​Ďalšia rana pre profesionálny šport?

​Ďalšia rana pre profesionálny šport?

Futbal je na Slovensku jediný profesionálny kolektívny šport, ktorý sa postavil k odvodovej povinnosti hráčov zodpovedne. Všetci hráči klubov Fortuna ligy sú v pozícii zamestnancov. Navrhované odvodové zaťaženie od januára 2022 však je ďalšou tvrdou ranou pre šport na Slovensku a výrazný krok naspäť. Krok, ktorý dá priestor na špekulácie a ohýbanie zákona.

V súvislosti s nadchádzajúcou odvodovou povinnosťou klubov v oblasti profesionálneho športu od januára 2022 Únia ligových klubov vyjadrila obavu o osud reformy športu na Slovensku. V rámci diskusie, ktorá predchádzala procesu reformy športu začatého prijatím zákona č. 440/2015 Z. z. o športe, bolo odbornej športovej verejnosti zo strany štátnych predstaviteľov prisľúbené, že zavedeniu odvodovej povinnosti pre šport bude predchádzať prijatie opatrení, ktoré budú zohľadňovať osobitosti športu a kariéry športovcov. Toto prechodné obdobie zostalo nevyužité a Únia ligových klubov nemá vedomosť o žiadnom systémovom návrhu, ktorý by akýmkoľvek spôsobom reagoval na zvýšené výdavky klubov po zavedení odvodových povinností. 

ÚLK predpokladá, že v záujme minimalizácie výdavkov na plnenie odvodových povinností sa kluby budú častejšie aj v prípade športovcov uchyľovať k využívaniu inštitútu samostatne zárobkovo činnej osoby. Pomery v profesionálnom športe sa tak vrátia na úroveň spred reformy športu, čo je v rozpore s celosvetovými trendami, ktoré máme možnosť sledovať. Takýto vývoj by zároveň znamenal, že všetko úsilie, ktoré ÚLK, národné zväzy a kluby v rámci reformy športu vynaložili, bude bez výsledku a očakávaného efektu. 

V záujme zvrátenia nastaveného trendu ÚLK vyzýva zodpovedné osoby, predovšetkým ministra školstva Branislava Gröhlinga, na prijatie legislatívy, ktorou dôjde k ďalšiemu odkladu účinnosti odvodových povinností pre šport. Zároveň vyzýva aj na súčasné vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať nájdením prijateľných východísk zo vzniknutej situácie zaručujúcich rozvoj profesionálneho športu a splneniu záväzkov, ktoré boli dané športovej verejnosti pri prijímaní reformy športu. ÚLK zdôrazňuje, že bez realizácie oboch krokov dôjde len k ďalšiemu odsunutiu problému, ktorému profesionálny šport čelí už niekoľko rokov a je ho nutné riešiť.