Z Trnavy eufória, zo Slovana ospravedlnenie

Z Trnavy eufória, zo Slovana ospravedlnenie

Ak by futbalisti Slovana Bratislava v nedeľu zvíťazili v Trnave, spečatili by zisk tretieho majstrovského titulu za sebou. Nestalo sa! Spartak po dvoch týždňoch opäť uspel v najslávnejšom slovenskom derby. Po víťazstve (2:1) na Tehelnom poli zdolali červeno-čierni úradujúcich šampiónov v siedmom nadstavbovom fortunaligovom kole presvedčivo 3:0.

Trnavu poslal do vedenia v prvom polčase z pokutového kopu Ristovski, po zmene pridal druhý gól Spartaka Yusuf a na konečných 3:0 opäť pečatil z bieleho bodu severomacedónsky útočník Ristovski. Tretí tím tabuľky ukázal v zápase viac emócií, kolektívny duch a zaslúžene vyhral. „Chceli sme sa udržať na víťaznej vlne. Od začiatku bolo naším cieľom sústrediť sa na svoju hru. To sa nám darilo. Chalani boli v podstate celý zápas lepší, tri body si určite zaslúžili. Vyhrať dvakrát po sebe nad Slovanom, to už je veľká vec. Hráči si zaslúžia absolutórium, predvádzajú výborné výkony. Naposledy Trnava zdolala Slovan dvakrát po sebe pred osemnástimi rokmi. Chceli sme aj túto sériu zrušiť a sme šťastní, že sa nám to podarilo,“ povedal po stretnutí tréner trnavského tímu Michal Gašparík ml. 

Nielen dve víťazstvá v derby jasne dokumentujú, že Trnava je na jar najlepšia vo Fortuna lige. Z doterajších tohtoročných dvanástich zápasov spartakovci desaťkrát zvíťazili. Zisk tridsiatich bodov katapultoval mužstvo zo slovenského Ríma na tretiu priečku, kde má FCST už osembodový náskok pred štvrtou Žilinou. V praxi to znamená, že zverencom Michala Gašparíka stačí vo zvyšných troch jarných kolách získať dva body na to, aby mali istotu účasti na medzinárodnej scéne v budúcej sezóne. „Sme neskutočné mužstvo a takisto neskutočná partia. Slovan je veľká značka a pre nás zápasy s ním vždy predstavujú špeciálnu motiváciu. Mám radosť, že sme takémuto súperovi strelili tri a góly a ešte sme si aj udržali čisté konto. Škoda, že tu s nami nemohli byť diváci,“ rozhovoril sa po krásnom víťazstve nad Slovanom Bratislava kapitán mužstva Martin Mikovič a ďalej pokračoval: „Naša forma graduje. Som nesmierne hrdý na celé mužstvo. Rozhodujúce bolo srdiečko a naše nastavenie na tento zápas. Slovan sme dnes rozšliapali. Keď si niekto porovná naše výkony z jesene a teraz, je to niečo úplne iné. Základ je dobrá partia. Pokiaľ sa toto mužstvo ešte posilní na dvoch - troch postoch, tak to môže byť v novej sezóne veselé.“ 

Na jeseň viedli Spartak dvaja tréneri. Pod Mariánom Šarmírom a ani pod Norbertom Hrnčárom to nebol prepadák, no Trnava vyletela prudko nahor až po príchode Michala Gašparíka ml. Bývalý vynikajúci stredopoliar prevzal mužstvo na začiatku zimnej prípravy. „Tréner je šikovný, s tým určite súhlasia aj všetci spoluhráči. V kabíne vládne pohoda, čo je vždy základ úspechu. Teraz si v nej zakričíme a už sa tešíme na ďalší zápas do Zlatých Moraviec. Stále nevzdávame boj o druhé miesto,“ dodal Martin Mikovič narážajúc na skutočnosť, že Dunajská Streda má pred Spartakom náskok iba piatich bodov, pričom oba tímy sa ešte stretnú v MOL aréne.   

OSPRAVEDLNENIE ZO SLOVANA 

Druhá prehra s Trnavou za sebou hráčov Slovana Bratislava veľmi mrzela. „Boli sme horší, bol to jeden z našich najhorších výkonov v sezóne. Jednoznačne vyhral lepší tím, musíme pogratulovať Trnave a skloniť pred jej hráčmi hlavy dole,“ skonštatoval útočník belasých David Strelec. Ospravedlnenie fanúšikom adresoval dokonca aj generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml. „Sme si vedomí toho, čo sa stalo, a vnímame vážnosť situácie. Prehrať sa dá, nie však dvakrát v rozmedzí dvoch týždňov v najväčšom slovenskom derby a po výkonoch, ktoré nezodpovedajú značke ŠK Slovan Bratislava. Ospravedlňujeme sa za toto zlyhanie, náš výkon bol nedôstojný. Situáciu si interne zanalyzujeme a vyvodíme dôsledky, o ktorých budeme informovať v najbližších dňoch,“ komentoval udalosti víkendu na webovej stránke klubu Ivan Kmotrík.