Grič: Každý zápas musíme ukázať, že bojujeme za Spartak

Grič: Každý zápas musíme ukázať, že bojujeme za Spartak

So stredopoliarom FC Spartak Trnava Jakubom Gričom nielen o pevnej defenzíve červeno-čiernych.

Bola to udalosť jesennej časti: Bývalý reprezentačný kapitán Martin Škrtel začína svoju etapu v drese Spartaka Trnava. Účastník majstrovstiev sveta 2010 a Eura 2016 potvrdil, že aj po zranení achilovky a dlhej rekonvalescencii mu nechýba kvalita. Červeno-čierni v zostave so skúseným stopérom neinkasovali v štyroch fortunaligových zápasoch po sebe. Až v piatom dueli v našej súťaží Škrťo spoznal pocit, aké je to dostať gól v trnavskom drese. V zápase so Senicou (2:1) Trnava inkasovala po nešťastnom vlastenci Jakuba Griča (25). „Každá séria sa raz skončí a ja pevne verím, že začneme ešte dlhšiu a že inkasovaných gólov bude čo najmenej,“ povedal okrem iného v tejto súvislosti v rozhovore pre našu ligu Jakub Grič, ktorý do Trnavy prišiel pred viac ako rokom a dnes patrí medzi neodmysliteľných členov základnej zostavy Spartaka. Nuž, možno už aj ďalšia séria začala, Spartak totiž na pôde nováčika z Liptovského Mikuláša neinkasoval a vyhral 2:0. 

Spartak inkasoval v lige po vašom nešťastnom vlastenci prvýkrát, odkedy nastupuje v základnej zostave bývalý reprezentačný kapitán Martin Škrtel. Na odľahčenie, keď to nešlo súperom, rozhodli ste sa Martinovi ukázať vy, že to nebude mať také ľahké v našej lige? 

Senica zahrávala priamy kop z tesnej blízkosti a po dlhej dobe sme inkasovali gól do vlastnej siete. Bola to nešťastná situácia, keďže nie práve vydarená strela sa odrazila odo mňa rovno k našej žrdi. Dominik Takáč už na ňu nezareagoval, ale každá séria sa raz skončí a ja pevne verím, že sme víťazstvom na nulu proti Liptovskému Mikulášu začali už ďalšiu.   

Skutočnosť, že až teraz Trnava v lige inkasovala po implementácii Martina Škrtela do zostavy, hovorí o jeho výnimočných kvalitách, alebo je to z vášho pohľadu aj trochu zhoda okolností? 

Dôvod našej série spočíva najmä v kvalite defenzívy celého mužstva, no, samozrejme, Škrťove kvality sú nespochybniteľné. 

Ako by ste vy odpovedali na otázku, čím najmä pomohol Martin Škrtel hre Spartaka? 

Je to veľká opora našej obrany a svojimi skúsenosťami pomáha celému tímu. 

Čo osobne pre vás znamená, že môžete nastupovať po boku takého hráča? 

Je super, že sa vrátil na Slovensko a som veľmi rád, že sa po jeho boku môžem zlepšovať. 

Spartak výsledkovo nepoľavil ani po nešťastných udalostiach spojených s nedávnym derby a následnou komunikáciou. Akým spôsobom sa vám podarilo zomknúť sa? 

Udalosti z derby zasiahli aj nás hráčov, keďže sme si to chceli rozdať so Slovanom futbalovo na ihrisku. Prvé dni po nedohranom zápase sme boli sklamaní, ale hodili sme to za hlavu a sústredili sme sa na ďalšie stretnutia. 

Trnava sa stále drží na dostrel Slovana, zaostávate za lídrom a majstrom len o tri body. Nezačína sa už u vás v kabíne hovoriť o titule? 

Sezóna je ešte dlhá. My sa potrebujeme sústrediť na každý jeden zápas a získavať čo najviac bodov. Potom môžeme pomýšľať na tie najvyššie ciele.

Vaša cesta za úspechom bude o to ťažšia, že do konca jesene musíte hrať bez pomoci platiacich divákov. Čo hovoríte na to, ako sa zhostili úlohy nahradiť ich v prvom zápase deti, ktoré mohli prísť na štadión? 

Samozrejme, najradšej hráme pred plným štadiónom, ktorý nás ženie dopredu. Bez fanúšikov nie je futbal futbalom. Bude to omnoho ťažšie, ale v tejto situácii nie sme prvýkrát. Sme radi, že aspoň deti majú dovolený vstup na štadión. Aj oni vedia spraviť dobrú atmosféru a dodať nám pozitívnu energiu. 

