Jendrišek: Škrťo mi sľúbil, že ma ešte ponaháňa

Jendrišek: Škrťo mi sľúbil, že ma ešte ponaháňa

S útočníkom AS Trenčín Erikom Jendrišekom nielen o aktuálnej výbornej forme, ale aj o blížiacom sa súboji s Martinom Škrtelom.

Ak si niekto myslel, že už patrí do starého železa, určite sa mýlil. Skúsený útočník Erik Jendrišek (34) po letnom prestupe z Nitry do Trenčína potvrdzuje svoje kvality. Odchovanec ružomberského futbalu a bývalý 37-násobný reprezentant pomohol AS štyrmi gólmi v posledných dvoch zápasoch. Najskôr sa dvakrát presadil v domácom súboji so Senicou (3:3), rovnaký nástrel zaznamenal na trávniku Pohronia (2:2). Či bude v tejto bilancii pokračovať, to sa uvidí. Keďže si mužstvo spod Čákovho hradu najbližšie zmeria s Trnavou, proti bude jeho bývalý kolega z národného tímu Martin Škrtel. „Teším sa, že sa znovu uvidíme,“ povedal okrem iného v rozhovore našu ligu kanonier, ktorý brázdil počas svojej aktívnej kariéry nemecké, poľské a tiež grécke trávniky.

Čo hovoríte na vašu aktuálnu streleckú formu? 

Teším sa. Každý futbalista má radosť, keď sa dostane do optimálnej formy. Cítim sa v pohode fyzicky aj psychicky, to sa odráža na štatistikách. 

V úvode sezóny vás strelecky potiahol Jakub Kadák, ktorý zaznamenal päť gólov. Vy už máte na konte štyri zásahy. Idete si to s ním rozdať o post najlepšieho kanoniera tímu? 

Bolo by pekné, keby každý chvíľku ťahal pílku, z čoho by ťažilo celé mužstvo. Jakub mal skvelú streleckú fazónu na začiatku sezóny, teraz to zase padá mne. Samozrejme, veľmi ma to teší. Kiežby z mojich gólov vzišli trojbodové zápasy, zatiaľ som tímu pomohol strelecky len k remízam. Sme ofenzívne ladené mužstvo, skórovať môže hocikto. Verím, že ja budem produktívny aj v ďalších zápasoch. 

Jakubovi Kadákovi pomohli góly k honoru najlepšieho hráča za mesiac august. Ocenenie za september bude patriť vám? 

Neviem, či hlasujúci to dajú dvakrát po sebe hráčovi Trenčína. Určite by som nebol proti, ak by to tak vyšlo. 

Hráči mesiaca dostávajú kopačky. Hráte s takou vervou, akoby ste potrebovali nové… 

Kopačky sa vždy zídu. Akurát neviem, či rozdávajú také staré modely, aké používam ja… 

V každom prípade, futbalová chuť z vás priam srší. Pookriali ste po nitrianskom trápení v mladom trenčianskom kolektíve? 

Každý pookreje, keď prídu lepšie časy. Futbal mi chutí a aj moje deti predstavujú pre mňa obrovskú motiváciu. Trojročná Nianka už začína futbal vnímať a takmer deväťročný syn Elias je do neho úplne zažratý. Sleduje každý môj výkon a po zápase ma odborne hodnotí. Keď má človek doma fanúšikov a kritikov, o to viac ho to ženie vpred. Cítim, že mi najbližší dodávajú energiu. V rozhodujúcich momentoch mám potom ešte väčšiu chuť rozhodnúť. 

Syn Elias hráva za prípravku Ružomberka. Fandí vám vôbec? 

Samozrejme, že fandí aj Trenčínu, keďže hrávam za AS. Neviem, komu držal palce vo vzájomnom zápase s Ružomberkom, chvalabohu sa to skončilo remízou. Aspoň bol doma pokoj. 

Trenčianske mužstvo je veľmi mladé a vy patríte medzi hráčov, ktorí majú chlapcov svojimi skúsenosťami potiahnuť. Ako si užívate túto pozíciu? 

Tvoríme super partiu. Veľa hráčov je veľmi talentovaných a baví ma odovzdávať im svoje skúsenosti. Zažil som v kariére situácie, akými si oni prechádzajú. Snažím sa im za každých okolností poradiť a pomôcť. Z tohto dôvodu ma do AS aj angažovali. Samozrejme, najradšej pomáham priamo na ihrisku. Kým my sily stačia, robím maximum pre to, aby som bol prínosný na trávniku a odohral čo najviac minút. 

