Peter Struhár: Cieľom je agresívny a aktívny Ružomberok

Peter Struhár: Cieľom je agresívny a aktívny Ružomberok

S novým trénerom MFK Ružomberok Petrom Struhárom o štarte sezóny 2021/22 a jeho futbalových víziách.

V našej futbalovej lige pôsobí čoraz viac mladých a talentovaných hráčov. Tento trend sa však začína prenášať už aj na trénerské remeslo. Druhý rok po sebe je priemerný vek kormidelníkov Fortuna ligy pod hranicou 45 rokov. Znižuje ho aj nový ružomberský kouč Peter Struhár (37). Martinský rodák nahradil na lavičke Liptákov skúseného Jána Haspru ml. V prvých dvoch kolách novej sezóny si zverenci bývalého stopéra pripísali na konto jedno víťazstvu a jednu remízu. „Náš cieľ je vrátiť sa do prvej šestky,“ povedal v rozhovore pre Našu ligu Peter Struhár.

Po dvoch kolách máte na konte štyri body. Vládne u vás spokojnosť? 

Z pohľadu bodového zisku určite áno. Víťazstvom v Trnave nad Sereďou (3:2) sme odčinili remízu z domáceho zápasu so Senicou (0:0), keď sme boli dominantní, no nedokázali sme si vytvoriť šance. 

Proti Seredi to však tiež v prvom polčase nevyzeralo ideálne. Čo hovoríte na to, ako sa mužstvo otriaslo po zmene strán? 

Prežívali sme krušné chvíle. Sereď sa po štandardných situáciách dostávala do nebezpečných šancí. Skvele nám zachytal brankár Ivan Krajčírik. Mužstvo akoby zostalo v prvom polčase v šatni. Cez prestávku som sa snažil chlapcov prebudiť. Nabádal som ich k väčšiemu sebavedomiu. Po zmene strán nosní hráči „spravili“ zápas a napokon sme aj s trochou šťastia udržali víťazstvo. 

Ste nováčik na tomto fóre v pozícii trénera. V čom to najmä cítite? 

Som zodpovedný za približne tridsať ľudí. Spolupracujem s mladým kolektívom hráčov, na ktorých sa snažím pozitívne vplývať a motivovať ich. Snažím sa im vysvetľovať, ako majú riešiť herné situácie. Na túto prácu som sa tešil. 

Mužstvo ste prebrali po nevydarenej sezóne, Ružomberok prvýkrát účinkoval v skupine o záchranu. Je to pre vás o to ľahšie, keďže sa môžete s kolektívom takpovediac odraziť od dna? 

Chceme zmeniť veci týkajúce sa nastavenia hráčov. Rozprávame sa o vnímaní futbalu ako takého. Chlapci majú za sebou náročnú sezónu, na jar im chýbala sebadôvera. Zvolili sme nové rozostavenie a radi by sme hrali iný futbal. Našu hru chceme postaviť na väčšej agresivite a aktívnom pohybe. Takto si v budúcnosti predstavujeme Ružomberok. Hráčov vyhodnocujeme aj s pomocou analytických systémov. Požadujeme od nich odbehané kilometre vo vysokej intenzite. 

Lepia sa na chlapcov rýchlo vaše predstavy? 

Ani nie. Robíme maličké kroky. Verím, že keď sa po určitom čase pozrieme dozadu, bude náš progres badateľný. 

Spoločne s Petrom Tomkom ste prevzali kormidlo po veľkých osobnostiach ružomberského futbalu Jánovi Hasprovi ml. a Marekovi Saparovi. Bola to pre vás veľká výzva? 

Naši predchodcovia boli pri tíme dva roky a vieme, že nadviazať na ich prácu vôbec nebude ľahké. Oni mali svoj štýl hry a práce, my to vidíme trochu inak. Chceme k tomu prispôsobiť aj akadémiu, aby bol pre chlapcov prechod do mužského futbalu o to ľahší. Môj asistent Peter Tomko bol manažér mládeže, čo je pre nás veľká výhoda. Stanovili sme si krátkodobé aj dlhodobé ciele ohľadom nastavenia celého ružomberského futbalu.  

S Petrom Tomkom ste si teda sadli? 

Určite áno. Je to mladý a perspektívny tréner, ktorý má skúsenosti takisto z manažérskej práce. Dobre sa dopĺňame aj v tom, že bol ofenzívny hráč a ja zase obranca. Obaja sme pôsobili v zahraničí a vyznávame svedomitý a behavý futbal so zreteľom na detaily. V tom sme možno iní v porovnaní s predošlými trénermi. 

V Ružomberku ste už v minulosti pôsobili ako asistent trénera popri Ladislavovi Peckovi v druholigovej juniorke. Je to dnes pre vás výhoda? 

Áno. Viac ako polovicu hráčov zo súčasného kádra som mal v juniorke. Chalani poznajú môj štýl práce. Vedel som, do čoho idem. Poznal som aj ostatných futbalistov z tímu, keďže som pravidelne navštevoval zápasy áčka. Bolo mi jasné, čo môžem od nich čakať. Peťo Tomko zase veľmi dobre poznal dorastencov, niektorých sme už zabudovali do mužstva.  

Ružomberok sa chce dostať do prvej šestky. Prijímate túto výzvu? 

Určite áno. Chceme hráčov rozvíjať v zápasoch s najkvalitnejšími súpermi na Slovensku. Nerád by som niekoho podceňoval, no chlapci sa určite viac naučia v konfrontácii so Slovanom alebo Žilinou ako Senicou, prípadne Michalovcami.  

Vekový priemer trénerov v našej lige je už druhý rok po sebe pod hranicou 45 rokov. Vy máte 37 rokov, takže k tomu výrazne prispievate. Čo hovoríte na tento trend? 

