Rýchly ako Mbappé

Rýchly ako Mbappé

S útočníkom MŠK Žilina Adriánom Kaprálikom aj o jeho rýchlosti, ktorá má európske parametre.

Futbalisti MŠK Žilina vstúpili do novej sezóny tým najlepším spôsobom. V úvodnom zápase 1. predkola Konferenčnej ligy zdolali gruzínsky tím Dila Gori vysoko 5:1. Prsty v troch góloch mal útočník „šošonov“ Adrián Kaprálik (19). Na súpera opäť platil svojou rýchlosťou, ktorou by sa nestratil ani na najvyššom fóre. „Dosiahol som svoj osobný rekord 36,1 km/h,“ prezradil v rozhovore pre Našu ligu reprezentant do 21 rokov. Veru, je to fantastické číslo. Pre porovnanie, priemerná rýchlosť pelotónu Tour de France je približne 40 km/h. Rozbehnúť by sa talentovaný mladík určite nemal v obytnej zóne, pretože by mohol obísť s pokutou.

Ako hodnotíte vaše prvé vystúpenie v Európe? 

Vedeli sme, že nás nečaká ľahký súper. Z analýzy od trénerov sme videli, že je to technicky zdatný protivník, ktorý dokáže podržať loptu. Do zápasu sme sa však dostali peknými akciami a dvoma gólmi, čo nám veľmi pomohlo. Na konci prvého polčasu sme sa dopustili pár chýb, po ktorých mal súper šance. Našťastie, nepodarilo sa mu ich využiť. Po zmene strán sme pridali tretí a gól a potom sme už zápas bez problémov dotiahli do vysokého víťazstva. 

Odveta už bude formalita? 

Takto to neberieme. Gruzínci sú doma, budú mať podporu vlastných fanúšikov. Budú chcieť zabojovať o víťazstvo a aj postup. Áno, vedieme 5:1, no treba sa na to nastaviť spôsobom, že každý zápas v Európe je dôležitý. Chceme vyhrať aj odvetu. 

Prsty ste mali v troch góloch do siete Dila Gori. Čo hovoríte na formu, ktorá vás aktuálne zdobí? 

Na tréningoch pracujem na sto percent, tréner mi dáva šance a ja sa len snažím chopiť sa príležitostí, hrať najlepšie ako viem a pomáhať tímu víťaziť. 

Ešte lepšie ste ukončili predošlú sezónu, keď ste v prípravnom zápase za reprezentáciu do 21 rokov s Fínskom (4:0) dosiahli bilanciu 2+2. Ako ste si to užili? 

Od konca predošlej sezóny sa mi celkom darí. Chcel by som si udržať dobrú formu čo najdlhšie, aby som mohol čo najviac pomôcť tímu. 

Na rozdiel od viacerých vašich spoluhráčov ste museli zabojovať o dlhodobejšiu šancu. O to viac si teraz vážite súťažné minúty na ihrisku? 

V základnej zostave som bol už aj v 2. kole minulej sezóny s Nitrou (1:2), no tento zápas mi celkom nevyšiel a už po prvom polčase som išiel dolu z ihriska. Pracoval som na sebe, aby som sa vrátil do zostavy. Som rád, že mám teraz dôveru trénera. Budem makať na sto percent, aby som si ju udržal čo najdlhšie. 

Fanúšikov bavíte najmä svojou rýchlosťou. Vždy ste patrili medzi najrýchlejších? 

Áno, odmalička som bol čertisko, ktoré stále behalo. Pracujem na tom, aby som bol ešte rýchlejší. Teraz som akurát prekonal vlastný rekord. V zápase s Dila Gori som bežal rýchlosťou 36,1 km/h, doteraz bolo moje maximum 35,9 km/h.  

Poznáte čísla svetových futbalistov? Viete sa s nimi v tejto disciplíne porovnať? 

Kylianovi Mbappému namerali maximálnu rýchlosť 36,1 km/h. 

To je super, keď si človek môže povedať, že dosahuje rýchlostné parametre hviezdy svetového futbalu! 

Áno, veľmi ma to teší. Keď som mal maximum 35,9 km/hod, tréneri ma podpichovali, že mi chýbajú dve desatiny na Mbappého. Som rád, že sa mi ho podarilo vyrovnať.  

Akým spôsobom sa dá rozvíjať rýchlosť? 

Je výborné, že v Žiline máme prepracovaný špecializovaný tréningový proces, vďaka ktorému môžeme rozvíjať silu a dynamiku, s čím rastie aj rýchlosť. V tomto smere mi veľmi pomáha kondičný tréner Vladimír Perexta. 

Je vaša rýchlosť veľmi veľká výhoda? 

Je to moja najväčšia zbraň. Ťažko by sme hľadali rovnako rýchleho hráča v lige, a tak to dokážem využiť v prospech tímu. 

Ktorý obranca vám to vie svojou rýchlosťou sťažiť? 

Zatiaľ som ešte nezažil obrancu, ktorý by bežal podobne rýchlo. Rýchlosť je v modernom futbale veľmi dôležitá. Teší ma, že mám tento dar. 

V semifinále Slovnaft Cupu ste sa na víťazstve na ihrisku Košíc (4:2) podieľali dvoma gólmi po parádnych únikoch. Sú zápasy, keď napríklad má súper pomalších obrancov a vy už pred začiatkom viete, že toto môže byť váš deň? 

