Cena fair play? Viac ako ostatné

Cena fair play? Viac ako ostatné

S obrancom Petrom Čögleyom nielen o chvályhodnom počine, ktorý mu priniesol cenu fair play.

Písal sa 6. marec 2021. Zlaté Moravce privítali v poslednom zápase základnej časti Fortuna ligy ŠKF Sereď (1:0). Mal to byť úplne obyčajný duel. Súboj pri Žitave však priniesol moment, o ktorom sa ešte veľmi dlho hovorilo. Obranca domácich Peter Čögley (32) sa ocitol s loptou v šestnástke súpera. Chystal sa zakončiť, no brankár hostí Mathew Yakubu sa hodil pod jeho nohy a loptu mu zobral. Hoci to vyzeralo ako bežný súboj, hlavný rozhodca Martin Dohál nariadil pokutový kop. Trenčiansky odchovanec sa neulakomil a priznal, že to penalta nebola. Vyslúžil si potlesk na ihrisku a o dva mesiace aj potlesk na pódiu. Na galavečere Jedenástka sezóny Fortuna ligy si za toto záslužné gesto prevzal cenu Špeciálnu fair play. „Poznám pocit krivdy z druhej strany. Som obranca a často mi padajú útočiaci hráči pod nohy. Čakajú na správny moment, aby prekabátili rozhodcu,“ povedal v rozhovore pre našu ligu obranca ViOnu Peter Čögley.   

Čakali ste, že vaše odmietnutie pokutového kopu vyvolá silnú reakciu na verejnosti? 

Určite nie. Dostalo sa mi veľa pozitívnych odoziev, čo ma určite milo prekvapilo. Zrejme som bol prvý hráč Fortuna ligy, ktorý takto konal. 

Ktorá reakcia vás najviac potešila? 

Každá. Nečakal som, že mi poďakuje klub súpera, takisto ma potešila odozva z vlastného klubu. Podľa môjho názoru by takéto správanie malo byť automatické. 

Na vyhlásení Jedenástky sezóny Fortuna ligy ste získali Špeciálnu cenu fair play. Ako vás potešila cena, ktorá nereflektuje vaše futbalové, ale ľudské kvality? 

Pre mňa osobne je to viac ako všetko ostatné. Nechcem dehonestovať ceny za výkony na ihrisku, no ja to cítim takto. Veľmi si vážim, že ma ocenili týmto spôsobom. 

Trofej ste si vyslúžili za vaše gesto v poslednom zápase základnej časti so Sereďou (1:0), keď ste sa priznali, že rozhodca po strete brankára s vami nesprávne nariadil pokutový kop. Opíšte okamihy z inkriminovaného momentu. 

Brankár sa mi hodil pod nohy a cez jeho telo nemohol arbiter Martin Dohál situáciu dobre vidieť. V rýchlosti som preletel a padol. Rozhodca ukázal na biely bod a ja som sa rozhodol, že to uvediem celé na správnu mieru. 

Boli ste okamžite rozhodnutý priznať sa, alebo sa v kútiku duše ozývalo aj vaše horšie „ja“? 

Rozhodol som sa okamžite. O takéto penalty naozaj nemám záujem. Akurát som išiel informovať kapitána Tomáša Ďubeka, že to nebola penalta, aby moji spoluhráči neboli prekvapení. Následne som išiel za rozhodcom. 

Tomáš Ďubek vás neodhováral? 

Nie. 

Na emotívnej pozápasovej tlačovej konferencii ste spomenuli, že ste sa tak rozhodli aj preto, aby ste sa raz nemuseli hanbiť pred dcérkou. Naozaj ste v tej chvíli na ňu mysleli? 

Áno. Nechcem jej dávať zlý príklad. Nebol by som rád, ak by mi raz ukázala video, kde vyzerám ako podvodník. Mám peknú kariéru. Pôsobil som v Trenčíne, Bohemianse, Trnave a teraz som v Zlatých Moravciach. Zažil som veľa krásnych momentov. Určite chcem, aby si pri mojom mene spomenuli ľudia na úspechy a aby si nepripomínali záležitosti, po ktorých by sa museli moji najbližší za mňa hanbiť. 