Sú v Trenčíne aj natoľko talentovaní chlapci, že môžu zažiť ešte úspešnejšiu kariéru ako vy? 

Myslím si, že áno. Doba sa zmenila a dnes majú chlapci nielen väčší servis okolo seba, ale aj viac poznatkov, ktoré môžu využiť, a to z oblasti stravy, špecializovaného tréningu a podobne. Starostlivosť o hráčov je stále na vyššej úrovni. Futbalisti trávia čoraz viac času na štadióne. Už to nie je len o dvoch hodinách tréningu. Život profesionálneho športovca je dnes o tom, že venujete kariére toľko času zo dňa, akoby ste mali civilné zamestnanie. To všetko umožňuje chlapcom naberať aj v domácich podmienkach skúsenosti, ktoré som ja získal až za hranicami. Dnes prestupujú z Fortuna ligy do silnejších súťaží podstatne pripravenejší hráči, ako to bolo v minulosti. V našej šatni je viacero chlapcov s veľkým potenciálom, no nebudem ich menovať, aby im nenapršalo do nosa. Verím, že niektorý z nich to dotiahne ďalej ako ja. 

Mužstvo AS Trenčín vedie nováčik na trénerskom poli Peter Hlinka, ktorý gro aktívnej kariéry strávil v Rakúsku a Nemecku. Práve on razí absolútny profesionalizmus pozostávajúci z toho, aby hráči trávili veľa času na štadióne? 

Podľa mojich informácií je to dlhodobá trenčianska filozofia, ktorú si Peter Hlinka osvojil. Aj pre mňa ako skúseného hráča je veľa vecí nových, na niektoré som si musel zvyknúť. Je to dnes trend. Nemyslím si, že sme v tomto smere v Trenčíne výnimoční. Ak chcete dosiahnuť úspech, musíte svojej práci venovať čas. Bez toho to nejde. Nároky sú stále vyššie. Hráči sa musia učiť nielen hrať, ale aj stravovať, regenerovať a oddychovať. Futbal sa vyvíja v šprinte. Človek sa niekedy až čuduje, ako rýchlo to ide. Rýchlo plynie aj ligový kolotoč. 

Už v nedeľu vás čaká zápas s vašim bývalým klubom FC Spartak Trnava, za ktorý hráva váš niekdajší spoluhráč z reprezentácie Martin Škrtel. Už sa neviete dočkať súbojov s ním? 

Samozrejme, veľmi sa teším na zápas a tiež na to, že sa znova stretnem s Martinom. Môže to byť pekné futbalové divadlo. Spartak je vo forme a verím, že diváci si prídu na svoje. So Škrťom som si písal ohľadom jeho zranenia pár mesiacov predtým, ako podpísal zmluvu s Trnavou. Sľúbil mi, že ma ešte ponaháňa. Dúfam, že sa uvidíme na ihrisku a vyhrá lepší. 

Obľubujete zápasy proti bývalým klubom? 

Vždy sa na ne teším. Priznávam, že sa mi v nich strelecky nedarí, ale je to pre mňa zakaždým špeciálne. Človek cíti extra motiváciu. 

Čo hovoríte na to, aká partia z reprezentácie ste sa stretli v lige? Vy ste v Trenčíne, Škrtel v Trnave, Weiss ml. v Slovane, Michalík v Seredi, no a v Slovane máte aj bývalého trénera z národného tímu Vladimíra Weissa st.! 

Vždy sme hovorili: Bodaj by sa reprezentanti vracali do našej ligy… Teší ma, že sa tak aj deje. Musím sa priznať, že mám radosť z reakcií bežných fanúšikov. V Michalovciach aj v Žiari nad Hronom som podebatoval so staršími pánmi, ktorí prišli na futbal. Zastavili ma a pýtali sa na môj názor. Je to príjemné a človek si váži, keď cíti, že sa ľudia tešia z jeho prítomnosti. 

Takže po návrate do Fortuna ligy sa vám dostalo aj pocitu zadosťučinenia. 

