Vojtko: Hlavný rozdiel? Predovšetkým ambície…

Vojtko: Hlavný rozdiel? Predovšetkým ambície…

S obrancom Slovana Bratislava Matúšom Vojtkom nielen o tom, ako si zvyká na nové prostredie po prestupe z Michaloviec.

Na Zemplíne vyrastal a v michalovskom futbalovom klube hrával od detských čias. Až dosiaľ nikdy nikam neodišiel. Už len z týchto slov si viete predstaviť, aké zmeny prežíva ľavý obranca a reprezentant do 21 rokov Matúš Vojtko, ktorý sa počas leta upísal na štyri roky majstrovskému Slovanu Bratislava. „V Michalovciach bol vždy náš základný cieľ hrať tak, aby sa najvyššia súťaž hrala v meste aj v nasledujúcej sezóne. V Slovane Bratislava sa počítajú iba tituly, poháre a skupinová fáza európskych súťaží,“ povedal v rozhovore pre našu ligu Matúš Vojtko.   

Ako sa zžívate s novým prostredím? 

V Michalovciach som pôsobil od piatich rokov, a preto sa mi neodchádzalo najľahšie. Určite je to však pre mňa pozitívna zmena. Chlapci v kabíne ma prijali super, vôbec som sa nemusel dlho adaptovať. Cítim sa, akoby som bol medzi nimi už dlho. Všetci spoluhráči sa ma pýtali, čo potrebujem a či mi netreba s niečím pomôcť. Aj každý spomedzi členov realizačného tímu bol ku mne milý. O to ľahšie sa mi hneď od úvodu fungovalo. 

V čom najmä ste pocítili rozdiely po príchode do Slovana Bratislava? 

V ambíciách. V Michalovciach bol vždy náš základný cieľ hrať tak, aby sa najvyššia súťaž hrala v meste aj v nasledujúcej sezóne. V Slovane Bratislava sa počítajú iba tituly, poháre a skupinová fáza európskych súťaží. To so sebou prináša tlak na hráčov. S tým musíte počítať, keď prichádzate do klubu ako Slovan Bratislava. 

Je ťažké zvyknúť si na to, že remíza je zlý výsledok? 

Zatiaľ som hral iba raz a podarilo sa nám zvíťaziť. Našťastie, ešte neviem, ako to tu funguje v prípade remízy a prehry. Náš cieľ je, samozrejme, vyhrať v každom zápase. Každý dobrý výsledok pomáha hráčom k vysokému sebavedomiu, čo je veľmi dôležité. 

Keď človek príde na prvý tréning Slovana, musí si okamžite všimnúť vysokú kvalitu. Nemali ste pocit, že je obrazne povedané okolo vás zrazu pätnásť „Žofčákov“? 

Dá sa to tak povedať. Hociktorý hráč v Slovane uhrá ťažkú loptu presne tak, ako to v Michalovciach vedel iba Žofa. Naopak, nikto nestráca ľahké lopty a tempo na tréningoch je vysoké. 

Slovan bojuje vo Fortuna lige, pohári a čaká vás aj Konferenčná liga. Tréner potrebuje mať k dispozícii široký káder a šancu zrejme dostane každý hráč. Aj to vás presvedčilo, aby ste prikývli na ponuku belasých? 

Bol to jeden z hlavných dôvodov. Cítim, že dostanem šancu a je len na mne, aký priestor si vydobyjem. Ktovie, možno časom príde príáležitosť aj vo veľkých zápasoch. Urobím všetko pre to, aby som trénera presvedčil, že sa pre mňa v klube rozhodli správne. 

V Konferenčnej lige vás čakajú aj také výzvy ako FC Kodaň a PAOK Solún. Už sa neviete dočkať? 

Presne tak. Každý futbalista odmalička sníva o tom, že zažije zápasy v pohárovej Európe. Pokiaľ nastúpim v Konferenčnej lige, splní sa mi sen. Je to o to krajšie, že takéto zážitky nemusím zažívať v pozícii legionára, ale že si môžem európsku súťaž zahrať v najslávnejšom slovenskom klube. 

Boli ste ešte malý chlapec, keď tréner Vladimír Weiss zažíval veľké úspechy s Petržalkou a slovenskou reprezentáciou. Ako sa vám spolupracuje s takýmto skúseným kormidelníkom? 

Náš tréner dosiahol toho veľmi veľa. Je to autorita, ktorá má v kabíne prirodzený rešpekt. Cítiť, že jeho názory si každý na Slovensku veľmi váži. Teším sa, že ma môže viesť práve Vladimír Weiss. 

Už počas tohto víkendu vás čaká prvý veľký šláger v belasých farbách. Ako sa tešíte na zápas v Dunajskej Strede? 

Som si vedomý toho, že každý zápas s Dunajskou Stredou, Trnavou a Žilinou bude poriadne vyhecovaný. Už sa toho neviem dočkať. Proti DAC som v tejto sezóne nastúpil za Michalovce, no náš súper sa odvtedy značne posilnil. Veľmi sa teším na túto konfrontáciu. 

V michalovských farbách ste v prvom kole prispeli k víťazstvu 4:1 nad Dunajskou Stredou! 

Bol by som rád, keby to teraz dopadlo rovnako! 

Matúš Vojtko ešte v drese Michaloviec v zápase na Tehelnom poli proti Slovanu (foto: TASR)

Počas reprezentačnej prestávky prišlo do Dunajskej Stredy päť nových hráčov, Slovan sa posilnili o troch. Ste v očakávaní, ako sa to prejaví na ihrisku?

