​Pauschek: Trnave máme čo vracať!

​Pauschek: Trnave máme čo vracať!

S obrancom Slovana Bratislava a odchovancom belasých Lukášom Pauschekom o blížiacom sa derby s trnavským Spartakom.

Bez okolkov môžeme nedeľňajšie tradičné slovenské derby označiť za zápas jesene. Vždy vybičovaný súboj medzi trnavským Spartakom a bratislavským Slovanom dostal niekoľko nových a zaujímavých motívov. V prvom rade, tradiční rivali okupujú prvé dve priečky tabuľky, pričom úradujúci majster vedie po desiatich kolách súťaž len zásluhou lepšieho skóre. Všetky vstupenky na nedeľňajší šláger v City aréne sa určite vypredali aj preto, že tento zápas ponúka divákom možnosť vidieť proti sebe hrať dve obrovské osobnosti nášho futbalu – trnavského obrancu Martina Škrtela a tvorcu hry Slovana Vladimíra Weissa ml. „Chceme ukázať kvalitu a zvíťaziť,“ stručne, výstižne a jasne predostrel v rozhovore pre našu ligu ambície Bratislavčanov ich pravý obranca a odchovanec klubu Lukáš Pauschek (28).   

Vnímate derby s Trnavou ako absolútne špeciálny zápas vo Fortuna lige? 

Skôr sa vždy snažím nastaviť tak, že je to jeden z mnohých zápasov na našej ceste. V každej sezóne je náš cieľ získať titul, a preto musíte ku všetkým ligovým zápasom pristupovať rovnako. Samozrejme, derby má vždy inú atmosféru a my vieme, že proti nám bude stáť maximálne motivovaný súper. Musíme byť na to pripravení. Chceme ukázať kvalitu a zvíťaziť. 

V Trnave bude naplnená dostupná kapacita a ak by počet divákov neobmedzovali protiepidemické opatrenia, štadión by bol zrejme zaplnený až do posledného miestečka. Ako veľmi sa na to tešíte? 

Veľmi. Prítomnosť fanúšikov na štadiónoch si dnes všetci vážime. Veď si len spomeňme na to, ako sme ešte pred pár mesiacmi hrali iba pred prázdnymi tribúnami. Chýbajúcu atmosféru neoklamete ani reproduktormi. Mám radosť, že si teraz zahráme pred tisíckami divákov a tiež, že nás v sektore hostí budú podporovať naši fanúšikovia. 

V nadstavbe minulej sezóny vás Trnava dvakrát zdolala (2:1, 3:0). 

Veľmi dobre si na to pamätáme a určite Trnave máme čo vracať! Nesmieme sa však zblázniť a lietať po ihrisku bez zmyslov. Musíme sa dobre nachystať, predviesť koncentrovaný a disciplinovaný výkon. Kvalitu máme a verím, že ju ukážeme na ihrisku. 

Pre Slovan sú zápasy jesene v Konferenčnej lige, pre Spartak je to práve blížiace sa derby. Viete si predstaviť, ako odhodlaný súper bude stáť proti vám?

Trnava určite predvedie veľmi agresívny, súbojový a bojovný výkon. V tom sa budeme musieť súperovi vyrovnať. Úplne však nesúhlasím s konštatovaním v otázke. Možno sa na prvý pohľad zdajú byť pre nás dôležitejšie zápasy v Konferenčnej lige, ale pre mňa osobne je Fortuna liga rovnako dôležitá. Chceme získať titul a to sa nedá bez toho, aby sme víťazili. 

No a práve zisk majstrovského titulu vám následne umožňuje pobiť sa o miesto v skupine niektorej z európskych súťaží. Čo hovoríte na to, že blížiace sa derby je v podstate aj priamy súboj o vedúcu priečku v tabuľke? 

O to bude mať tento zápas väčší náboj. Musíme to zvládnuť. Trnava má výhodu domáceho prostredia, ale my sme dosť skúsení na to, aby sme uspeli. Slovan chce vyhrať každý jeden zápas. 

Lukáš Pauschek v súboji s Yusufom Bamidelem (foto: TASR)

Nebola by v kontexte tabuľkovej situácie pre vás dobrý výsledok tentoraz aj remíza? 

Chceme vyhrať. Nikdy nejdeme do zápasu s tým, že aj bod nám bude stačiť. Bude to prvé derby, v ktorom proti sebe môžu nastúpiť dve veľké futbalové osobnosti – Martin Škrtel a Vladimír Weiss ml. Uvidíme, či už bude Vlado k dispozícii, keďže je po zranení. Trnava získala jednu z najväčších osobností slovenského futbalu. Martin určite prispel k zlepšenej hre Spartaka a aj väčšej pohode v trnavskej kabíne. Je to líder v pravom slova zmysle. Takýto hráč by pomohol každému mužstvu. Aj my však máme veľa osobností. 

Martina Škrtela dobre poznáte z reprezentácie. Viete si predstaviť, ako sa teraz pred derby snaží vplývať na svojich spoluhráčov? 

Viem. Zažil som s ním pár zrazov národných tímov. S príchodom takejto osobnosti do kabíny rastie sebavedomie všetkých hráčov. Má obrovské skúsenosti. 

Trnava od príchodu Martina Škrtela neinkasovala. Je to vyslovene jeho zásluha? 

Martin má obrovskú kvalitu a vie aj správne zadirigovať svojich spoluhráčov. Určite veľmi dopomohol k dobrým výsledkom a výkonom Trnavy. 

