​Autor prvého gólu sezóny: Pekný pohľad na tabuľku

​Autor prvého gólu sezóny: Pekný pohľad na tabuľku

S krídelníkom AS Trenčín Adamom Tučným nielen o tom, že svojím druhým ligovým gólom otvoril strelecký účet novej sezóny.

O prvý gól novej sezóny Fortuna ligy sa postaral Adam Tučný (19). Na úvodný zásah ročníka si stačilo počkať trinásť minút. Talentovaný krídelník AS Trenčín sa rýchlo zorientoval v pokutovom území a v piatkovej predohrávke so Zlatými Moravcami otvoril skóre. Pod Čákovým hradom stav 1:0 dlho nevydržal. Dunajskostredský rodák odštartoval gólostroj a zverenci trénera Petra Hlinku vyhrali nad mužstvom od Žitavy 4:0. Keďže to bolo najvyššie víťazstvo v prvom kole, Trenčania vstúpia do šlágra v rámci druhého kola na ihrisku majstrovského Slovana Bratislava ako líder súťaže. „Za nami je len prvé kolo, ale pohľad na tabuľku je určite pekný,“ povedal okrem iného v rozhovore pre našu ligu Adam Tučný. 

Aké to bolo streliť prvý ligový gól novej sezóny? 

Výborné! Už pred zápasom som si želal, aby sa mi to podarilo. Keď to napokon vyšlo, bol som veľmi šťastný, že vedieme 1:0. Radosť som mal, samozrejme, aj z toho, že to bol prvý gól novej ligovej sezóny. 

Presadili ste sa dorážkou po tom, čo brankár Matúš Kira vyrazil pred seba strelu z diaľky. Je to dôkaz toho, že žiadna lopta nesmie byť stratená? 

Presne tak. Toto mi tréneri odmalička prízvukujú. Keď spoluhráč vystrelí na bránku, musíte byť vždy pripravený na to, že sa lopta odrazí smerom ku vám. Táto myšlienka mi prebehla hlavou a napokon sa to aj stalo. Stačilo to už len doraziť do siete. 

Nezostalo iba pri vašom góle, už do prestávky ste viedli 4:0. Boli ste prekvapený, ako ľahko vám to v prvom polčase išlo? 

Priznávam, že celkom aj áno. Zlaté Moravce sú totiž nepríjemný súper a proti ním sa nám hrá vždy ťažko. Prvý polčas bol z našej strany vynikajúci. Premenili sme šance a išlo to akoby samé od seba. Ísť na polčasovú prestávku za stavu 4:0 bolo skvelé. 

Čím to je, že po zmene strán ste už žiadny gól nepridali a navyše ste súpera pustili do šancí, z ktorých sa mohol vrátiť do zápasu? 

Neviem, čím to bolo, ale keď sme vychádzali na druhý polčas, presne toho som sa obával. Hovoril som si, že dôležité bude, aby sme nezostali hlavami v šatni. Možno aj to bol trochu problém. Asi sme mali v podvedomí, že už to máme v suchu, pritom stále bola za nami len polovica zápasu. Aj chalanom som hovoril, že dôležité bude, aby sme naďalej zostali maximálne koncentrovaní. Zlaté Moravce majú dobré mužstvo a stále mali k dispozícii 45 minút. Tak ako sme dali štyri góly my, pokojne mohli dať aj oni. Musíme popracovať na tom, aby sme aj za takéhoto stavu zostávali sústredení. ViOn sa dostal do tlaku, mal aj gólové šance. V druhom polčase som zahrával priamy kop, z ktorého som mohol zvýšiť na 5:0 a to by už bolo po zápase. Nestalo sa a napokon sme museli prežiť niekoľko nepríjemných situácií. Zvládli sme to a s výsledkom môžeme byť spokojní. 

Koľkokrát ste sa už v priebehu týždňa pozreli na tabuľku? 

Za nami je len prvé kolo, ale je to určite pekný pohľad. Netreba to preceňovať, no sme radi, že sme na prvom mieste. Kiežby sme sa tam udržali čo najdlhšie. Priznávam, párkrát som sa už na tabuľku pozrel. Trenčín na prvom mieste, vyzerá to super! 

Počas leta opustili mužstvo skúsení hráči ako Igor Šemrinec, Achraf El Mahdioui, Milan Corryn, Ante Roguljič či Hamza Čatakovič, káder AS sa výrazne zúžil. Cítite motiváciu ukázať, že aj  po značnom omladení môžete podávať dobré výkony a dosahovať dobré výsledky? 

