​Mikovič: Teším sa na súboje Škrtela s Hentym

​Mikovič: Teším sa na súboje Škrtela s Hentym

S kapitánom FC Spartak Trnava Martinom Mikovičom o blížiacom sa derby so Slovanom Bratislava.

Súboj našich najslávnejších a historicky najúspešnejších tímov, tradičné slovenské derby, duel prvých dvoch mužstiev fortunaligovej tabuľky, priamy súboj o prvé miesto. Zápas 11. kola FC Spartak Trnava – ŠK Slovan Bratislava unesie množstvo vzletných prívlastkov. Na šláger jesene sa tešia oba tábory a určite aj fanúšikovia. Súboj červeno-čiernych s belasými je navyše obohatený o duel osobností, aké našej súťaži dlho chýbali. Za Trnavu nastúpi bývalý reprezentačný kapitán Martin Škrtel a ktovie, možno sa stihne vyliečiť aj tvorca hry Slovana Vladimír Weiss ml. „Ja som síce stále zranený a určite budem chýbať, no veľmi sa už na to teším,“ povedal okrem iného v rozhovore pre našu ligu trnavský kapitán Martin Mikovič.   

Zranili ste sa v zápase 6. kola so Žilinou (1:1). Ako sa má vaše koleno? 

Minulý týždeň v stredu mi vytiahli štichy, to bolo akurát týždeň po operácii. Od prvého dňa po zákroku pracujem na napínaní svalov a rozhýbavaní kolena.

Nakoľko ste optimistický v súvislosti s vaším skorým návratom na ligové trávniky? 

Nie až toľko, čo môj doktor. Ten mi povedal, že o tri týždne môžem začať naplno trénovať s tímom. Ja to tak necítim, pretože koleno je stuhnuté. Musím ho poriadne rozhýbať a nabrať stratenú svalovinu. Počítam ešte s mesiac trvajúcou absenciou. 

Derby teda nestihnete. Veľmi vás to bolí, alebo sa dokážete tešiť na takýto šláger aj v situácii, že budete len na tribúne? 

Užijem si to aj takto. Tešil som sa aj na naše predošlé zápasy, v ktorých som nemohol hrať. Užil som si najmä posledné zápasy v Dunajskej Strede (3:0) a Trenčíne (1:0). Rovnako sa teším na derby s našim rivalom, s ktorým sa pobijeme o prvé miesto. 

Chlapci šliapu naplno, zápasy ma bavia. Mrzí ma, že nemôžem hrať, no náš futbal a dosiahnuté výsledky mi robia radosť. 

Na jar ste zdolali Slovan dokonca hneď dvakrát (2:1, 3:0). Odvaha vám asi teraz aj na základe toho nechýba… 

Na jar sme mali skvelú fazónu. Z mužstva som cítil, že tieto zápasy môžeme zvládnuť a napokon to vyšlo. Rovnako to cítim aj teraz, no nebudem mať veľké vyhlásenia. Je to derby, v ktorom urobíme všetko pre víťazstvo. Zároveň sme si vedomí kvality súpera. My sa však nebojíme a do zápasu pôjdeme s jasnou túžbou uspieť. Ukáže sa na ihrisku, kto je v lepšej forme. 

Ste trnavský odchovanec. Čo pre vás znamená derby? 

Pre mňa je to najväčší zápas ligy. Neexistuje väčší súboj v našej súťaži. My, trnavskí odchovanci sme Slovan vnímali ako najväčšieho rivala odmalička, teda aj v mládežníckych kategóriách. Je logické, že dodnes beriem tento zápas ako niečo extra. 

Aký je váš vzťah k Slovanu Bratislava? Je to rival, ktorého priam nenávidíte? 

Som Trnavčan a odmalička nemám rád Slovan, no zároveň ho rešpektujem. Nikdy sa nevyjadrujem na margo nášho rivala znevažujúco, hoci moja DNA je jasná. Ak by som Slovan nerešpektoval, nedokázal by som si vážiť víťazstvá nad týmto súperom. Na ihrisku treba ísť na krv, dať si klapky na oči a pre víťazstvo nad Slovanom sa nechať aj rozkrájať. Ak to napriek tomu nevyjde a zaslúžene prehráme, treba to zas chlapsky po zápase priznať. 

Budúcotýždňové derby bude prvé aj s Martinom Škrtelom. Čo hovoríte na to, aký punc získa s takouto osobnosťou tradičný ligový šláger? 

Môže to byť zaujímavé. Neviem, v akom stave je Vladimír Weiss ml. Ak by sa stihol uzdraviť, diváci by videli skvelú konfrontáciu dvoch kamarátov z národného tímu. Teším sa aj na Škrťove súboje s výborným útočníkom Hentym. Obaja si určite nič nedarujú a bude to ozdoba zápasu. 

Čím sa z vášho pohľadu zmenila Trnava od príchodu Martina Škrtela? 

Ostatní chlapci sa chcú pred ním vytiahnuť a ukázať, že aj oni vedia hrať futbal. Keď máte vedľa seba takúto osobnosť, dodá vám to sebavedomie. Pre nás je dobre, že Škrťo tak trochu nechceme strháva na seba pozornosť. Iní hráči sa môžu popri ňom zlepšovať v úzadí. 

