Nebyla: Tvrdá hra a dôraz platia nielen na Slovan

Nebyla: Tvrdá hra a dôraz platia nielen na Slovan

So stredopoliarom Dunajskej Stredy Sebastianom Nebylom nielen o prelomovom období v jeho kariére.

Patrí medzi najväčšie objavy jarnej časti Fortuna ligy. Talentovaný stredopoliar Dunajskej Stredy Sebastian Nebyla (19) ťahá mužstvo zo Žitného ostrova za honorom slovenského vicemajstra. To je dnes najväčšia méta DAC, keďže víťazstvom nad Žilinou (2:1) v predošlom kole si už jeho tím v predstihu troch kôl zaistil miestenku v pohárovej Európe. Trnavský odchovanec sa stal žlto-modrým v lete minulého roka a už počas tejto jari sa prepracoval do základnej zostavy, pričom podáva veľmi dobré výkony. K vyššej minutáži mu paradoxne pomohlo zranenie kapitána a jednej z najväčšej osobnosti súťaže Zsolta Kalmára, pretože zaujal na ihrisku jeho miesto v srdci stredovej formácie. „Nepovažujem sa za náhradu Zsolta. Každý má na ihrisku svoje úlohy,“ povedal okrem iného v rozhovore pre našu ligu futbalista národného tímu do 21 rokov, ktorý svoj talent dva roky rozvíjal aj v anglickom West Hame United.   

Cez víkend vás čaká šláger na ihrisku Slovana Bratislava. Keď ste sa s belasými stretli naposledy doma (2:2), váš rival si vybojoval možnosť oslavovať za určitých okolností titul už v ďalšom kole. Prišlo vám vtedy na um, že keď na seba narazíte najbližšie, ešte stále budete mať teoretickú šancu na majstrovský primát? 

Takto sme vtedy neuvažovali. Je jasné, že dnes túto myšlienku tak trochu nosíme v hlavách. Vieme, že ak by sme uspeli na Tehelnom poli, stiahneme náskok lídra na rozdiel štyroch bodov. Primárne sa však sústredíme na seba a na vlastný progres. Chceme vyhrať každý zápas vrátane najbližšieho derby. Dúfam, že to zvládneme a Slovan Bratislava nebude po našom vzájomnom zápase oslavovať zisk titulu. 

Na Tehelnom poli sa Dunajskej Strede príliš nedarí bodovať. Presvedčili ste sa o tom aj naposledy, keď ste prehrali 1:3. Čo musíte ukázať, aby sa vám to teraz podarilo? 

Slovan je doma veľmi silný. Naposledy sme na Tehelnom poli dostali dva rýchle góly, čo v podstate rozhodlo o zápase. Teraz si musíme dať pozor, aby sme to súperovi sami neuľahčili. Pokúsime sa ukázať vlastnú hru a plniť pokyny trénera. Dúfam, že nám to napokon vyjde. 

Slovan v posledných troch týždňoch dvakrát prehral s Trnavou. Raz dokonca aj v domácom prostredí. Spartak ukázal, že na vášho najbližšieho súpera platí agresivita a dôraz. Prízvukujete si to aj vy v rámci prípravy? 

Samozrejme. Pozerali sme video z posledného zápasu, v ktorom Trnava doma zdolala Slovan 3:0. Spartak to zvládol skvele.  Naším cieľom bude vydať zo seba to najlepšie. Samozrejme, chceme byť agresívni. Tvrdá hra a dôraz platia nielen na Slovan, ale na každého súpera. Uvidíme, na čo nám to napokon bude stačiť. 

Vy ste futbalovo vyrástli práve v Trnave. Potešili vás víťazstvá Spartaka nad Slovanom aj napriek tomu, že ste už hráč Dunajskej Stredy? 

Trnavu sledujem, ale hrávam za DAC. Pre mňa je dôležité, aby sme my zvládali svoje zápasy. Nielen Slovan, ale aj Trnava je náš konkurent. Spartak má na jar výbornú formu a tak trochu nás naháňa. Náš cieľ je udržať si druhú pozíciu. 

