Ďubek so štvorstým zárezom: S Viktorom sa o rekorde nerozprávame

Ďubek so štvorstým zárezom: S Viktorom sa o rekorde nerozprávame

So stredopoliarom FC ViOn Zlaté Moravce Tomášom Ďubekom nielen o vstupe do klubu štvorstovkárov.

Hoci sa Zlatým Moravciam v úvode nového ročníka nedarí, piatkovému fortunaligovému zápasu 3. kola so Senicou (1:1) predchádzala slávnosť. Pamätný dres si z rúk predstaviteľov klubu prevzal skúsený stredopoliar Tomáš Ďubek (34), ktorý si týždeň predtým pripísal 400. štart v našej najvyššej súťaži. Novú stovku odštartoval streleným gólom do siete Záhorákov. Na rekordéra Viktora Pečovského mu chýba už len 21 zápasov. „Pokiaľ budem zdravý, chcem hrať. Zatiaľ je všetko ešte v poriadku, končiť teda určite nechcem,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu rodák zo Zvolena, ktorí si všetkých 401 fortunaligových štartov pripísal v dresoch dvoch klubov – MFK Ružomberok a FC ViOn Zlaté Moravce.

Aké to bolo prevziať si dres s číslom 400 pred zápasom so Senicou? 

Veľmi ma potešilo, že si na mňa spomenuli. Je to pekné číslo, už mi to nikto nezoberie. Pokiaľ budem zdravý, chcem hrať. Zatiaľ je všetko ešte v poriadku, skončiť teda určite nechcem. 

Takže, Viktor, tras sa?! 

Klobúk dolu pred Viktorom Pečovským a jeho rekordom, číslo 422 je vynikajúce. Ak mi vydrží zdravie a budem stále platný na ihrisku, chcem pokračovať ďalej. Uvidíme, na akom čísle skončím. 

Ste s Viktorom v kontakte? Viete sa na túto tému ponaťahovať? 

Veľmi občasne. Keď sa stretneme, radi sa porozprávame, no nie práve o tomto. Skôr s Maťom Poljovkom (404 štartov), s ktorým som v kontakte asi každý tretí deň, naše deti hrávajú spolu. 

Neprehovára vás, aby ste to zapichli? 

Určite nie. Bolek má za sebou úžasnú kariéru, klobúk dolu. Som šťastný, že môžem prenasledovať takýchto veľkých hráčov.  

Vám naopak dýcha na chrbát Igor Žofčák, ktorý má na konte 396 štartov. Nemôžete si ani dovoliť skončiť, lebo vás o pár týždňov predbehne! 

Rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Verím, že so Žofom ponaháňame Viktora a niekto ďalší zase ponaháňa nás. Igorovi z celého srdca prajem, aby vydržal čo najdlhšie. Vidieť, že ešte má našej lige čo dať. 

Keď ste si prevzali pamätný dres, prebehli vám hlavou spomienky na mnohé krásne zápasy? 

Samozrejme, veľa zápasov sa mi prehrávalo v mysli. Napríklad prvý, keď som v roku 2004 nastúpil na starom štadióne v Petržalke. Pamätám si, že som hral pravého obrancu. Do zápasu som išiel bez chráničov, lebo som si ich pre stres zabudol. Rozhodcovia si to nevšimli. Na úvod kariéry to bol naozaj zaujímavý duel. Pamätám si na dvojstý súboj. Bolo to ešte v Ružomberku proti Senici. Dostal som vtedy svoju jedinú červenú kartu v kariére v lige. Takisto si spomínam na svoj prvý ligový gól. Mám veľkú radosť z každého jedného štartu a úspechu, ktorý sa mi podaril. Bez klubov, kde som pôsobil, trénerov, ktorí ma viedli, a spoluhráčov, s ktorými som zdieľal šatňu, by sa mi to nikdy nepodarilo. 

Ktoré obdobie bolo pre vás najkrajšie? 

Asi to, keď som sa dostal do reprezentácie. Vtedy sa mi darilo strelecky a mal som aj veľa asistencií. Písal sa rok 2013, keď mi prišla pozvánka do národného tímu. Bol to vrchol mojej kariéry a som rád, že som mohol zažiť aspoň jeden zápas. Vtedy som si povedal, že sa oplatilo dať futbalu všetko. Nosiť reprezentačný dres je to najkrajšie. 