Vy zase máte v mužstve Vladimíra Weissa. Pokiaľ bude už zdravý a naskočí, môže byť práve on rozdielový hráč derby? 

Určite áno. Vieme, aký je to futbalista a ako kvalitou disponuje. Má všetky predpoklady na to, aby práve on dokázal naštrbiť pevnú trnavskú obranu.

Viacerí hráči Slovana vrátane vás boli na reprezentačných zrazoch. Aká nálada je v šatni po vašom návrate do klubu? 

Atmosféra v kabíne je veľmi dobrá. Pre hráča je vždy fajn, keď v národnom tíme prepne z bežného klubového rytmu. Dodá vám to novú energiu. Všetci sa už veľmi tešíme na derby. 

V predošlých sezónach sa vás na ceste za titulom snažila pribrzdiť najmä Dunajská Streda, teraz sa do pozície hlavného vyzývateľa prepracovala Trnava. Je to pre vás v niečom iné? 

Myslím si, že je to zaujímavé z pohľadu celej ligy. Zápasy medzi Trnavou a Slovanom patria vždy k ozdobám súťaže a súčasné postavenie tímov v tabuľke dáva tradičnému derby ešte väčší náboj. 

Cítiť to aj na záujme fanúšikov. Je nejaké derby, na ktoré si obzvlášť radi zaspomínate? 

Hneď prvé vo februári 2011, pretože to bol aj môj prvý zápas za áčko Slovana. Hralo sa v Trnave a vyhrali sme 3:1. Na niečo také sa nezabúda. 

Čo budete chcieť ukázať proti Trnave v nedeľu? 

V prvom rade našu kvalitu. Samozrejme, chceme zvíťaziť. 

Myslíte si, že tento zápas môže byť výpovedný z pohľadu boja o titul? 

Každý zápas je dôležitý pre boj o titul. Za víťazstvo sa bez ohľadu na súpera rozdávajú vždy tri body. V tomto súboji sa rozhodne len o tom, kto odštartuje druhú polovicu základnej časti ako líder tabuľky. Pred nami je však ešte veľmi veľa zápasov.   

NABITÝ ENERGIOU 

Pravý obranca Slovana Bratislava Lukáš Pauschek sa do klubu vrátil len pred pár dňami, keďže dostal pozvánku od trénera Štefana Tarkoviča a s reprezentáciou bol pri októbrových zápasoch kvalifikácie majstrovstiev sveta 2022 v Rusku (0:1) a Chorvátsku (2:2). Síce do stretnutí nezasiahol, no už pobyt v národnom tíme si veľmi vážil. „Každý reprezentačný zraz si vždy veľmi užívam a zakaždým sa vraciam do klubu nabitý energiou. Atmosféra v národnom tíme je úžasná a ja si nesmierne vážim, že som mohol byť súčasť reprezentačného tímu. Človeku to dodá novú chuť do futbalu. Síce som nezasiahol ani do jedného zápasu, ale cením si aj pozvánku. A ktovie, možno raz príde opäť aj šanca na ihrisku,“ povedal 6-násobný slovenský reprezentant Lukáš Pauschek.   

LUKÁŠ PAUSCHEK – FAKTY 

  • Narodil sa 9. decembra 1992 v Bratislave, hráva na pozícii pravého obrancu za ŠK Slovan Bratislava. 
  • Je odchovanec Slovana Bratislava, vo Fortuna lige debutoval vo februári 2011 v derby proti Trnave (3:1). Hneď v prvej sezóne sa pričinil o zisk slovenského double. 
  • V sezóne 2011/12 sa podieľal na postupe cez AS Rím do skupinovej fázy Európskej ligy, kde zažil konfrontácie s Parížom Saint-Germain, Athleticom Bilbao a Red Bullom Salzburg. 
  • V nasledujúcom ročníku odohral za Slovan 25 ligových zápasov, 10. marca 2013 zaznamenal v súboji s Nitrou (3:0) svoj dosiaľ jediný fortunaligový gól. V belasom drese získal ďalšie slovenské double. Celkovo si v prvej ére pôsobenia v Slovane pripísal 51 ligových štartov. 
  • V lete 2013 prestúpil do Sparty Praha, kde podpísal štvorročnú zmluvu. V rudom drese nastúpil len v predkole Európskej ligy a v pohárových zápasoch, v lige sa nepresadil, no podieľal sa na triumfe v Českom pohári 2013/14. V januári odišiel na ročné hosťovanie do Bohemiansu, kde strávil dva roky a pripísal si 56 ligových zápasov bez streleného gólu. 
  • Začiatkom roka 2016 zamieril do FK Mladá Boleslav, s ktorým sa hneď v lete tešil z víťazstva v Českom pohári. Postupne sa čoraz viac presadzoval, roky 2017 a 2018 odohral prakticky celé v základnej zostave, no na jar 2019 už šancu nedostal. 
  • V lete 2019 sa vrátil do Slovana, začal trénovať s béčkom, jeseň ukončil v základnej zostave v prvom tíme a s klubom sa dohodol na predĺžení zmluvy. Od návratu na Tehelné pole si vo Fortuna lige pripísal 39 zápasov, v ktorých štyrikrát prihral na gól. Mal dôležitý podiel na ziskoch double v sezónach 2019/20 a 2020/21 a takisto na jesennom postupe do skupiny Konferenčnej ligy. 
  • Pôsobil vo všetkých mládežníckych reprezentáciách, v seniorskom národnom tíme odohral šesť zápasov. 
  • Nemá obľúbený zahraničný klub a ani obľúbeného hráča.