V Trnave ste už viac ako rok. Ako s odstupom času hodnotíte svoje rozhodnutie posilniť Spartak? 

Teším sa, že som mohol prísť do Trnavy. Vôbec, neľutujem že som sem prišiel. Cítim sa v Spartaku výborne. Sme skvelý kolektív a to je vo futbale veľmi dôležité. 

V čom najmä ste sa zlepšili na novej adrese? 

Hodnotenie je na trénerovi, ale ja osobne sa na ihrisku cítim veľmi dobre. Každým jedným tréningom sa snažím zlepšovať a následne to ukázať na ihrisku.

Hovorí sa, že nosiť trnavský dres je ťažké. Môžete to potvrdiť, že každý hráč v Spartaku sa musí vyrovnať s tlakom? 

Áno. Nie je to jednoduché, ale je to naša úloha. Musíme ukázať, že na to máme a že bojujeme za Spartak. 

Vy osobne ste známy svojimi oduševnenými výkonmi na ihrisku. Je práve nasadenie to, čo sa vždy snažíte priniesť do zápasu? 

Nasadenie je základ dobrého výkonu. Ja sa snažím v každom jednom zápase nechať na ihrisku všetko, čo viem. 

Známy ste aj univerzálnosťou. Na ktorom poste sa vlastne cítite najlepšie? 

Najlepšie sa cítim v strede zálohy. Mám rád, ak môžem v zápase útočiť aj brániť. No pokiaľ ma tréner potrebuje na inom poste, nemám problém sa prispôsobiť a pomôcť tímu. 

Čo najmä si želáte do ďalšieho obdobia či už z tímového, ale aj osobného pohľadu? 

Prajem si, aby som bol aj naďalej zdravý. Nášmu tímu želám, aby sme aj naďalej držali víťaznú šnúru.   

VEĽKÉ PLUS 

V strede ihriska nastupujú v trnavskom drese dvaja bývalí hráči Michaloviec. Okrem Jakuba Griča je to Grék Kyrriakos Savvidis. Títo borci bojovali bok po boku aj v Zemplíne. „So Savvidisom sa poznáme už dlhší čas. Je to pre nás veľké plus, keďže vieme, čo od seba môžeme očakávať na ihrisku,“ povedal v tejto súvislosti Jakub Grič.   

ZAŽIL EURO AJ MAJSTROVSTVÁ SVETA 

Vo Fortuna lige nemáme veľa hráčov, ktorí zažili majstrovstvá sveta aj Európy. Medzi prvými určite každému napadne Martin Škrtel či Vladimír Weiss ml., no týmto honorom sa môže popýšiť takisto Jakub Grič. Na vrcholných turnajoch však štartoval ako člen mládežníckych výberov. V roku 2013 bol súčasť tímu Ladislava Pecka na domácom Eure do 17 rokov a tiež na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie v Spojených arabských emirátoch. V jednom družstve pôsobil aj so súčasnými seniorskými reprezentantmi Denisom Vavrom či Lukášom Haraslínom. „Náš ročník bol veľmi silný a tiež sme tvorili vynikajúci kolektív. S chlapcami som v kontakte už menej, ale občas si ešte napíšeme. V najčastejšom kontakte som s Michalom Sipľakom,“ poznamenal Jakub Grič.   

JAKUB GRIČ – FAKTY 

  • Narodil sa 5. júla 1996 v Prešove, hráva na pozícii stredopoliara za FC Spartak Trnava, využiteľný je však aj na stopérskom poste. 
  • Mládežnícke roky strávil v Lipanoch a Michalovciach, kde po postupe Zemplína v lete 2015 debutoval 18. júla 2015 v prvom kole sezóny vo Fortuna lige v zápase s Trenčínom (0:1). 
  • V drese Michaloviec si odkrútil päť fortunaligových sezón, za MFK odohral dohromady 109 zápasov v najvyššej súťaži, v ktorých strelil dva góly. 
  • V lete 2020 zamieril do trnavského Spartaka, kde si pripísal už 44 ligových štartov a v nich jeden presný zásah. 
  • V tomto ročníku naskočil do dvanástich fortunaligových stretnutí (952 minút), tímu pomohol okrem iného troma asistenciami. 
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách od 15 do 21 rokov, v roku 2013 zažil domáce majstrovstvá Európy do 17 rokov a majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie v Spojených arabských emirátoch. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Andres Iniesta a klub FC Barcelona. 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Byť dobrým človekom.“