Trnavský futbal podľa Mikoviča - oheň a poriadna jazda

Trnavský futbal podľa Mikoviča - oheň a poriadna jazda

S ľavým obrancom Spartaka Trnava Martinom Mikovičom nielen o blížiacom sa derby so Slovanom Bratislava a skvelej jarnej fazóne.

Futbalisti Spartaka Trnava prežívajú výnimočnú jar. Z jedenástich fortunaligových zápasov deväť vyhrali a posunuli sa z piatej priečky na tretiu. V uplynulých týždňoch zdolali Žilinu, Dunajskú Stredu a najviac, samozrejme, zarezonoval ich triumf na Tehelnom poli nad Slovanom Bratislava (2:1). Nášho úradujúceho majstra a svojho večného rivala pokorili po troch rokoch čakania. V nedeľu si to červeno-čierni opäť rozdajú s belasými. Hostia pricestujú do Trnavy s cieľom získať tri body, ktoré by im zaručili zisk tretieho majstrovského titulu za sebou. Spartakovci budú, samozrejme, proti. „Verím, že nepripustíme slovanistické oslavy na našom štadióne,“ povedal okrem iného v rozhovore pre našu ligu zastupujúci kapitán Spartaka Martin Mikovič (30).   

Pred posledným víťazstvom v derby na Tehelnom poli nad Slovanom Bratislava (2:1) ste spomínali, že ste sa v šatni motivovali aj archívnymi videami z pamätných vzájomných zápasov. Ako to vyzerá vo vašej kabíne teraz? 

S tréningom sme začali len v utorok a hoci nálada v šatni graduje, ešte to nie je také vybičované ako bezprostredne pred posledným derby. S pribúdajúcim časom bude napätie určite rásť. Už aj naši zahraniční hráči dobre vedia, nakoľko významný je pre nás tento zápas. 

Čo hovoríte na to, že po poslednom víťazstve nad Slovanom Bratislava sa môžete motivovať nielen videami z dávnejších zápasov? 

Je to super. Máme svoj cieľ, súper ako Slovan Bratislava je motivácia sama o sebe. Sme správne nastavení a určite budeme makať od prvého momentu zápasu. 

Slovanisti majú taktiež silný športový motív. Ak vám oplatia domácu prehru na vašom štadióne, budú sa radovať zo zisku tretieho titulu za sebou. Belasé oslavy v City aréne vám zrejme príliš nevoňajú, je tak? 

Samozrejme. Existuje ešte alternatíva, že Dunajská Streda so Žilinou prehrá a o titule bude rozhodnuté už deň pred naším vzájomným zápasom. Verím, že tento scenár sa nepotvrdí a napokon ani my nepripustíme oslavy slovanistického titulu na našom štadióne. 

Slovan ste zdolali pred necelými dvoma týždňami. Čo si môžete zobrať z tohto zápasu, aby ste opäť boli úspešní? 

S trénerom sme sa ešte o taktike detailne nerozprávali, no nečakám, že budeme meniť to, čo nám prinieslo úspech. V predošlom zápase robil Slovanu problém náš vysoký pressing. Súper asi skôr čakal, že sa stiahneme a budeme vyčkávať na protiútoky. My sme ich okamžite napádali, a tak nemali pokoj na rozohrávku. 

Víťazstvom na Slovane ste sa prepracovali na prvé miesto v tabuľke jari. Tento rok ste prehrali vo Fortuna lige iba dva zápasy (9-0-2) a poskočili ste na tretiu pohárovú priečku. Čomu pripisujete skvelú jarnú fazónu? 

Do vedenia realizačného tímu prišli rodení Trnavčania, ktorí sú spätí so Spartakom. Dokázali nám vštepiť mentalitu víťazov. Výrazne sa zmenilo naše nastavenie v domácich zápasoch, v ktorých sme tento rok nestratili ani bod. Máme skvelý tréningový proces, v šatni je vynikajúca nálada. Tréneri zdôrazňujú, že nám nechýba kvalita a že nám veria. S ich podporou rastie naše sebavedomie. 

Hráte nielen úspešne, ale aj odvážne. Zbierate body a pritom je radosť sledovať vaše zápasy. Toto je typický trnavský futbal, ktorým sa chcete dlhodobo prezentovať? 

