Preview: ​Získa Slovan titul pred očami rivala?

Preview: ​Získa Slovan titul pred očami rivala?

Pozvánka na zápasy 8. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.

Skupina o titul: 

Zlaté Moravce - Trnava (sobota, 17.00) 

Domáci hrajú o istotu, že ich už nepredbehne šiesty Trenčín, hosťom ide o pohárovú Európu. Ak Spartak vyhrá, skončí v prvej trojke, kam sa prebojoval vďaka famóznej jarnej forme. V skupine o titul zvíťazil šesťkrát v sérii a keďže ViOn svoje posledné dva duely prehral na nulu, aj tentoraz budú bílí andeli favoritom. Aby toho nebolo málo, Trnava vyhrala posledných päť vzájomných duelov so sobotňajším súperom, naposledy v apríli doma pohodlne 3:0.

Žilina - Trenčín (sobota, 17.00) 

Súboje medzi týmito súpermi sú rok čo rok ozdobou Fortuna ligy, oba tímy dlhodobo veria aktívnemu ofenzívnemu štýlu hry. Šošonom sa darí viac, zrkadlom nie je iba postavenie v tabuľke, ale aj pohľad na vzájomné duely, kde vyhrali päť z posledných šiestich. Problémom Trenčanov bol aj prechodný domov práve pod Dubňom, v sobotu to ale môžu považovať za výhodu a dokonalú znalosť prostredia u súpera. Aktuálna forma Žilinčanov nie je taká presvedčivá ako výsledky proti Trenčínu, veď mužstvo Pavla Staňa prehralo tri ligové zápasy v sérii a prvá trojka mu už asi nadobro unikne. Celú pozornosť preto môže sústrediť na Slovnaft Cup, kde vo finále vyzve Slovan okrem trofeje zabojuje aj o miestenku do pohárovej Európy.

Slovan - Dunajská Streda (nedeľa, 18.00, RTVS) 

Ďalší zo zápasov jari odohrajú v nedeľu na Tehelnom poli a lajtmotív duelu je jasný, Slovan chce spečatiť zisk majstrovského titulu. V domácom súboji s druhým DAC, pred ktorým má tri kolá pred koncom sedembodový náskok, vidí ideálnu príležitosť ukázať svoju silu a postupne aj naberať nové herné sebavedomie pred účinkovaním v európskych pohároch. Na lavičke belasých je aj po prehre 0:3 s Trnavou Darko Milanič, ktorému sa v týždni podarilo postúpiť cez Banskú Bystricu do pohárového finále. DAC sa raduje z návratu kanoniera Ramireza do zostavy, a tak uvidíme aj priamy súboj adeptov na honor najlepšieho strelca súťaže. Práve Ramirez je lídrom tabuľky kanonierov so šestnástimi gólmi, Brazílčan Ratao zo Slovana rovnako ako Filip Balaj z ViOn-u sú hneď za ním s bilanciou štrnásť presných zásahov.

Skupina o udržanie sa: 

Pohronie - Michalovce (sobota, 17.00) 

Bez ofenzívnych hviezd Faderu a Adlera privítajú Žiarčania Michalovce stále tuho bojujúce o udržanie. Po výhre 2:1 nad Ružomberkom Zemplínčania preskočili Nitru a odlepili sa od tabuľkového dna, no svoju jedenástu pozíciu si potrebujú minimálne udržať, ak nie vylepšiť, aby sa vyhli aj nepríjemnej baráži. Pohronie má o tri body viac a už v sobotu sa môže radovať zo záchranárskej definitívy, čiže o motiváciu majú postarané aj domáci.

Ružomberok - Senica (sobota, 17.00) 

Prípadné siedme miesto by mohlo znamenať boj v kvalifikácii o Európsku ligu a Ružomberčania po nie práve vydarenej sezóne ešte môžu byť doširoka usmiati. Ťažko povedať, či môžu pomýšľať na pohárovú Európu, ale ovládnuť spodnú šestku by sa tímu ich kvalít patrilo. V sobotu privítajú Senicu, s ktorou naposledy doma prehrali 2:3, aby ju následne v nadstavbe zdolali na Záhorí 1:0. Seničania sú stále hlboko namočení v záchranárskom blate, náskok jediného bodu na jedenáste Michalovce je maličký a každý ďalší navyše by sa rátal. Aj preto na Liptov rozhodne pocestujú minimálne po remízu.

Nitra - Sereď (nedeľa, 18.00, Orange Sport)

Obrovské problémy riešia opäť v nitrianskom klube. Pre nevyplatené mzdy za uplynulé tri mesiace mali v mužstve skončiť svoje pôsobenie Lukáš Fabiš, Marián Chobot, Róbert Baláži, Dávid Šípoš, Ondrej Vrábel a Patrik Danek. Ťažká rana tri kolá pred koncom pre tím, ktorý je na poslednom mieste a nutne potrebuje bodovať, aby sa zachránil. Istotu ešte nemajú ani Seredčania, potrebovali by ešte jeden dobrý výsledok a veria, že práve pod Zoborom ho uhrajú. Po dvoch prehrách po sebe chcú určite bodovať, Nitra uhrala v posledných štyroch dueloch popri troch prehrách iba jednu remízu.