Áno. Pre každého z nás mladých hráčov je to výborná príležitosť ukázať sa v čo najlepšom svetle. Všetci chceme dokázať, že to môže ísť aj bez skúsených chalanov, keď budeme hrať s dravosťou. Verím, že nás v tejto sezóne bude zdobiť mladícky elán a že z toho vyťažíme veľa víťazstiev. 

Nielen káder je neskúsený, aj tréner Peter Hlinka debutuje na tomto fóre. Aký máte pocit zo vzájomnej spolupráce? 

Je to výborné. Cítim, že mi tréner verí, hrá sa mi pod jeho vedením dobre. Na tréningoch je pokojný, priniesol do mužstva dobrú náladu. Tešíme sa na každý jeden zápas a aj tréning. 

Pamätáte si ho z hráčskych čias? 

Ani veľmi nie. Keď som sa dozvedel, že bude náš tréner, pozrel som si o ňom informácie na internete. Videl som, že hrával za reprezentáciu a dobré meno si urobil v Rakúsku aj Nemecku, kde bol úspešný. Bolo mi jasné, že má veľké skúsenosti, ktoré nám môže odovzdať. 

Reprezentačné zápasy Erika Jendrišeka si už asi pamätáte, však? 

Samozrejme. Keď podpísal u nás zmluvu, Trenčín zverejnil na facebooku video z jeho gólu do siete Česka z kvalifikácie majstrovstiev sveta 2010. Ten si pamätáme asi všetci, keďže je to príjemná spomienka. 

Aké je to pre vás zdieľať kabínu s takýmto borcom? 

Skvelé. Je to skúsený hráč, ktorý má toho za sebou veľmi veľa. Nám mladým odovzdáva skúsenosti a pomáha nám zlepšovať sa. Snažím sa počúvať jeho rady. 

Už v sobotu vás čaká zápas so Slovanom Bratislava. Ako sa tešíte na šláger na Tehelnom poli? 

Bude to ťažké, ale do zápasu vstúpime so sebavedomím, k čomu nám dopomohlo prvé víťazstvo. Pokiaľ budeme sústredení a dodržíme pokyny trénera, môžeme to zvládnuť. Pre mňa osobne je to špecifický zápas, keďže som za Slovan hrával v mládežníckych kategóriách od U13 po U17. Veľmi sa na to tešíme. 

Máte v súčasnom tíme Slovana Bratislava bývalých spoluhráčov? Najmä s Filipom Lichým a Davidom Strelcom ste si vekovo blízki… 

Nehrávali sme spolu, pretože vždy boli o kategóriu vyššie. S Filipom som býval na internáte a máme spolu dobrý vzťah. Teším sa, že sa stretneme. Dúfam, že mi bude po zápase gratulovať k víťazstvu. 

Filip Lichý takisto skóroval v prvom ligovom kole, keď v Poprade prispel k víťazstvu nad nováčikom z Liptovského Mikuláša (4:1) zlomovým gólom na 2:1. Vymenili ste si gratulačné správy? 

Nie, ale videl som jeho gól, ktorým ma potešil. 

Slovan Bratislava je najslávnejší slovenský klub. Prečo ste sa rozhodli vymeniť belasý dres za trenčiansky? 

V tom období to bolo pre mňa zložitejšie. Za Slovan nehrávalo veľa domácich hráčov a nevidel som perspektívu. Nemyslel som si, že mám šancu prebojovať sa do áčka. Keď som dostal dobrú ponuku z Trenčína, neváhal som. Som veľmi šťastný, že som sa takto rozhodol, keďže hrávam už najvyššiu súťaž. 

Vzhľadom na váš mladý vek ste už vymenili veľa prestížnych slovenských značiek. S futbalom ste začínal v rodnej Dunajskej Strede. Prečo ste opustili DAC? 

To bol zase iný príbeh. V Dunajskej Strede som ako štvorročný začal s futbalom a doma som zostal do trinástich rokov. Treba si uvedomiť, že súčasný a vtedajší DAC sú dva rozdielne kluby, najmä čo sa týka podmienok. Potreboval som sa posunúť vyššie, a preto som išiel do Slovana. 

Ako prežívate ligové zápasy proti DAC? 

Rovnako ako proti Slovanu, je to pre mňa špecifické. V Dunajskej Strede som sa narodil a vyrastal. Klub je stále blízky môjmu srdcu a zápasy s ním sú špecifické. V predošlej sezóne som nastúpil v MOL aréne. Splnil sa mi detský sen. 

Bolo ťažké v tínedžerskom veku opustiť teplo domova? 