Presne tak. Opakujem, tréner je z Trnavy a dobre vie, čo si tunajší fanúšikovia želajú. Prvých pätnásť – dvadsať minút to musí byť za každých okolností z našej strany oheň. Ideálne je vsietiť rýchly gól, potom sa vždy chytia aj ľudia. Škoda, že akurát teraz sa s nimi nemôžeme tešiť priamo na štadióne… Už aby sa to zmenilo! Aj keď sa nedarí, musí tam byť jednoducho za každých okolností drajv – poriadna jazda, šmýkačky a podobne. To sa našim fanúšikom páči. 

Michal Gašparík ml. debutuje ako tréner vo Fortuna lige. Keď ste ešte boli spoluhráči, tušili ste, že z neho vyrastie zaujímavý kormidelník? 

Už ako hráč si viedol poznámky o každom tréningu. Snažil sa učiť od každého trénera, čo nás viedol. Bolo veľmi pravdepodobné, že sa vydá touto cestou. Keď som vo februári 2017 odchádzal do Poľska, povedal som kondičnému trénerovi, že z Miša Gašparíka môže byť výborný kouč. Zareagoval, že to sa ukáže až vtedy, keď dostane šancu viesť mužstvo v najvyššej súťaži. Zatiaľ sa zdá, že som sa nemýlil. Vychádza to jemu a vlastne aj mne. 

Aké je to pracovať pod vedením bývalého spoluhráča? 

Priznávam, mám s ním trochu iný vzťah ako ostatní hráči, no nedávame to na sebe znať. Ak niečo spravím v zápase zle, nemám problém, keď to povie nahlas pred celou kabínou. Ani on nemá problém adresovať mi otvorenú kritiku. Nemám žiadne privilégium a ani by som si ho neželal. To, že máme špecifický vzťah, sa skôr prejavuje, keď sa stretneme mimo šatne. 

Je známe, že predošlý tréner Norbert Hrnčár nebol s vami spokojný. Dnes ste líder tímu a pri zranení Dobrivoja Rusova aj jeho kapitán. Čo hovoríte na svoj vývoj? 

Nechcem, aby to znelo ako moja obhajoba, ale pre nikoho by nebolo jednoduché hrať jeden zápas na ľavej obrane, druhý pod hrotom, tretí na ľavom kraji stredovej formácie a štvrtý v útoku. Na jeseň som nemal stálu pozíciu a tým pádom som nevedel stabilizovať svoju výkonnosť. Každá pozícia si vyžaduje iné úlohy a na to si musíte zvyknúť. Michal Gašparík mi po svojom príchode povedal, že  budem hrať na ľavej strane obrany alebo stredovej formácie. Vedel som, čo presne po mne chce. Ukazoval mi videá s tým, že mi podrobne vysvetľoval svoje požiadavky. Našiel mi miesto v zostave, začali sme šliapať ako tím a potom vyskočili aj jednotlivci. Cítim sa super. Pohodu čerpám aj doma, čo je veľmi dôležité. Máme skvele fungujúcu kabínu. To všetko sa prejavuje na ihrisku. 

Keď ste odchádzali z Trnavy do Poľska, boli ste nepríjemný ofenzívny hráč. Dnes už sa považujete za ľavého obrancu? 

Priznávam, občas mám chuť ísť do útoku a trochu popreháňať obrancov a brankára súpera. Dnes sú však už moje úlohy iné a to, že som nastupoval v ofenzíve, je len moja výhoda. Presne viem, ako mám brániť útočných hráčov. Robím im to, čo som ja sám nemal rád. 

Ktorí ofenzívni hráči vo Fortuna lige sa vám najťažšie bránia? 

Slovan má nepríjemných ťahových krídelníkov, ktorí si hádžu loptu do behu. Žilina má zase mladých chlapcov, ktorí to radi skúšajú jeden na jedného. V každom tíme sa nájde niekto, kto vám vie poriadne podkúriť. Pred ligovým zápasom dostávame videá, kde máme rozobraných hráčov súpera. Vieme sa tým pádom na nich dobre pripraviť. Snažíme sa našou hrou znemožniť im predvádzať ich silné stránky. 

