Želanie Procházku? Aby boli tribúny opäť plné

Želanie Procházku? Aby boli tribúny opäť plné

Spartak Trnava čaká už v utorok prvá európska prekážka. Ešte pred odchodom na Maltu sme sa spojili s novou posilou Spartaka Romanom Procházkom, ktorý nám porozprával nielen o návrate do svojho materského klubu.

„Vitaj doma,“ týmito slovami predstavil trnavský Spartak najväčšiu zimnú posilu. Do „slovenského Ríma“ sa vrátil jeho bývalý kapitán Roman Procházka (32). V našej lige nastúpi na jeseň po siedmich rokoch, ktoré strávil v bulharskom Levski Sofia, českej Viktorii Plzeň a poľskom Gorniku Zabrze. Prvýkrát nastúpi na novom štadióne. „Je to niečo úplne iné v porovnaní s tým, keď som odtiaľto odchádzal,“ povedal na margo nádhernej City arény v rozhovore pre našu ligu trojnásobný slovenský reprezentant, ktorý v Spartaku podpísal dvojročnú zmluvu.   

Aké je to byť opäť doma? 

Skvelé. Veľmi som sa na to tešil, všetko si užívam. Jednoducho super! 

Keď sa futbalista presadí v zahraničí, domov chce ísť zvyčajne čo najneskôr. Čo vás pritiahlo do Spartaka? 

Rozhodlo viacero faktorov. Zavážila aj covidová situácia. Nevedel som, ako to bude s cestovaním. Kľúčovú rolu zohral veľký záujem Spartaka a aj trénera Michala Gašparíka. Dôležité pre mňa je, že fungovanie v Spartaku sa podstatne lepšilo. Klub pracuje na veľmi solídnej úrovni, čo sa prejavilo vo výsledkoch počas jari. V neposlednom rade som chcel po rokoch v zahraničí byť už aj opäť doma. 

Od vášho odchodu zo Spartaka v roku 2014 vyrástol v Trnave nový štadión a z vášho niekdajšieho spoluhráča sa stal tréner. Nemáte pocit, že ste prišli do úplne iného klubu? 

Trošku áno. Cítil som to tak, keď som prvýkrát stál na ihrisku nového štadióna. Doteraz som na ňom bol len ako divák. Je to niečo úplne iné v porovnaní s tým, keď som odtiaľto odchádzal. 

Čo hovoríte na infraštruktúrny progres, ktorý sa udial počas vašej neprítomnosti? 

Je to vynikajúce. Nehovorme však len o štadióne. Opakujem, veľmi sa mi páči, ako to v klube momentálne funguje. Absolvoval som veľmi pozitívnu debatu s ľudmi z vedenia klubu a aj s trénerom. Keď mi rozprávali, ako sa pracuje v Trnave, bol som veľmi milo prekvapený. 

Ako sa vám na diaľku sledovala uplynulá jar? Stále platí, že Spartak je tento rok najúspešnejší tím v lige… 

Sledoval som všetky zápasy, čo sa len dalo. Jar bola fantastická, chalani odohrali výborné duely. Na víťazné derby so Slovanom sa určite len tak nezabudne. Mal som z toho radosť. 

Čo hovoríte na súčasnú kabínu Spartaka? 

Šatňa je skvelá, je tu naozaj veľa zábavy. Popri ťažkých tréningoch v príprave sa stále smejeme, pozitívna energia odtiaľto doslova srší. 

Je tréner Michal Gašparík počas prípravy tvrdý? 

Tréningy nie sú jednoduché, no to mi veľký problém nerobí. Občas si pofrfleme, ale je to v absolútnom poriadku. 

Okrem toho, že vás trénuje bývalý spoluhráč, v kabíne máte aj syna ďalšieho bývalého spoluhráča Mareka Ujlakyho. Čo na to hovoríte? 

Zo začiatku som bol v šoku. Uvedomil som si, ako čas plynie. Pomerne rýchlo som si však na to zvykol. Michala Gašparíka rešpektujem. To, že sme spolu hrávali, nemá žiadny vplyv na to, ako vnímam jeho pozíciu. Milo ma prekvapil svojím vnímaním futbalu. Trénerstvo berie absolútne profesionálne, čo mám možnosť cítiť každý jeden deň. 

