Hrnčár: V sobotu chcem vyhrať, no titul prajem Slovanu

Hrnčár: V sobotu chcem vyhrať, no titul prajem Slovanu

S krídelníkom Zlatých Moraviec Davidom Hrnčárom o vydarenej sezóne a takisto belasej budúcnosti.

Patrí medzi objavy tohto fortunaligového ročníka. Krídelník Zlatých Moraviec David Hrnčár (23) nemalou mierou prispel k výnimočnej a historickej sezóne FC ViOn. Stačí spomenúť skutočnosť, že s dvanástimi asistenciami je v tejto štatistike najlepší hráč celej ligy. Góly nielen pripravuje, ale ich aj  strieľa, keďže sa presadil šesťkrát. Skvelé čísla neušli pozornosti Slovana Bratislava, s ktorým sa v zime dohodol na tri a polročnom kontrakte. Sezónu síce dokončí na hosťovaní pri Žitave, no letnú prípravu už odštartuje v belasom drese. Cez víkend ho čaká zápas proti svojmu kmeňovému tímu. Ak Bratislavčania uspejú, definitívne potvrdia zisk majstrovského titulu. „Chcem vyhrať, no titul prajem Slovanu,“ povedal v rozhovore pre našu ligu David Hrnčár.   

Remízou s Trnavou (0:0) ste spečatili zisk piatej priečky, čo je historicky najvyššie umiestnenie Zlatých Moraviec. Ako ste si to užili v kabíne? 

Pre ViOn je to niečo výnimočné. Táto sezóna je až nad očakávania a všetci sa z toho tešíme. Samozrejme, oslavy si nechávame na koniec sezóny. Čakajú nás ešte dva zápasy a možno aj prípadná baráž o poslednú miestenku do Európy. 

Akých ohlasov sa vám dostalo na historický úspech? 

Všetky boli príjemné. Cítil som, že fanúšikovia Zlatých Moraviec sa veľmi radovali zo zisku piateho miesta. 

Ako sa vám po spečatení piateho miesta chystá na zápas so Slovanom Bratislava, ktorý môže po predchádzajúcich zaváhaniach využiť ďalšiu šancu na potvrdenie titulu? 

Slovanu prajem víťazstvo v lige. Som nielen odchovanec klubu, ale odnedávna už aj jeho kmeňový hráč. Chlapci to však budú mať v Zlatých Moravciach náročné. Rovnako, ako keď u nás hrali naposledy. Hrávam za ViOn, a tak dúfam, že zvíťazíme. 

Nie sú to zvláštne pocity? Vaším cieľom je pribrzdiť Slovan na ceste za titulom, no určite by ste radi na jeseň štartovali v belasom drese v predkole Ligy majstrov! 

Je to zaujímavá situácia. Chcem vyhrať každý jeden zápas, no zároveň si želám titul pre Slovan. Aj pre mňa by bolo veľmi zaujímavé okúsiť Ligu majstrov.

Určite sa chcete vytiahnuť pred vaším budúcim trénerom. Ako prežívate vzájomné zápasy so Slovanom Bratislava? 

Mám šancu ukázať, že som si zaslúžil zmluvu v Slovane Bratislava. Veľmi sa z toho teším a budem chcieť podať čo najlepší výkon. Tento cieľ mám však v každom dueli. Slovan ma určite sleduje vo všetkých ligových zápasoch, nielen v našich vzájomných súbojoch. Vždy mám rovnakú motiváciu. Chcem vyhrať a prispieť k tomu čo možno najlepším výkonom. 

Aký zápas očakávate v sobotu? 

Slovan musí a my chceme! Bude to zaujímavý súboj. Slovanisti určite do neho nastúpia s vedomím, ze body sa v Zlatých Moravciach nezískavajú ľahko.

Belasí to zistili už na jeseň, keď u vás prehrali 1:2. Ako si na to spomínate? 

Bolo to veľmi sladké víťazstvo, mal som prsty v oboch našich góloch. Veľmi sme si to užili. 

Proti ktorým obrancom Slovana to máte práve vy obzvlášť veľmi ťažké? 