Áno. Cítim, že aj na súperových ihriskách ma ľudia radi vítajú. Ženie ma to k tomu, aby som sa aj ďalej snažil odovzdať svoje skúsenosti. Pozitívne reakcie vás napĺňajú vždy novou energiou. Dnes chodím naozaj iba s úsmevom na tvári.   

KLUB LIGOVÝCH KANONIEROV STÁLE AKO MÉTA 

Vo svojej kariéry už toho Erik Jendrišek dokázal veľa, no nové výzvy mu napriek tomu nechýbajú. Ak po niečom ešte túži, tak je to miesto v elitnom Klube ligových kanonierov. Ten združuje hráčov, ktorí v najvyšších súťažiach na svete zaznamenali sto a viac gólov. Rodák z Oravy by rád rozšíril momentálne 35-členný menoslov, na konte má už 84 zásahov (MFK Ružomberok 30, SC Freiburg 2 FC Spartak Trnava 5, Cracovia Krakov 18, FC Škoda Xanthi 19, FC Volos 4, FC Nitra 2, AS Trenčín 4. „Stovka je stále ďaleko. Nemusíme si klamať, šestnásť gólov je dosť. Fyzicky sa však cítim výborne a nemám v pláne končiť. Pokiaľ budem hrať, vynasnažím sa o dosiahnutie tejto méty. Je to míľnik, ktorý som si vytýčil. Človek by mal mať terč pred svojimi očami. Vždy sa dá nájsť niečo, o čo sa ešte môžete snažiť. Budem šťastný, keď sa mi to podarí. S prezidentom Klubu ligových kanonierov Tomášom Medveďom som sa o tom rozprával a povedal, že mi verí. Musím si teda veriť aj ja,“ usmial sa na záver našej debaty Erik Jendrišek.   

ERIK JENDRIŠEK – FAKTY 

  • Narodil sa 26. októbra 1986 v Trstenej, hráva na poste útočníka za AS Trenčín. 
  • S futbalom začínal na Orave, no už počas mládežníckeho obdobia sa presunul do MFK Ružomberok, kde aj odštartoval úspešnú seniorskú kariéru. 
  • V sezóne 2005/06 sa s Ružomberkom tešil z historického double, k víťazstvu v lige dopomohol svojmu tímu 21 gólmi. Spoločne s Róbertom Rákom bol najlepší strelec súťaže. 
  • Po úspešnej sezóne v Ružomberku zamieril do zahraničia, postupne hrával za nemecké kluby Hannover, 1. FC Kaiserslautern, Schalke 04, Freiburg a Cottbus, následne sa vrátil na Slovensko do Trnavy. Opäť zamieril do zahraničia, pôsobil v poľskej Cracovii Krakov a gréckych kluboch Xanthi a FC Volos. 
  • V zime uzavrel kariéru v zahraničí a dohodol sa na zmluve s FC Nitra. 
  • Na jar odohral za Nitru trinásť zápasov s bilanciou dva góly a dve asistencie, pod Zoborom nosil aj kapitánsku pásku, no v komplikovaných podmienkach nedokázal pomôcť mužstvu k záchrane. 
  • Po rozviazaní zmluvy s Nitrou sa v lete dohodol na kontrakte s AS Trenčín, ktorý prejavil o jeho služby záujem už pred polrokom. V AS zatiaľ absolvoval šesť zápasov (311 minút), mužstvu pomohol štyrmi gólmi. 
  • Za Slovenskú reprezentáciu si odkrútil 37 štartov, strelecky sa presadil štyrikrát a to do sietí Cypru, Čiernej Hory, Luxemburska (prípravné zápasy) a najpamätnejší gól zaznamenal v úspešnej kvalifikácii majstrovstiev sveta 2010, keď sa na pražskej Letnej podieľal na triumfe nad domácim Českom 2:1. 
  • Predstavil sa aj na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike, kde Slovensko skončilo v osemfinále na štíte neskorších finalistov z Holandska po tom, čo si vybojovalo postup zo skupiny v konkurencii Nového Zélandu, Paraguaju a obhajcov majstrovského titulu z Talianska. 
  • Jeho obľúbený klub je Real Madrid, spomedzi hráčov obdivoval majstrovstvo bývalého brazílskeho útočníka Ronalda. 
  • Je ženatý, s manželkou Natáliou má syna Eliasa (8) a dcérku Nianu (3). 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Všetko sa deje z nejakého dôvodu.“