​Hrnčár: Dokázať, že sme najlepší v lige

​Hrnčár: Dokázať, že sme najlepší v lige

S krajným obrancom či stredopoliarom Davidom Hrnčárom nielen o jeho očakávaniach pred zápasom mesiaca so Žilinou.

V predošlej sezóne patril ešte v drese FC ViOn k najlepším hráčom ligy, pričom si vyslúžil aj miesto v elitnej jedenástke sezóny. Sedem strelených gólov a dvanásť asistencií (vôbec najviac v celej súťaži) svedčia. V lete sa krídelník, prípadne pravý obranca, David Hrnčár (23) vrátil do Slovana Bratislava, kde vyrástol. Hoci nedostal veľa šancí v zápasoch na medzinárodnej scéne, vo Fortuna lige nastupuje často. Tréningy a zápasy so svojimi novými spoluhráčmi si užíva, váži si aj spoluprácu s trénerom Vladimírom Weissom st. No a čo je dnes najdôležitejšie, teší sa na víkendový šláger na Tehelnom poli so Žilinou. „Čaká nás zápas mesiaca a ten je veľmi dôležitý, veď cez našu ligu vedie cesta do Európy. Chceme byť aj po ôsmom kole na čele tabuľky,“ povedal pre našu ligu odchovanec belasých, ktorý sa do materského klubu vrátil po tom, čo ligové skúsenosti zbieral v Pohroní a Zlatých Moravciach.   

Je náročné po štvrtkovom úvodnom súboji v Konferenčnej lige s FC Kodaň (1:3) preladiť na fortunaligový zápas? 

Prečo by malo byť? Čaká nás zápas mesiaca a ten je veľmi dôležitý, veď cez našu ligu vedie cesta do Európy. Chceme zvíťaziť, byť aj po ôsmom kole na čele tabuľky a opäť dokázať, že sme najlepší tím v lige. 

Žilina nevyhrala nad Slovanom už štrnásť súťažných duelov po sebe. Naposledy bola úspešná ešte v marci 2018. V predošlom kole prehral MŠK s Trenčínom 1:3. Cítite, že v súboji dvoch najúspešnejších slovenských kolektívov (11 verzus 7 majstrovských titulov) bude stáť proti vám maximálne odhodlaný súper? 

Určite áno. Žilina nám bude chcieť vrátiť najmä tesnú prehru z finále Slovnaft Cupu (1:2 pp). Vtedy som hral ešte za Zlaté Moravce, no chalani z MŠK podali naozaj dravý a odhodlaný výkon. Sú to mladí hráči a viem sa cítiť do ich kože. Slovan je pre nich motivácia. Budú chcieť zvíťaziť a my sa musíme na to čo najlepšie pripraviť. 

Pozrite si aj súboj pred zápasom mesiaca Vahan Bichakhchyan vs. Samuel Mráz

Aký by mohol byť recept na úspech v súboji s týmto súperom aj v kontexte toho, že máte v nohách náročných 90 minút s FC Kodaň? 

To je síce pravda, ale máme aj dosť široký káder. Verím, že tréner vyšle na ihrisko tú najlepšiu zostavu. Vieme, že budeme musieť veľa behať a podstúpiť množstvo náročných súbojov. Sme na to nachystaní, chceme zvíťaziť. 

V MŠK ste hosťovali na jar 2017, hrávali ste za béčko. Je to pre vás špeciálny zápas? 

Nie. Pre mňa je to ligový zápas ako každý iný. Všetky súboje sú dôležité a je jedno, proti komu hráme. Niektorých chlapcov z tímu súpera poznám a rád sa s nimi stretnem. Samozrejme, môj cieľ je prispieť k tomu, aby Žilinčania odchádzali z Bratislavy bez bodov. Urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali. 

Na ktorých bývalých spoluhráčov zo Žiliny si radi zaspomínate? 