Je to zaujímavé. Zo súčasnej skupiny študentov UEFA PRO licencie sú v lige okrem mňa Pavol Staňo (Žilina), Ľuboš Benkovský (Zlaté Moravce), Michal Gašparík (Trnava) či Juraj Ančic (Trenčín). Myslím si, že aj pre fanúšikov je to príjemné oživenie súťaže. V lige pôsobia viacerí noví, mladí a progresívni tréneri. Chcú ísť s dobou a zlepšiť slovenský futbal. Páči sa mi, že majitelia klubov chcú vidieť na lavičke novú krv, ktorá má v sebe veľkú motiváciu posunúť sa v kariére vpred. Tým pádom sa zlepšujú aj hráči, čo je pre náš futbal len a len dobre. 

Bude medzi spolužiakmi vládnuť rivalita? 

Určite áno. Najbližšie nás čaká zápas v Trenčíne, na školeniach sme sa už podpichovali s Jurajom Ančicom. Teším sa aj na konfrontáciu s Trnavou, s jej trénerom Michalom Gašparíkom som dokonca hrával. Mali sme veľmi dobrý vzťah, boli sme taká dvojička v šatni. Určite to bude medzi nami zaujímavé. 

V lige sú popri mladých tréneroch aj dvaja veľmi skúsení, ktorí sa presadili v zahraničí. Konkrétne Vladimír Weiss st. (Slovan) a Juraj Jarábek (Sereď). Je pre vás motivácia vytiahnuť sa na takýchto bardov remesla? 

Určite áno. Prácu obidvoch dlhodobo sledujem a snažím sa všímať si, ako pôsobia na svojich hráčov. My mladší tréneri sa máme od nich čo učiť. Stačí sa pozrieť na ich životopisy, obaja dosiahli pekné úspechy. Netvrdím, že sú dokonalí, ale určite by som si od nich rád zobral len to najlepšie. 

V čom spočíva výhoda mladého veku u trénera? 

Ja osobne to cítim tak, že ešte nedávno som bol hráč, a tak dokážem chalanom rozumieť, ako prežívajú určité situácie na ihrisku. Dôležité pre mňa je aj to, že im niektoré veci môžem priamo na trávniku ukázať.  

Chcel by tréner Peter Struhár trénovať hráča Petra Struhára v najlepších rokoch? 

Myslím si, že áno. Vždy som mal profesionálne nastavenie. Vážil som si všetko, čo sa mi v kariére podarilo. Problém dnešnej generácie hráčov spočíva v tom, že nedokážu oceniť to, aké možnosti majú. Ja osobne som mal veľa dobrých trénerov. Každý mi dal niečo iné a dnes z toho ťažím.  

Na ktorých trénerov si obzvlášť radi zaspomínate? 

Do profesionálneho futbalu ma vytiahol Jozef Jankech, doteraz na neho spomínam pri niektorých veciach. Veľmi veľa mi dal Michal Hipp a počas pôsobenia v Maďarsku Lázár Szentes. 

LEPŠIA PROPAGÁCIA, KVALITNÉ POSILY 

Peter Struhár pôsobil počas aktívnej kariéry vo viacerých zaujímavých kluboch. Spomedzi elitných slovenských tímov má v životopise Slovan Bratislava, Petržalku, Dunajskú Stredu, ale aj Nitru. Našu súťaž dlhodobo sleduje a vníma v nej pozitívne trendy. „Fortuna Liga sa v mnohom posunula dopredu. Páči sa mi, že sa urobilo veľa v oblasti jej propagácie, k čomu dopomáha aj nový vysielateľ Markíza. Naša súťaž je čoraz zaujímavejšia aj zo športového pohľadu. Teší ma, že počas leta prišli do nej veľkí hráči. Stačí sa pozrieť, aké posily angažovali v Slovane či Spartaku. Žilina a Trenčín sú zase zaujímavé tímy svojou filozofiou. Bude zaujímavé sledovať, ako to dopadne. Vždy niekto dokáže aj prekvapiť. Verím, že nás čaká dobrá sezóna. Dúfajme, že už bez vážnych covidových obmedzení. Bola by to škoda,“ povedal Peter Struhár.

PETER STRUHÁR – FAKTY 

  • Narodil sa 17. januára 1984 v Martine, pôsobí v pozícii hlavného trénera MFK Ružomberok. 
  • Počas aktívnej kariéry nastupoval na stopérskom poste. 
  • S futbalom začínal v rodnom Martine, kde si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami. 
  • Na seniorskej úrovni hrával za Martin, SK Hranice (Česko), Turany, Slovan Bratislava, Petržalku, 1. FC Slovácko (Česko), Nyíreghyázu (Maďarsko), Dunajskú Stredu, Kapfenberg (Rakúsko), Nitru, Lombard Pápa (Maďarsko), Čeladice a na záver aktívnej kariéry hrával na amatérskej úrovni za Oravské Veselé.  
  • S profesiou trénera začínal pri dorastencoch Vrútok, ďalej pracoval pri mládeži Ružomberka a popri tom viedol výber stredného Slovenska v kategórii do 14 rokov. Trénoval aj Oravské Veselé, následne sa v Ružomberku posunul na post asistenta trénera k Ladislavovi Peckovi v druholigovej juniorke. Keď vedenie MFK zrušilo béčko, zamieril k dorastencom Martina a odtiaľ sa vrátil do Ružomberka na post hlavného trénera. Na najvyššom fóre v tejto sezóne debutuje. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Real Madrid a hráč Virgil van Dijk. 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Som díler drogy zvanej pohyb.“