​So Škrtelom iba čisté kontá

​So Škrtelom iba čisté kontá

Po desiatich kolách to už môžeme vyhlásiť bez okolkov. Hlavným vyzývateľom úradujúcich slovenských šampiónov zo Slovana Bratislava sa stali futbalisti Trnavy.

Spartak zaostáva za belasými len zásluhou horšieho skóre a po reprezentačnej pauze si práve dva momentálne najlepšie tímy zmerajú sily v City aréne. Trnavčania potvrdili rolu hlavného prenasledovateľa nedeľňajším víťazstvom v Trenčíne (1:0). Červeno-čierni sú dnes mužstvo s najlepšou formou, vo Fortuna lige ťahajú šnúru ôsmich zápasov bez prehry (6-2-0). Pod Čákovým hradom to nebolo oslnivé predstavenie zo strany hostí. Tí však veľmi dobre bránili a z ojedinelej šance rozhodli. Po ruke Piresa premenil pokutový kop Filip Twardzik. 

„Trenčín je doma silný a to sa aj potvrdilo. Darilo sa nám nepúšťať hráčov súpera do vyložených gólových príležitostí. My sme mali dve šance na začiatku, dve v druhom polčase. Aj keď zápas rozhodla penalta, myslím si, že sme o gól boli lepší. Máme pekné víťazstvo, za ktoré si naši hráči zaslúžia uznanie. Z desiatich zápasov dokázali už sedem vyhrať. Jediná škvrna je, že sa nám zranil Procházka a ešte počas rozcvičky Boateng,“ zhodnotil zápas tréner Spartaka Michal Gašparík ml., na ktorého nadviazal autor jediného gólu stretnutia Filip Twardzik: „Víťazstvo nás teší, Trenčín na svojej umelej tráve dokáže zatlačiť každého súpera, čo sa potvrdilo ku koncu duelu. Škoda, že sme neotvorili skóre už na začiatku zápasu. V polovici prvého polčasu chýbalo zase málo Škrťovi, aby dorazil loptu do siete. V úvodnom dejstve sme Trenčín nepustili do žiadnej šance, po zmene strán sme udržali vedenie. Z troch bodov máme veľkú radosť. Pri pokutovom kope mi chalani zaželali veľa šťastia a povedali mi, nech potvrdím, že som v penaltách dobrý. Som rád, že som tímu pomohol víťazným gólom. Uspeli sme však ako kolektív.“ 

Trnava aj v tomto zápase potvrdila, že má veľmi dobrú defenzívu. Tá sa ešte viac spevnila príchodom bývalého reprezentačného kapitána Martina Škrtela. Spartak v zostave s 36-ročným niekdajším stopérom Zenitu Petrohrad, FC Liverpool či tureckých klubov Fenerbache a Besiktas trikrát zvíťazil a navyše si zakaždým udržal čisté konto. Pri debute handlovského rodáka Trnava zdolala Sereď 2:0, následne si pripísala triumf 3:0 v Dunajskej Strede a teraz uspela 1:0 v Trenčíne. „Bol to ťažký zápas, čo sme vzhľadom na kvalitu súpera a umelú trávu vedeli už pred jeho začiatkom. Išli sme sem zároveň s tým, že sme si boli vedomí našej sily a tiež fazóny, ktorú momentálne máme. Náš výkon možno nebol najkvalitnejší, ale hrali sme účelne a mohli sme skórovať už v prvom polčase. Bolo by to pokojnejšie. Našťastie, skórovali sme aspoň raz a to nám zaručilo tri body,“ povedal Martin Škrtel, ktorý sa predstavil na ihrisku, kde naštartoval profesionálnu kariéru. Ani po súboji na Sihoti nepozná pocit, aké je to, keď Trnava inkasuje. „Snažím sa v každom zápase odovzdať maximum. Naskočil som do tímu, ktorý fungoval už pred mojím príchodom. Mal som to o to ľahšie,“ povedal Martin Škrtel.   

DEFENZÍVA SÚPERA AKO OZDOBA 

Trenčania boli po zápase s Trnavou nešťastní. „Zápas rozhodla penalta, po ktorej sa Trnava dostala na koňa. Spartak mal nejaké príležitosti, my sme boli v podstate bez šancí. Ozdobou tohto stretnutia bola defenzíva súpera. Trnavčania nás do ničoho nepustili a nenašli sme cestu, ako sa dostať za obranu. Penalta bola sporná, no to nie je výhovorka. V tomto zápase sme nedokázali nájsť cestu cez kvalitnú defenzívu súpera,“ povedal tréner Trenčína Peter Hlinka.