Hrával som s Braňom Slukom, boli tam aj Adam Kopas, Dávid Ďuriš či Patrik Myslovič. Nie sme síce v blízkom kontakte, ale keď sa stretneme, podáme si roky a podebatujeme. Zaujímavé je, že v tom čase som v MŠK pôsobil aj so Samuelom Mrázom, s ktorým sme sa teraz stretli v Slovane. 

Je pre vás motivácia ukázať Žilinčanom, že vás mali získať na trvalý prestup a dať vám šancu v áčku? 

Do Žiliny som nešiel s tým, že idem hrávať za áčko. Bol som si vedomý situácie, prišiel som na hosťovanie, ktoré sa nepredĺžilo. Nijak extra som to vtedy neriešil a aj dnes to beriem normálne. V každom zápase chcem dokázať svoju kvalitu v prvom rade sám sebe. 

Čím bývali pre vás zápasy proti Žiline ťažké, keď ste už neskôr pôsobili v Pohroní a ViOn-e? 

Žilina má veľa talentovaných, mladých a behavých chalanov. Nechýba im dravosť, vyznávajú vysoký pressing. Vždy je to s nimi o veľkom výdaji energie. Náš súper dlhú dobu preferuje rovnakú filozofiu. Verím, že my máme väčšie skúsenosti a aj kvalitu a to rozhodne o našom víťazstve. 

Ako ste spokojný v Slovane Bratislava, do ktorého ste sa vrátili v lete po úspešnom hosťovaní v Zlatých Moravciach? 

Veľmi. V klube sa mi páči, dostávam šancu najmä v lige. Musím ďalej tvrdo pracovať a byť trpezlivý. Pôsobím v najlepšom klube na Slovensku, konkurencia je veľká. Tréner ma využíva nielen na krídle, ale aj na poste pravého obrancu. Teší ma, že po všetkých troch zápasoch, čo som nastúpil v defenzíve, som sa ocitol v zostave kola. Verím, že som zatiaľ nesklamal. Budem ďalej makať a pokúsim sa dokázať, že miesto v Slovane si zaslúžim. 

Ako sa vám spolupracuje s trénerom Vladimírom Weissom? 

Je to výborný tréner, ktorý má rád pracovitých hráčov. Ja rád tvrdo trénujem a na ihrisku vždy makám pre tím. Cítim, že to vidí a mám z toho radosť. 

Skúša z vás „vyrobiť“ pravého obrancu. Páči sa vám to? 

Poviem to tak, že v Slovane sa mi to páči. A to preto, že preferujeme ofenzívny futbal a ja môžem aj z postu pravého obrancu útočiť, využívať svoju behavosť a posielať centre do pokutového územia. 

V čom je to iné v porovnaní s pozíciou krídelníka? 

Jediný rozdiel spočíva v tom, že ako krídelník máte menej defenzívnych úloh. 

Predpokladáme, že behať hore-dolu po čiare vám veľmi chutí… 

Áno, no práve v tomto zmenu necítim. Rovnako aktívny som sa snažil byť aj na poste krídelníka. Vždy chcem využívať svoje prednosti. Jedna z nich je, že dokážem toho na ihrisku veľmi veľa obehať. Nech už dostanem šancu na akomkoľvek poste, snažím sa svojim pohybom znepríjemniť život protihráčom. 

Vo Fortuna lige ste po príchode do Slovana Bratislava nastúpili v piatich zápasoch, no na medzinárodnej scéne iba v štyroch, pričom len raz ste hrali v základnej zostave. Keď sledujete veľké európske súboje z lavičky, čo prežívate? 

Ženie ma to ďalej, aby som tvrdo pracoval a časom sa aj ja ocitol na ihrisku. Atmosféra na štadióne počas európskych duelov je úžasná. Ale to aj atmosféra okolo zápasov. Keď viete, že do Bratislavy zavíta veľký súper, všade cítiť to pravé športové napätie. Veľmi ma to motivuje. Chcem to zažiť na ihrisku na vlastnej koži. 

V tejto sezóne ste už hostili tímy ako Young Boys Bern, Olympiakos Pireus či naposledy FC Kodaň. Čo hovoríte na kvalitu protivníkov? 