Nemrzí vás, že ste určité obdobie strávili v Slovane Liberec a maďarskom Zalaegerszegi TE? Už by ste sa zrejme blížili k päťstovke! 

Vôbec som nad tým nerozmýšľal. Malo to tak byť. Ak by som zostal na Slovensku, možno by som sa zranil. Som vďačný za to, že sa mi počas kariéry vyhýbali vážne zranenia. Tým pádom sa mi podarilo dosiahnuť 400 ligových štartov aj napriek dvom angažmánom v zahraničí. 

Aktuálne sa Zlatým Moravciam nedarí. Po prehrách v Trenčíne (0:4) a doma so Žilinou (0:1) ste si pripísali na konto iba remízu so Senicou (1:1) s vaším gólovým podpisom. Dokážete si užiť tento míľnik v časoch, keď vám to nejde úplne podľa predstáv? 

Po minulej sezóne sme mali iné očakávania, no ja verím, že sa rozbehneme a bude dobre. Nerobil by som paniku, ale varovný prst treba zdvihnúť. Máme jediný bod a jediný strelený gólu z pokutového kopu. Inkasovali sme až šesťkrát. Mrzí nás to, chceli sme byť na tom lepšie. Výsledky tímu sú prvoradé a nie moje čísla. Verím, že sa čoskoro naštartujeme. 

Treba za horším obdobím hľadať výraznú obmenu kádra? 

Samozrejme. Odišiel nám David Hrnčár, ktorý bol najlepší v lige v počte gólových prihrávok. Chýba nám aj Filip Balaj, ktorý zase dával góly. Obaja dosahovali zaujímavé čísla a takúto stratu by pocítili aj iné mužstvá. Prišli noví chlapci a asi len potrebujeme trochu času. Musíme popracovať na efektivite. Do šancí sa dostávame, akurát ich ťažšie premieňame. Verím, že to bude v poriadku. Je to na nás ďalších, aby sme hrali tak, nech sme všetci spokojní. 

Spomenutých hráčov majú v zostave nahradiť najmä krídelník Karol Mondek a útočník Kubilay Yilmaz. Myslíte si, že sú pod tlakom? 

Nemajú to ľahké. Najmä od Kubilaya Yilmaza sa čakajú góly, ktoré mu všetci veľmi želáme a snažíme sa ho podporiť. Dokázal, že do šancí sa vie dostať. Verím, že keď jednu – dve premení, rýchlo sa rozbehne. Ktovie, možno dá napokon viac gólov ako Bali. 

Cítite dnes v šatni ako základnú ambíciu účasť v prvej šestke? 

Kto by nechcel hrať v prvej šestke a mať pokoj od záchranárskych prác? Myslím si, že takúto ambíciu má každé ligové mužstvo a my nie sme výnimka. Po úvodných troch zápasoch však v prvom rade chceme konečne začať bodovať. Uvidíme, ako sa nám bude dariť ďalej. Veľké vyhlásenia sme nemali ani v minulej sezóne. Išli sme od zápasu k zápasu a napokon z toho bola historická sezóna. Verím, že už sa nakopneme a napokon to pôjde. 

V predošlom ročníku ste obsadili piate miesto, čo je rekord pre Zlaté Moravce. Navyše, o účasť v Európe ste bojovali až do konca, so Žilinou ste prehrali vo finále baráže o poslednú miestenku. Bola to pre vás jedna z najkrajších sezón v kariére? 

Dosiahli sme veľké úspechy a som rád, že som mohol byť toho súčasť. Nechcel by som to porovnávať s predošlými sezónami, každá bola špecifická. Posledná bola určite pekná a chceme na ňu nadviazať. Chceme robiť ľuďom v tejto dobe radosť. 

Zlaté Moravce boli vždy známe skvelou kabínou. Platí to aj teraz, keď vám to nejde úplne podľa predstáv? 