Nemám vyslovene neobľúbeného súpera. Slovan má všetkých obrancov na veľmi vysokej úrovni. Nesústredím sa na protivníka, ale skôr na svoje úlohy. V zásade mi je jedno, či budem hrať na De Marca, Pauscheka alebo Medveděva. Všetkých veľmi dobre poznám a bez ohľadu na to, kto z nich nastúpi, pokúsim sa na nich niečo vymyslieť. 

Čo vám prízvukuje pred takýmito ťažkými zápasmi tréner Ľuboš Benkovský? 

V príprave sa vo veľkej miere sústredíme na taktiku. Celý týždeň sa pripravujeme na súpera. Náš tréner je detailista a snaží sa nám nájsť vždy taký systém, aby bol náš plán čo najúčinnejší. 

Máte to v príprave o to náročnejšie, že sa novým trénerom Slovana stal Vladimír Weiss? Očakávate zmeny v hernom prejave súpera? 

Dá sa to predpokladať. Bude to náročnejšie nielen z pohľadu prípravy, ale aj preto, že každý hráč súpera sa bude chcieť vytiahnuť pred novým trénerom. Slovan bude nesmierne motivovaný. Čaká nás zaujímavý zápas. 

Novú motiváciu prinieslo aj uvoľnenie opatrení. Čo hovoríte na to, že na zápas môže prísť 500 fanúšikov? 

Konečne! Všetci sa tešíme, že aspoň v takomto počte môžu ľudia prísť. Každý jeden divák predstavuje pre nás veľké plus. 

Zvykli ste si na prázdne tribúny? 

Na to sa nedá zvyknúť. Diváci k futbalu patria a teraz nám veľmi chýbajú. Mrzí ma, že je to tak práve teraz, keď Zlaté Moravce hrajú kvalitný futbal a prežívajú historickú sezónu spojenú s mnohými peknými víťazstvami na svojom štadióne. Postúpili sme do prvej šestky. Myslím si, že vo veľa zápasoch by sme mali náš menší štadión vypredaný. 

Aké pocity sa vo vás miešajú s blížiacim sa koncom v Zlatých Moravciach? 

Užívam si každý jeden tréning aj zápas. Nie sme pod tlakom, máme isté piate miesto. Veríme, že ešte budeme mať príležitosť zabojovať v baráži o Európu. 

Viete si predstaviť, že by ste sa so Zlatými Moravcami rozlúčili ziskom európskej miestenky? 

Bolo by to neskutočné. Nielen pre mňa, ale pre celý klub. Nádej žije a veríme, že by sa nám to mohlo podariť. Nič nie je nemožné. Účasť na medzinárodnej scéne nie je v Zlatých Moravciach obvyklá. Bolo by krásne, keby som k tomu mohol prispieť. 

S dvanástimi asistenciami vediete poradie v tejto štatistike. Sledujete to? Máte prehľad, kto za vami zaostáva? 

Áno. Som ten typ, čo si udržuje prehľad. Vyslovene ma to baví. Futbal mám rád, živím sa ním, tak prečo by som sa nevŕtal aj v štatistikách? Dúfam, že nikto z prenasledovateľov si za dva zápasy nepripíše šesť asistencií! 

Cítite, že už to máte takpovediac v suchu? 

Stať sa môže čokoľvek, no verím, že už ma nikto nedobehne. Priznávam, v posledných zápasoch mi už gólové prihrávky pribúdali o čosi ťažšie. Trápili nás zranenia, a tak sme sa viac sústredili na defenzívu. Nedali sme veľa gólov. Verím, že v nasledujúcich dvoch dueloch ešte pridám jednu – dve asistencie. Bol by som potom veľmi spokojný. 

Sledujete jedným okom aj situáciu v Slovane? Okrem vás už získalo vedenie klubu aj ďalšieho krídelníka Mariána Chobota, ktorý pôsobil v FC Nitra. 

Áno, sledujem. Tento transfer ma veľmi potešil. Je to mladý hráč s vysokým potenciálom, vo Fortuna lige už niečo odohral, nastupoval takisto za národný tím do 21 rokov. Teším sa na konkurenciu, ktorá ma v Slovane čaká. 

