Nie jeden, ale tisíc krokov vzad

Nie jeden, ale tisíc krokov vzad

Stanovisko ÚLK k aktuálnym opatreniam súvisiacimi s pandémiou Covid-19 a striktnému obmedzeniu počtu divákov na športových hromadných podujatiach.

Sme na začiatku, nikde sme sa neposunuli, nič sme sa nenaučili a opäť opakujeme staré známe klišé, ktoré zaznelo počas pandémie už mnohokrát. Šport dostáva ďalšiu tvrdú ranu. Pozbiera sa opäť? Snáď áno, ale obávame sa, že raz bude posledná a bude to definitívne K.O. nielen pre profesionálny šport na Slovensku.   

Chaos, nelogické rozhodovania, hnev, smútok, apatia... Šport je dlhodobo na chvoste záujmu štátnych predstaviteľov, a súčasná situácia je toho zrkadlom. Od budúceho pondelka má platiť, že na hromadných športových podujatiach môže byť maximálne 200 fanúšikov v červených okresoch a 100 v bordových okresoch, a to len očkovaní či prekonaní. To, čo platilo včera, dnes už je inak. Koncepčné riešenie, ktoré mal nastavovať Covid automat, zohľadňujúc aktuálnu situáciu či očkovanosť, dnes už neplatí. Nie krok, ale tisíc krokov späť. Je pritom jedno, či ide o uzavretú halu, kostol či otvorený obrovský štadión. 200 ľudí a bodka. Ak budeme konkrétni, tak z pôvodnej 100% kapacity pre očkovaných sme sa dostali na 200 či 100 zaočkovaných, či prekonaných ľudí. Žiadne percentuálne obmedzenie, žiadne zohľadnenie obrovského otvoreného priestranstva, žiadna sektorizácia, žiadne výhody pre očkovaných. Bez akejkoľvek logiky, dôvodu. Bez informácie o trasovaní pozitívnych kontaktov z futbalových zápasov, bez informácie o rizikovosti hromadných podujatí v exteriéri, či interiéri.   

Pozor, nikto tu nezľahčuje aktuálnu situáciu, všetci rozumieme náročnosti súčasnej situácie. Plnia sa nemocnice, pribúdajú chorí. My sme od začiatku vyzývali k zodpovednosti a dodržiavaniu opatrení, vyzývame k tomu i teraz a dopĺňame očkovanie. Ukazuje sa, že práve očkovanie je odpoveďou na neúnosnú záťaž v nemocniciach. Dnes je viac ako 85% profesionálnych hráčov očkovaných, aj to je náš odkaz verejnosti.   

Nikto tu nechce mať plné štadióny, povedzme si otvorene, v súčasnej situácii to nie je ani možné. Z rozhodnutia, ktoré však zaznelo máme pocit krivdy. Je pre nás nelogické, nekoncepčné a šport ohrozujúce. Dlho sme bojovali za opatrenia, ktoré by boli v súlade s logickými argumentami. Aktuálne vyústenie situácie znova postráda logiku, zdá sa, že ide o skratové rozhodnutie na základe súčasnej krízovej situácie, ktorej sa však dalo predísť. Zdá sa, že opäť je šport ten zlý, ktorý môže za súčasnú náročnú situáciu a opäť mu treba naložiť, zraziť ho na kolená a čakať, kým sa pozbiera, a či vôbec.