Určite áno. V Zlatých Moravciach som už štvrtý rok. V tomto smere nikdy nebol žiadny problém. Aj noví chlapci zapadli bez akýchkoľvek problémov. Vzťahy sú čisté a nedarí sa nám možno skôr pre prílišné chcenie a slabšiu koncentráciu pri šanciach. Stálo nás to body, no ja verím, že už sa nakopneme a pôjde nám to. Chýbajú nám iba góly.

NEMRZÍ HO, ŽE PRIŠIEL O PÁSKU 

Tomáš Ďubek bol v posledných sezónach kapitán Zlatých Moraviec. Tréner Ľuboš Benkovský sa však rozhodol zveriť pásku od novej sezóny Petrovi Čögleyovi. Skúsený tvorca hry FC ViOn s tým nemá najmenší problém. „Je to rozhodnutie trénera, ktoré rešpektujem. Aj keď som bol ja kapitán, dôležité slovo mali viacerí skúsení hráči. V tomto sa nič nezmenilo. Všetci ťaháme za jeden povraz, akurát pásku na ruke má Čögy. Každý z nás chce, aby Zlaté Moravce víťazili. Bez ohľadu na to, kto aktuálne zastáva pozíciu kapitána,“ povedal Tomáš Ďubek.


NAJVIAC ŠTARTOV V NAŠEJ NAJVYŠŠEJ FUTBALOVEJ SÚŤAŽI

1. VIKTOR PEČOVSKÝ – 422 zápasov 

2. MARTIN POLJOVKA – 404 zápasov 

3. MIROSLAV BARČÍK – 403 zápasov 

4. TOMÁŠ ĎUBEK – 401 zápasov 

5. IGOR ŽOFČÁK – 396 zápasov


TOMÁŠ ĎUBEK – FAKTY 

  • Narodil sa 22. januára 1987 vo Zvolene, hráva na pozícii stredopoliara za FC ViOn Zlaté Moravce. 
  • S futbalom začínal v rodnom Zvolene, ale ešte počas dorasteneckých rokov odišiel do MFK Ružomberok. 
  • V Liptove sa presadil do seniorského tímu, v roku 2006 sa tešil z historického double s Ružomberkom. - V MFK hrával až do leta 2014, v sezóne 2012/13 ho vyhlásili za najlepšieho hráča súťaže. 
  • Z Ružomberka odišiel do Liberca, kde strávil jednu sezónu a prispel k zisku Českého pohára. Bol pri vyradení MFK Košice v 2. predkole Európskej ligy, Liberec však vypadol hneď v ďalšom kole s rumunským tímom Astra Giurgiu. 
  • V lete 2015 sa vrátil do Ružomberka, kde vydržal ďalšie dve sezóny a nosil aj kapitánsku pásku. 
  • Po nečakanom konci v MFK zamieril do maďarského klubu Zalaegerszegi TE, kde však nedostával dostatočný priestor a polroku v tíme skončil. - Pol roka bol bez futbalu a v lete 2018 sa dohodol na zmluve so Zlatými Moravcami, kde je dodnes. Až do tejto sezóny, v ktorej strelil zatiaľ jediný gól ViOn-u, zastával pozíciu kapitána. 
  • Vo Fortuna lige odohral zatiaľ 401 zápasov, čo je najviac spomedzi všetkých hráčov aktuálne pôsobiacich v najvyššej súťaži. Historicky sú v tejto štatistike úspešnejší len Viktor Pečovský (422 zápasov, Martin Poljovka (404 zápasov) a Miroslav Barčík. Ligový štart s poradovým číslom 400. dosiahol v 2. kole tejto sezóny v súboji so Žilinou (0:1) - V 401 zápasoch strelil 68 ligových gólov. 
  • Bol súčasť mládežníckych reprezentácii, na seniorskej úrovni má jediný štart za národný tím, v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2014 bol pri remíze 1:1 v Lichtenštajnsku, po ktorej skončili pri kormidle tréneri Stanislav Griga a Michal Hipp. Odvtedy šancu nedostal. 
  • Jeho obľúbený klub je Real Madrid, v mladosti obľuboval Davida Beckhama, dnes je jeho obľúbený hráč Cristiano Ronaldo.