​Peter Hlinka: Hrať bez strachu! Magnetizuje ma to…

​Peter Hlinka: Hrať bez strachu! Magnetizuje ma to…

S novým trénerom AS Trenčín Petrom Hlinkom nielen o dôvodoch návratu na Slovensko.

Keď príde na naše trávniky hráč s reprezentačnou minulosťou, vždy to vyvolá veľké očakávania širokej verejnosti. Inak to nie je ani v prípade, keď človek so zaujímavým životopisom zasadne na lavičku niektorého z tímov. Husársky kúsok sa podaril vedeniu AS Trenčín, ktoré na post hlavného kormidelníka angažovalo bývalého výborného defenzívneho stredopoliara Petra Hlinku (42). Niekdajší, 28-násobný slovenský reprezentant, prišiel do našej ligy aj napriek tomu, že sa po krásnej futbalovej kariére v Rakúsku (Sturm Graz, Bregenz, Rapid Viedeň, Austria Viedeň, Wiener Neustadt, Wacker Innsbruck) presadil u našich západných susedov aj ako tréner. Ponuka spod Čákovho hradu však bola natoľko lákavá, že nevedel odolať. „Cítim, že v Trenčíne je príležitosť vytvoriť niečo hodnotné,“ povedal vo svojom prvom rozhovore pre Našu ligu Peter Hlinka.   

Prečo sa človek, ktorý sa úspešne etabloval na rakúskom trhu, vráti na Slovensko? 

Najdôležitejší faktor pre návrat bola zaujímavá práca, ktorú mi ponúkol AS Trenčín. Na Slovensku sa dá tiež pekne žiť. Vždy je to otázka nastavenia a energie, ktorá je v Trenčíne veľmi pozitívna. Napriek tomu, že som strávil dlhšiu dobu v zahraničí, považujem sa stále za lokálpatriota. Na svoje korene som nezabudol a aj keď som dlhé roky pôsobil a žil v Rakúsku, nikdy som nestratil slovenské občianstvo. K našej krajine mám vrúcny vzťah a návrat vnímam veľmi príjemne. 

Prečo vás zlanáril domov práve AS Trenčín? 

Najviac ma zaujala vízia a filozofia, ktorú chce klub za každých okolností dotiahnuť do konca. Cieľom Trenčína je vrátiť sa k štýlu, ktorý forsíroval pred niekoľkými rokmi v čase najväčších úspechov. Myslím si, že toto mužstvo má fantastický potenciál. Je šanca z neho vyťažiť viac, o čo sa určite pokúsime. Cítim, že v Trenčíne je príležitosť vytvoriť niečo hodnotné. To ma od začiatku veľmi lákalo. 

Čím presne je pre vás zaujímavá trenčianska filozofia? 

Trenčín chce forsírovať hru bez strachu. Veľmi sa mi to páči a bez okolkov môžem povedať, že ma to priam magnetizuje. Je mi to sympatické aj z pohľadu životnej filozofie. Pokiaľ človek žije v strachu z čohokoľvek, v podstate prehral. Toto nastavenie chceme preniesť do systému, hry aj individuálnych činností hráčov. Je to, samozrejme, dlhodobý proces, ale cieľ je natoľko zaujímavý, že to stojí za to vyskúšať. Jednoducho povedané, radi by sme z chlapcov dostali maximum, na čo majú. 

Filozofiu ofenzívneho futbalu naštartoval v Trenčíne Adrián Guľa, smerom k úspechom ju rozvinul Martin Ševela. Vy sa netajíte, že chcete na to nadviazať. Je paradoxné, že odvážnu hru sa v Trenčíne snažia budovať tréneri, ktorí počas aktívnej kariéry mali na starosti skôr defenzívu. Čím si to vysvetľujete?

