Nitriansky pád, liptovská záchrana

Nitriansky pád, liptovská záchrana

Futbalisti Nitry opúšťajú najvyššiu súťaž. Definitívu zisku posledného miesta nadobudli s predstihom jedného kola po prehre 0:2 v Ružomberku.

Mužstvo spod Zobora by v prípade víťazstva v dolnom Liptove malo šancu v poslednom kole zabojovať o predposlednú barážovú priečku v priamom súboji s Michalovcami. Nestalo sa a za Zemplínčanmi zaostávajú o päť v tejto chvíli už nedostihnuteľných bodov. Vlani sa hráči FC zachránili na poslednú chvíľu po úspešnej baráži s Dubnicou. Teraz im už osud nebol naklonený. V Ružomberku boli Nitrania výrazne horší ako ich súper. Napriek tomu mali dlho šancu na dobrý výsledok. Prvýkrát inkasovali až v 78. min z kopačky Zsigmunda, pri ich vabanku ešte v samom závere pridal druhý gól Regáli. Zverenci trénera Michala Ščasného boli dlho v hre vďaka výbornému výkonu brankára Michala Trnovského, ktorý zlikvidoval tvrdú strelu Madleňáka, tutovku Regáliho, dve veľké šance Gereca a napokon aj pokutový kop Kostadinova. „Veľmi sme túžili po víťazstve. Žiaľ, nepodarilo sa nám uspieť. Robili sme maximum, čo bolo v našich silách. V kabíne je teraz veľký smútok,“ povedal 19-ročný brankár, ktorý po konci Dávida Šípoša absolvoval len svoj druhý zápas medzi nitrianskymi žrďami. Počínal si skvele, no slová chvály sa akoby od neho odrážali. „Robil som, čo som mohol. Čo viac k tomu dodať. Sú to pre mňa skúsenosti. Takéto zápasy ma môžu posunúť,“ doplnil. 

Tréner Nitry Michal Ščasný ukázal po stretnutí nadhľad. Hoci bol veľmi smutný, ocenil kvalitu súpera. „Ružomberok bol jasne lepší a to vo všetkých dôležitých veciach ako agresivita či schopnosť kombinácie. My sme mali obrovské problémy v defenzíve. Robili sme veľa chýb – taktických aj individuálnych. Treba priznať, že sme mohli prehrať aj väčším rozdielom,“ rozhovoril sa bývalý kormidelník Spartaka Trnava a FK Senica. K zostupu smutne doložil: „Je to veľmi nepríjemné. Chceli sme s našou situáciou niečo spraviť, no realita je, že sme v druhej lige.“ Veľmi špecifický zápas zažil nitriansky kapitán Erik Jendrišek. Svoj tím priviedol na ihrisko, kde sám futbalovo vyrástol. Keď sa v zime dohodol na zmluve pod Zoborom, rozhodne nečakal, že zažije zostup. A dupľom nie, že sa tak stane na štadióne, odkiaľ vystrelil do veľkého futbalu. „Veril som, že mi ružomberské ihrisko konečne prinesie šťastie,“ skonštatoval autor dvoch tohtosezónnych ligových zásahov. Napriek zdravotným problémom so slabinami neustále povzbudzoval svojich spoluhráčov, poslal aj jeden výborný center na hlavu Franka, no na lepší výsledok ako prehru 0:2 to nestačilo. „Ružomberok uspel zaslúžene. Náš súper si vypracoval viacej gólových príležitostí. Ja som navyše urobil nešťastný pokutový kop, ktorý brankár chytil. Liptáci majú mladé a bojovné mužstvo. My sme sa nedokázali preniesť cez ťarchu našich starostí, čo sa prejavilo v rastúcej nervozite na našich kopačkách. Robili sme veľa chýb, kazili sme ľahké lopty,“ doplnil Erik Jendrišek.   

PADOL KAMEŇ ZO SRDCA 

Futbalistom Ružomberka stačila na definitívu záchrany aj remíza. Liptáci však nenechali nič na náhodu, získali tri body a posunuli sa na čelo dolnej šestky. „Boli sme celý čas lepší, akurát sme dlho nevedeli skórovať. Museli sme byť potom v strehu, keďže Nitra má vpredu nebezpečných hráčov ako Šefčík či Jendrišek,“ povedal tréner MFK Ján Haspra ml. a na margo spečatenia záchrany spokojne dodal: „Je to krásny pocit, keď vám padne kameň zo srdca. Máme za sebou ťažké obdobie, no napokon sme to zvládli s jednokolovým predstihom. Musíme sa poučiť, aby ďalšia sezóna už nebola pre nás takáto psychicky náročná.“