Prvý polčas dominantný, v druhom takmer dráma

Prvý polčas dominantný, v druhom takmer dráma

Futbalisti Žiliny sú krok od účasti na medzinárodnej scéne. Po víťazstve 4:2 nad Sereďou im stačí zdolať v piatok vo finále baráže o poslednú miestenku do Európy Zlaté Moravce a doplnia trio už istých európskych účastníkov – Slovan Bratislava, Dunajskú Stredu a Spartak Trnava.

„Šošoni“ zvládli dôležitý krok, keď v semifinále baráže zdolali na vlastnom trávniku víťaza dolnej šestky. Po prvom polčase to vyzeralo na jasnú záležitosť, keďže domáci viedli 3:0 vďaka gólom Kurminowského, Rusnáka a Bernáta. Po zmene strán však Žilinčania poľavili a Seredčania predviedli svoje nebezpečné kontry. Bušnja a s Jureškinom znížili na rozdiel jedného gólu a až v závere pridal poistku domáci Slebodník. „Mali sme rešpekt pred súperom. Sereď sa v skupine o udržanie sa prezentovala sympatickými výkonmi. V pohári sme sa dostali až do finále, a tak máme v nohách veľa zápasov. Je to cítiť, únavu neoklamete. Snažili sme sa v rámci možností rotovať zostavu. Prvý polčas bol z našej stany výborný. Hrali sme dominantne, no v druhom dejstve sa z čistého zápasu napokon takmer stala dráma. Súper sa dotiahol na rozdiel jedného gólu. Museli sme byť pozorní, ale nakoniec sa nám podarilo streliť štvrtý gól. Teším sa, že sme to zvládli,“ povedal po stretnutí tréner Žiliny a čerstvo ocenený najlepší tréner fortunaligovej sezóny Pavol Staňo. 

Skóre na priebežných 3:0 upravil stredopoliar domácich Ján Bernát, ktorý sa veľmi dobre zorientoval v šestnástke a odrazenú loptu od žrde usmernil do siete. Práve tento zásah sa ukázal ako rozdielový. „Sme trochu naštvaní, pretože sme si to zbytočne skomplikovali. Nemalo by sa nám to stávať. Inak sme podali dobrý výkon. Najmä v prvom polčase sme boli dominantní a oveľa lepší ako súper,“ poznamenal Ján Bernát a ďalej pokračoval: „Mali sme veľa šancí na to, aby sme zápas zavreli skôr. Taký je futbal. Nevyužijete svoje príležitosti a tým pomôžete súperovi. Sereď má svoju kvalitu, strelila dva góly a napokon z toho bola menšia dráma.“ Z drámy sa však pod Dubňom nestrieľalo, keďže talentovaní mladíci nedovolili Seredi hrať vabank a napokon pridali štvrtý gól. „Naskočil Tibor Slebodník a skóroval. Má šťastie na rozhodovanie zápasov z pozície žolíka. Som rád, že sme to napokon zvládli bez väčších problémov,“ skonštatoval jeden z najlepších hráčov na ihrisku – krídelník Matúš Rusnák. Jeho hviezdny moment prišiel v prvom polčase, keď si sám vybojoval loptu a strelou z diaľky zaznamenal druhý gól MŠK. „Snažil som sa napádať rozohrávku súpera. V jednej chvíli sa mi podarilo vystihnúť prihrávku stopéra. Spoluhráči mi pomohli svojím pohybom, odtiahli ďalších obrancov a ja som si to už len hodil na pravačku a tak trochu krkolomne zakončil,“ doložil. 

Žilinu čaká v piatok finále baráže so Zlatými Moravcami, ktoré v sobotu na záver nadstavby zdolali doma 5:1. „ViOn u nás nechal oddychovať niektorých hráčov, teraz to bude iné. Musíme to zvládnuť, lebo chceme byť v Európe,“ dodal Ján Bernát.   

GERIHO ĎAKUJEM 

Futbalisti Serede boli horší ako talentovaní Žilinčania a zaslúžene prehrali. Svojou kvalitou však dokázali prispieť k úrovni zápasu. „Keď sme vstupovali do skupiny o udržanie sa, mali sme jasný cieľ zachrániť sa medzi elitou. To sme zvládli na jednotku. Skončili sme prví, získali sme najviac bodov a strelili sme najviac gólov. Moje ďakujem patrí všetkým chalanom a ľuďom, ktorí pracujú v klube a v realizačnom tíme,“ začal hodnotenie tréner Serede Gergely Geri a potom sa už venoval samotnému zápasu: „Súboj so Žilinou bol pre nás plus, mohli sme len získať. Chceli sme MŠK potrápiť a prekvapiť. Domáci majú výborné mužstvo, v prvom polčase boli lepší, no my sme im pomohli zlými riešeniami pred oboma bránkami. Cez prestávku sme si povedali, že nemáme čo stratiť a zápas sme zdramatizovali dvoma gólmi. Žilina však dala štvrtý gól, a tak môžeme nášmu súperovi len pogratulovať k zaslúženému víťazstvu.“