Aké ciele si dávate do nasledujúceho obdobia? 

Vyhrávať, koľko to bude možné a získať toľko bodov, koľko sa len bude dať.   

PRIPRAVENÝ NA OTCOVE HODNOTENIA 

Davidov otec Norbert Hrnčár je skúsený tréner, ktorý v našej lige viedol tímy Banskej Bystrice, Myjavy, Ružomberka, Trenčína a Trnavy. Momentálne je bez práce, a tak sa vo voľnom čase často objavuje aj v štúdiu slovanistickej klubovej televízie. Ak sa na jeho súčasnom statuse do začiatku novej sezóny nič nezmení, o pár týždňov sa už bude môcť vyjadrovať aj k výkonom svojho syna. „Na to som pripravený. Hodnotí ma každý jeden deň! Pre mňa to nebude nič nové. Je jedno, či sa bude ku mne vyjadrovať osobne alebo v štúdiu. Veľký rozdiel v tom nevidím,“ povedal David Hrnčár.   

BUDE VO WINDISCHGARSTENE? 

V marci sa David Hrnčár prvýkrát objavil v širšej nominácii reprezentačného trénera Štefana Tarkoviča. Spýtali sme sa ho, či verí, že ho kormidelník národného tímu povolá na prípravný kemp pred majstrovstvami Európy do rakúskeho Windischgarstenu. „Klub už dostal informáciu o mojom zaradení do širšieho kádra. Nominácia je vždy v rukách trénera. Ja sa budem zakaždým snažiť odviesť maximum. To je jediná vec, ktorú môžem ovplyvniť. Ak to vypáli tak, že napokon dostanem šancu ukázať, čo je vo mne, budem nesmierne šťastný,“ uviedol David Hrnčár.   

DAVID HRNČÁR – FAKTY 

  • Narodil sa 10. decembra 1997 v Žiline, hráva na pozícii krídelníka za FC ViOn Zlaté Moravce, kde hosťuje zo Slovana Bratislava. 
  • Pochádza z futbalovej rodiny, jeho otec Norbert Hrnčár hrával za Slovan Bratislava, neskôr sa úspešne sa etabloval aj ako tréner. V belasom drese nastupoval aj jeho dedo Viliam. Jeho strýko Erik takisto hrával futbal na vrcholovej úrovni. 
  • Vyrastal v akadémii ŠK Slovan Bratislava, v belasom tábore bol počas mládežníckych rokov takmer celý čas s výnimkou krátkych hosťovaní v Žiline a menších bratislavských kluboch. 
  • Prepracoval sa do prvého mužstva Slovana, s ktorým trénoval, no primárne hrával za belasú juniorku v tretej lige. V najvyššej súťaži si v Slovane pripísal len 5 minút, keď nastúpil ako striedajúci hráč 5. augusta 2018 v Michalovciach (2:1). 
  • V polovici sezóny 2018/19 zamieril na hosťovanie do druholigového FK Pohronie, v drese ktorého sa pričinil o postup medzi elitu. V žiarskom tíme robil následne prvé dôležité kroky vo Fortuna lige, v polovici ročníka 2019/20 sa presunul do Zlatých Moraviec. 
  • Vo ViOne sa výborne uchytil, čo dokumentuje číslami v aktuálnej sezóne.  V tridsiatich dueloch strelil šesť gólov a pripísal si dvanásť asistencií. Na jar už pri Žitave hosťuje zo Slovana Bratislava, keďže v januári podpísal s belasými zmluvu na tri a pol roka. Vo veku 23 rokov získal prvý profesionálny kontrakt.
  • Hoci nereprezentoval Slovensko na mládežníckej úrovni, dostal sa do širšieho kádra seniorského národného tímu. 
  • Jeho obľúbeným zahraničným klubom je FC Liverpool, z hráčov si jeho sympatie získal najmä dnes už tréner a niekdajšia ikona „The Reds“ Steven Gerrard. 
  • Riadi sa životným mottom: „Kde je málo úsmevu, tam je málo úspechu.“