Defenzívna pozícia počas aktívnej kariéry neznamená, že máte aj obranné myslenie. Bol som síce defenzívny záložník, ale hru postavenú na bránení som neznášal. Veď každé dieťa, ktoré začne s futbalom, chce dávať góly. To, čo ste spomenuli, nie je podľa mňa nič výnimočné. Príkladov by sme našli viac. Jürgen Klopp hrával ako obranca a vyprofiloval sa vyslovene na ofenzívneho trénera. Našli by sme aj iné príklady. Berte to len ako na dokreslenie, nechcem sa prirovnávať k trénerským velikánom. Myslím si, že filozofia nesúvisí s vašou futbalovou kariérou, ale skôr s osobným nastavením smerom k životu, svetu a spoločnosti. 

V tíme máte viacero mladých chlapcov, ktorí si vás nemôžu pamätať z ihriska. Považujete to za výhodu, že ste pre nich nepopísaný list? 

Všetko, čo sa udialo v minulosti, je dnes už pasé. Dôležitá je len momentálna práca a súčasné nastavenie. Je to klišé, ktoré má niečo do seba. Chlapci si môžu moje meno vygoogliť a dozvedieť sa viac, je to nich. Ak tak neurobia, vôbec mi to nebude prekážať. Počas príhovoru v kabíne som im povedal, že nejde o mňa a ani o trénerský tím. Áno, potrebujete niekoho, kto vedie tréningový proces, ale dnes je to o nich samotných. Pokiaľ budú dobre nastavení a ukážu chcenie, môžu dosiahnuť obrovské veci. Dnes majú hráči všetky dvere otvorené. Ticho im závidím, pretože doba sa posunula a za posledných 25 rokov sa toho vo futbale zmenilo ozaj veľa. V mojich začiatkoch to bolo úplne iné. 

Aj majstrovstvá Európy ukázali, ako veľmi sa posunul rakúsky futbal, ktorého ste boli dlhé roky súčasťou. Čo by ste radi na našich trávnikoch aplikovali z tamojšej filozofie? 

Je pravda, že Rakúsko zaznamenalo za posledných desať rokov obrovský progres. Reprezentácia sa dostáva na veľké turnaje, v prvých dvoch nemeckých ligách pôsobí približne tridsať rakúskych futbalistov. Áno, súvisí to aj s tým, že pri takýchto prestupoch odpadá jazyková bariéra, ale aj bez ohľadu na to sú tamojší hráči veľmi žiadaní. V poslednom ročníku hrali štyri rakúske tímy skupinovú fázu európskych pohárov. To svedčí o fantastickej práci klubov. Je zbytočné rozoberať Red Bull Salzburg, ktorý udáva prím vo všetkých smeroch. Svojou filozofiou ovplyvňuje mnohé ďalšie tímy. V Rakúsku som sa toho naučil veľmi veľa, ale za najdôležitejšie považujem zistenie, že aj z mála sa dá vyťažiť oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá. V tomto duchu chceme pracovať aj v Trenčíne. 

Rakúsko je známe skvelými podmienkami, aj na dedinských štadiónoch nájdete vždy veľmi kultúrne prostredie. Ako vás oslovilo trenčianske zázemie, ktoré v uplynulých rokoch prešlo zaujímavým vývojom? 

Trenčínu sa podaril husársky kúsok. Klub vybudoval zázemie pre mládež a výrazne pokročil vo výstavbe štadióna. Pritom gro investícií pochádza z predaja hráčov. To je niečo obdivuhodné. Pokojne to môžeme označiť za dôkaz dobrej roboty. V klube je veľký potenciál v podobe mladých futbalistov, ktorí majú vhodné podmienky na svoj rast v akadémii. 

O potenciáli Trenčína nikto dlhodobo nepochybuje, no výsledky z posledných rokov boli napriek tomu slabé. Čo z vášho pohľadu chýba mužstvu a ako ho posunúť vyššie? 

Ťažko sa mi hodnotia posledné sezóny, pretože som v Trenčíne nepracoval a nesledoval som klub úplne detailne. Sústredím sa na momentálnu situáciu, ktorá na mňa pôsobí veľmi pozitívne. Chceli by sme skončiť vyššie a lepšie ako v predošlých sezónach, no určite nie sme jediní. Sú to romantické predstavy, v prvom rade sa musíme sústrediť na prácu a na problémy, ktoré mužstvo malo v minulej sezóne. Za rozvojom potenciálu je vždy veľmi veľa roboty. 