Áno, aj my sme sa posilnili. Je super, že prišli títo chalani. Nie je ľahké bojovať na troch frontoch. Ak chcete dosiahnuť úspech na každom z nich, potrebujete široký káder. 

V MOL Aréne bude zrejme naplnená maximálna možná kapacita. Ako sa na to tešíte? 

V Dunajskej Strede som už hral v drese Michaloviec pri ich rozlúčke so sezónou a vtedy bolo do posledného miesta vypredané. Zažil som tamojšiu búrlivú atmosféru a nebude to pre mňa nič nové. Nová bude ambícia, s ktorou pocestujem na tento štadión. Slovan chce víťaziť všade. 

Za vami je zraz reprezentácie do 21 rokov, na ktorý ste išli prvýkrát ako hráč Slovana Bratislava. Cestovalo sa vám s trochu inými pocitmi? 

Trochu. Viem, že sa od hráčov popredných slovenských tímov očakáva viac. Nepripúšťal som si to, veď som prišiel do známeho kolektívu. 

Podpichla vás v národnom tíme žilinská presila, ktorá vám bude chcieť konkurovať vo Fortuna lige v boji o titul? 

Ale samozrejme, podpichovačky prišli hneď prvý deň. To však patrí k tomu. O víťazstvách sa vždy rozhoduje na ihrisku, nie rečami v šatni. 

Matúš Vojtko v reprezentačnom drese SR U21 (foto: TASR)

V prvom zápase ste zdolali Litvu 3:1. Vstup do kvalifikácie bol teda podľa vašich predstáv? 

Náš cieľ bol nielen zvíťaziť, ale aj hrať dobrý futbal. Som rád, že sme dobre vykročili do kvalifikácie, no mrzí nás druhý zápas v Severnom Írsku. Boli sme lepší, ale gólom z penalty sme prehrali 0:1. Škoda. Hralo sa v špecifických podmienkach, dokonca aj ihrisko bolo menšie ako obvykle. Tréner nám povedal, nech sa už pozeráme dopredu na ďalší zraz, keď sa stretneme aj s favoritom našej skupiny Španielskom. 

Severní Íri na úvod kvalifikácie prehrali na Malte vysoko 1:4. Nemohli ste súpera podvedome podceniť? 

Určite nie. Vedeli sme, že domáci budú o to viac motivovaní. Jednoducho, na Ostrovoch sa hrá ťažko, podmienky sú špecifické. Na to sa však nechcem vyhovárať. Mali sme otvoriť skóre v prvom polčase a potom by to bolo pre nás ľahšie. Keď súper skóroval, stiahol sa pred vlastnú bránku a my sme sa už trápili. 

Ambícia sa napriek tejto prehre určite nemení… 

Samozrejme. Chceme zabojovať o postup na šampionát. Všetci vieme, že favoriti na prvú priečku sú Španieli, no vo futbale je všetko možné. Zisk druhej barážovej priečky je určite v našich silách.   

DE MARCOVI PODÁVAL LOPTY 

Matúš Vojtko prišiel po zranení Lucasa Lovata do Slovana Bratislava s cieľom rozšíriť konkurenciu na poste ľavého obrancu. Táto pozícia patrí zvyčajne naturalizovanému slovenskému reprezentantovi Vernonovi de Marcovi, ktorý v minulosti pôsobil rovnako ako Matúš Vojtko v Michalovciach. Teraz si budú navzájom konkurovať v boji o miesto v základnej zostave. „Vernona nevnímam ako rivala, veď som mu chodil podávať lopty ako malý chlapec! Je to super chalan, hneď mi so všetkým pomáhal po mojom príchode do Slovana. V takomto veľkom klube vždy budete mať konkurenciu, to je jednoducho fakt. Ak by tu nebol Vernon, prišiel by niekto iný. Posty musia byť zdvojené,“ povedal Matúš Vojtko, ktorého sme sa spýtali, či si jeho známejší spoluhráč pamätá na to, že mu podával lopty: „Podľa mňa nie, v najbližších dňoch mu to pripomeniem.“   

POMOCNÍČKA NAVIGÁCIA 

Zmena klubu znamená pre futbalistu aj zmenu v bežnom živote. Matúš Vojtko si musí zvyknúť na veľkomesto. „Michalovce nemajú ani 50-tisíc obyvateľov, Bratislava je desaťkrát väčšia. Prvé dni som chodil iba s navigáciou. Žije tu však moja sestra s jej priateľom, sú mi takisto veľmi nápomocní. Mám to o to ľahšie,“ poznamenal reprezentant do 21 rokov.   

MATÚŠ VOJTKO – FAKTY 

  • Narodil sa 5. októbra 2000 v Michalovciach, hráva na poste ľavého obrancu za Slovan Bratislava. 
  • S futbalom začínal v piatich rokoch v MFK Zemplín Michalovce a až do leta tohto roka nezmenil klub. 
  • Vo Fortuna lige debutoval 5. augusta 2018 zhodou okolností proti jeho súčasnému klubu ŠK Slovan Bratislava (1:2). 
  • Za Michalovce odohral v najvyššej súťaží 69 zápasov, strelil v nich dva góly, pripísal si päť asistencií a jedenásť žltých kariet. 
  • V lete 2021 prestúpil z Michaloviec do majstrovského Slovana Bratislava, s ktorým podpísal štvorročný kontrakt. 
  • Za belasých debutoval pred reprezentačnou prestávkou v ligovom zápase so Zlatými Moravcami (4:1). 
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách, momentálne je člen národného tímu do 21 rokov. 
  • Nemá obľúbeného zahraničného hráča a ani klub, najviac sa mu však páči futbal v nemeckej bundeslige.