V Slovane Bratislava je po poslednej prehre horúco, v médiách sa nahlas hovorí o konci trénera Darka Milaniča. Sledujete udalosti v tábore súpera?

Každý vidí, že sa v Slovane niečo deje. My sa však sústredíme na seba a na svoju hru. Neriešime, čo je nové v Slovane. 

Za DAC ste nastúpili v jedenástich fortunaligových zápasoch. Posledných päť ste absolvovali v základnej zostave. Čo hovoríte na priestor, ktorý aktuálne dostávate? 

Do DAC som išiel s cieľom hrávať mužský futbal. Teším sa, že mi to klub umožnil. Som vďačný za každú minútu na ihrisku. Uvidíme, ako to bude pokračovať ďalej. Vždy, keď dostanem šancu, sa snažím vydať zo seba maximum, aby som pomohol tímu aj sebe. 

Do základnej zostavy vám paradoxne pomohlo zranenie kapitána Zsolta Kalmára. Cítite zodpovednosť, keďže na ihrisku zastupujete takúto osobnosť?

Nepovažujem sa za náhradu kapitána. Každý má na ihrisku svoje úlohy. Zsolt Kalmár nám samozrejme veľmi chýba, je to pre nás nesmierne dôležitý hráč. Musíme sa vyrovnať s jeho absenciou. 

Ako vnímate vaše prvé skúsenosti s mužským futbalom? V čom je Fortuna liga dobrá pre váš rast? 

Naša liga má svoju kvalitatívnu úroveň. Hrá sa v solídnom tempe, mladí futbalisti sa z nej môžu posunúť ďalej. Ja však zatiaľ takto neuvažujem. Som hráč Dunajskej Stredy a snažím sa odovzdávať čo najlepšiu robotu v prospech kolektívu. 

Na čo najmä ste si museli po presune na seniorskú úroveň zvyknúť? 

Zmenu som pocítil najmä v tom, že väčšina hráčov má už viac skúseností. Nerobia školácke chyby a hrá sa primárne na výsledky. Tímy sú na tom veľmi dobre takticky, a tak sa na každého súpera pripravujeme trochu inak. Je to veľká zmena v porovnaní s mládežníckym futbalom. 

Ste spokojný s tým, ako sa vám darí biť sa s novými výzvami? 

V prvom rade si veľmi cením, že dostávam šancu. Vždy je čo zlepšovať. 

Akej odozvy sa vám dostáva na vašu prácu či už od predošlého trénera Bernda Storcka alebo súčasného Antala Németha? 

V prvom rade dostávam od trénerov rady, čo mám robiť na ihrisku. Oni vedia, že som mladý hráč. Zdôrazňujú, aby som hral jednoducho a takto sa chytil v zápasoch. Keď sa dopustím chýb, informujú ma o nich a povieme si, ako to najbližšie urobiť lepšie. Som rád, že každý člen realizačného tímu robí maximum pre môj progres. 

Roky 2018 – 2020 ste strávili v anglickom West Hame United. Akým spôsobom vám to pomohlo v kariére? 

Dalo mi to veľa veľa. Futbalovo aj ľudsky. V Anglicku som bol bez rodiny a musel som sa naučiť sebestačnosti. Mal som výborné podmienky na trénovanie a skvelých trénerov, bývalých hráčov Premier League. Odovzdali mi svoje skúsenosti, z ktorých budem čerpať do budúcna. 

Do Anglicka odišiel chlapec a vrátil sa chlap? 

Dá sa to aj tak povedať. 

Ktorí bývalí hráči Premier League rozvíjali váš talent? 

Boli to tréneri ako Kevin Keen, Jack Collison, Steve Potts či Carlton Cole, ktorý dokonca hrával aj za anglickú reprezentáciu. Výborné meno si urobil nielen vo West Hame, ale aj v FC Chelsea. Učiť som sa mohol aj od hráčov v áčku a v juniorke. 

Na čom najmä v Anglicku bazírovali? V čom ste sa zlepšili vďaka angažmánu vo West Hame? 