Pomaličky sa týmto súperom vyrovnávame. Nemôžem povedať, že by sme boli lepší, ale určite ani výrazne nezaostávame. Proti FC Kodaň sme napríklad hrali výborne, no nevyhli sme sa chybičkám, ktoré rozhodli. Ani veľkí súperi nám nedávajú góly z pekných nacvičených akcií. Verím, že keď budeme ďalej zodpovedne pracovať, môžeme časom zvládať aj takéto zápasy. 

Minimálne do konca roka budete zažívať európske, ligové a zrejme aj pohárové súboje, vyťaženosť bude naozaj veľká. Ako sa už na to tešíte? 

Veľmi. Čím viac zápasov, tým lepšie. Anglický týždeň je to, čo ma najviac teší. 

Najradšej by ste zrejme hrali v každom zápase, ale konkurencia je veľká… 

Obrovská! Vedel som, do čoho idem. Nemôžem byť zaseknutý na jednom mieste, konkurencia vás posúva vo vývoji. Teší ma, že sa môžem zlepšovať v spoločnosti týchto hráčov. 

Aké sú vaše ambície do nasledujúceho obdobia? 

Veľmi túžim po zisku titulu v slovenskej lige. Takisto by som rád vyhral pohár a tiež dúfam, že čo najďalej dokráčame v Európe. Z osobného pohľadu sa chcem najmä stále zlepšovať.   

DAVID HRNČÁR – FAKTY 

  • Narodil sa 10. decembra 1997 v Žiline, hráva za ŠK Slovana Bratislava. 
  • Pochádza z futbalovej rodiny, jeho otec Norbert Hrnčár hrával za Slovan Bratislava, neskôr sa úspešne etabloval aj ako tréner. V belasom drese nastupoval aj jeho dedo Viliam. Jeho strýko Erik takisto hrával futbal na vrcholovej úrovni. 
  • Vyrastal v akadémii ŠK Slovan Bratislava, v belasom tábore bol počas mládežníckych rokov takmer celý čas s výnimkou krátkych hosťovaní v Žiline a menších bratislavských kluboch. 
  • Prepracoval sa do prvého mužstva Slovana, s ktorým trénoval, no primárne hrával za belasú juniorku v tretej lige. V najvyššej súťaži si vtedy v Slovane pripísal len 5 minút, keď nastúpil ako striedajúci hráč 5. augusta 2018 v Michalovciach (2:1). 
  • V polovici sezóny 2018/19 zamieril na hosťovanie do druholigového FK Pohronie, v drese ktorého sa pričinil o postup medzi elitu. V žiarskom tíme robil následne prvé dôležité kroky vo Fortuna lige, v polovici ročníka 2019/20 sa presunul do Zlatých Moraviec. 
  • Vo ViOne sa výborne uchytil, čo dokumentoval číslami v minulej sezóne. V 32 dueloch strelil sedem gólov a pripísal si dvanásť asistencií, najviac z celej súťaže. Na jar už pri Žitave hosťoval zo Slovana Bratislava, keďže v januári podpísal s belasými zmluvu na tri a pol roka. Vo veku 23 rokov získal prvý profesionálny kontrakt. 
  • Po úspešnej sezóne sa stal členom najlepšej jedenástky fortunaligového ročníka 2020/21. 
  • V novej sezóne po príchode do Slovana Bratislava odohral vo Fortuna lige zatiaľ päť zápasov (409 minút), pričom si pripísal jednu asistenciu. V predkolách európskych pohárov naskočil do štyroch zápasov, z toho raz bol v základnej zostave. Dohromady si pripísal 97 minút. 
  • Hoci nereprezentoval Slovensko na mládežníckej úrovni, dostal sa do širšieho kádra seniorského národného tímu. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Liverpool, z hráčov si jeho sympatie získal najmä dnes už tréner a niekdajšia ikona „The Reds“ Steven Gerrard.
  • Riadi sa životným mottom: „Kde je málo úsmevu, tam je málo úspechu.“