Tréner zvolil na zápas v Košiciach taktiku, na základe ktorej mali spoluhráči smerom na mňa posielať dlhé lopty. Napriek tomu som nečakal, že sa dostanem do takýchto príležitostí a podarí sa mi streliť dva pekné góly. Milo ma to prekvapilo. Iné to bolo teraz pred zápasom s Dila Gori, keď som naozaj mal tušenie, že by to mohol byť môj deň. Teší ma, že sa mi naozaj aj darilo. 

Cítite, že si obrancovia dávajú špeciálne pozor na vašu rýchlosť? 

Myslím si, že tréneri súperov na to upozorňujú svojich hráčov, keďže Žilina je známa tým, že hráme dlhé lopty za obranu. Snažíme sa hrať kolmo a naši protivníci si to uvedomujú. 

Žilina má postavenú filozofiu na výchove hráčov a ich následnom predaji do zahraničia. Veríte, že sa vďaka rýchlosti rýchlo dostanete ďalej? 

Takto nerozmýšľam. Ešte mám v Žiline rozrobenú prácu. V prvom rade sa chcem zlepšovať a naplno sa presadiť vo Fortuna lige. Potom príde aj záujem zo silnejších súťaží. 

Rýchlosť máte teda na svetovej úrovni, v čom naopak sa musíte zlepšovať? 

Je toho veľmi veľa. Spomenul by som prvý dotyk, bránenie, ale aj výdrž.  

Ste zo športovej rodiny, futbal hrávali viacerí vaši blízki. Zdedili ste rýchlosť po nich?

To neviem, keďže doteraz sme mali v rodine stopérov. Určite som však zdedil výbušnosť a emócie. Strýko Zdenko, krstný otec František aj otec Dušan hrávali futbal a nikdy počas zápasov neskrývali emócie. Najďalej to dotiahol strýko, ktorý hrával za Inter Bratislava, Trnavu, ale pôsobil aj v Česku, Holandsku a Thajsku. krstný otec nastupoval za napríklad Ružomberok a otec za Dolný Kubín. 

V takejto futbalovej rodine ste asi nemali na výber, kariéru profesionálneho futbalistu ste museli mať napísanú v rodnom liste! 

Ani nie. Otec ma do ničoho nenútil. Kým som neprišiel do Žiliny, dokonca ma trénoval a veru, práve na mňa bol najprísnejší. Hrával som na dedine, ale tam to nebolo vážne. Niektorí chlapci brali futbal ako zábavu, no ja som vždy chcel makať naplno. Oplatilo sa. 

Štvalo vás, že bol otec prísnejší na vás v porovnaní s ostatnými? 

Neraz som bol nahnevaný, ale dnes si to veľmi vážim. Nie vždy to bolo príjemné. Na tréningoch po mne nekričal, ale cestou domov mi vedel vyčistiť žalúdok. 

Máte za sebou úspešný štart do kariéry. Aké sú vaše ďalšie výzvy? 

Tímové sú jasné. V Konferenčnej lige sa chceme dostať čo najďalej a vo Fortuna lige by sme radi bojovali o titul. Máme veľmi dobré mužstvo a aj kolektív. Verím, že to dokážeme. V reprezentácii do 21 rokov sa určite pokúsime vybojovať účasť na Eure. Čo sa týka individuálnych ambícií, rád by som sa naďalej rozvíjal, aby som patril medzi najlepších hráčov v lige. Môj sen je stať sa reprezentantom na seniorskej úrovni. 

Veríte, že ste k tomu blízko? 

Zachytil som, že aj niektoré médiá píšu o tom, že by stálo za to skúsiť ma. Ja osobne si však myslím, že mám ešte čas. Ak by však prišla pozvánka, urobím maximum, aby som sa chopil šance. 

Ak by sa tak stalo, pobežíte na reprezentačný zraz do Senca? S vašou rýchlosťou by vám to nemuselo dlho trvať... 

Asi nie, to by som nevydržal.

ADRIÁN KAPRÁLIK – FAKTY

  • Narodil sa 10. júna 2002, pochádza z Oravskej Jasenice, hráva na poste útočníka v MŠK Žilina. 
  • Je zo športovej rodiny, futbalu sa aktívne venovali aj jeho otec Dušan (Dolný Kubín), krstný otec František (Ružomberok) a najúspešnejší bol strýko Zdenko (Inter Bratislava, Fulnek, Zwolle, Cambuur, Spartak Trnava, FC Oss, Baník Ostrava, Army United). 
  • S futbalom začínal v rodnej Oravskej Jasenici, do Žiliny sa presunul už do kategórie U14. Pod Dubňom absolvoval všetky zvyšné mládežnícke kategórie a presadil sa v drese MŠK aj na seniorskej úrovni. 
  • Vo Fortuna lige debutoval v prvom nadstavbovom kole v sezóne 2019/20 proti Trnave (2:1), celkovo si v predminulom ročníku pripísal dva štarty. 
  • V tejto fortunaligovej sezóne už naskočil do 31 zápasov, pripísal si 911 minút a dosiahol bilanciu 2+3, pričom nazbieral aj tri žlté karty.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách, momentálne je člen národného tímu do 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraniční hráči sú Kylian Mbappé a Cristiano Ronaldo, jeho obľúbené kluby Borussia Dortmund a Juventus Turín.