Hovoria za neho aj výsledky. Spartak urobil počas jari obrovský progres. Už len preto musí mať váš rešpekt, však? 

Jednoznačne. Mužstvo pod jeho vedením urobilo neskutočný krok vpred. Sám mi povedal, že jeho cieľom je vždy vytiahnuť z hráčov maximum. Vidieť, že na tom zodpovedne pracuje. Mužstvo vie dobre zložiť a takticky pripraviť. To je naozaj jeden z dôvodov, prečo som prikývol na ponuku Trnavy. 

Po predošlej jari sa nerozprávate v šatni o titule? 

Nie, úspechy treba prijímať s pokorou. Aj tréner nám stále prízvukuje, že sme síce dosiahli dobré výsledky, no to neznamená, že teraz budeme vyhrávať každý zápas. Všetci vieme, že je tu veľká kvalita, no musíme naďalej pracovať na sto percent. Uvidíme, ako nám vyjde začiatok sezóny. Pokora je absolútny základ. 

Doteraz sme sa rozprávali, ako sa zmenil Spartak. Ako by ste odpovedali na otázku, v čom pôsobenie v zahraničí zmenilo Romana Procházku? 

Nazbieral som veľké skúsenosti. Som rád, že som zažil futbal v iných krajinách a silných kluboch pod mnohými trénermi. Ako človek som sa nezmenil a ani sa nezmením. Ako futbalista som sa naučil od každého trénera niečo, v každom klube som zase niečo nové spoznal. Dnes to vnímam ako plus. 

V Bulharsku ste hrali za Levski Sofia, v Česku za Viktoriu Plzeň a v Poľsku za Gornik Zabrze. Čo klub, to silná značka. Kde vám bolo najlepšie? 

Ťažko povedať. Každý klub mal svoje pre aj proti. V Bulharsku som bol päť rokov a bolo to niečo úžasné. Začiatok bol veľmi ťažký, no posledné sezóny som si vyslovene užíval. Zlomil som rekord v počte štartov za Levski spomedzi všetkých legionárov, ktorý kedy za tento klub hrali. Zostalo mi veľa krásnych zážitkov. V drese Plzne som okúsil Ligu majstrov, čo bolo niečo neuveriteľné. Už som si ani nemyslel, že môžem niečo takéto zažiť. V Poľsku to nebolo ideálne. Všetko ovplyvnila koronakríza. Angažmán v Gorniku som si predstavoval inak. Chcel som zažiť plné štadióny. Žiaľ, toto sa mi nesplnilo. 

Do zahraničia sa ešte stále môžete vrátiť. Chcete aktívnu kariéru dotiahnuť v Trnave? 

Vo futbale človek nikdy nevie. Podpísal som zmluvu na dva roky. Koncentrujem sa len a len na Trnavu. Nikdy som sa nesústredil na budúcnosť, vždy ma zaujímala iba súčasnosť. Tento prístup uplatňujem aj teraz. 

Trnava roky čakala na veľké úspechy. Spartak v sezóne 2017/18 získal titul po 45 rokoch čakania. V tom čase neboli v tíme viaceré osobnosti a odchovanci s červeno-čiernou krvou ako vy, Martin Mikovič či Dobrivoj Rusov. Nemrzí vás, že ste neboli pri tom? 

Úprimne hovorím, že nemrzí. Som šťastný, že Trnava mohla zažiť majstrovské oslavy. Na diaľku som sa veľmi tešil. Samozrejme, každý by chcel byť pri tom, no chalanom som to veľmi želal a prežíval som radosť, akoby som bol súčasť kolektívu. Nikde nie je  napísané, že nič podobné už v Trnave nezažijem. Pevne verím, že aj súčasná generácia chlapcov môže byť ešte pri nejednom úspechu Spartaka. Nikde nie je napísané ani to, že Trnava bude čakať ďalších 45 rokov. 

Toto si v kabíne hovoríte? 

Všetci veríme, že takéto dlhé čakanie už Trnava nezažije. Každý chce byť pri úspechoch, ale opakujem, treba k tomu pristupovať s pokorou. Nikdy som nebol človek, ktorý by mal veľkohubé vyhlásenia. Tvrdou prácou sa však dajú dosiahnuť veľké veci. 