Zo začiatku som dochádzal každý deň vlakom do Bratislavy. To bolo ešte v čase, keď som mal školu v Dunajskej Strede. Bolo to vyčerpávajúce, takže neskôr som sa ubytoval v akadémii na Rapide. Mal som pätnásť rokov a odvtedy som si zvykol na to, že sa musím postarať sám o seba. Nikdy som nepochyboval o tom, či to bolo správne rozhodnutie. Aspoň som sa naučil veci, ktoré mnohí zažívajú až ako dospelí. Určite mi to dalo viac ako zobralo. Áno, s rodinou som trávil menej času, no najbližší ma vždy podporovali a akceptovali túto cestu. 

Prechod zo Slovana Bratislava do Trenčína bol už pre vás o to ľahší? 

Áno, v Trenčíne som si zvykol veľmi rýchlo. Nebolo to pre mňa nič nové. 

Prvú šancu v lige vám dal tréner Norbert Hrnčár ešte v sezóne 2019/20, dnes už hráte pravidelne náročné ligové zápasy. Aj preto neľutujete, že ste sa rozhodli pre túto cestu? 

Presne tak. Všetky rozhodnutia, ktoré som doteraz v mojej rozvíjajúcej sa kariére urobil, sa ukázali ako správne. Som vďačný najmä otcovi a takisto ďalším blízkym, ktorí mi k nim dopomohli. Robiť správne rozhodnutia je pritom jedna z najťažších vecí v živote. Postupne na to prichádzam. Je veľa talentovaných futbalistov a úspech často závisí od toho, aké rozhodnutie prijmete v daný čas. Som šťastný, že mne sa zatiaľ darí postupovať správne. 

Čo si želáte ďalej do kariéry v krátkodobom aj dlhodobom horizonte? 

Túžim najmä po tom, aby som bol zdravý, aby ma obchádzali zranenia a aby som sa mohol zlepšovať v každom jednom tréningu. Pre túto sezónu si nedávam žiadne konkrétne ciele. Nezväzujem sa streleckými métami. Myslím si, že ak by som ich nenaplnil, mohlo by mi to uškodiť. Potešilo by ma, ak by som čo najviac a čo najlepšie hrával. Najmä budem mať radosť, keď sa nám bude dariť. Môj osobný cieľ je dostať sa do reprezentačnej dvadsaťjednotky.

SESTRA SA VENUJE PARKÚROVÉMU JAZDECTVU 

Adam Tučný nie je jediný z rodiny, čo sa aktívne venuje športu. Jeho sestra Gréta, ktorú v rodine prezývajú Gigi, sa dala na parkúrové jazdectvo. „Odmalička skúšala rôzne športy, trebárs aj hádzanú. Napokon sa našla v parkúre, keďže má veľmi rada kone. Rád navštevujem jej súťaže,“ povedal 19-ročný krídelník Trenčína a následne priznal, že sestra takisto jemu veľmi drží palce. „Je to moja veľká fanúšička. Keď je to možné, rada navštevuje spoločne s rodičmi moje zápasy.“   

POCHVALA OD ERIKA JENDRIŠEKA 

Hoci je bývalý reprezentačný útočník Erik Jendrišek v kádri trenčianskeho AS len pár týždňov, talent Adama Tučného nemohol uniknúť jeho pozornosti. „Je to veľmi dobre rýchlostne a technicky vybavený hráč, ktorý je takisto silný v hre jeden na jedného. Navyše, je to aj charakterný človek. Držím mu palce, nech sa ďalej zlepšuje,“ povedal 34-ročný účastník majstrovstiev sveta 2010 v Juhoafrickej republike a dnes útočník Trenčína Erik Jendrišek.   

ADAM TUČNÝ – FAKTY 

  • Narodil sa 21. mája 2002 v Dunajskej Strede, hráva na pozícii krídelníka za AS Trenčín. 
  • S futbalom začal v rodnej Dunajskej Strede, no ešte počas mládežníckeho obdobia odišiel do Slovana Bratislava a odtiaľ do AS Trenčín. 
  • Ligový debut zažil ako 18-ročný 13. júna 2020 v prvom nadstavbovom kole sezóny 2019/20 s Pohroním (4:0) pod vedením Norberta Hrnčára. 
  • Dnes už má na konte osemnásť ligových štartov, dva strelené góly a dve žlté karty. 
  • V piatkovom zápase 1. kola so Zlatými Moravcami (4:0) strelil úvodný gól nového fortunaligového ročníka 2021/22. 
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách od 17 do 19 rokov. - Jeho obľúbený zahraničný hráč je Cristiano Ronaldo. 
  • Riadi sa podľa životného motta z anglického „believe,“ ktoré odkazuje na vieru v seba a svoje schopnosti.