Veľmi vás škrie, že si musíte počkať na prvý spoločný zápas? 

Jasné, ale zranenia patria k futbalu. Určite aj Škrťa škrie, že si ešte nemohol so mnou zahrať… Teraz vážnejšie. Dám sa dohromady a určite si spolu ešte nejaký ten zápas užijeme.  

Spartak bol najlepší tím jari. Na jeseň ste druhí najlepší a to len pre horšie skóre v porovnaní so Slovanom. Už sa u vás v šatni rozpráva o titule? 

Nie. Táto téma sa v kabíne absolútne nerieši. Sme radi, že sa po desiatich kolách držíme na horných priečkach tabuľky, čo bol náš cieľ. Urobili sme dobrý základ pre to, aby sme zažili úspešnú sezónu. Každý by chcel byť na čele bok po boku so Slovanom Bratislava. Súťaž je vyrovnaná a stále len na začiatku. Hovoriť o titule by bolo predčasné. 

Máte v kabíne embargo na slovo „titul“, alebo o majstrovskom primáte nerozprávate sami od seba? 

Žiadne embargo neexistuje. Jednoducho sa tešíme z toho, že sa nám darí napĺňať ciele. Pôjdeme ďalej krôčik po krôčiku. Ak udržíme nastolené tempo, môže to byť zaujímavé. 

Ak by sa dostavil úspech v derby, už by sa o tom pomaly mohlo začať hovoriť. Za nami bude jedenásť kôl, čo je polovica základnej časti. Všetky tímy sa už raz stretnú s každým súperom… 

Túto myšlienku som už počul od viacerých fanúšikov Trnavy. Mnohí hovoria, že ak zvládneme Slovan, musíme získať titul. To je však pohľad divákov, ktorí sú pobláznení z víťaznej vlny. Veď sme neprehrali už osem fortunaligových zápasov (6-2-0). Fanúšikom toto uvažovanie neberiem, nech sa tešia z futbalu. My však veľmi dobre vieme, na čom musíme pracovať. 

Ako vnímate Slovan Bratislava v porovnaní s jarnou časťou sezóny? 

Slovan má v každej sezóne kvalitné mužstvo. Na lavičku nášho rivala prišla trénerská osobnosť Vladimír Weiss st., ktorý si priviedol svojich hráčov. Tí majú vysokú úroveň a je len na nás, ako sa na nich pripravíme. Verím, že tréner určí správnu taktiku. 

Čo by vám podľa vás mohlo priniesť úspech v tomto zápase? 

Netajíme sa tým, že sme silní skôr v hre na protiútoky. Vieme, že v niektorých pasážach zápasu budeme aj pod tlakom. Keď sa dostaneme k lopte, musíme si ju vážiť a ľahko ju nestrácať. Dôležité bude, aby sme tieto momenty využili a niečo vymysleli. Náš tréner nás určite bude nabádať k agresivite a vysokému pressingu. Verím, že takto dokážeme Slovanu narobiť starosti. 

Obzvlášť, keď vás budú hnať vpred vaši diváci… 

Ich pomoc bude veľmi dôležitá. Vieme, že s nimi sme silnejší. Mal by som veľkú radosť, ak by sa dokázali zmobilizovať na tieto zápasy. Myslím si, že sme im výsledkami dali dobrú prihrávku, aby prišli. Je to derby a verím, že nikto nebude váhať, či si má kúpiť vstupenku. Chlapci hrajú výborný futbal, zaslúžia si podporu fanúšikov. Obecenstvo môže byť kľúčový element v našom boji o víťazstvo.   

KAMARÁT DOBROTKA 

Hoci sú slovanisti a Trnavčania rivali, nájdu sa medzi nimi aj priatelia. Martin Mikovič mal najmä počas pôsobenia v Poľsku blízko k bývalému kapitánovi Slovana Bratislava Martinovi Dobrotkovi. „Spoločne s Maťom sme dokonca boli na svadbe bývalému spoluhráčovi. Je to výborný človek, ktorého si vážim. Poznám sa aj s trénerom brankárov Slovana Mirom Hrdinom, ktorý chytal za Spartak. Takisto s Lukášom Pauschekom a Michalom Šullom,“ povedal Martin Mikovič.   

MARTIN MIKOVIČ – FAKTY 

  • Narodil sa 12. septembra 1990 v Trnave, je hráč miestneho FC Spartak. 
  • Je odchovanec Trnavy, v ktorej si prešiel cez všetky mládežnícke kategórie, až sa presadil v prvom tímu Spartaka. Pred zranením kolena nosil práve on kapitánsku pásku. 
  • Začiatkom roka 2017 zamieril do poľského tímu Termalica Nieciecza, kde strávil tri a pol sezóny, no po prvom polroku zažil s tímom zostup z Ekstraklasy do druhej ligy. 
  • Do Fortuna ligy sa vrátil v lete minulého roka pred začiatkom predošlého ročníka. 
  • V minulej fortuanligovej sezóne odohral 27 zápasov s bilanciou 2+1, v tejto si pripísal do zranenia tri štarty, celkovo v našej lige absolvoval 174 stretnutí, v ktorých zaznamenal 28 gólov. 
  • Slovensko reprezentoval v kategórii do 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč bol Thierry Henry, palce drží FC Barcelona.