledného zápasu roka. Už ste boli aj trochu nervózny? 

Tak by som to nepovedal. Skôr som sa nevedel dočkať šance. Vždy som mal na lavičke zimomriavky, no negatívne myšlienky som si nepripúšťal. Stále som veril, že už to musí prísť. Hovoril som si, že keď sa príležitosť dostaví, musím byť pripravený. Našťastie som aj bol. 

Keď tréner ukázal prstom na vás, čo vám prebleslo hlavou? 

Vzhľadom na vývoj stretnutia som veril, že tento moment príde. Zápas sa vyvíjal tak, že obrancovia nemuseli riešiť žiadne náročné situácie. Najmä v druhom polčase, keď už hrala Malta v oslabení. Pripravoval som sa a čakal som na svoj moment. Keď tréner na mňa ukázal, len som si povedal: „Konečne je to tu!“ 

Dva dotyky vám stačili na gól. Čo ste prežívali, keď ste videli loptu v sieti? 

Oslavoval som s chlapcami a po radosti z gólu som sa vrátil na vlastnú polovicu. V momente, keď sme rozohrávali loptu, som mal pocit, že sa mi sníva. Pýtal som sa sám seba: „Čo sa to vlastne stalo?“ Jednoducho som tomu celému neveril. Myslel som si, že sa mi to odohráva len v mysli a najmä som prežíval obrovskú radosť. Keď to zo mňa opadlo, ďalej som hral. 

Vernon De Marco tesne po srelenom góle proti Malte (foto SFZ, Roman Ferstl)

Keď ste po zápase a tlačovej konferencii otvorili telefón, nemali ste pocit, že vám zhorí? 

Veru áno. Dostal som veľmi veľa gratulačných správ. Keď sa vám niečo podarí, je normálne, že sa s vami tešia aj blízki. Som rád, že som im mohol urobiť radosť. 

Ako vás spoluhráči prijali v reprezentačnom kolektíve? 

Skvele a práve to bolo pre mňa najdôležitejšie. Uvedomoval som si, že som argentínsky rodák v slovenskom kolektíve. Som síce legionár, no chlapci sa správali tak, že som sa veľmi rýchlo cítil ako jeden z nich. Ďakujem im za to, ako ma prijali medzi seba. 

Aké je to pre vás zdieľať šatňu s hráčmi ako Marek Hamšík či Milan Škriniar? 

Veľmi si to cením. Sú to pre mňa vzory, od ktorých sa môžem veľa naučiť ako človek aj ako futbalista. Snažím sa čo najviac sledovať, ako pracujú. Aj vďaka tomu sa chcem zlepšovať, aby som sa im aspoň raz výkonnostne priblížil. 

Cítite, že už tréningy s nimi vás futbalovo zlepšujú? 

Keď ste v tíme s takýmito kvalitným futbalistami, určite sa nemôžete zhoršovať. Pozerám sa dopredu a verím, že spolupráca s nimi mi môže pomôcť vo futbalovom raste. Verím, že sa mi darí napredovať a že zažijem ešte veľa pekných momentov. 

Kvalifikácia majstrovstiev sveta 2022 sa skončila pre Slovensko neúspechom, no prichádzajú nové výzvy. Veríte, že si zahráte o tri roky na európskom šampionáte? 

Veľmi nás mrzelo, že sme neobsadili druhú barážovú priečku. Náš cieľ je čo najlepšie sa pripraviť na budúci rok. Chceme úspešne obstáť v Lige národov a potom zabojujeme o úspech v ďalšej kvalifikácii. 

Ako zareagovali na váš úspech v reprezentácii spoluhráči zo Slovana? 

Ešte predtým, ako som sa pripojil k tímu, som dostal od nich veľa gratulácií. Veľmi si to cením. 

Spolu sa cez víkend predstavíte v Michalovciach, kde sa začala vaša slovenská misia, ktorá vyústila do premiérového reprezentačného štartu a gólu. Ako sa tešíte na to? 

Nikdy nezabudnem, kde som na Slovensku dostal prvú šancu. Pre mňa je vždy veľmi pekné vrátiť sa do Michaloviec a zaspomínať si na začiatky. MFK Zemplín zostane pre mňa vždy najdôležitejší klub po Slovane Bratislava. 

