​Krajčírik: Všetko sa začalo Slovanom

​Krajčírik: Všetko sa začalo Slovanom

S brankárom MFK Ružomberok Ivanom Krajčírikom nielen o súčasnej skvelej fazóne Liptákov.

Ťažko by ste dnes hľadali vo Fortuna lige mužstvo, ktoré má lepšiu formu. MFK Ružomberok neprehral v posledných piatich zápasoch (4-1-0), čo Liptákov katapultovalo na tretiu priečku. Z remízového kráľa z úvodu sezóny sa stalo mužstvo, ktoré berie body každému. Odskákal si to Slovan (1:0) aj Žilina (2:0), naposledy Senica (2:0).  „Veríme si v každom zápase, stále chceme víťaziť. Nevzdávame sa a hráme vždy až do konca,“ hovorí okrem iného v rozhovore pre našu ligu opora MFK a brankár Ivan Krajčírik (21), ktorý mužstvu Petra Struhára dopomohol v tejto sezóne už šiestimi vychytanými nulami.

Ako si užíva kabína súčasnú skvelú fazónu? 

Sme veľmi radi, že sa nám darí víťaziť. Na začiatku sme mali veľa remíz, no potom sme sa odrazili k lepším výkonom víťazstvom nad Slovanom Bratislava (1:0). Odvtedy to ide skvele, nálada v šatni je výborná, futbal si užívam. 

V predošlej sezóne ste spadli do skupiny o záchranu, no momentálne vám patrí tretia priečka. Čo sa stalo s vaším mužstvom? 

Máme väčšiu mentálnu silu. Veríme si v každom zápase, stále chceme víťaziť. Nevzdávame sa a hráme vždy až do konca. 

Pomohli vám skúsenosti zo skupiny o záchranu? 

Určite áno. Pre všetkých to bolo niečo nové. Zápasy v dolnej šestke boli veľmi ťažké a my sme sa z nich dokázali poučiť. Snažíme sa v každom dueli odviesť sto percent. 

Po prvých siedmich zápasoch ste mali vyrovnanú bilanciu (1-5-1). V čom nastal obrat po víťazstve nad Slovanom, odkedy ťaháte šnúru piatich duelov bez prehry (4-1-0)? 

Bolo to veľmi cenné a dôležité víťazstvo. Uvedomili sme si, že môžeme zdolať každého. Víkend predtým sme prehrali s Dunajskou Stredou (1:2), hoci sme boli lepší. Triumf nad Slovanom znamenal mentálne posilnenie pre každého. 

Tretia priečka, ktorá vám v súčasnosti patrí, znamená na konci sezóny účasť v Európe. Rozprávate sa v šatni o tom, že by ste sa mohli po tomto ročníku vrátiť na medzinárodnú scénu?

Skôr sa sústredíme na krátkodobý cieľ. Chceme sa dostať do skupiny o titul a potom budeme rozmýšľať, čo ďalej. Zatiaľ sa toho držíme. Sme koncentrovaní na každý jeden zápas, aby sme si uhrali hornú šestku. 

Pred siedmou Žilinou máte šesťbodový náskok, to by ste už nemali pustiť… 

Sme si toho vedomí. Ak by sme po súčasnom vydarenom období spadli do skupiny o záchranu, bolo by to veľké sklamanie pre nás. 

V dvanástich tohtosezónnych fortunaligových zápasoch ste si šesťkrát udržali čisté konto. Úspešnejší v tejto štatistike je len trnavský brankár Dominik Takáč. Čo na to hovoríte? 

Dal som si dlhodobý cieľ prekonať päť núl, čo sa mi už podarilo. Snažím sa vždy podržať mužstvo a odviesť na ihrisku sto percent, aby sme zápasy zvládali. 

Aké ciele si dáte teraz do ďalšieho obdobia? 

Ideme od zápasu k zápasu a v každom chceme zvíťaziť. Ja osobne si dám určite novú métu, ktorú však neprezradím. Dúfam, že núl bude čo najviac. 

Čo vám osobne dopomohlo k výbornej forme? 

Snažím sa byť koncentrovaný na každý jeden zápas. Som veľmi rád, že sa mi to darí. 

Pomáhajú vám k dobrej forme aj ťažké zápasy v národnom tíme do 21 rokov? Na jeseň ste napríklad chytali v kvalifikácii na ihrisku Španielska (2:3)?