Tréneri často chcú od svojich hráčov, aby pre víťazstvo urobili úplne všetko. Vy sa s týmto prístupom nestotožňujete? 

Každý vyvíja na hráčov veľký tlak. Nemusíme hovoriť len o tréneroch, ale aj majiteľoch klubov či hráčskych manažéroch. Každý vám zdôrazňuje, že musíte urobiť všetko, aby ste uspeli a predali sa. Mne to však nie je úplne vlastné. Poznám pocit krivdy z druhej strany. Som obranca a často mi padajú útočiaci hráči pod nohy. Čakajú na správny moment, aby prekabátili rozhodcu. Seredskí hráči po penaltovom verdikte vybehli na Martina Dohála. Viem si predstaviť, že by som v ich koži reagoval rovnako. Necítil by som sa komfortne, ak by som sa nepriznal. 

Máte takto nastavený morálny kompas od detských čias, alebo ste ho nadobudli vekom? 

Už ako dieťa som ctil zásady fair play. Človek to musí mať v sebe a narodiť sa s tým. Samozrejme, veľkú rolu hrá aj výchova. 

So Zlatými Moravcami ste predĺžili zmluvu o jeden rok. Cítite, že vám k novému kontraktu dopomohla nielen výkonnosť, ale aj to, aký ste človek? 

Sme rodinný klub, tak to možno zohralo jednopercentnú úlohu. V prvom rade však musíte podávať výkony. Nikto vám nedá zmluvu len preto, že ste dobrý chlapec. Sme futbalisti a musíme ukázať, že máme na to, aby sme hrali Fortuna ligu. Zažil som hráčov, ktorí neboli práve vhodné typy do kabíny, no začal sa zápas a mohli ste sa na nich naplno spoľahnúť. Boli rozdieloví, robili body. Dávať zmluvy len za ľudské hodnoty by bola pre kluby cesta do pekla. Kvalita musí byť na prvom mieste. Som rád, že som si predĺženie kontraktu vybojoval svojimi výkonmi na ihrisku. Beriem to ako vysvedčenie mojej celoročnej práce. 

Čakali ste, že vám klub ponúkne predĺženie zmluvy? 

Náznaky boli už skôr. Celý rok sa mi vyhýbali zranenia. Bol som najvyťaženejší hráč mužstva. S trénerom Ľubošom Benkovským sme si sadli. Na futbal sa pozeráme rovnakými očami. Dôležitú úlohu v mojom rozhodovaní zohralo, že zostávam v Zlatých Moravciach spoločne s generálnym manažérom Marekom Ondrejkom. 

Prečo sú títo ľudia pre vás dôležití? 

Máme medzi sebou čisté vzťahy. Môžeme spolu hovoriť priamo a aj keď dôjde k výmene názorov, vždy je to konštruktívna debata. Rád sa rozprávam s ľuďmi na rovinu. Mnohým sa to možno nepáči, no pre mňa je to absolútny základ. Rovnaké hodnoty vyznávajú aj Ľuboš Benkovský a Marek Ondrejka. Kritika sa nikomu nepáči, no keď mi ju niekto adresuje priamo do očí, snažím sa zobrať si z nej to dobré. 

Nie je to tak dávno, keď ste zdolávali náročné obdobie spojené so zraneniami. O to viac ste si užili aktuálnu sezónu? 

Samozrejme. Pred rokom som absolvoval tri operácie. Bolo to ťažké pre mňa a aj pre klub, keďže som nemohol vydať zo seba to, čo viem. Žiaľ, taký je futbal. Som rád, že po všetkých problémoch prišla vydarená sezóna. Nepotrebujem si už nič dokazovať, no futbal ma stále veľmi baví. Užívam si pôsobenie v Zlatých Moravciach. Hrám za zdravý klub. Necítime žiadny tlak od majiteľa. Ten si vyvíjame len my sami na seba v kabíne. 

Mysleli ste počas náročného obdobia už aj na koniec kariéry? 