Vernon v drese MFK Zemplín Michalovce (foto: TASR)

Aký zápas očakávate? 

V Michalovciach sa vždy hrá ťažko. Domáci bojujú a zakaždým do toho dajú srdce. Musíme to zvládnuť, aby sme do nasledujúceho súboja Konferenčnej ligy s PAOK-om Solún vstúpili s dobrou náladou a sebavedomím. 

Súboj s PAOK-om bude pre celý Slovan zápas roka. Cítite, že sa už kabína nevie tohto dočkať? 

Áno. Viac ako tlak cítime radosť z toho, že sa blíži takýto veľký zápas. Verím, že sa budeme radovať aj po zápase. 

Ak vyhráte, čakajú vás jarné boje Konferenčnej ligy! 

Bol by to veľký míľnik pre celý klub a aj každého z nás. Všetci chceme hrať proti silným súperom aj na jar. Len to nás môže posunúť ďalej. 

PAOK Solún ste pred dvoma rokmi vyradili v baráži o účasť v skupinovej fáze Európskej ligy. Po domácom víťazstve 1:0 ste u súpera dosiahli postupový výsledok 2:3, ktorý ste vy podčiarkli krásnym gólom. Napĺňa vás to optimizmom? 

Samozrejme. Na takéto veci sa nedá zabudnúť. Nesmieme však žiť zo spomienok, musíme našu kvalitu znova potvrdiť na ihrisku. A môj gól do siete PAOK-u? Prežíval som vtedy podobné emócie ako po prvom zásahu v reprezentácii. Tieto dva góly patria medzi moje najkrajšie a najdôležitejšie okamihy v kariére. 

Čo bude dôležité ukázať proti PAOK-u, aby ste dosiahli úspech? 

Najskôr sa sústreďme na Michalovce a potom uvidíme!   

Vernon De Marco je skutočný talent na jazyky

VERNON DE MARCO – FAKTY 

  • Narodil sa 18. novembra 1992, pochádza z argentínskom mesta Rosario, čo je rodisko Lionela Messiho, od jedenástich rokov vyrastal v Španielsku, dnes hráva na poste obrancu za Slovan Bratislava. 
  • V detskom veku sa okrem futbalu venoval aj basketbalu, no postupne u neho vyhral futbal, jeho začiatky sa viažu k nižším súťažiam v Španielsku. 
  • Na Slovensko prišiel v lete 2012 do MFK Zemplín Michalovce. Ako sám hovorí, o klube a meste nič nevedel, v čase prvotného záujmu ho dokonca hľadal na Google mapách. 
  • V Michalovciach zotrval do leta 2016, keď zamieril najskôr na hosťovanie a polroku aj na prestup do Slovana Bratislava. V zemplínskom drese hral najskôr druhú ligu, no po postupe v lete 2015 si zahral aj najvyššiu súťaž, v 34 zápasoch strelil 5 gólov. 
  • V Slovane Bratislava pôsobí doteraz s výnimkou poldruharočného hosťovania od leta 2017 do januára 2019 v poľskom Lechu Poznaň. - V prvom tíme belasých sa podieľal na zisku posledných dvoch titulov (2020, 2021) a zisku troch pohárov (2017, 2020, 2021). 
  • Za Slovan odohral vo Fortuna lige 70 zápasov, v ktorých strelil 8 gólov. Celkovo má teda v našej súťaži odohraných 104 zápasov a strelených 13 gólov. So Slovanom Bratislava na jeseň 2019 úspešne účinkoval v Európskej lige a túto jeseň zažíva zápasy Konferenčnej ligy. 
  • Slovenské občianstvo získal tento rok a v septembri, októbri aj novembri sa ocitol v nomináciách trénera Štefana Tarkoviča na zápasy kvalifikácie majstrovstiev sveta 2022. Debut si pripísal v poslednom dueli roka na Malte (6:0). Z pozície striedajúceho hráča si hneď otvoril aj strelecký účet v reprezentácii. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Lionel Messi a klub FC Barcelona. 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Tých, čo v šťastie veria, si šťastie aj nájde.“ 
  • Okrem rodnej španielčiny ovláda aj portugalčinu, angličtinu, nemčinu, poľštinu a slovenčinu.