Najmä v agresivite. V anglických tímoch je to vždy od prvej až do deväťdesiatej minúty poriadna jazda. Hráči musia mať víťaznú mentalitu. Nesmiete vypustiť žiadny súboj. Veľmi ma to bavilo. Bez ohľadu na výsledok sme museli bojovať do konca. 

Spomenuli ste, že vo West Hame ste mali výborné podmienky na rast. Dajú sa porovnávať s Dunajskou Stredou, ktorá je známa svojou MOL akadémiou?

Určite áno. Sám som bol prekvapený, keď som si v lete prvýkrát prišiel pozrieť tunajšie zázemie. Veľmi sa mi to zapáčilo a aj s otcom sme si doma povedali, že Dunajská Streda má porovnateľné podmienky s vyspelými európskymi klubmi. 

West Ham na diaľku určite stále sledujete. Momentálne patrí „kladivárom“ v Premier League skvelá piata priečka. Čo na to hovoríte? 

Sledujem nielen Premier League, ale aj ďalšie kategórie, keďže vo West Hame mám stále veľa priateľov. Táto sezóna je naozaj skvelá, mužstvo bojuje nielen o Európsku ligu, ale dokonca aj o Ligu majstrov. Sám som zvedavý, ako to dopadne. Snáď čo najlepšie. 

West Ham je známy skvelými fanúšikmi. Súčasná pandemická doba síce oslavám príliš nepraje, no viete si predstaviť, čo by sa v klube dialo, ak by sa hráčom podarilo vybojovať miestenku do Ligy majstrov? 

Fanúšikovia West Hamu sú ozaj skvelí. Keď som navštevoval zápasy Premier League, skoro každý z nich bol vypredaný. Ak by sa tímu podarila Liga majstrov, asi by museli postaviť ďalšiu tribúnu. 

V mužskom futbale ste sa už presadili. Túžite teraz po mieste v reprezentácii do 21 rokov? 

Samozrejme, zápasy za reprezentáciu tešia každého hráča. Budem sa snažiť, aby som dostával pravidelne pozvánku do národného tímu. Urobím preto maximum. 

V septembri štartuje kvalifikácia majstrovstiev Európy 2023. Ešte predtým absolvuje „dvadsaťjednotka“ v lete prípravné zápasy s Rakúskom a Fínskom. Veríte, že po takejto úspešnej jari budete pri tom? 

Dúfam, že dostanem pozvánku. Ak by sa tak nestalo, nevadí, budem bojovať ďalej. 

Máte slušne naštartovanú kariéru. Aké krátkodobé a dlhodobé ciele si dnes dávate? 

Dnes ma zaujíma najmä to, aby mi aj naďalej pribúdali minúty vo Fortuna lige. Budem sa snažiť odviesť čo najlepšiu robotu. Len tá môže priniesť ovocie. Samozrejme, mojím cieľom je takisto presadiť sa v národnom tíme do 21 rokov.   

SEBASTIAN NEBYLA – FAKTY 

  • Narodil sa 25. januára 2002 v nemeckom meste Gütersloh, hráva na poste stredopoliar za FC DAC 1904 Dunajská Streda. 
  • Vyrastal v Trnave a je odchovanec Spartaka, za ktorý hrával až po výber do 16 rokov. 
  • V lete 2018 zamieril do anglického West Hamu United, v tamojších mládežníckych tímoch a v juniorke cibril svoj talent dva roky. Viedli ho aj známi tréneri ako  Kevin Keen, Jack Collison, Steve Potts či Carlton Cole. 
  • V auguste 2020 prestúpil vo veku 18 rokov do Dunajskej Stredy a hneď v prvej sezóne za DAC sa chopil šance v mužskom futbale. 
  • Vo Fortuna lige odohral zatiaľ jedenásť zápasov, strelecky sa ešte nepresadil, na konte má jednu asistenciu a tri žlté karty. Posledných päť ligových duelov odohral v drese DAC v základnej zostave, keďže využil príležitosť po zranení kapitána Zsolta Kalmára. 
  • Slovensko reprezentoval zatiaľ vo všetkých kategóriách od 15 do 21 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Barcelona.