Áno. Rozmýšľal som nad tým. Mám za sebou celkovo šesť operácii, čo je naozaj dosť. Zvlášť, keď vezmeme do úvahy, že z toho päťkrát som musel podstúpiť operačný zákrok v kolene. Viem, že v mojom veku by sa našli mnohí, ktorí by to už vzdali. Ale aj takí, čo by bojovali. Do tejto skupiny patrím ja. Chcel som to ešte skúsiť a našťastie, kolená držia. Verím, že to tak zostane. 

Čo vás podnietilo do toho ešte dupnúť? 

Nový realizačný tím a teda najmä príchod trénera Ľuboša Benkovského. Jeho tréningový proces má zmysel, všetko je veľmi dobre nastavené, som stotožnený s jeho filozofiou. 

Užívate si dnes futbal ešte viac, ako keď ste boli na vrchole výkonnosti? 

Určite áno. Som skúsenejší a nepripúšťam si žiadny tlak na svoju osobu. Lepšie viem vstrebať vydarené aj nevydarené zápasy. Viem, že v živote sú aj iné dôležité veci. Baví ma každý jeden tréning aj zápas. 

Už viete, čo by ste chceli robiť po skončení kariéry? 

Prijali ma na štúdium trénerskej UEFA A licencie. Som už držiteľ licencie kondičného trénera. Chcel by som si dokončiť školu a po skončení aktívnej kariéry by som sa rád venoval trénerskej práci. Som rád, že tréner zohľadňuje moje štúdium a občas mi dovolí vynechať tréning. Povedal, že mi nebude robiť žiadne problémy. Dobre vie, čo všetko musím zvládnuť, keďže on sám ešte študuje najvyššiu licenciu. Podal mi pomocnú ruku, necítim sa pod tlakom. Verím, že to všetko zvládnem. Chcem sa trénerovi poďakovať za takýto prístup. Najlepšie vydarenými výkonmi v ligových zápasoch. 

TRENČÍN AKO DOMOV, ZLATÉ MORAVCE AKO DRUHÝ DOMOV 

Peter Čögley vyrástol v AS Trenčín, kde dosiahol aj najväčšie úspechy vo svojej kariére. V Zlatých Moravciach je dnes takisto veľmi šťastný. Spýtali sme sa ho, či by dokázal porovnať svoj vzťah ku klubom a mestám, s ktorými spojil značnú časť svojho života. „Domov máte len jeden a pre mňa je to Trenčín. V Zlatých Moravciach som však ozaj spokojný a je to pre mňa druhý domov. Mám tu veľa kamarátov, dobrý vzťah s trénermi, vedením aj rodinou majiteľov. Doma je doma, no keď hrám proti Trenčínu, na 90 minút na to zabúdam,“ povedal Peter Čögley.   

PETER ČÖGLEY – FAKTY 

  • Narodil sa 11. augusta 1988 v Trenčíne, hráva na pozícii pravého obrancu. 
  • Je ženatý, s manželkou Monikou majú dcérku Lauru. 
  • S futbalom začínal v Trenčíne, v ktorom pôsobil až do januára 2016, v roku 2015 sa s AS Trenčín tešil zo zisku slovenského double. 
  • V januári 2016 sa stal hráčom českého klubu Bohemians 1905, v ktorom vydržal pol roka a vrátil sa na Slovensko do Spartaka Trnava. 
  • Po ročnom angažmáne v Trnave si opäť obliekol trenčiansky dres a od leta 2018 je hráč Zlatých Moraviec. 
  • Vo Fortuna lige odohral 251 zápasov, strelil v nich dva góly. 
  • Je držiteľ ceny fair play za sezónu 2020/21. Dostal ju za to, že opravil rozhodcu po nesprávne nariadenom pokutovom kope v zápase Zlaté Moravce – Sereď (1:0), keď mu čisto zobral loptu brankár Mathew Yakubu. 
  • Slovensko reprezentoval iba v kategórii do 20 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Manchester United, hráč Cristiano Ronaldo.
  • Riadi sa životným mottom: „Každý si je strojcom svojho vlastného šťastia.“