Na akých pozíciách by ste chceli posilniť mužstvo? 

Máme veľa mladých hráčov, všetky pozície sú zdvojené. Chýba nám útočník, čo je v štádiu riešenia. Chlapcov postupne spoznávam. V prvom rade sa sústredím na futbalistov, ktorých máme v tíme. Až potom sa budem pozerať na externé zdroje. 

Aké máte pocity z ohlasov, ktoré vyvolal váš návrat na Slovensko? 

Niektoré reakcie ma prekvapili. Mal som radosť, že mi napísal tréner Dušan Radolský. Bolo veľmi príjemné zistiť, že aj po viac ako dvadsiatich rokoch života v zahraničí na mňa niektorí nezabudli. 

Snažíte sa pritiahnuť do realizačného tímu ďalšie zaujímavé mená, s ktorými ste trebárs pôsobili v reprezentácii? 

Realizačný tím je až na jednu pozíciu uzavretý. Som nesmierne rád, že Juraj Ančic zostal v klube ako môj asistent. Bolo to moje želanie. Od prvého momentu cítim, že nás čaká výborná spolupráca. Odviedol skvelú robotu v závere predošlého ročníka. Pre mňa bolo prioritné čo najskôr vyriešiť obsadenie tejto pozície. Som rád, že to vyšlo takto. 

Trenčín dokázal vychovať viacero hráčov, ktorí dnes účinkujú v zaujímavých ligách. To isté však platí aj o tréneroch. Stačí spomenúť Martina Ševelu a Adriána Guľu, ktorí pracujú v poľskej Ekstraklase. Bol pre vás angažmán pod Čákovým hradom zaujímavý aj z tohto pohľadu? 

Toto pre mňa nebola hlavná téma, pretože nikto z nás dopredu nevie, ako to vypáli. Chcel som pracovať v profesionálnom futbale, v ktorom som doteraz zastával iba post asistenta trénera. Mal som niekoľko ponúk aj v Rakúsku, ktoré som zvažoval. Návrat na Slovensko bol totiž spojený aj s určitým rizikom, keďže opúšťam krajinu, kde som si roky budoval pozíciu. Možnosť byť súčasť trenčianskeho projektu bola natoľko lákavá, že som vystúpil z komfortnej zóny. Prvýkrát pracujem ako hlavný tréner v prvej lige. Takáto ponuka sa nedala odmietnuť. Veľmi sa teším na všetky výzvy.   

PETER HLINKA – FAKTY

  • Narodil sa 5. decembra 1978 v Prešove, v novej sezóne bude figurovať v pozícii trénera AS Trenčín. 
  • Hrával na poste defenzívneho stredopoliara, prípadne obrancu. 
  • Je to odchovanec prešovského futbalu, no takmer celú kariéru pôsobil v Rakúsku. 
  • Okrem pôsobenia v oboch viedenských veľkokluboch Rapide a Austrii hral aj za Sturm Graz, Bregenz, Wiener Neustadt a Wacker Innsbruck. V rakúskej Bundeslige nastúpil na 334 zápasov. 
  • Jeden rok strávil v druholigovom nemeckom Augsburgu. 
  • Zahral si v pohárovej Európe vrátane skupinovej fázy Ligy majstrov. V drese Rapidu získal v sezóne 2004/05 majstrovský titul. So Sturmom Graz sa tešil z triumfu v národnom pohári. 
  • V reprezentácii odohral 28 zápasov, strelil aj jeden gól. 
  • Po skončení hráčskej kariéry pracoval ako strategický riaditeľ v Dukle Praha. 
  • S trénerskou kariérou začínal na pozícii asistenta v druholigovom Wiener Neustadt. Naposledy pôsobil ako hlavný tréner v nižšej rakúskej súťaži v klube First Vienna FC. 
  • Aktuálne končí štúdium najvyššej trénerskej licencie v Rakúsku.