Určite. Pre mňa to bola veľmi veľká skúsenosť. Hráčom z La Ligy nečelíte každý deň. Veľmi sme si to užili a dokonca sme siahali aj na víťazstvo. Žiaľ, nevyšlo to… 

Proti Španielom ste dvakrát viedli, no napokon sa z víťazstva tešil favorit. Vy ste čelili dvom jedenástkam v 80. a 88. min. Ako na to budete spomínať z osobného pohľadu?

Myslím si, že som ukázal dobré aj zlé veci. Okrem chyby pred jedným z pokutových kopov som nepodal zlý výkon. V závere som mal dva – tri dobré zákroky. Škoda, že nám to nevyšlo. Ak by sme vyhrali v Španielsku, bola by to veľká motivácia. 

Bol to jeden z vašich najťažších zápasov v kariére? 

Určite áno. Niekedy som mal pocit, že Španielov je o troch – štyroch viac na ihrisku. Boli rýchli, pohybliví a jednoducho vždy pri lopte. My sme sa snažili hrať to, čo sme si povedali. Škoda, že nám to nevyšlo. 

Vo vašom vekom chytá už niekoľko brankárov stabilne v prvých dvoch najvyšších súťažiach. Teší vás, že ste si v tejto konkurencii vydobyli miesto brankárskej jednotky v reprezentácii do 21 rokov? 

Som veľmi rád, že mi tréner Jaroslav Kentoš verí a dáva mi príležitosť. Budem sa snažiť držať si formu čo najdlhšie a chytať čo najlepšie v reprezentácii aj v klube. 

Konkurencia v podobe brankárov ako Belko, Ludha či Kukučka predstavuje motiváciu samú o sebe? 

Snažím sa motivovať sám. Chcem byť najlepší a robiť veci čo najlepšie v zápasoch aj tréningoch. Som si vedomý konkurencie, no primárne sa sústredím na seba a svoje výkony. 

Aký pocit máte z partie v národnom tíme? 

Partia je výborná, rozumieme si na ihrisku aj mimo neho. Ak budeme pokračovať vo výkonoch ako v Španielsku a navyše sa vyvarujeme školáckych chýb, verím, že by to mohla byť napokon aj úspešná kvalifikácia.   

O LIGOVÝCH ÚTOČNÍKOCH 

NAJNEBEZPEČNEJŠÍ: Ezekiel Henty zo Slovana Bratislava. Je to silový hráč, ktorý má veľmi dobré zakončenie. Sekunduje mu Milan Ristovski z FC Spartak Trnava, ktorý má takisto vykopanú nohu. Je to proti nim niekedy náročné. 

S NAJŠTIPĽAVEJŠOU STRELOU: Miloš Lačný z FK Pohronie, ktorý vie vystreliť poriadne tvrdo. 

S NAJPREKVAPIVEJŠÍM ZAKONČENÍM: Náš Martin Regáli, súperovi brankári to proti nemu majú ťažké. Je to náš tromf. Do šancí sa vie šikovným spôsobom dostať aj Matej Trusa z MFK Zemplín Michalovce.   

DOBEHNÚŤ TAKÁČA 

Ktorý brankár podľa Ivana Krajčírika odvádza vo Fortuna lige veľmi dobrú robotu? „Určite Dominik Takáč chytá veľmi dobre. Trnavskej defenzíve dodáva pokoj, čo však zdobí celú obranu Spartaka. Verím, že ho doženiem v počte čistých kont. Momentálne má o dve vychytané nuly na konte viac, no ja sa nevzdávam,“ poznamenal Ivan Krajčírik.   

IVAN KRAJČÍRIK – FAKTY 

  • Narodil sa 15. júna 2000 v Handlovej, hráva na poste brankára za MFK Ružomberok. 
  • S futbalom začínal v Demänovej, pokračoval v Liptovskom Mikuláši, no už od kategórie starších žiakov hráva za MFK Ružomberok. 
  • V MFK debutoval vo Fortuna lige 14. októbra 2017, najskôr si vydobyl post brankárskej dvojky pri Matúšovi Macíkovi, od jari je už jednotka medzi žrďami MFK. 
  • Vo Fortuna lige odchytal zatiaľ 41 zápasov, 14-krát si udržal čisté konto. V tomto ročníku absolvoval všetkých dvanásť kôl, v ktorých šesťkrát neinkasoval.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 15, 16, 17, 18 a 19 rokov, dnes je brankárska jednotka národného tímu do 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený klub je Real Madrid.