Fortuna liga je založená na mladých hráčov a trošku trpí na absenciu osobností. Cítite sa s vašimi skúsenosťami aj ako jej veľvyslanec, ktorý môže prispieť k jej propagácii? 

Takto by som to nepovedal. Samozrejme, je fajn, keď sa slovenskí hráči vracajú zo zahraničia do našej ligy. Vždy som tvrdil, že tak chcem urobiť. Som rád, že môžem opäť pôsobiť v našej lige. Pevne verím, že ma budú nasledovať ďalší legionári a tým pomôžu k propagácii súťaže. 

Čím je pre vás zaujímavá Fortuna liga? 

Je pomerne vyrovnaná. Áno, posledné tri sezóny jej kraľuje Slovan Bratislava, no ostatné mužstvá výrazne nevyčnievajú. Človek nikdy nevie, ako zápas dopadne. 

O Fortuna lige sa hovorí, že je plná talentu. Súhlasíte s týmto konštatovaním? 

Určite. Vidieť to aj v Trnave, v našej šatni som našiel veľa talentovaných hráčov. V lige je viacero tímov, ktoré dávajú šancu mladým chlapcom. Je to veľké plus, najmä pre nich. V mladom veku sa môžu zdokonaľovať a hrať najvyššiu súťaž. 

Navyše, pod mnohými progresívnymi trénermi. Okrem Michala Gašparíka môžeme napríklad spomenúť Pavla Staňa zo Žiliny, ktorý si na vyhlásení ankety Jedenástka roka prevzal cenu pre najlepšieho trénera sezóny. 

Z tohto mám obrovskú radosť. Myslím si, že je správny čas na to, aby sa začali presadzovať mladí tréneri. Majú možno trochu iný pohľad na futbal ako staršia generácia. 

Čo predovšetkým si želáte pred novou sezónou a aké sú teda vaše túžby po návrate do Trnavy? 

Želám si najmä to, aby sa ľudia mohli opäť vo veľkom počte vrátiť na štadióny. Nech sa znovu všetci spoločne tešíme z futbalu. Snáď nám to autority umožnia. Nech sa opäť všetci tešíme z pravej futbalovej atmosféry, na akú sme boli zvyknutí. Z osobného hľadiska si želám, aby sa nám vyhýbali zranenia. Potom bude už len na nás, aké výsledky dosiahneme.   

ROMAN PROCHÁZKA – FAKTY 

  • Narodil sa 14. marca 1989, hráva na poste stredopoliara za FC Spartak Trnava. 
  • Je odchovanec Trnavy, debut za prvý tím Spartaka absolvoval v závere sezóny 2007/08 za éry trénera Josefa Mazuru. V nasledujúcom ročníku už pravidelne hrával. 
  • V lete 2012 zamieril ako opora tímu do Levski Sofia po tom, čo v predošlej sezóne zaujal bulharský klub vo vzájomnej konfrontácii v 3. predkole Európskej ligy. 
  • V Levski pôsobil s výnimkou sezóny 2013/14, keď hosťoval v Spartaku (vtedy nastupoval dokonca s kapitánskou páskou) až do leta 2018. Posledné tri roky hrával so železnou pravidelnosťou. V slávnom sofijskom klube sa stal rekordérom v počte štartov spomedzi legionárov. 
  • V lete 2018 prišiel do vtedy majstrovskej Viktorie Plzeň, s ktorou zažil atmosféru Ligy majstrov. Zahral si proti Realu Madrid, AS Rím a gólom prispel k víťazstvu na ihrisku CSKA Moskva. 
  • Po roku a pol sa sťahoval do poľského Gorniku Zabrze, kde vydržal až doteraz. Po návrate na Slovensko podpísal s Trnavou dvojročnú zmluvu. 
  • Celkovo na troch zahraničných adresách absolvoval 435 zápasov a strelil 57 gólov. Na svojom konte má 27 zápasov v pohárovej Európe, z toho 5 v hlavnej súťaži Ligy majstrov. 
  • Slovensko pravidelne reprezentoval v kategórii do 21 rokov, na seniorskej úrovni má na konte tri štarty v národnom tíme. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Real Madrid a hráč Cristiano Ronaldo.