Čo pre vás znamená skutočnosť, že počas takejto krásnej jari vediete mužstvo s kapitánsku páskou na ruke? 

Keď sa Dobo zranil a tréner povedal, že budem kapitán, veľa sa toho pre mňa nezmenilo. Nie som ten typ, čo by teraz chodil po kabíne a zvyšoval hlas. Som skôr pokojný a sústredím sa na seba. Máme hráčov, ktorí burcujú viac. Chlapcom vždy poviem pár slov v kruhu pred zápasom. Som rád, že to, čo hovorím, sa snažia ukazovať na ihrisku. 

Patríte k hráčom, ktorým ušiel trnavský titul po dlhých 45 rokoch, pretože počas sezóny 2017/18 ste pôsobili v poľskej Termalici Nieciecza. Nevyvoláva vo vás súčasná fazóna vieru, že by to Spartaku mohlo vyjsť opäť už budúci rok? 

Hocijaké myšlienky má človek v hlave, keď sa darí a víťazíte. Samozrejme, nikto z nás si neželá prehry, no musíme byť nachystaní aj na časy, keď nám to pôjde o čosi horšie. Pokiaľ sa klubu podarí udržať tento tím pohromade a prídu trebárs ešte dve – tri posily, ktoré zvýšia konkurenciu, môže to byť zaujímavé. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať, netreba predbiehať. 

Keď zdoláme pandémiu a na tribúny sa vrátia diváci, vzrastie vaša sila? 

Určite áno! Vieme, čo dokáže trnavské publikum. Netreba ani veľa, stačí jeden vydarený center, prípadne závar v súperovej šestnástke, a okamžite sa chytia. To aj súper hneď vie, že  to bude mať nepríjemné. Nie každý sa s tým dokáže vyrovnať. 

Do našej ligy ste sa vrátili v auguste 2020, a tak už môžete porovnávať. Máte pocit, že sa Fortuna liga zlepšila? 

Nájde sa veľa ľudí, ktorí tvrdia, že naša súťaž je slabučká a málo atraktívna. Ja si však myslím, že zápasy so Slovanom, Žilinou, Dunajskou Stredou či Trenčínom sú nielen zaujímavé, ale často aj veľmi pekné. Nemali by sme si haniť vlastnú ligu. Hrá v nej veľa šikovných hráčov – domácich aj zahraničných. Nechýba v nej veľa talentu, veď napríklad Žilina hrá o popredné priečky s veľmi mladými chlapcami. Myslím si, že Fortuna liga rastie. 

Do konca nadstavby zostávajú ešte štyri kolá. Aké sú vaše želania do ďalšieho obdobia? 

V prvom rade si želám, aby sme zvládli derby a aby sa čím skôr rozhodlo o tom, kto obsadí tretiu priečku. Potrebujeme víťaziť a takisto by nám pomohlo zaváhanie Žiliny. Chceme si to v pohode uhájiť a určite sa budeme snažiť dostať pod tlak aj druhú Dunajskú Stredu. Človek nikdy nevie, ako to napokon vypáli. Naša základná túžba je však vybojovať si účasť v Európe.   

MARTIN MIKOVIČ – FAKTY 

  • Narodil sa 12. septembra 1990 v Trnave, aktuálne hráva za FC Spartak. 
  • Je odchovanec Trnavy, v ktorej prešiel cez všetky mládežnícke kategórie, až sa presadil do prvého tímu Spartaka. 
  • Na ramene nosil v minulosti aj kapitánsku pásku, momentálne je opäť kapitán tímu, v tejto funkcii zaskakuje za zraneného brankára Dobrivoja Rusova.
  • Začiatkom roka 2017 zamieril do poľského tímu Termalica Nieciecza, kde strávil tri a pol roka, no po polroku zažil s tímom zostup z Ekstraklasy do druhej ligy. 
  • Do Fortuna ligy sa vrátil v lete minulého roka pred začiatkom tejto sezóny. 
  • V aktuálnej fortuanligovej sezóne odohral 24 zápasov s bilanciou 2+1, celkovo v našej lige absolvoval 168 stretnutí, v ktorých zaznamenal 28 gólov.
  • Slovensko reprezentoval v kategórii do 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč bol Thierry Henry, palce drží FC Barcelona.