Preview: Trenčín s túžbou znížiť manko, premiérové liptovské derby

Preview: Trenčín s túžbou znížiť manko, premiérové liptovské derby

Pozvánka na zápasy 10. kola Fortuna ligy.

Dunajská Streda - Zlaté Moravce (piatok, 17.00, VOYO, Nova Sport) 

Teraz alebo nikdy, znie z kabíny DAC po nevydarenom úvode sezóny. Deväť kôl a iba tri víťazstvá? Bilancia, ktorá sa ambicióznemu a kvalitnému tímu nezjavila ani v najhoršom sne. Nastal čas vrátiť sa zo spodnej šestky naspäť do najužšej špičky, inak budú následky nedozierne. Doma proti ViOn-u bude Dunajská Streda v roli favorita, veď Zlatomoravčania sú až na predposlednom jedenástom mieste a o svoju pozíciu tvrdo bojuje aj tréner Ľuboš Benkovský. V zápase, v ktorom obaja musia, očakávame tvrdý boj, netreba však opomínať ani stále značnú obojstrannú futbalovú kvalitu.

Michalovce - Žilina (sobota, 18.00, VOYO) 

Dve výhry po sebe vystrelili Zemplínčanov na šiestu priečku a veľmi dobre naladení privítajú Žilinu. Tá sa, naopak, trápi, veď vo Fortuna lige nevyhrala už štyrikrát v sérii a ľahké to nebude mať ani na východe. Po dlhej ceste si totiž šošoni skrížia zbrane s nepríjemným protivníkom, ktorého kvalita rastie každým zápasom. Japonec Ošima patrí medzi najlepšie hodnotených hráčov ligy, skúsený Igor Žofčák je pojem, o ktorom nie je potrebné zvlášť hovoriť a útočník Matej Trusa má potenciál na omnoho viac ako doterajšie dva strelené góly. Vyššia kvalita je však stále na strane Žiliny na čele s Adriánom Kaprálikom, ktorý v mládežníckej Lige majstrov dvoma gólmi prispel k deklasovaniu gréckoho PAOK-u Solún na jeho pôde 5:1!

Ružomberok - Liptovský Mikuláš (sobota, 18.00, VOYO) 

Prvé liptovské derby vo Fortuna lige pripadlo na desiate kolo. Nováčik z Liptovského Mikuláša naposledy remizoval v Zlatých Moravciach a získal vôbec premiérový bod vonku, čo je nepochybne obrovskou vzpruhou a potvrdením kvalitného výkonu z predošlého duelu, kedy doma v Poprade zničil Pohronie 5:1. „Ruža“ je však na tom ešte oveľa lepšie. Po rozpačitom a remízovom úvode sezóny zdolala Slovan aj Žilinu, čo je v rámci jedného týždňa vec nevídaná! Výsledkom je okamžiý posun na piate miesto a tam sa už „Struhárovcom“ dýcha ľahšie. Doma budú v derby určite favoritom a v prípade víťazstva zabojujú dokonca o priebežnú tretiu priečku.

Sereď - Senica (sobota, 18.00, VOYO) 

Dve víťazstvá má na konte Sereď, ktorá naposledy nezvládla domáci duel s Michalovcami (0:1). Po šesťbodovej bitke čaká na deviaty tím tabuľky ďalší vyrovnaný súper, siedma Senica. Seredčania si zatiaľ vôbec nevedia rady s ofenzívou, šesť strelených gólov je najmenej v lige, a tak je prvoradá úloha jasná - skórovať a vyhrať! Záhoráci po sérii troch zápasov bez prehry nestačili doma na Slovan, v sobotu si však opäť veria na úspech a návrat do prvej šestky.

Slovan - Pohronie (nedeľa, 15.00, VOYO) 

Tri zápasy v sérii nevyhral Slovan, až sa prvopolčasovo vybláznil v Senici, kde viedol 3:0 už v 35. minúte a rovnakým výsledkom napokon zápas aj vyhral. Doma proti poslednému Pohroniu asi málokto čaká čokoľvek iné ako podobnú jasnú jazdu obhajcu titulu. Aj výkon v Konferenčnej lige na pôde PAOK-u Solún a remíza 1:1 dodávajú Slovanu istotu zlepšujúcej sa formy. Naopak, Žiarčania kráčajú od desiatich k piatim. Impulzom by mohol byť príchod exreprezentanta Richarda Lásika, skúsený stredopoliar bude nepochybne platnou posilou, no jeden na všetko nestačí a pridať potrebujú všetci ostatní. Dodajme, že Pohronie proti Slovanu ešte nikdy nebodovalo, všetky štyri ligové zápasy s belasými prehralo, hoci trikrát iba rozdielom jediného gólu a raz o dva presné zásahy.

Trenčín - Trnava (nedeľa, 17.00, VOYO, TV Dajto) 

Či bude ruža voňavá v zápase Trenčín Trnava dnes ešte nevieme, trávnik však bude nepochybne zodratý do posledného trsu. V šlágri kola totiž hrá tretí tím tabuľky s druhým a lepšiu pozvánku si ani len nemôžeme priať. Je však až zarážajúce, že Trenčín je tretí, hoci vyhral iba tri zápasy z deviatich! Naučil sa však neprehrávať, päť remíz je viac ako dosť a aj kvôli nim má tím Petra Hlinku až šesťbodové manko na Spartak. Všetko to však môže byť omnoho lepšie po nedeli. Trnavčania vyhrali tri zápasy po sebe a impozantný bol najmä posledný úspech 3:0 v MOL aréne proti Dunajskej Strede. Spartak má kvalitný, konsolidovaný a skúsený tím a vyzerá to tak, že môže reálne vyzvať Slovan v boji o majstrovský titul. Možno ešte predbiehame, no veľa napovie aj nedeľňajší zápas a sme zvedaví, ako sa bílí andeli odprezentujú na pôde ďalšieho veľmi silného protivníka.